Jump to content
 • Novatron
 • Mdim
  Mdim

  Παρέμβαση για τις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών από το ΤΕΕ Πελοποννήσου

  Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, με παρέμβασή του στο κεντρικό ΤΕΕ, διαμαρτύρεται για τη διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης Ενεργειακών Επιθεωρητών επισημαίνοντας ότι είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον άστοχες. Ζητά να αναβληθούν προσωρινά και στο προσεχές μέλλον να γίνει επαναξιολόγηση των κριτηρίων της εξέτασης τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν αποκλειστικά από το ΤΕΕ.

   

  Συγκεκριμένα η Πρόεδρος Χαρίκλεια Τσιώλη στην επιστολή προς τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Σπίρτζη αναφέρει:

   

  "Συνάδελφε Πρόεδρε,

   

  Στη πιο δύσκολη ιστορικά ίσως εποχή για το επάγγελμα του Μηχανικού, μιας και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει πλήξει πρώτα και κύρια το κλάδο μας, προκηρύσσονται εσπευσμένα και εντελώς αιφνιδιαστικά εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας του ενεργειακού επιθεωρητή επιβάλλοντας μάλιστα και χρηματικό αντίτιμο.

   

  Κατά το παρελθόν έχομε επανειλημμένως τονίσει ότι η διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης σε οιοδήποτε τομέα αποτελεί υποβάθμιση των διπλωμάτων μας. Είναι δε παράλογο ο κάθε Μηχανικός να έχει δικαίωμα σύνταξης ενεργειακών μελετών προκειμένου όμως να επιθεωρήσει ενεργειακά ένα κτήριο να πρέπει να πιστοποιηθεί. Επιπλέον, εκ της χρονικής συγκυρίας στην οποία επιλέχθηκε η διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης συνδυαζομένης με το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο (Ν.4254/14), που οδηγεί στη βάρβαρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και στην αποσύνδεση του διπλώματος από την άσκηση του επαγγέλματος, συμπεραίνομε ότι ο κλάδος των Μηχανικών υποβαθμίζεται και οδηγείται στην εξομοίωση με τους άλλους τεχνικούς κλάδους.

   

  Τις τελευταίες μέρες, και αφού γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, γινόμαστε δέκτες εντόνων διαμαρτυριών από μέλη μας τα οποία αντιτίθενται στην διενέργεια εξετάσεων την υπάρχουσα χρονική περίοδο. Συγχρόνως οι περισσότεροι σύλλογοι Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων καλούν τα μέλη τους σε αποχή από τις εξετάσεις πιστοποίησης.

   

  Και φυσικά να επισημάνομε ότι ενώ το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί σημαντική και επισπεύδει αιφνιδιαστικά τη διενέργεια των εξετάσεων, δεν δείχνει την ίδια σπουδή στην εφαρμογή του νόμου που καθιστά υποχρεωτική την εκπόνηση ΠΕΑ σε όλες τις μισθώσεις ακινήτων απαιτώντας την τροποποίηση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Εσόδων που το καθιστά «προαιρετικό», παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, στερώντας έτσι από το Μηχανικό το μοναδικό ίσως σήμερα έσοδό επαγγελματικών δραστηριοτήτων του.

   

  Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, κρίνομε σκόπιμο ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον άστοχες. Άλλωστε οι συνάδελφοι, οι οποίοι σήμερα έχουν το δικαίωμα εκπόνησης ενεργειακών επιθεωρήσεων, είναι πλήρως καταρτισμένοι αφού έχουν παρακολουθήσει τα απαιτούμενα σεμινάρια.

   

  Πιστεύομε ότι πρέπει οι εξετάσεις πιστοποίησης να αναβληθούν προσωρινά και στο προσεχές μέλλον να γίνει επαναξιολόγηση των κριτηρίων εξέτασης, κριτήρια τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν αποκλειστικά από το ΤΕΕ το οποίο αποτελεί τον καθ' ύλη αρμόδιο επιστημονικό φορέα.

   

  Τέλος τονίζομε ότι πρέπει κατ' ελάχιστο να ληφθεί υπ' όψη το γεγονός ότι οι εξετάσεις απευθύνονται σε συναδέλφους μηχανικούς με γνώσεις και εμπειρία και όχι σε «μαθητές» οι οποίοι καλούνται να επιβεβαιώσουν την ικανότητα αποστήθισης κειμένων και αριθμών. Αυτό άλλωστε που καλείται να κάνει ένας ενεργειακός επιθεωρητής είναι να πιστοποιήσει και να κατατάξει ενεργειακά ένα κτήριο, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία του και εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία που καθορίζεται στις ισχύουσες ΤΟΤΕΕ, και όχι να αποδείξει την ικανότητα του στην απομνημόνευση θεωρητικών γνώσεων."

   

  Πηγή: http://www.teepelop.gr/4148/interventions/paremvasi-gia-tis-exetasis-energiakon-epitheoriton/


  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments  με διαφορα η καλυτερη παρεμβαση......την γραψαν ανθρωποι που αντιλαμβάνονται το αντικειμενο

  • Upvote 9
  Link to comment
  Share on other sites

  Τεραστιο ΜΠΡΑΒΟ στο ΤΕΕ Πελοποννησου.

  Μια ανακοινωση με @@ και μαλιστα απο γυναικα...

  Και οχι μια ακομα @@ ανακοινωση...

  Μακαρι να εισακουστει και μακαρι το παραδειγμα της να το ακολουθησουν και αλλα κατα τοπους ΤΕΕ

   

  Υ.Γ. Μακαρι τις ιδιες ανακοινωσεις προς το κεντρικο ΤΕΕ να βγαλουν τα κατα τοπους ΤΕΕ και για το θεμα των προαιρετικων ΠΕΑ στις μισθωσεις, ωστε να επιτευχθει διπλο καλο. Μην κοιτανε μονον τα εσοδα απο τα μελη (βλ. Σπιριτζης) αλλα και το πως αυτα τα μελη θα εχουν εσοδα να πληρωσουν τα "εσοδα" του ΤΕΕ

  • Upvote 5
  Link to comment
  Share on other sites

  Η παρέμβαση αυτή επιβεβαιώνει τις θέσεις όλων των συναδέλφων που σταθήκαμε με σκεπτικισμό στο θέμα των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ε.Ε., όπως και τις αποφάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Η/Μ. Παρά τις λοιδορίες που δεχτήκαμε (και εδώ στο φόρουμ), επαληθεύεται για άλλη μια φορά ότι το ζωντανό ψάρι πηγαίνει αντίθετα από το ρεύμα. Επίσης αποκαλύπτεται περίτρανα η δουλεία του κεντρικού ΤΕΕ στις αποφάσεις των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ!!!

  Link to comment
  Share on other sites

  η  πιο  καλη  και  ανθρωπινη  τοποθετηση  δεν  ειναι  ο  μηχανικος  των  36  και  των  45  λυκειοπαιδο 

  και   δεν  απαιτειται  για  μια  ενεργειακη  επιθεωρηση  να  θυμομαστε  ποια    ειναι  η  ενεργειακη 

  πολιτικη  της  ευρωπης   για  το  2020   η  οποια  θα  ξανα αλλαζει    συντομα  (  θα  ξανακανουν  εξετασεις ;; ;)  .

  αλλα  τι  το  θες   στον προεδρο  λειπουν  χρηματα   , 2-3  μυρια   για  να  πληρωνονται  καλα  οι  επιτροπες  , και  οι  κηφηνες 

  του  συστηματος 

   σε  4-5  χρονια  που  θα  χειροτερεψουν  τα  οικονομικα 

  του  ΤΕΕ  και  αλλο  ,  θα  προτεινω  εξετασεις  παντου . και  στα  στατικα  και  στα  τοπογραφικα 

  πολεοδομικη  νομοθεσια  120  ετων   ,  αρχιτεκτονικα  σχεδιο   συνθεση  ,  μηχανολογικα  ,  δυκτια  , αστικο  δικαιο 

  πρωτες  βοηθειες  ,  ψυχολογια  ,  εργατικο  δικαιο , γλωσσα  ........   κλπ  κλπ  .

  Edited by loser
  • Upvote 3
  Link to comment
  Share on other sites

  Τέλος τονίζομε ότι πρέπει κατ' ελάχιστο να ληφθεί υπ' όψη το γεγονός ότι οι εξετάσεις απευθύνονται σε συναδέλφους μηχανικούς με γνώσεις και εμπειρία και όχι σε «μαθητές» οι οποίοι καλούνται να επιβεβαιώσουν την ικανότητα αποστήθισης κειμένων και αριθμών. Αυτό άλλωστε που καλείται να κάνει ένας ενεργειακός επιθεωρητής είναι να πιστοποιήσει και να κατατάξει ενεργειακά ένα κτήριο, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία του και εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία που καθορίζεται στις ισχύουσες ΤΟΤΕΕ, και όχι να αποδείξει την ικανότητα του στην απομνημόνευση θεωρητικών γνώσεων."

   

  απλα πραγματα και κατανοητα

  ποσο πιο απλα να το πει η γυναικα?

  • Upvote 4
  Link to comment
  Share on other sites

  Τεράστιο μπράβο στην πρόεδρο.

   

  Η απαραίτητη εξεταστική διαδικασία (με ΦΕΚ) επισπεύδεται ενώ τα απραίτητα ΠΕΑ (με ΦΕΚ) γίνονται προεραιτικά στο taxis. Τελείως άστοχες οι εξετάσεις τουλάχιστον χρονικά.

  Νομίζω για το πρακτικό κομμάτι και εμείς και το ΥΠΕΚΑ άλλο πράγμα καταλάβαμε ως "επιτυχή εξέταση" ενεργειακών επιθεωρητών. Κανένας συνάδελφος που έχει γνώση του αντικειμένου δεν φοβάται την εξεταστική διαδικασία πιστοποίησης. Αντιθέτως. Απλά αυτή πρέπει να γίνει με σωστούς όρους και σωστό τρόπο.

  Link to comment
  Share on other sites

  Αψογη ανακοίνωση!

   

  Προσωπικά το πιο χυδαίο στην ιστορία μου φαίνεται το γεγονός ότι πρέπει κάθε φορά που κόβεσαι να ξαναδίνεις το 100ρικο...

  Κι εκτός αυτού αν κοπείς π.χ. στην 3η ενότητα, πρέπει να ξαναδώσεις τις άλλες 2. Ακόμη και στις πανελλαδικές μπορούσες να

  κρατήσεις μάθημα για την επόμενη χρονιά εδώ όχι. Χειρότερα από λύκειο δηλαδή.

  • Upvote 5
  Link to comment
  Share on other sites

  Απορώ γιατί αναρωτιεστε για τις εξετάσεις! Αν θυμάμαι καλά το ΤΕΕ είχε κάνει διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας του λογισμικου των εξετάσεων πριν κανα χρόνο, με προυπολογισμό 700.000 ευρώ. Πως λοιπόν θα πληρωθεί ο ανάδοχος οεο? Οι εξετάσεις θα γίνουν μόνο και μόνο για το παράβολο... και ο νοων νοήτω!

  • Upvote 2
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.