Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση στα μπλοκάκια


    Από σήμερα θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης μετατροπής των δελτίων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ.

     

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ΟΑΕΔ καλεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και απασχολούν αμειβόμενους εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο "Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων Υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας" να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12η μεσημβρινή, στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στο πεδίο καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

     

    Αντικείμενο προγράμματος- Σκοπός του προγράμματος

     

    Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση της ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων Υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με την επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς, με κίνητρο την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών.

     

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και απασχολούν αμειβόμενους εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

     

    Πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση

     

    Για την υλοποίηση του προγράμματος προκαλείται δαπάνη ύψους 156.800.000,00 ευρώ η οποία θα καλυφθεί αποκλειστικά από τον πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 44 παρ. 2 του ν. 3986/2011(ΦΕΚ 152Α') όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε βάρος των πιστώσεων του Ο.Α.Ε.Δ. ΚΑΕ 2493 των προϋπολογισμών του ΟΑΕΔ 2018-2020.

     

    Η δαπάνη κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:

     

    Για το 2018: 60.000.000,00 ευρώ

    Για το 2019: 60.000.000,00 ευρώ

    Για το 2020: 36.800.000,00 ευρώ

     

    Kλάδοι του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων θα συμμετέχουν κατά 50% στη δαπάνη του προγράμματος.

     

    Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην παρούσα ΚΥΑ χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του εν λόγω Κανονισμού, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μια ενιαία επιχείρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση που έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει, το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

     

    Επίσης το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μια ενιαία επιχείρηση που εκτελεί οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

     

    Δικαιούχοι- Επιχειρήσεις

     

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και απασχολούν αμειβόμενους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

     

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής(ημερολογιακά): α) σε μείωση του προσωπικού της και

    β) σε μείωση των αποδοχών των δυνητικά ωφελουμένων όπως αυτές εμφανίζονται στη σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών η οποία έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ.

     

    Η ανωτέρω (α) προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα και η (β) προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα μέχρι την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

     

    Στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία-λοχεία ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται.

     

    Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

     

    1. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,

    2. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση, και

    3. η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

     

    Ωφελούμενοι

     

    Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εργαζόμενοι σε δύο (2) εργοδότες κατά ανώτατο όριο, εφόσον:

     

    i) η ασφάλισή τους εντάσσεται στη διάταξη της παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016.

    ii) Η σύμβαση με τις αντισυμβαλλόμενες δικαιούχους επιχειρήσεις της παραπάνω παραγράφου, βρίσκεται σε ισχύ και έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

    iii) μετατραπεί η παραπάνω σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 7, της παρούσας.

    iv) δεν παρείχαν εξαρτημένη εργασία στον ίδιο εργοδότη το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

     

    Διάρκεια προγράμματος

     

    Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται στους δεκαοκτώ (18) μήνες, εκ των οποίων οι δώδεκα (12) μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και οι υπόλοιποι έξι (6) μήνες σε δέσμευση.

     

    Ποσό Επιχορήγησης

     

    Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές για διάστημα δώδεκα (12) μηνών καθώς και των αναλογούντων εργοδοτικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα απασχόλησης και με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.

     

    Το ανώτατο όριο ποσού επιχορήγησης για το Δώρο Χριστουγέννων ορίζεται σε 350 ευρώ και για το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας σε 175 ευρώ.

     

    Ως δυνητικά δικαιούχος του προγράμματος ορίζεται ο εργοδότης, ο οποίος θα μετατρέψει τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών του ωφελούμενου σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Εφόσον ο ωφελούμενος παρέχει υπηρεσίες, ταυτόχρονα, σε δύο , κατά ανώτατο όριο, εργοδότες, οι οποίοι θα αιτηθούν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, και προτίθενται να τον απασχολήσουν με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος είναι και οι δύο εργοδότες που θα τον προσλάβουν με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης , με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 175 ευρώ, για κάθε δικαιούχο.

     

    Σε περίπτωση κατά την οποία ο ωφελούμενος παρέχει υπηρεσίες, ταυτόχρονα, σε δύο , κατά ανώτατο όριο, εργοδότες, οι οποίοι θα αιτηθούν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, και προτίθενται να τον απασχολήσουν με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ο πρώτος, και πλήρους απασχόλησης ο δεύτερος, δυνητικά δικαιούχος του προγράμματος είναι μόνο ο εργοδότης, που θα τον προσλάβει με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

     

    Επισημαίνεται ότι, εφόσον ο ωφελούμενος παρέχει υπηρεσίες, ταυτόχρονα, σε δύο , κατά ανώτατο όριο, εργοδότες, οι οποίοι προτίθενται να τον απασχολήσουν, μέσω του προγράμματος, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, δυνητικά δικαιούχος είναι ο εργοδότης, ο οποίος υπέβαλλε σε προγενέστερο χρόνο την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτηση, κατά την καταχώρησή της, από την επιχείρηση, από το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ.

     

    Οι ωφελούμενοι μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

     

    Επισημαίνεται ότι οι ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των ωφελουμένων στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των Δώρων και του Επιδόματος Άδειας θα είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές, χωρίς τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α), που είχαν συμφωνηθεί από τους αντισυμβαλλόμενους και αναγράφονται στη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών που έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ, αναγόμενες, για τις ανάγκες της παρούσας, σε ετήσια βάση.

     

    Οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των ωφελουμένων όπως θα προκύψουν, σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά την έναρξη της σχέσης εξαρτημένης εργασίας, λειτουργούν ως το κατώτατο όριο των αποδοχών, εφόσον δεν είναι κατώτερες από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο και δεν εξαρτώνται από την διάρκεια της απασχόλησης.

     

    Παράδειγμα 1:

     

    Οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές του αυτοαπασχολούμενου σύμφωνα με την σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ανέρχονται στο ποσό των 1.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

     

    Οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές του αυτοαπασχολούμενου, μετατρεπόμενες σε ετήσιες, ανέρχονται σε 12.000,00 ευρώ (1.000,00X12=12.000,00 ευρώ).

    Οι ανωτέρω ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές, αποτελούν το κατώτατο όριο των ακαθάριστων αποδοχών του ωφελούμενου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα Δώρα και το Επίδομα Άδειας.

     

    Με βάση τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές του ωφελούμενου, οι κατώτατες μηνιαίες αποδοχές, προκύπτουν από τη διαίρεση του ετήσιου ποσού με τον αριθμό 14, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι 12 μήνες του έτους, καθώς και οι 2 μήνες των Δώρων και του Επιδόματος Άδειας και ανέρχονται σε 857,14 ευρώ (12.000,00/14=857,14 ευρώ) .

     

    Εφόσον η σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών μετατραπεί σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές θα ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 857,14 ευρώ.

     

    Παράδειγμα 2:

     

    Οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές του αυτοαπασχολούμενου σύμφωνα με την σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ανέρχονται στο ποσό των 680,00 ευρώ(μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

     

    Οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές του αυτοαπασχολούμενου, μετατρεπόμενες σε ετήσιες, ανέρχονται σε 8.160,00 ευρώ (680,00X12=8.160,00 ευρώ). Οι ανωτέρω ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές, αποτελούν το κατώτατο όριο των ακαθάριστων αποδοχών του ωφελούμενου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα Δώρα και το Επίδομα Άδειας.

     

    Με βάση τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές του ωφελούμενου, οι κατώτατες μηνιαίες αποδοχές, προκύπτουν από τη διαίρεση του ετήσιου ποσού με τον αριθμό 14, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι 12 μήνες του έτους, καθώς και οι 2 μήνες των Δώρων και του Επιδόματος Άδειας και ανέρχονται σε 582,86 ευρώ (8.160,00/14=582,86 ευρώ) .

     

    Εφόσον η σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών μετατραπεί σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και ο ωφελούμενος είναι ηλικίας 25 ετών και άνω, με ειδικότητα υπάλληλος γραφείου, οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές θα ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 586,08 ευρώ, διότι δεν δύναται να είναι μικρότερες από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, της ηλικιακής του κατηγορίας .

     

    Επισημαίνεται ότι οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των παραδειγμάτων 1 και 2, θα παραμείνουν ως σταθερό ποσό βάσης υπολογισμού της επιχορήγησης ανεξάρτητα από τη διάρκεια της απασχόλησης, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για αναπροσαρμογή προς το ευνοϊκότερο για τον ωφελούμενο.

     

    Καθόλη τη συνολική διάρκεια του προγράμματος δεν είναι δυνατή η μείωση των ακαθάριστων αποδοχών των ωφελουμένων.

     

    Πηγή:





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.