Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κατάργηση άδειας λειτουργίας για 103 δραστηριότητες


    Καταργείται η άδεια λειτουργίας που αφορά 103 βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, που σχετίζονται με 897 επαγγέλματα. Η απόφαση αφορά το 25% των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι ωφελούμενοι κλάδοι και επαγγέλματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 14,3% του ΑΕΠ της χώρας.

    Αυτό ανακοίνωσε το πρωί σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστας Σκρέκας.

     

    Όπως αναφέρθηκε, έχει προηγηθεί μελέτη για τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να υπάρχει άδεια. Θα γίνεται έναρξη εργασιών με μια απλή αναγγελία στο ΓΕΜΗ και θα ακολουθεί ο έλεγχος. Όμως, καταργείται το στάδιο της αδειοδότησης για τον μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων, δημιουργούνται γενικοί όροι λειτουργίας, όπου κρίνεται αναγκαίο, δίνεται η δυνατότητα αυτοσυμμόρφωσης της επιχείρησης ή και της πιστοποίησης τρίτου, διατηρείται η εκ των προτέρων αδειοδότηση μόνο με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και ενισχύονται οι έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

     

    Οι 103 βιομηχανικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική ταξινόμηση, καταλαμβάνουν 7 τομείς, 24 κλάδους, 67 ομάδες, 129 τάξεις, 408 κατηγορίες και 897 υποκατηγορίες.

     

    Η εξοικονόμηση χρόνου για τον πολίτη θα είναι τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, μείωση κόστους (παράβολα από 60 μέχρι 1.500 ευρώ), άμεση απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου και δραστικός περιορισμός της ανάγκης επαφής με τη διοίκηση. Για τη δημόσια διοίκηση, το όφελος είναι η απαλλαγή από μεγάλο μέρος του διαχειριστικού βάρους και αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού σε ουσιαστικής μορφής ελέγχους.

     

    Με βάση τον σχετικό ψηφισμένο νόμο, έως τις 8 Ιανουαρίου 2015 έπρεπε να έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με περιθώριο να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2015 η διαδικασία συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων για τη συνολική μεταρρύθμιση στο σύστημα αδειοδότησης.

     

    «Αυτό το πρώτο βήμα καταργήσεων αφορά περίπου 900 δραστηριότητες και είναι μόνο για τη μεταποίηση. Δηλαδή, αφορά μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν στο άμεσο μέλλον πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που τίθεται μπροστά η παραγωγή και όχι η κατανάλωση» είπε ο γενικός γραμματείας Βιομηχανίας, Γιώργος Στεργίου και σημείωσε ότι θα γίνουν μελέτες και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

     

    Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και «να εξαλείψουμε την ύπαρξή τους, ιδιαίτερα προς όφελος του νεοεισερχόμενου επιχειρηματία».

     

    Πηγή: newsIT





    ssouanis

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    σταυρε

     

    σωστα

     

    απλουστευονται οι διαδικασιες....-λεει-

    μειωνονται τα παραβολα  ...-λεει-...

     

    αλλα αυξανονται για τα Επιμελητηρια...λεει ο Γιακουμάτος...

     

    [με προοπτικη να αυξανονται περισσοτερο με την επιβολη προστιμων...]

     

     

    http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/21368

    Link to comment
    Share on other sites

    Ας μας πει τότε κάποιος προς τι το Π.Δ. 126/2012, καθώς & η υπ'αρίθμ. 184/31/10/01/2014 πρόσκληση ενδιαφέροντος ελεγκτές αδειών εγκατάστασης (να θυμίσω πώς η ονομασία 'άδεια λειτουργίας' δεν υφίσταται). 

    Link to comment
    Share on other sites

    ολα θα ισχυουν ως ισχυαν..... οπως τα κυε

    ευθηνη ο μηχανικος και ο φακελος στην επιχειρηση πληρης.

     

    εκει τωρα θα δουμε ποιος θα αξιζει να παει φυλακη

    για σκοτωενη αμοιβη... ουτε καν για ζωντανη λολ

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    H λίστα με τα επαγγέλματα, για τα οποία καταργείται η άδεια - Δείτε αναλυτικά τους καταλόγους του υπουργείου Ανάπτυξης

    [25.11.2014]
     

     

    Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα (ΚΑΔ), σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας.

     

    Η απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4262/2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί κατά την ψήφισή του και αποσκοπεί στη διευκόλυνση και μείωση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την άρση εμποδίων για το επιχειρείν και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

     

    Με το νέο καθεστώς, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία χαμηλού ρίσκου δεν θα απαιτείται πλέον να εφοδιάζονται με άδεια λειτουργίας παρά μόνο με μία υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας.

     

    Η απόφαση αφορά στο 25% του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων, που εκτιμάται ότι παράγουν το 14,3 % του ΑΕΠ της χώρας.

     

    Ο χρόνος που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης περιορίζεται έτσι δραστικά, κατά τουλάχιστον 2-3 μήνες, ενώ καταργείται παράβολο ύψους 60 έως 1500 ευρώ, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

     

    Οι κλάδοι που εντάσσονται στο καθεστώς απλοποίησης της αδειοδότησης προέκυψαν ύστερα από μελέτη του συνόλου των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την οποία η άδεια λειτουργίας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δημιουργούσε αναίτια χρονική καθυστέρηση για το νέο επιχειρηματία – επαγγελματία και μεγάλο διαχειριστικό βάρος για τη δημόσια διοίκηση χωρίς καμία προστιθέμενη αξία.

     

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, τόνισε: «Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της επιχειρηματικότητας των νέων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της έκδοσης άδειας λειτουργίας  δραστηριότητες και επαγγέλματα που αντιπροσωπεύουν πάνω από 14,3% του ΑΕΠ. Στόχος μας, η άρση των διοικητικών – γραφειοκρατικών βαρών που θέτουν εμπόδια στην υγιή επιχειρηματικότητα.

     

     

    Επισυνάπτονται η παρουσίαση της υπουργικής απόφασης, η λίστα των δραστηριοτήτων, καθώς και η ενδεικτική λίστα με τους Κωδικούς των Επαγγελμάτων, για τα οποία καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας.

     

    Σε Excel η λίστα με τους κωδικούς επαγγελμάτων

    Σε word η λίστα των δραστηριοτήτων

     

     

     

     
     
    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

    Καλημέρα Συνάδελφοι,

     

    στον πρώτο σύνδεσμο του Aγαπητού dimitris GM, στο τέλος του αρχείου αναφέρεται η πεμπτουσία:

    "με την έκδοση της Κ.Υ.Α. ο πολίτης, πριν την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης του, απλά (????!!!!) οφείλει να ενημερώσει τις κατά τόπους περιφέρειες και να τηρεί σε δικό του αρχείο τα επιμέρους δικαιολογητικά (π.χ. οικοδομική άδεια, πιστοποιητικό πυροπροστασίας, βεβαίωση υγειονομικής καταλληλότητας κ.λπ.) τα οποία θα επιδεικνύει μόνο σε εκ των υστέρων έλεγχο.

    Αναφέρονται επίσης "Οφέλη για τον πολίτη" καθώς και "Οφέλη για τη δημόσια διοίκηση". Οφέλη για το Μηχανικό ;;;

    Αναμένουμε βέβαια την Κ.Υ.Α. ωστόσο ρισκάρω την πρόβλεψη ότι θα πρόκειται για μια διαδικασία εφάμιλλη με της Κ.Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/34824 που αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Κατηγορίας ΙΙΙ της Υ.Δ. 96967.

    Όπως λοιπόν και σε στη διαδιακασία της Κ.Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/34824 στην πράξη δε θα είναι πιο εύκολο για εμάς. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι με τη Διαδικασία Γνωστοποιήσεως, κάπως έτσι υποθέτω ότι θα λέγεται ή Αναγγελία Ενάρξεως Λειτουργίας ως είθισθε για δραστηριότητες που υπάγονται στη Διεύθυνση Αναπτύξεως, ο Εποπτεύων Μηχανικός θα υποκαθιστά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Υ.Δομ., Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου, Πυροσβεστικό Γραφείο, Τμήμα Περιβάλλοντος κ.λπ.) και επιπλέον θα πρέπει να καθοδηγήσει τον εκμεταλλευτή για όλες τις απαιτήσεις (από το χεράκι) απέναντι στα ζητήματα που θα ελεγθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αυτό γιατί με τις υπογραφές επί της Υπευθύνου Δηλώσεως θα αναλαμβάνει ενδεχομένως κάποιες αλφαριθμητικές υποχρεώσεις που ρητώς θα αναφέρονται μέσα στην Κ.Υ.Α. που θα εκδοθεί και που θα αντιστοιχούν στην εκάστοτε δραστηριότητα. Ο λόγος που θα αναφέρονται όλες οι απαιτήσεις επιγραμματικά θα είναι ούτως ώστε να δεσμεύεται ο υπογράφων ότι έχει λάβει σαφή γνώση και οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται από τα ελεγκτικά όργανα επί των επιγραμματικών σημείων που θα έχει υπογράψει. Δε θα έχει πλέον "δεν ήξερα και δε ρώτησα". Εν γένει θα είναι και η (σωστή) δουλειά που απαιτείται μεγαλυτέρα αλλά και η ευθύνη μεγαλυτέρα. Δε θα θεωρεί καμμία υπηρεσία, θα θεωρεί ο Εποπτεύων Μηχανικός τα πάντα. Προσοχή λοιπόν, δε θα είναι τόσο όμορφο και απλό όσο ενδεχομένως να ακούγεται και αυτό το μήνυμα πρέπει να περασθεί και σε εμάς και στους εκμεταλλευτές.
     

    Σε περίπτωση που είχα με την Κ.Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/34824, ο δικηγόρος του εκμεταλλευτή του είχε διαμηνύσει ότι πλέον δεν είναι τίποτα και μόνο με ένα χαρτί ανοίγεις μαγαζί. Και του απήντησα ότι "Ο δικηγόρος σου διάβασε καλά τα κείμενα των ΥΔ που υπογράφει ο Μηχανικός, ο Νόμιμος Εκπρόσωπος και ο Υγειονομικός Υπεύθυνος; Για διάβασε πόσα πράγματα λέει ότι πρέπει να τηρούνται και σε πόσα Φ.Ε.Κ./διατάξεις, πόσες γενικές, πόσες ειδικές απαιτήσεις αναφέρεται/παραπέμπει !"

    Προσοχή λοιπόν !    

    Το μόνο καλό είναι ότι θα γλυτώνεις τα πήγαινε-έλα στις υπηρεσίες για διορθώσεις κ.λπ. Εκ νέου εκτυπώσεις...

    Κάπως έτσι πιστεύω ότι θα είναι τα πράγματα - όπως προϊδεάζει και ο αγαπητός Συνάδελφος Otto - και το γεγονός ότι προβάλλεται σαν κάτι που αύριο έτσι απλά αν θες ανοίγεις επιχείρηση απαιτεί μεγάλη προσοχή και ιδιαιτέρα διαχείριση - το τονίζω - ώστε και εμείς να προσγειωθούμε αλλά και να προσγειώσουμε τους ενδιαφερομένους στην πραγματικότητα. Και όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα δυσχεραίνει την προσπάθειά μας αυτή, θα δυσχεραίνει την εφαρμογή των απαιτήσεων, τη διεκδίκηση της προσήκουσας αμοιβής κ.λπ.  

    Edited by Antiermitianos
    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Ενα σοβαρό επιμελητήριο , θα έκανε Γραφείο Βοήθειας γιά τους συναδέλφους και δειγματοληπτικούς ελέγχους , με συστάσεις και τιμωρίες .

     

    Τότε θα κοβόταν κάθε όρεξη σε εκμεταλλευτές και κάθε πίεση στους συναδέλφους γιά χαμηλές αμοιβές .

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Καλα, με την καταργηση της απαιτούμενης άδειας λειτουργείας για κατασκευή πυρηνικών σταθμών και των μερών τους νιώθω αλλιώς, έχω ξεμπλοκάρει μου έφυγε ένα βάρος...

    Link to comment
    Share on other sites

    Εγω δεν ειμαι κατα στο να παιρνει ο μηχανικος και ο ιδιοκτητης της επιχειρησης ολη την ευθυνη.

    Αρκει να επιβαλλονται και οι αναλογες ποινες.

     

    Αλλα ακομα και μετα την """απλουστευση"""" στη διαδικασια  αδειοδοτησης λειτουργιας ΚΥΕ, εδω τουλαχιστον, τα ιδια δικαιολογητικα ζητανε (ακομα και δικαιολογητικα τα οποια δεν προκυπτει απο πουθενα οτι απαιτουνται).

    Ισως εξαιρεση αποτελουν τα ΚΥΕ Κατηγοριας ΙΙΙ της νεας Υγειονομικης διαταξης.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Μη γελοιέστε καθόλου, όσοι τουλάχιστον σας ενδιαφέρει η δουλειά σας να είναι καλή τεχνικά και νομιμη ταυτόχρονα: το αγγούρι όλο πλέον στο μηχανικό - και η μελέτη και η ευθύνη. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε το μοχλό πίεσης της έγκρισης της μελέτης και του ακόλουθου ελέγχου των υπηρεσιών. Και ταυτόχρονα με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους υπογραφάκηδες να οργιάζει.

     

    Σιχάθηκα αυτή τη χώρα και ακόμα περισσότερο το επάγγελμα του "επιστήμονα" του μηχανικού...  :evil:

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.