Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σύνταξη Αρχιτεκτονικού Οικοδομικού Κανονισμού


    Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων στη συνεδρίασή του στις 15.01.2013 αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο τη σύνταξη ενός Οικοδομικού Κανονισμού σύγχρονου, σαφή και εύληπτου, συνοπτικού και ξεκάθαρου ως προς το περιεχόμενο και την εφαρμογή του, μη επιδεχόμενου πολλαπλών ερμηνειών. Ενός Οικοδομικού Κανονισμού που να

    προσδίδει την απαιτούμενη ελευθερία στην αρχιτεκτονική σύνθεση, βασιζόμενου στην έννοια του κτηριακού όγκου, και να είναι συνδεδεμένος με τον υπερκείμενο πολεοδομικό και αστικό σχεδιασμό.

     

    Καλούμε τους συναδέλφους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη στελέχωση της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας, υποβάλλοντας στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ τη συνημμένη αίτηση, καθώς και σύντομο βιογραφικό μέχρι δύο σελίδες.

     

    Για τη δυνατότητα ενεργοποίησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού μελών, ενημερώνονται οι συνάδελφοι ότι η συμμετοχή στην ομάδα εργασίας μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013.

     

    Οι αιτήσεις αποστέλλονται στα γραφεία του Συλλόγου, είτε στο fax: 2103215147, είτε στο e-mail: info @ sadas - pea. gr ή sadas - pea @ tee. gr, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Βρυσακίου 15 &

    Κλάδου, 105 55 Αθήνα.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις απευθυνθείτε στη γραμματεία (2103215146-7) ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.sadas-pea.gr

     

    Πηγή: Δελτίο Τύπου ΣΑΔΑΣ





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Ωραία ξεκινάω με τον ΚΑΝΕΠΕ μου.

     

    " Άρθρο 1. Καταργούνται όλα τα άρθρα του ΚΑΝΕΠΕ πλην του κεφαλαίου 6 το οποίο μετατρέπεται σε συστάσεις και όχι κανονισμό.

     

    Για οτιδήποτε άλλο εφαρμόζεται ο Ευρωκώδικας 8 μέρος 3."

     

    Να δημοσιευθεί αμέσως στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. :smile:

    Link to comment
    Share on other sites

    Στην ουσία τώρα της είδησης για πρόταση Αρχιτεκτονικού Οικοδομικού Κανονισμού έχω να πω ότι μακάρι να βγει κάτι το χρήσιμο διότι υπαρχει η ανάγκη.

    Η ανάγκη είναι προφανέστατη από τις δεκάδες παραγράφων των ΓΟΚ και ΝΟΚ που αντί να ρυθμίζουν τα πολεοδομικά ελάχιστα ή μέγιστα για τα κτίσματα στην πόλη, από έλλειψη του εισέρχεται και σε θέματα ουσίας της αρχιτεκτονικής των κτιρίων.

    Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι να βγαίνει ο κάθε ΓΟΚ και τώρα ΝΟΚ και να ακολουθουν εκατοντάδες διευκρινιστικές ερμηνείες, εγκύκλιοι, προσθήκες.

    Το παρελθόν και των ΓΟΚ μας έχει δείξει ότι οσο περισσότερες ερμηνείες, διευκρινήσεις και εγκύκλιοι βγαίνουν τόσο γεωμετρικά ανεβαίνουν και τα παραθυράκια και τα φινιστρίνια στην εφαρμογή τους.

     

    Οπότε θα θελα να αποκτήσουμε έναν πραγματικό καλό Αρχιτεκτονικό Οικοδομικό Κανονισμό για την Ελλάδα και όχι την οικοδομική του Νόϊφερ.

    Φυσικά κανένας κανονισμός δεν αντικαθιστά μια καλή αρχιτεκτονική μελέτη αλλά στην Ελλάδα έχουμε καταντήσει ώστε πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί να νοούν ως σχεδιασμός του κτιρίου την εξής διαδικασία.

    Βάζει το οικόπεδο κάτω, αφαιρεί τις απαιτούμενες από τους ΓΟΚ διαστάσεις και αποστάσεις που πρέπει να αφήσει και ότι περισσεύει το κτίζει. Πόσο % έχω δικαίωμα για εξώστες ή για ΗΧ, βαλε να έχουμε βαλε και ένα τζάκι που πουλαει πιο εύκολα η αντιπαροχή.

    Αυτό ονομάζεται πρακτικότητα και ρεαλισμός.

    Το αποτέλεσμα ας κοιτάξουμε όλοι δίπλα μας και θα το δούμε στο 99% των δομηματων.

     

    Παρότι δε, ότι αντί για αρχιτεκτονική στα κτίρια εφαρμόζουμε πολεοδομική στις κατασκευές μας, και παρότι έχουμε από τα πιο πυκνογραμμένα πολεοδομικά νομοθετήματα (νομίζω) παγκόσμια, έχουμε και τις περισσότερες πολεοδομικές παραβάσεις απ όλους.

     

    Σίγουρα ακόμα κι αν αποκτήσουμε έναν άριστο Αρχιτεκτονικό Οικοδομικό Κανονισμό δεν θα λυθούν τα προβλήματα δια μαγείας, αλλά αφού από οικοδομική δραστηριότητα αυτό το φεγγάρι είμαστε στο 0… ευκαιρία να οργανωθούμε λίγο.

    Edited by Didonis
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Kαι που ηταν ο συλλογος σας, οταν γινοταν η κουβεντα για τον ΝΟΚ??

    Να πω οτι εχουμε ακομα ΓΟΚ, να το δεχομουνα.

    Ουτε 6 μηνες δεν εχει κλεισει η εφαρμογη του ΝΟΚ.

    Edited by terry
    Link to comment
    Share on other sites

    Σωστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, μια τέτοιας εμβέλειας προσπάθεια, πρέπει πρωτίστως να ξεκινάει από τη θέληση του ..."κράτους" και στη συνέχεια οι ..."αρμόδιοι" να τη δημιουργούν (ίσως και μέσα από διαβούλευση);;;

    Μήπως αν πάμε ...ανάποδα οδηγούμαστε σε ...ουτοπία;;;;

    Πόσο μάλλον όταν ακόμα ...καίει ο ΝΟΚ, η πρόταση δηλαδή του κράτους, που πρέπει να εφαρμοστεί....

     

    Δηλαδή, η λογική του ....δεν μου αρέσει αυτός ο "νόμος" και φτιάχνω ένα άλλο δικό μου (πρόταση) μπορεί να οδηγήσει κάπου;;;;;

     

    Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος π.χ. για τα Πανεπιστήμια, να φτιάξω ένα δικό μου;;;;

    Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος π.χ. για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να φτιάξω ένα δικό μου;;;;

    Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος π.χ. για τις συντάξεις, να φτιάξω ένα δικό μου;;;;

    κ.λπ.

    Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
    Link to comment
    Share on other sites

    Απαντησε ο Ιασονας.

     

    Δηλαδή, η λογική του ....δεν μου αρέσει αυτός ο "νόμος" και φτιάχνω ένα άλλο δικό μου (πρόταση) μπορεί να οδηγήσει κάπου;;;;;

     

    Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος π.χ. για τα Πανεπιστήμια, να φτιάξω ένα δικό μου;;;;

    Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος π.χ. για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να φτιάξω ένα δικό μου;;;;

    Κι εμένα δεν μου αρέσει ο νόμος π.χ. για τις συντάξεις, να φτιάξω ένα δικό μου;;;;

    κ.λπ.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.