Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΤΕΕ: Διευκρινήσεις για την ημερομηνία στις βεβαιώσεις μηχανικού και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου


    Δυνατότητα επισύναψης βεβαιώσεων του άρθρου 83 σε συμβολαιογραφικές πράξεις.

    Με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 62 του ν. 4495/2017, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 4843/2021, από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται, αντί των οριζομένων στο κεφάλαιο Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83.

    Οι βεβαιώσεις εκδίδονται με ημερομηνία αυτοψίας από 1η Οκτωβρίου 2021 και έχουν δίμηνη ισχύ, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017, και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, ακόμα κι αν δεν έχει λήξει η ισχύς τους.


    Πηγή: https://web.tee.gr/ebuilding-anakoinoseis/22-10-2021-dynatotita-episynapsis-vevaioseon/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Στο τελευταίο εδάφιο της ανακοίνωσης το ΤΕΕ πάλι έβγαλε το ποδαράκι του έξω από το πάπλωμα ...

    Ο νόμος δεν γράφει πουθενά ημερομηνίες, συμβολαιογράφοι μόνο τις γράφουν για τη γνωστή "επιβολή καθεστώτος του υποθηκοφύλακα" ... το ΤΕΕ δεν πρέπει να κάνει τα ίδια στους μηχανικούς μέλη του.

    Αν ο μηχανικός είχε προβλέψει την παράταση και είχε δώσει σε πελάτη του βεβαίωση με ημερομηνία εντός διμήνου προ της 1-10-2021, σύμφωνα με το νόμο αυτή μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί από συμβολαιογράφο για σύνταξη πράξης εντός του διαστήματος που του επιτρέπει ο νόμος (1-10 έως 31-12) και πάντα εντός της διάρκειας ισχύος της. Πες ότι έφυγε στο εξωτερικό βρε αδελφέ ή πήρε σύνταξη ...

    Αυτό γίνεται για τον ίδιο λόγο που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια βεβαίωση με ημερομηνία 1-1-2022. Γιατί η εξαίρεση δίδεται μόνο ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΑΞΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ με βεβαίωση του 83 εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και δεν δίδεται καμία παράταση χρήσης βεβαιώσεων με φανταστικές ημερομηνίες.

    Ο μηχανικός γράφει πάντα την πραγματική ημερομηνία της αυτοψίας, ο συμβολαιογράφος εφαρμόζει τον νόμο (δεν τον ερμηνεύει σύμφωνα με την πίεση της δουλειάς του γραφείου του) και το ΤΕΕ ΔΕΝ συμμετέχει σε μπουρδουκλώματα.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.