Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Έκδοση οικοδομικών άδειών σε κτίρια με τακτοποιημένους χώρους


    Διευκρινιστικό Έγγραφο : 37018/30-10-2012 ΔΟΚΚ/Α'

     

    "Έκδοση οικοδομικών άδειών σε κτίρια με τακτοποιημένους χώρους"

     

    1. Κατά την έκδοση άδειας δόµησης προσθήκης δηλαδή ανέγερση νέας κατασκευής σε οικόπεδο ή γήπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο µε αυθαίρετα τµήµατα τα οποία έχουν υπαχθεί στην αναστολή επιβολής κυρώσεων για τριάντα χρόνια του ν. 4014/11, στο διάγραµµα δόµησης θα απεικονίζονται εκτός των νοµίµων υφιστάµενων χώρων και οι «τακτοποιηµένοι» χώροι, οι οποίοι όµως σύµφωνα µε την Εγκ. 1/2012 προσµετρούνται στα συνολικά επιτρεπόµενα πολεοδοµικά µεγέθη του οικοπέδου (δόµηση, κάλυψη, ύψος, κ.λ.π). Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, υπέρβαση των επιτρεπόµενων πολεοδοµικών µεγεθών µπορεί να γίνει µόνον στην περίπτωση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας (παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 όπως συµπληρώθηκε µε το άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4030/11) η οποία έχει συσταθεί µέχρι τη δηµοσίευση του ν. 4014/11, όπου «για τον υπολογισµό των πολεοδοµικών µεγεθών, που αναλογούν στα ιδανικά µερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαµβάνονται υπόψη οι κατασκευές που έχουν εκτελεστεί από άλλο συνιδιοκτήτη» και µε την προϋπόθεση ότι οι καθ’ υπέρβαση της οικοδοµικής άδειας αυθαίρετες κατασκευές του συνιδιοκτήτη έχουν δηλωθεί στον ν. 4014/11. Σε κάθε περίπτωση, σύµφωνα µε άρθρο 23 παρ. 2 α και 3 α του ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ), «Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόµησης του οικοπέδου, που έχει πραγµατοποιηθεί, προσµετρώνται τα υπάρχοντα κτίσµατα, νοµίµως υφιστάµενα ή όχι…. Η συνολική εκµετάλλευση δεν µπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα, κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόµησης προσθήκης, συντελεστή δόµησης της περιοχής.».

     

    Διαβάστε όλο το έγγραφο εδώ





    gvarth

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Μόλις τώρα, ppanag said:

    @Argy Deligianni ερευνήστε με τη βοήθεια νομικού την υπόθεση, καθώς υπάρχει πιθανότητα να απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη, προκειμένου να ισχύσει λειτουργική συνένωση. Δεν νομίζω ότι αρκεί η υπαγωγή στον νόμο των αυθαιρέτων για να κατοχυρωθεί νομικά μια λειτουργικήσυνένωση σε διαφορετικά οικόπεδα.

    Νομικά δεν είναι συνενωμένα αλλά λειτουργικά, δηλαδή είναι ένας ενιαίος χώρος. Τώρα είτε για συνένωση οικοπέδων είτε για μεταβίβαση ξεχωριστή θα απαιτηθούν ΗΤΚ, άρα και τακτοποιήσεις. Όμως δεν είναι και μέλημα του ιδιοκτήτη η συμβολαιογραφική συνένωση γιατί μπορεί να γράψει το ένα οικόπεδο στο ένα παιδί και το άλλο στο άλλο.

    Link to comment
    Share on other sites

    ΝΟΚ αρθρο 23

    5. Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών με αυξημένη πλειοψηφία (τουλάχιστον 67%) όμορων οικοπέδων, είναι δυνατή η λειτουργική ενοποίηση των κτισμάτων των ιδιοκτησιών για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από την ιδιωτική σύμβαση,
    εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των κτισμάτων μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις.

     

    Δεν βλεπω να υπαρχουν ανεξαρτητα κτισματα, δλδ ΟΙ σε ξεχωριστα οικοπεδα..

    Δεν ισχυει  η "λειτουργικη συνενωση" του αρθρου 25 διοτι,

    απαιτει  συνενωση ανεξαρτητων κτισματων

    Δεν υπαρχει αυτο στη συγκεκριμενη περιπτωση.

    Εδω εγιναν εξ αρχης λαθη...

    Πρεπει να διορθωθουν, ανεξαρτητα κοστους.

    Αλλως, τα λαθη θα εξακολουθουν να βαρυνουν τα ακινητα, ωστε να μην μπορουν να μεταβιβασθουν.

    Link to comment
    Share on other sites

    ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΕΞΩΣΤΗ

    Σε οικόπεδο που ευρίσκεται εντός ορίων παραδοσιακου οικισμου με οικοδομική άδεια του 1993 'ΝΕΑ ΔΥΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ' κατα την εκδοση της Ο.Α. είχα:

    Επιτρεπόμενη Κάλυψη: 400,00 τ.μ.

    Πραγματοποιούμενη Κάλυψη: 205,54 τ.μ

    Επιτρεπόμενη Δόμηση: 400,00 τ.μ.

    Πραγματοποιούμενη Δόμηση: 399,70 τ.μ.

    Επιτρεπόμενοι Η.Χ. & Εξώστες: 40%*399,70= 159,88 τ.μ.

    Πραγματοποιούμενοι Η.Χ. & Εξώστες: 60,46 τ.μ.

    Έχει πραγματοποιηθεί τακτοποίηση με τον Ν.4495/17  για εκχωμάτωση υπογείου, αλλαγή χρήσης απο Β.Χ. σε Κ.Χ. και προσθήκη τετραγωνικών δόμησης σε Β & Γ στάθμη. 

    Θέλω να βγάλω άδεια για προσθήκη εξώστη. Μπορώ να το κάνω? Άν ναι με τι άδεια (έγκριση εργασιών ή κανονική)? Συμφωνα με ποια διάταξη μπορώ εάν μπορώ?

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.