Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • e-Άδειες: 129.390 χιλιάδες οικοδομικές άδειες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά – Στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών


    Η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία και τα οφέλη που προκύπτουν  για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επισφραγίζονται από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία για τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, που δίνει το ΤΕΕ στη δημοσιότητα.

    Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

    Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως  εμβληματική  ψηφιακή μεταρρύθμιση,   που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων αλλά και στην  ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.

    Η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει τεκμηριώσει τη συμβολή του συστήματος e-adeies στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τρέχουσα περίοδο το ΤΕΕ έχει αποστείλει εκ νέου σχετικά στοιχεία στον διεθνή οργανισμό για την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της μεταρρύθμισης.

    Τα στοιχεία απολογισμού της μέχρι σήμερα λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνεργασίας τους, απέστειλε το ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

    Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:

    «Από τον Οκτώβρη του 2018 ξεκινήσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ήδη είχε αργήσει πολύ: την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης και οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε υπόθεση και κάθε βήμα για την έκδοση μιας άδειας έχει χαρτογραφηθεί και παρακολουθείται. Κάποιοι είδαν αυτήν την μεταρρύθμιση επιφυλακτικά, αλλά πλέον νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως είναι αποτελεσματικό

    Όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης εντάσσονται στο e-adeies. Μέχρι τώρα πάμε καλά. Μάλιστα, το ΤΕΕ πολύ γρήγορα έφτιαξε την αντίστοιχη διαδικασία και ενέταξε στο e-adeies και την υποβολή και διεκπεραίωση φακέλων στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, που καθυστερούσαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τα Συμβούλια πολεοδομικών Θεμάτων που επίσης αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα.

    Τώρα όμως, που απέκτησε και η κοινωνία και η δημόσια διοίκηση ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, λόγω του lockdown, νομίζω ότι είναι η ώρα να τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα, οι διαδικασίες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα e-adeies. Για παράδειγμα, να γίνονται όλες οι διαδικασίες και εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου, της αρχαιολογίας, του κτηματολογίου. Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των οικοδομικών έργων θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως και η ενημέρωση της Αστυνομίας ή τα γραφεία Πυρασφάλειας της Πυριοσβεστικής. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη περισσότερο: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση. Με ξεκάθαρους κανόνες, κοινό πλαίσιο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έτσι θα ξέρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ότι θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ηλεκτρονικά. Και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τις υποθέσεις ηλεκτρονικά, χωρίς χαμένες ώρες και κόστος που δεν χρειάζεται πλέον να επωμίζεται ούτε το δημόσιο ούτε οι πολίτες.

    Στόχος είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e-adeies να ανοίξει το δρόμο ώστε όταν ολοκληρωθεί και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει «ηλεκτρονικό και τον σχεδιασμό και τις επιτελικές λειτουργίες του κράτους, να μπορεί να εκδίδεται κάθε άδεια με ευθύνη του μηχανικού που θα την αναλαμβάνει.»

    Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα

    Από τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies προκύπτει ότι:

    • Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις κλπ διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες (129.390).
    • Μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.
    • Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.
    • Ακόμη, ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeiesη έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου που υποστήριξε το ΤΕΕ και προώθησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, όπου έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.
    • Από τα άλλα επιμέρους στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής ενδιαφέροντα:

    -Έχουν εκδοθεί 4.298 Άδειες κατηγορίας 1

    -Έχουν εκδοθεί 704 Άδειες κατηγορίας 2

    – Έχουν εκδοθεί 8.223 Άδειες κατηγορίας 3

    -Έχουν εκδοθεί 8.087 Προεγκρίσεις Οικοδομικής Άδειας

    -Έχουν εκδοθεί 56.400 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ)

    -Έχουν υποβληθεί προς έκδοση 2.457 άδειες κατεδάφισης και από αυτές εκδόθηκαν 1.853.

    -Η Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Απαιτούμενων Εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3 είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατηγορίες στους μηχανικούς χρήστες.

    -Οι αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αδειών είναι διαδεδομένη πρακτική και σχετικά δημοφιλείς κατηγορίες στο e-adeies.

    -Από τον Μεταγενέστερο Έλεγχο Φορολογικών Οικοδομικής Άδειας Κατ. 3 αποδεικνύεται ότι η συμμόρφωση προς τις διατάξεις βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο.

    • Λειτουργεί πλέον μέσω του  e-adeies ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και παρακολούθησης των εξελίξεων στο δομημένο περιβάλλον αλλά και των τάσεων που κάθε φορά αναπτύσσονται σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.
    • Παρότι οι περισσότερες διαδικασίες που εμπλέκουν τις Υπηρεσίες Δόμησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, δεν ισχύει το ίδιο για εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ (όπως αυτά που αφορούν ιδιοκτησιακά θέματα) που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ. Επιπλέον, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών διαδικασίες που από το νόμο είναι αλληλένδετες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο, κλπ). Το ΤΕΕ κάνει κάθε προσπάθεια να ενταχθούν και οι διαδικασίες αυτές στην ηλεκτρονική αδειοδότηση καθώς εν τέλει όλες οι πληροφορίες αυτές θα εντάσσονται και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες. Η συνεργασία τόσο των συναρμόδιων Υπουργείων όσο και των φορέων και εταιρειών που εμπλέκονται είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση αυτής της διασύνδεσης και την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση μελετητών, μηχανικών, επιχειρήσεων και πολιτών.

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ E–ADEIES

    Στο σύνολο των διοικητικών πράξεων (99.611) του συστήματος e-adeies, η κατανομή ανά είδος κατάστασης έχει ως εξής:

    Επίπεδο Κατάσταση Αίτησης Παρατηρήσεις Αριθμός
    -6 Τέθηκε Αρχείο Τέθηκε σε αρχείο λόγω παρέλευσης χρόνου ανταπόκρισης από τον αιτούντα ή αποσύρθηκε η αίτηση 217
    -5 Σε Ανάκληση Ανακλήθηκε η Διοικητική Πράξη 1060
    -4 Διακοπή Εργασιών Έχει επιβληθεί διακοπή εργασιών 12
    -3 Διαβιβάστηκε Έχει διαβιβαστεί ο φάκελος για έλεγχο από άλλη υπηρεσία 6
    -2 Απορρίφθηκε Η αίτηση απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσε να εκδοθεί η αιτούμενη άδεια ή είχε υποβληθεί σε λανθασμένη Υ. Δομ. 3241
    1 Σε υποβολή Έχει υποβληθεί 670
    2 Σε έλεγχο Είναι σε διαδικασία ελέγχου 1945
    3 Σε μεταβολή Έχει επιστραφεί στο Μηχανικό να προβεί σε διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις 3396
    5 Εκδόθηκε Έχει εκδοθεί η αιτούμενη Διοικητική Πράξη 89064
      ΣΥΝΟΛΟ   99611

    Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σε επίπεδο περιφέρειας, οι άδειες, εγκρίσεις, αναθεωρήσεις, βεβαιώσεις κλπ, δηλαδή η κατανομή του συνόλου των νομίμων αιτήσεων, έχουν ως εξής:

    Περιφέρεια Αριθμός
    Αττικής 31.405
    Κεντρικής Μακεδονίας 22.852
    Κρήτης 10.248
    Θεσσαλίας 9.261
    Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 8.641
    Δυτικής Μακεδονίας 2.873
    Πελοποννήσου 7.965
    Νοτίου Αιγαίου 7.957
    Δυτικής Ελλάδος 7.709
    Ιονίων Νήσων 6.088
    Στερεάς Ελλάδος 6.003
    Ηπείρου 5.738
    Βορείου Αιγαίου 2.903
    Σύνολο:         129.643

    Οι τύποι αδειών και ο χρόνος έκδοσης

    Σύμφωνα με το νόμο 4495/2016, όπως ισχύει, και την λοιπή σχετική διοικητική και πολεοδομική νομοθεσία, μέσα από το σύστημα e-adeies που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι Οικοδομικές Άδειες κατηγορίας 3 και οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας εκδίδονται άμεσα μετά την υποβολή, με ευθύνη του μηχανικού. Περίπου 65 χιλιάδες άδειες δόμησης εκδόθηκαν με ευθύνη των μηχανικών ΑΜΕΣΑ. Για αυτές τις συγκεκριμένες και μόνο κατηγορίες, τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος e-adeies, έχουν ως εξής:

    Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης 5.823
    Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με προέγκριση 2.400
    Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας 56.400
    ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 64.623

    Ωστόσο η μείωση του χρόνου έκδοσης αδειών δόμησης αποτυπώνεται και σε άλλες κατηγορίες που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες. Οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών (και φθάνουν, ελάχιστες, έως και 6 μήνες) είναι πλέον λίγες αναλογικά.

    Πέρα από αυτές τις τρεις κατηγορίες βασικές κατηγορίες (Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης ή με προέγκριση και Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας), που αποτελούν και την πλειοψηφία των διοικητικών πράξεων – αδειών αλλά και των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies του ΤΕΕ, μέσα από αυτό εκτελούνται δεκάδες άλλες σχετικές διαδικασίες και εκδίδονται οι σχετικές βεβαιώσεις, εγκρίσεις, άδειες κλπ, όπως:

    Είδος Εκδόθηκε Σύνολο
    Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας 5463 8087
    Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης-Απαιτούμενων Εγκρίσεων Αρ.38§γ για Ο.Α. κατ. 3 8829 11872
    Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης Αρ.38§γ για αναθεώρηση έντυπης Ο.Α. Κατ. 3 266 424
    Έγκριση ΕΥΠΑΤΕ για ξενοδοχεία 4*&5* άνω των 300 κλινών, Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστ. υποδομής, Σύνθετα τουριστ.καταλύματα & ΠΟΤΑ 32 34
    Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 χωρίς προέγκριση 2460 3508
    Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με προέγκριση 1537 1733
    Οικοδομική άδεια Κατηγορία 2 χωρίς προέγκριση 477 793
    Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με προέγκριση 169 214
    Άδεια Κατεδάφισης 1853 2457
    Έγκριση Εκτέλεσης Εργασίων 2333 2371
    Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 235 382
    Μεταγενέστερος Έλεγχος Φορολογικών Οικ. Άδειας Κατ. 3 8296 9915
    Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 301 374
    Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 58 86
    Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 948 1006
    Οικοδομική άδεια Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 55 56
    Μεταγενέστερος Έλεγχος Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 55 66
    Αναθεώρηση Προέγκρισης 224 244
    Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 1 315 401
    Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 2 14 22
    Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 3 1304 1313
    Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας 1886 1892
    Γνωστοποίηση Εκτέλεσης Πρόσθετων Εργασιών 117 118
    Αναθεώρηση Άδειας Κατεδάφισης εντος του χρόνου ισχύος της 24 31
    Ενημέρωση Άδειας Κατεδάφισης 76 76
    Αναθεώρηση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 3 4
    Ενημέρωση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 9 9
    Αναθεώρηση Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 16 16
    Έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας 21 21
    Αναθεώρηση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 1463 2025
    Ενημέρωση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 5758 5849
    Γνωστοποίηση Εργασιών Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 414 423
    Αναθεώρηση έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 24 38
    Αναθεώρηση Έγκρισης Δόμησης ν.4030/2011 42 81
    Αναθεώρηση έντυπης αδείας ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 2021 2119
    Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 1 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 623 917
    Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 2 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 76 139
    Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 3 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 1021 1094
    Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας 2382 3214
    Ενημέρωση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης 11 11
    Αναθεώρηση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 47 48
    Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας κατεδάφισης 28 45

    Στις ανωτέρω άδειες – εγκρίσεις κλπ, η διαφορά μεταξύ των εκδοθέντων πράξεων και του συνόλου περιλαμβάνει αιτήσεις που απορρίφθηκαν, άδειες που ανακλήθηκαν, και κυρίως υποθέσεις υπό έλεγχο από τις ΥΔΟΜ σήμερα, φακέλους που έχουν επιστραφεί προς συμπλήρωση και άλλες σχετικές περιπτώσεις.

    Η συνολική εικόνα ανά μήνα μέχρι στιγμής

    Με βάση άλλη στιγμιαία εικόνα αλλά επικαιροποιημένα στοιχεία (που ενσωματώνουν ολοκληρωμένες υποθέσεις και του Απριλίου 2020) η μηνιαία εξέλιξη ανά είδος άδειας, έγκρισης κλπ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Αξίξει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία τω αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.

    ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ          
    ΕΤΟΣ/ ΜΗΝΑΣ Προεγκρίσεις/ βεβαιώσεις Άλλες Οικοδομικές Άδειες(*) Συνολικές Αναθεωρήσεις Κατηγορία 3
    Χωρίς προέγκριση
    Κατηγορία 3
    Με προέγκριση
    Μικρής Κλίμακας
    2018/10 34 24 38 3   747
    2018/11 390 218 232 70 42 3044
    2018/12 528 488 330 153 127 2592
    2019/01 578 555 416 169 135 3299
    2019/02 704 723 575 225 181 2795
    2019/03 751 906 653 271 206 3473
    2019/04 724 983 708 347 185 3496
    2019/05 863 1064 1069 317 208 3556
    2019/06 892 1124 1064 379 203 3699
    2019/07 1094 1486 1423 495 270 4375
    2019/08 712 1021 987 352 169 2547
    2019/09 823 1144 1097 342 173 2988
    2019/10 1047 1526 1502 464 247 4394
    2019/11 912 1397 1493 397 244 3142
    2019/12 890 1447 1479 452 214 2500
    2020/01 836 1135 1277 330 172 2302
    2020/02 982 1275 1613 390 193 2660
    2020/03 963 1051 1396 296 180 2191
    2020/04 678 779 944 234 107 1537

    (*) Δεν περιλαμβάνονται οι μικρής κλίμακας

    Ανά Υπηρεσία Δόμησης

    Σε στιγμιαίο υποσύνολο 128.505 υποθέσεων-διαδικασιών στο σύστημα e-adeies, η γεωγραφική κατανομή ανά υπηρεσία δόμησης (με φθίνουσα σειρά) έχει ως εξής:

    ΥΔΟΜ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 6139
    ΥΔΟΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4733
    ΥΔΟΜ ΧΑΝΙΩΝ 3415
    ΥΔΟΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3132
    ΥΔΟΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3057
    ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2906
    ΥΔΟΜ ΠΑΤΡΕΩΝ 2877
    ΥΔΟΜ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 2507
    ΥΔΟΜ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 2361
    ΥΔΟΜ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 2354
    ΥΔΟΜ ΚΑΒΑΛΑΣ 2021
    ΥΔΟΜ ΒΟΛΟΥ 2016
    ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1938
    ΥΔΟΜ ΠΕΙΡΑΙΑ 1916
    ΥΔΟΜ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 1884
    ΥΔΟΜ ΑΙΓΑΛΕΩ 1828
    ΥΔΟΜ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 1827
    ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ 1800
    ΥΔΟΜ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 1698
    ΥΔΟΜ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 1679
    ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 1606
    ΥΔΟΜ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 1545
    ΥΔΟΜ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1504
    ΥΔΟΜ ΡΟΔΟΥ 1409
    ΥΔΟΜ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 1369
    ΥΔΟΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1369
    ΥΔΟΜ ΛΑΜΙΕΩΝ 1350
    ΥΔΟΜ ΣΕΡΡΩΝ 1341
    ΥΔΟΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 1306
    ΥΔΟΜ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 1289
    ΥΔΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 1280
    ΥΔΟΜ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ 1260
    ΥΔΟΜ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1259
    ΥΔΟΜ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 1251
    ΥΔΟΜ ΔΡΑΜΑΣ 1248
    ΥΔΟΜ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 1248
    ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1236
    ΥΔΟΜ ΞΑΝΘΗΣ 1225
    ΥΔΟΜ ΘΕΡΜΗΣ 1201
    ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 1189
    ΥΔΟΜ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 1184
    ΥΔΟΜ ΧΙΟΥ 1152
    ΥΔΟΜ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 1125
    ΥΔΟΜ ΘΗΡΑΣ 1084
    ΥΔΟΜ ΛΑΓΚΑΔΑ 915
    ΥΔΟΜ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 912
    ΥΔΟΜ ΒΕΡΟΙΑΣ 911
    ΥΔΟΜ ΠΑΓΓΑΙΟΥ 878
    ΥΔΟΜ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 877
    ΥΔΟΜ ΚΟΖΑΝΗΣ 875
    ΥΔΟΜ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 872
    ΥΔΟΜ ΣΙΘΩΝΙΑΣ 827
    ΥΔΟΜ ΠΕΛΛΑΣ ΤΥΠΟΣ 802
    ΥΔΟΜ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 801
    ΥΔΟΜ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ 780
    ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 735
    ΥΔΟΜ ΑΧΑΡΝΩΝ 724
    ΥΔΟΜ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 691
    ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 661
    ΥΔΟΜ ΘΗΒΑΙΩΝ 660
    ΥΔΟΜ ΦΑΙΣΤΟΥ 636
    ΥΔΟΜ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 628
    ΥΔΟΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 606
    ΥΔΟΜ ΑΡΤΑΙΩΝ 594
    ΥΔΟΜ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 565
    ΥΔΟΜ ΚΩ 565
    ΥΔΟΜ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 564
    ΥΔΟΜ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 564
    ΥΔΟΜ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 563
    ΥΔΟΜ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 546
    ΥΔΟΜ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 541
    ΥΔΟΜ ΚΙΛΚΙΣ 537
    ΥΔΟΜ ΛΕΒΑΔΕΩΝ 532
    ΥΔΟΜ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 531
    ΥΔΟΜ ΕΔΕΣΣΑΣ 522
    ΥΔΟΜ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 512
    ΥΔΟΜ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ 503
    ΥΔΟΜ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 502
    ΥΔΟΜ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ 472
    ΥΔΟΜ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 468
    ΥΔΟΜ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ 464
    ΥΔΟΜ ΗΛΙΔΑΣ 457
    ΥΔΟΜ ΩΡΩΠΟΥ 452
    ΥΔΟΜ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 444
    ΥΔΟΜ ΠΥΡΓΟΥ 444
    ΥΔΟΜ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ 439
    ΥΔΟΜ ΣΠΑΡΤΗΣ 437
    ΥΔΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 433
    ΥΔΟΜ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 424
    ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΡΕΩΝ 416
    ΥΔΟΜ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 413
    ΥΔΟΜ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 411
    ΥΔΟΜ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 408
    ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ 398
    ΥΔΟΜ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 383
    ΥΔΟΜ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 374
    ΥΔΟΜ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 374
    ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 363
    ΥΔΟΜ ΔΕΛΦΩΝ 356
    ΥΔΟΜ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 356
    ΥΔΟΜ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 344
    ΥΔΟΜ ΝΑΟΥΣΑΣ 335
    ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 319
    ΥΔΟΜ ΛΟΚΡΩΝ 318
    ΥΔΟΜ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 318
    ΥΔΟΜ ΜΗΛΟΥ 318
    ΥΔΟΜ ΙΣΤΙΑΙΑΣ -ΑΙΔΗΨΟΥ 316
    ΥΔΟΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 316
    ΥΔΟΜ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 313
    ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 312
    ΥΔΟΜ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 311
    ΥΔΟΜ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 311
    ΥΔΟΜ ΦΥΛΗΣ 307
    ΥΔΟΜ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 304
    ΥΔΟΜ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 301
    ΥΔΟΜ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 301
    ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 296
    ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 294
    ΥΔΟΜ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ 292
    ΥΔΟΜ ΠΑΡΓΑΣ 291
    ΥΔΟΜ ΑΛΜΥΡΟΥ 284
    ΥΔΟΜ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 282
    ΥΔΟΜ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 276
    ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 273
    ΥΔΟΜ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 270
    ΥΔΟΜ ΛΗΜΝΟΥ 264
    ΥΔΟΜ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 262
    ΥΔΟΜ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 244
    ΥΔΟΜ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΥΠΟΣ 240
    ΥΔΟΜ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ 229
    ΥΔΟΜ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 226
    ΥΔΟΜ ΠΥΛΗΣ 226
    ΥΔΟΜ ΣΗΤΕΙΑΣ 221
    ΥΔΟΜ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ 220
    ΥΔΟΜ ΑΝ.ΜΑΝΗΣ 213
    ΥΔΟΜ ΠΑΙΟΝΙΑΣ 212
    ΥΔΟΜ ΑΝΔΡΟΥ 210
    ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ 201
    ΥΔΟΜ ΒΟΪΟΥ 188
    ΥΔΟΜ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 184
    ΥΔΟΜ ΣΚΙΑΘΟΥ 183
    ΥΔΟΜ ΘΑΣΟΥ 174
    ΥΔΟΜ ΣΚΟΠΕΛΟΥ 172
    ΥΔΟΜ ΤΗΝΟΥ 167
    ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 158
    ΥΔΟΜ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ 156
    ΥΔΟΜ ΙΚΑΡΙΑΣ 153
    ΥΔΟΜ ΠΟΡΟΥ 151
    ΥΔΟΜ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 147
    ΥΔΟΜ ΖΑΧΑΡΩΣ 145
    ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 142
    ΥΔΟΜ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 125
    ΥΔΟΜ ΖΗΡΟΥ 104
    ΥΔΟΜ ΝΟΤΙΑΣ 102
    ΥΔΟΜ ΛΕΡΟΥ 61
    ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 60
    ΥΔΟΜ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 51
    ΥΔΟΜ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 47
    ΥΔΟΜ ΝΕΣΤΟΥ 15
    ΥΔΟΜ ΙΘΑΚΗΣ 14

    Σημειώνεται ότι τα όρια ευθύνης των Υπηρεσιών Δόμησης που αναφέρονται δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα διοικητικά όρια ευθύνης του δήμου που τις στεγάζει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μία υπηρεσία δόμησης έχει την ευθύνη περισσότερων του ενός δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε επίπεδο διπλωματούχων μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

    Σημειώνεται επίσης, ότι πέρα από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, για τις οποίες αναλυτικά στοιχεία ανά υπηρεσία απεστάλησαν  στο ΥΠΕΝ, ειδικές υπηρεσίες δόμησης σύμφωνα με τον νόμο διατηρούν οι εξής δημόσιοι φορείς και η δραστηριότητά τους στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies (με κατάταξη σειράς προβαδίσματος) έχει ως εξής:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 2
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΔΙΤ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 10
    ΥΠΕΝ – Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ 47
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ 21
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 142
    ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 127
    ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 23
    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 79
    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 98

    Σημ.: στους ανωτέρω αριθμούς περιλαμβάνονται διαφόρων ειδών άδειες, βεβαιώσεις κλπ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι εκδοθείσες, όσο και οι ανακληθείσες, απορριφθείσες, υπό έλεγχο, υπό μεταβολή κλπ. διοικητικές πράξεις.

    Σημειώνεται ότι οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δημοσιεύονται από το ΤΕΕ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

    Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

    Καθώς από τα μέσα Απριλίου ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή, ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.

    Η κατανομή των υποθέσεων αυτών ανά φάση επεξεργασίας τους, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

    Έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

    Απορρίφθηκε 3
    Σε υποβολή προς έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ. 375
    Σε έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ. 196
    Σε μεταβολή στοιχείων κατόπιν παρατηρήσεων από Υ.Δομ. 9
    ΣΥΝΟΛΟ 583

    Επισημαίνεται ότι λόγω της πρόσφατης εισαγωγής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, των ειδικών προβλέψεων της νομοθεσίας ανά περίπτωση αλλά και των μακρόχρονων προβλημάτων στη συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία προοδευτικά επιλύονται με τη διαρκή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και ανισοκατανομή μεταξύ των υποθέσεων ανά ΣΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες, πάντα όμως θα αντικατοπτρίζει τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής που αποτελεί συνδυασμό παραγόντων που προβλέπεται από τη νομοθεσία (προστατευόμενοι και παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορικοί τόποι, αυθαίρετη δόμηση κλπ).

    Σε υποσύνολο 568 φακέλων, η γεωγραφική κατανομή ανά Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχει ως εξής:

    Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών 19
    Π.Ε. Βορείου Τομέα 59
    Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών 8
    Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών 29
    Π.Ε. Πειραιώς 8
    Π.Ε. Ανατολικής Αττικής 27
    Π.Ε. Δυτικής Αττικής 7
    Π.Ε. Νήσων 58
    Π.Ε. Θεσσαλονίκης 30
    Π.Ε. Κιλκίς 1
    Π.Ε. Σερρών 3
    Π.Ε. Χαλκιδικής 20
    Π.Ε. Αρτας 3
    Π.Ε. Θεσπρωτίας 4
    Π.Ε. Ιωαννίνων 10
    Π.Ε. Πρέβεζας 4
    Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων 2
    Π.Ε. Λακωνίας 2
    Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 1
    Π.Ε. Αχαΐας 12
    Π.Ε. Κέρκυρας 3
    Π.Ε. Σάμου 1
    Π.Ε. Χίου 38
    Π.Ε. Θήρας 8
    Π.Ε. Καλύμνου 6
    Π.Ε. Κω 14
    Π.Ε. Νάξου 9
    Π.Ε. Ρόδου 75
    Π.Ε. Σύρου 6
    Π.Ε. Τήνου 24
    Π.Ε. Ηρακλείου 1
    Π.Ε. Λασιθίου 13
    Π.Ε. Ρεθύμνης 48
    Π.Ε. Χανίων 15

    Σημ. για συντάκτες: τυχόν επιμέρους συγκριτικές ασυμφωνίες επί των συνόλων στα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτουν από λάθη αλλά από διαφορετικές χρονικές στιγμές στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα e–adeies λειτουργεί αδιαλείπτως (χωρίς «πάγωμα» για την έκδοση των στοιχείων) και η επεξεργασία γίνεται εκ των υστέρων.


    Πηγή: https://web.tee.gr/eidisis/e-adeies-100-000-chiliades-oikodomikes-adeies-echoyn-diekperaiothei-ilektronika-statistika-stoicheia-apo-tin-ilektroniki-ekdosi-oikodomikon-adeion/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Αίτηση άδειας κατεδάφισης 30 τμ όλα κι όλα 2 μήνες να ελεγχθεί. Το 2019 .Σε σημείο να κάνω έγγραφο ότι έχει παρέλθει ο χρόνος και η απάντηση κάντο δεν μας νοιάζει είμαστε  υποστελεχωμενοι. Τι μας λένε τώρα τα ακούω βερεσε. 6 και 7 μήνες να  περάσει θέμα  σε Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων. Να μην πούμε και για τα δασικά. Κατά τα αλλα το σύστημα μας έλυσε όλα τα θέματα (Κάντε ένα ερώτημα διευκρίνιση σε Υδομ να δούμε πότε θα απαντήσει η Πεχω ΔΑΟΚΑ κτλ)Αυτά πρέπει να λυθούν πρώτα από ολα.Θετικο όμως η ΕΕΜΚ  εκεί μάλιστα για αυτό περίπου το 50 % όλων. Αλλά για να πάρεις κάποια έγγραφα  πχ (Σ.Α. αρχαιολόγια  κτλ) φτύνεις  αιμα.

    Edited by Elounda
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.