Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το Π.Δ. για την κατάργηση των ορίων και το νέο ΜΕΕΠ


    Χθες, 4/8/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του ΣΑΤΕ (κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης Πρόεδρος και κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης Γεν. Γραμματέας) µε τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου (κ. Μακρής Διονύσης, κα Ξηρομερίτου Θάλεια), Συμβούλων του Υπουργού (κα Τρέζου Στεφανία, κος Παναγιώτης Σκουρής, κος Νασιάκος και εκπροσώπων όλων των άλλων εργοληπτικών οργανώσεων. Στην συνάντηση ήταν παρών και Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

     

    Από την συνάντηση προέκυψαν τα εξής:

     

     

    Κατάργηση κατωτάτων - ανωτάτων ορίων - Π.∆. ρύθμισης θεμάτων ΜΕΕΠ.

     

    Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου, πρόθεση του Υπουργείου είναι να δοθεί στους φορείς προς διαβούλευση σχέδιο Π.∆. για τα θέματα που σήμερα ρυθμίζονται µέσω του ΜΕΕΠ ώστε έως τέλος Οκτωβρίου να έχει οριστικοποιηθεί.

     

    Εκτιμά ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς να μετέχουν δημιουργικά στην σύνταξη του Π.∆. αφού στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου συστήματος και η προσαρμογή του στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Για αυτό θα μελετηθούν και τα ανάλογα συστήματα που ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

     

    Επεσήμανε ότι όπως θα μπορούν οι υφιστάμενες εταιρείες μεγάλων τάξεων να λαμβάνουν μέρος σε έργα χαμηλών προϋπολογισμών έτσι θα προβλεφθούν οι προδιαγραφές, βάσει των οποίων οι σημερινές επιχειρήσεις μικρότερων τάξεων θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε έργα υψηλότερου προϋπολογισμού.

     

    Κριτήρια Κατάταξης - εγγραφής στο νέο ΜΕΕΠ.

     

    Τα βασικά κριτήρια εγγραφής - κατάταξης στο νέο ΜΕΕΠ θα είναι η τεχνική εμπειρία, η τεχνική ικανότητα και η οικονομική δυνατότητα. Για την τελευταία ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ έκανε σαφέστατη επισήμανση στην αναγκαιότητα η εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ να λαμβάνεται σχετικά υπόψη, όπως συµβαίνει και σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης όπου τα ασφαλιστικά ταμεία των Μηχανικών δύνανται να εκτελούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

     

    Υπενθύμισε ότι και στις διατάξεις του λεγόμενου ν/σ ΕΑΑΔΗΣΥ που αναμένεται να ψηφιστεί ως Μέρος Β σε πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, έως τις 8/8/2014 υπάρχει σαφέστατη πρόβλεψη για την συµπερίληψη του ΤΣΜΕΔΕ στους φορείς που μπορούν να εγγυοδοτούν.

     

    Στελέχωση

     

    Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΤΕ επανέλαβαν τη θέση του Συνδέσμου ότι η στελέχωση θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη του ανεκτέλεστου των επιχειρήσεων και να προβλέπεται συγκεκριμένη ανά έργο που κάθε επιχείρηση αναλαμβάνει. Ο Υπουργός έδειξε να αντιλαμβάνεται το ορθόν του επιχειρήματος, που τελικώς έγινε αντιληπτό και από τον παρόντα Πρόεδρο του ΤΕΕ. Στην παρούσα συγκυρία είναι ανεπίτρεπτη η διατήρηση εικονικής στελέχωσης.

     

    Υπεργολαβίες

     

    Ο Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή του θεσμού της υπεργολαβίας, τουλάχιστον αναφορικά µε την ποιότητα των έργων, εν τούτοις η ΠΕΣΕΔΕ έθεσε θέμα επέκτασης εφαρμογής του θεσμού της υπεργολαβίας, ώστε και μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν συμμετοχή στην εκτέλεση σημαντικών έργων. Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς αυτές τις θέσεις.

     

    Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ΥΠΥΜΕΔΙ

     

    Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου µε το οποίο θα ρυθμίζει θέματα αρμοδιότητάς του και σε αυτό θα περιληφθεί η ρύθμιση προσωρινής αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο απαρχαιωμένος μηχανισμός αναθεώρησης τιμών συµβάσεων δηµοσίων έργων. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφορά τα ζητήματα που αντιμετώπιζε το νομοσχέδιο του Υπουργείου που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση τον Μάρτιο - Απρίλιο 2014 µε τίτλο "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ" και στην οποία είχε μετάσχει ο ΣΑΤΕ µε σχετική επιστολή του.

     

    Για τα θέματα του κλάδου που ρυθμίζονται µε τις διατάξεις του λεγόμενου νομοσχεδίου ΕΑΑΔΗΣΥ και δεδομένου ότι αποτελούν αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΝ ο Υπουργός δεν έκανε καμία τοποθέτηση. Από τη πλευρά του ΣΑΤΕ τονίστηκαν οι θέσεις του και ο Υπουργός άκουσε µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σημεία που αναφέρονται:

     

    α) στον περιορισμό της δυνατότητας αυθαιρεσιών των αναθετουσών αρχών,

    β) στις πρότυπες διακηρύξεις,

    γ) στη διατήρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου ∆ηµοσίων Έργων και

    δ) στα θέματα Πρόσθετων Όρων και Μελετοκατασκευών.

     

    Πηγή: http://technews-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post_22.html#.U-EcLvl_sg0





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

     

    η στελέχωση θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη του ανεκτέλεστου των επιχειρήσεων

    τώρα το ανεκτέλεστο δεν είναι ανάλογο της τάξης και κατ'επέκταση της στελέχωσης?

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.