Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εργόσημο αναμένεται και στις μικροεπισκευαστικές εργασίες


    Στην επέκταση του εργόσημου και σε άλλες δραστηριότητες κι όχι μόνο στο οικιακό προσωπικό, όπως στις μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες προχωράει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

     

    Στο σχέδιο νόμου με τίτλο "Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας" θα περιλαμβάνονται και νέες δραστηριότητες που θα αμείβονται με εργόσημο όπως η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων και αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος) κτλ.

     

    Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου στην περίπτωση του εργόσημου θα υπολογίζονται στο 30% επί τις αναγραφόμενης τιμής και θα αυξομειώνεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

     

    Συγκεκριμένα δείτε τι προβλέπεται στο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου

     

    Άρθρο 20

     

    Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολουμένων

     

    1. Στις ρυθμίσεις του κεφαλαίου αυτού υπάγονται υποχρεωτικά:

     

    Α. Το κατ΄ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:

    α οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (ενδεικτικά: οικιακοί βοηθοί για οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό, οδηγοί),

    β. οι κηπουρικές εργασίες,

    γ. η φύλαξη και μεταφορά παιδιών , νηπίων και βρεφών,

    δ. η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των ατόμων αυτών για συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες,

    ε. oι υπηρεσίες που παρέχονται από συμμετέχοντες σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (ΣΥΔ),

    στ. η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας)

    ζ. οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες,

    η. η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων,

    θ. οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος)

     

    Β. Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.

     

    Γ. Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α΄).

     

    2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, επιλύεται κάθε ζήτημα περί υπαγωγής ή εξαίρεσης συγκεκριμένης μορφής απασχόλησης ή παροχής υπηρεσιών στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

     

    3.Η καταβολή της αμοιβής των ανωτέρω προσώπων από κάθε νομικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις ή φυσικό πρόσωπο που δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή τις υπηρεσίες τους, καθώς και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) που αναλογούν και η απόδοση τους υπέρ του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

    α. Με την έκδοση ειδικού εργοσήμου υπό τύπο επιταγής.

    β. Μέσω λογαριασμών που τηρούν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

    γ. Με κατάθεση και είσπραξη μετρητών σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

    δ. Με ειδικού τύπου έμβασμα κατά την έννοια των άρθρων 1 και 4 παράγραφος 3 του ν.3862/2010 (Α΄ 113).

    Το ειδικό εργόσημο δύναται να διατίθεται στον εργοδότη με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των ΦΚΑ, από τις συνεργαζόμενες με τους φορείς τράπεζες και τα υποκαταστήματα τους, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

    Στο τέλος κάθε έτους ο ΦΚΑ στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο.

     

    4. Η διαδικασία που τηρείται για την καταβολή και την είσπραξη της αμοιβής των ανωτέρω προσώπων, καθώς και για την παρακράτηση και απόδοση των εισφορών στους οικείους ΦΚΑ, ο τύπος και τα αναγραφόμενα στο εργόσημο στοιχεία, το ποσό των εισφορών που αναλογούν στην αμοιβή, την είσπραξη και απόδοσή τους στους οικείους ΦΚΑ, ο τύπος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά διασφάλισης της γνησιότητας του εργοσήμου, καθώς και οι προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ή στοιχείο για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη των κατά περίπτωση αρμόδιων Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων.

     

    Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, εξακολουθεί να ισχύει η αριθμ. 14913/343/Φ10034/1.7.2011 (ΦΕΚ 1586, Β΄) Υπουργική Απόφαση".

     

    Πηγή: www.buildnet.gr





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Οταν λογω υφεσης η ιδια η αγορα εχει εδω και καιρο ριξει τον κατωτατο μισθο κατω απο τα 490 καθαρα και ερχεσαι και βαζεις και εργοσημο

    τοτε απλα σπρωχνεις ακομη περισσοτερο κοσμο στην μαυρη εργασια.

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Αντί να μειώνουμε το ασφαλιστικό κόστος και τη γραφειοκρατία, τα αυξάνουμε. Τι να πω ρε παιδιά, που θα πάει αυτή η χώρα...και από τη δικιά μας εμπειρία ξέρουμε ότι τις αυξήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ τελικά τις απορροφούμε εμείς και όχι ο πελάτης. Έτσι κι εδώ, τελικά θα την πληρώσει η οικιακή βοηθός και ο κηπουρός.

    Edited by Julius Caesar
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Έτσι κι εδώ, τελικά θα την πληρώσει η οικιακή βοηθός και ο κηπουρός.

     

    Κανεις λαθος φιλε μου, η οικιακη βοηθος και ο κηπουρος θα βρουνε τον τροπο και δεν θα πληρωσουν τιποτα,

    πιθανον ακομα και αυτοι που τωρα ειναι νομιμοι θα το γυρισουν στο 100% μαυρα κι οποιος αντεξει...

    Link to comment
    Share on other sites

    OTAN oi ασφαλιστικες εισφορες δεν ειναι παραλληλα με το μεροκαματο ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ?

    δλδ θα πληρωνεις τον εργατη 30 ευρω μεροκαματο και το εργοσημο 50? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    ναι αλλα αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να συνεχιστει

     

     

    γιατι τωρα η ΔΙΑΦΟΡΑ ειναι ακομα μεγαλυτερη.....

    μεσα στην κριση ειχαμε ΑΥΞΗΣΗ ενσημων και ΜΕΓΑΛΗ μειωση μεροκαματου.....

    ανθρωποι με προσπικο 10-20 εργατες τωρα σου τηλ και παρακαλανε ακομα και για 30 ευρω μεροκαματο να καθαριζουν την οικοδομη !!!

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.