Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • N.4178/13: έχεις ψάξει το φάκελλο στην Πολεοδομία...μήπως δεν υπάρχει;


    N.4178/13: έχεις ψάξει το φάκελλο στην Πολεοδομία...μήπως δεν υπάρχει;

     

    Για να ελέγξει κανείς τη νομιμότητα σε μια υπόθεση υπαγωγής απαιτείται να υπάρχει ο φάκελλος της πολεοδομίας, όχι μόνο το στέλεχος της αδείας. Δεν αρκεί να έχουμε τα πρωτότυπα σχέδια της σειράς του ιδιοκτήτη:

    Αυτό συμβαίνει διότι έτσι το ορίζει ο Ν.4178/13 στο άρθρο 11 παρ.6γ. Σε περίπτωση που η ΥΔΟΜ βεβαιώνει ότι ο φάκελλος έχει χαθεί τότε μπορεί (και πρέπει) να γίνει ανασύσταση του Φακέλλου. Τις λεπτομέρειες για την ανασύσταση δίνει ακριβώς το εδάφιο 6γ. Το σημαντικό όμως είναι ότι αν έχουμε τα πρωτότυπα σχέδια του ιδιοκτήτη (σειρά ιδιοκτήτη) τότε κάνουμε απλή ανασύσταση, όχι την σύνθετη ανασύσταση του Ν.4178, στην οποία σφραγίζονται από την ΥΔΟΜ με συνοπτικό μακροσκοπικό έλεγχο τα φέροντα την πρωτότυπη σφραγίδα σχέδια και θεωρούνται αντίγραφα αυτών για να λάβει πλέον ο ιδιοκτήτης.

     

    Στην λίγο πιο σύνθετη περίπτωση της ανασύστασης χωρίς καθόλου σχέδια (αυτήν εννοεί ο νόμος 4178) υποβάλλονται τοπογραφικό, Δ. Κάλυψης ( ή αντί αυτού το αντίστοιχο για ΓΟΚ 73 Διάγραμμα με τον υπολογισμό της εκμετάλλευσης βάσει του Σ.Δ. και του Συντελεστή Καλυπτόμενης Επιφάνειας) κατόψεις, και περιγράφεται ακριβώς ο Φάκελλος που έχει απολεσθεί.

     

    Δεν πρέπει στην ανασύσταση να περιλάβουμε σημερινά αυθαίρετα, αυτό μας ξεκαθάρισαν αρμόδιοι ΓΟΚ στις ΥΔΟΜ, καθώς τέτοια ένδειξη δεν συνιστά ανασύσταση, αλλά είναι αντικείμενο του 4178 και στη συνέχεια του επερχόμενου νόμου για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων.

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=234&la=1&catid=211&artid=13281&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter





    georgegaleos

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Λογικό μου φαίνεται (για την τελευταία παράγραφο μιλάω) georgegaleos.

    Απλά σκέφτομαι, πως εάν δεν υπάρχουν σχέδια ούτε στην υπηρεσία αλλά ούτε και στην κατοχή του ιδιοκτήτη

    και μιλάμε για παλιό κτίσμα, δεν θα ξέρουμε (φαντάζομαι) ούτε εμείς αλλά μπορεί να μην ''θυμάται''

    και ο ιδιοκτήτης ποιο και τι είναι αυθαίρετο. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; (δεν έχω παρόμοια περίπτωση,

    από περιέργεια ρωτάω).

    Link to comment
    Share on other sites

    εάν δεν υπάρχουν σχέδια ούτε στην υπηρεσία αλλά ούτε και στην κατοχή του ιδιοκτήτη

    και μιλάμε για παλιό κτίσμα, δεν θα ξέρουμε (φαντάζομαι) ούτε εμείς αλλά μπορεί να μην ''θυμάται''

    και ο ιδιοκτήτης ποιο και τι είναι αυθαίρετο. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; 

     

     

    Τ.μ. της αδείας + έγγραφα απόδειξης παλαιότητας

    Link to comment
    Share on other sites

    Όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο το στέλεχος, καταθέτουμε νέο τοπογραφικό, νέο διάγραμμα κάλυψης όλου του κτιρίου με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας, νέες κατόψεις και τομές της ιδιοκτησίας που μας ενδιαφέρει έπειτα από δική μας αποτύπωση και φυσικά τίτλους, τεχνική έκθεση και φωτογραφίες.

    Κάπως έτσι γίνεται η μερική ανασύσταση φακέλου ως προς τα αρχιτεκτονικά του.

    Σε περίπτωση που έχουμε κάτοψη συμβολαίων την προσκομίζουμε και αυτή γιατί αποτελεί ένα επικουρικό στοιχείο επιβεβαίωσης της υφιστάμενης κατάστασης.

     

    Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη της αποτύπωσης και του χαρακτηρισμού νομιμότητας ή μη σε αυτή την έχουμε εμείς οι μελετητές.

    Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις θέλουν ένα καλό προέλεγχο νομιμότητας πριν δεσμευτούμε έναντι του ιδιοκτήτη για την επιτυχή περαίωση της ανασύστασης. Εκπλήξεις από μικροδιαφορές σε περίγραμμα και εμβαδό μπορεί να παρουσιαστούν και λίγο πριν την εκτύπωση των τελικών σχεδίων, συνεπώς μεγάλη προσοχή διότι ότι δεν χωρά στην ανασύσταση πρέπει να πάει ως αυθαίρετο με τον 4178.

     

    Σε πρόσφατη περίπτωση άδειας του '78 χωρίς φάκελο τελείωσα σχετικά γρήγορα και ανώδυνα (καθαρή περίπτωση χωρίς υπερβάσεις και δεν μπήκα στη διαδικασία να αποκρύψω ή να τροποποιήσω κάτι), λαμβάνοντας μια σειρά θεωρημένων σχεδίων και αφήνοντας άλλη μια στο αρχείο της ΥΔΟΜ προς αντικατάσταση του απωλεσθέντος φακέλου.

    Edited by yian
    Link to comment
    Share on other sites

    ερώτηση: Στην συνηθισμένη περίπτωση που δεν υπαρχει φάκελος στην πολεοδομία και δεν έχει κανένα σχεδιο ο ιδιοκτήτης παρά μονο τα συμβόλαια του, και η παράβαση αφορά μονο την μια από τις πολλές οριζόντιες ιδιοκτησίες μιας πολυκατοικίας (δεν ξέρουμε τι έχουν κάνει οι άλλοι ιδιοκτήτες στα διαμερίσματα τους), τότε τι ανασύσταση μπορείς να κάνεις; Μήπως θα σε αφήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες να μπείς μέσα στα σπίτια τους; Σ' αυτό το θέμα υπάρχει λύση;;;

    Link to comment
    Share on other sites

    Στον 4178 αρθρο 11.ιι.γ απ οσο καταλαβαινω δεν ειναι υπορεωτική η ανασύσταση, αναφερει '...δύναται.."

    Αν ο ιδιοκτητης  εχει τη δικη του σειρα σχεδιων ο μηχανικος μπορει να συγκρινει απο αυτα.

    Σε συζητηση που ειχα με ΥΔΟΜ Αγιας Παρασκευης μου ειπαν οτι στην υποτιθεμενη ανασυσταση μεσω 4178 θα πρεπει να αποτυπωθουν και οι αυθαιρετες κατασκευες οι οποιες θα φαινεται οτι τακτοποιηθηκαν μεσω του νομου...

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν έχουν προβλέψει και την περίπτωση να υπήρχαν και μετά να μην υπάρχουν λόγω δολιοφθοράς; Προτείνω να φυλάμε με σκοπιές τα Αρχεία των Πολεοδομιών. Το ΤΕΕ με Ηλεκτρονικό Σύστημα θα βγάζει τις "Υπηρεσίες" και για τις αμοιβές υπηρεσιών φύλαξης θα πληρώνουμε κανονικά ΦΕΜ.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.