Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι επιστήμονες εγκαταλείπουν μαζικά τον ευρωπαϊκό Νότο


    Πρωτοφανής είναι η έξοδος επιστημόνων και γενικώς επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης που γνωρίζει η Ευρώπη και πλήττει κυρίως τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Εχοντας δεχθεί καίριο πλήγμα από την οικονομική κρίση, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία κυριολεκτικά εγκαταλείπονται από την αφρόκρεμα της νεότερης γενιάς. Σημαντικό τμήμα τους μετακινείται από την περιφέρεια προς τον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, είτε επειδή εκεί μπορούν να βρουν δουλειά, είτε επειδή οι μισθοί εκεί είναι πολύ υψηλότεροι.

     

    Περίπου το 1/10 της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας εργάζεται ήδη στο εξωτερικό, ενώ χιλιάδες Πορτογάλοι και Ισπανοί με υψηλή εξειδίκευση έχουν μεταναστεύσει στις πρώην αποικίες των χωρών τους στη Νότια Αμερική ή στην Αφρική. Εξίσου σημαντικός αριθμός Ιρλανδών έχει μεταβεί στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία και στην Ιταλία, καθώς η κρίση, που άρχισε πριν από μια δεκαετία και στάθηκε καταλυτική, έχει οξύνει στο έπακρον τη φυγή των ταλαντούχων νέων. Το ποσοστό των μεταναστών υψηλής εξειδίκευσης που μετακινούνται από τις χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, προς την υπόλοιπη Ευρώπη εκτινάχθηκε στο 51% μόνο κατά τη διετία 2011-2012 από το μόλις 23% στο οποίο περιοριζόταν τη διετία 2005-2006. Είναι, ωστόσο, πολλές οι ενδείξεις που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίσω από αυτήν την «αιμορραγία» εγκεφάλων και όχι μόνο η οικονομική κρίση.

     

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, από το 1996 ώς το 2011 οι επιστήμονες ερευνητές που μετακινήθηκαν από την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική υπερβαίνουν σημαντικά τον αριθμό όσων επιστημόνων κινήθηκαν αντιστρόφως. Και βέβαια ο δικός τους αριθμός δεν συγκρίνεται με τον απείρως υψηλότερο των ιδιαίτερα φιλόδοξων νέων που στράφηκαν στην Αμερική και στη Silicon Valley.

     

    Οι Ευρωπαίοι απόδημοι επιστήμονες συχνά αμείβονται πολύ καλύτερα από τους Αμερικανούς ομολόγους τους λόγω της ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσής τους αλλά και του ταλέντου τους. Το αποτέλεσμα όμως είναι να μην επιστρέφουν στις χώρες τους παρά μόνο ως συνταξιούχοι, και συνεπώς να μην επηρεάζουν πλέον το σύστημα. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπου το ποσοστό των αποδήμων που επιστρέφει είναι κάτω του 20%. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ιστοσελίδας Aspenia, για τις χώρες του Νότου κάθε νέος επιστήμονας που φεύγει, αντιπροσωπεύει τη ζημία μιας αποτυχημένης επένδυσης για τη χώρα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιταλίας, όπου αν εκτιμηθεί το κόστος της πλήρους εκπαίδευσης ενός νέου, για κάθε απόφοιτο που εγκαταλείπει τη χώρα η κυβέρνηση έχει χάσει περίπου 500.000 ευρώ.

     

    Στην προσπάθειά της να αντιστρέψει την «αιμορραγία» εγκεφάλων και να προσελκύσει ταλέντα από άλλες χώρες, η Ε.Ε. υιοθέτησε το πρόγραμμα Μπλε Κάρτα το 2011. Ευελπιστούσε να προσελκύσει 20 εκατ. επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης και ιδιαιτέρως μηχανολόγους, στελέχη σχεδιασμού επιχειρήσεων, επιστήμονες του κλάδου της βιοτεχνολογίας μέχρι το 2030. Τα αποτελέσματα υπήρξαν, ωστόσο, απογοητευτικά καθώς το 2012 και το 2013 η Ε.Ε. χορήγησε λιγότερες από 20.000 βίζες σε επιστήμονες αυτής της κατηγορίας.

     

    Οικονομικοί αναλυτές προτείνουν σειρά κινήτρων όπως οι φοροαπαλλαγές, η πρόσβαση σε προνομιακά δάνεια για τη δημιουργία επιχειρήσεων ή ακόμη και την πολιτική εκπροσώπηση. Οι φοροαπαλλαγές, πάντως, έχουν ήδη αποδειχθεί ανεπαρκές μέτρο.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/833377/article/epikairothta/episthmh/oi-episthmones-egkataleipoyn-mazika-ton-eyrwpaiko-noto





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Με 110.000 μηχανικούς, 60.000 γιατρούς, 45.000 δικηγόρους και πόσους απόφοιτους θετικών και οικονομικών επιστημών σε μια χρεοκοπομένη χώρα των 11.000.000, είναι παράλογη η μετανάστευση σε αυτούς που κατά τα άλλα βρίζουμε ότι μας ζηλεύουν;;;   

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Η Ευρώπη του 1950 είχε στόχο να μην υπάρξει άλλος μεγάλος πόλεμος και άλλα εκατομμύρια νεκρών .

    Ετσι έκανε την κοινή αγορά του άνθρακα και του χάλυβα ώστε να πάψουν να αποτελεί η κατοχή των περιοχών που παράγονται μήλο της έριδας , έδωσε κίνητρα στους αγρότες να μείνουν στην γη τους και να παράγουν ώστε να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα της ηπείρου που ήταν έντονο μετά τον πόλεμο . 

    Οταν το έλυσαν , είπαν να προχωρήσουν με την διεύρυνση και με την ένωση και έκαναν πριν 23 χρόνια την ΕΕ .

     

    Εκεί είπαν ότι θα καταργήσουμε τα σύνορα και θα έχουμε τρείς ελευθερίες διακίνησης . Ανθρώπων , εμπορευμάτων , κεφαλαίων .

     

    Μετά όμως έπιασαν δουλειά οι λογιστές , μας τελείωσαν οι πολιτικοί και έγιναν πολιτικοί οι λογιστές σαν τον Σόιμπλε και άλλες τέτοιες αστειότητες .

     

    Αυτοί δεν έχουν όραμα για την Ευρώπη , αλλά κοιτάνε σαν καλοί λογιστές τον ισολογισμό στο μαγαζάκι-χώρα τους .

     

    Για αυτό ο αστείος είναι κατά του ευρωομόλογου και της αμοιβαιοποίησης του χρέους , αλλά υπέρ της κοινής πολιτικής ασύλου , τώρα που οι λάθρο έπαψαν να πιέζουν τον νότο και έφτασαν και στην Αγία Αυτοκρατορία του Γερμανικού Εθνους .

     

    Ετσι τελικά οι τρείς ελευθερίες διακίνησης κατέληξαν να έχουν γίνει τρείς μονόδρομοι .

     

    Μετακίνησης εκπαιδευμένων με υψηλό κόστος για τις χώρες , επιστημόνων από την περιφέρεια στο κέντρο , μετακίνησης βιομηχανικών προιόντων από το κέντρο στην περιφέρεια χωρίς αυτή να μπορεί να επιβάλλει δασμούς και να προστατεύσει την παραγωγή της και μετακίνησης κεφαλαίων από την ανασφάλεια των περιφερειακών τραπεζών στην ασφάλεια των κεντρικών τραπεζών , που σημαίνει ψηλά επιτόκια για το κράτος και τις επιχειρήσεις της περιφέρειας και χαμηλά επιτόκια για το κράτος και τις επιχειρήσεις του κέντρου .

     

    Ξέρω-ξέρω με αυτά που γράφω ακούγομαι σαν ΚΚΕ , αλλά η διαφορά είναι ότι η ΕΕ δεν ξεκίνησε έτσι , ούτε έτσι είναι οι προδιαγραφές της .Ετσι την κατέληξε η προσωρινή ελπίζω , έλλειψη πολιτικών και πολιτικής .

    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν χωράει η ελλαδα άλλους επιστήμονες πως να το κανουμε; Ακομη και σε κανονική περίοδο όχι κρίσης θα ηταν αδύνατον να απορροφηθούν όλοι αυτοι. Όποιον νέο και αν ρωτήσεις τι κανει θα σου πει σπουδάζω. Κατάλοιπα της ελληνικής νοοτροπίας μην δείχνει ο γείτονας το παιδί που δεν πήγε πανεπιστήμιο.. Τωρα ειναι payback time

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Link to comment
    Share on other sites

    Διαφωνώ οτι σπουδάζουν όλοι.μπορεί ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος απο παλαιότερα αλλα η πλειοψηφία νομίζω δεν σπουδάζει (τώρα δεν ξέρω αν εννοείς σπουδές και κάτι άλλο πέρα απο ΑΕΙ/ΤΕΙ). επίσης ο λόγος που πήγαν να σπουδάσουν δεν είναι για τον γείτονα. Είναι για το τεράστιο χάσμα που υπήρχε σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ανάμεσα σε απόφοιτους τριτοβάθμιας και μη. Οπότε ο γονιός σκιζόταν να σπουδάσει το παιδί του (ή ακόμα και για το λόγο του να βρει μία θέση στο δημόσιο αφού πλέον δεν "απορροφούσε" απλούς απόφοιτους λυκείου). Νομίζω αν η επιχειρηματικότητα είχε άλλη νοοτροπία εδώ στην Ελλάδα θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση.

    Link to comment
    Share on other sites

    Κατά τη γνώμη μου το "λάθος" αρχίζει από τα πολλά (σε πλήθος και σε θέσεις) ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Η χώρας χρειάζεται λιγότερα (μάλλον πολύ λιγότερα) εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία θα φοιτήσουν (πάρα πολλοί) λιγότεροι σπουδαστές και θα βγουν σταδιακά στην αγορά εργασίας "δραματικά λιγότεροι" επιστήμονες. 

    Αυτό για τους νέους και για το μέλλον.....

    Δυστυχώς οι παλιοί "έπαιξαν κι έχασαν".....

    Ταυτοχρόνως απαιτείται αλλαγή του επαγγελματικού προσανατολισμού, τροποποίηση προσφερόμενων ειδικοτήτων, ουσιαστική σύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις, ξεκάθαρη πολιτική στόχευσης από την εκάστοτε κυβέρνηση με διαχρονικό χαρακτήρα, αλλαγή νοοτροπίας υποψήφιων φοιτητών, γονέων κ.λπ.

    Θέμα δηλαδή, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να το ακουμπήσει ουδείς και βεβαίως απαιτεί τουλάχιστον χρονικό διάστημα "μιας γενειάς ολόκληρης" για να φανούν τα πρώτα του αποτελέσματα.

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Όπως εχω ξαναπει Ιάσωνα.

     

    Γερμανία, 190 φοιτητές Πολ/Μηχ στο 1ο 6μηνο (Tεχνικό Πανεπιστήμιο Αμβούργου) => 6 διπλωματούχοι στο τέλος μετά το πετσόκομα στις εξετάσεις (3 συνεχείς αποτυχίες σε μάθημα =>διαγραφή, Προδίπλωμα >3 χρόνια => διαγραφή) .

     

    Βγάζεις λίγους,αλλά αστέρια

    Edited by terry
    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.