Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αεροφωτογραφίες από το ΥΠΕΚΑ για τακτοποίηση των αυθαιρέτων


    Αεροφωτογραφίες που «τραβήχτηκαν» στις 28 Ιουλίου 2011, ημερομηνία-σταθμό των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, θα παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κάθε ενδιαφερόμενο. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να διευκολυνθούν όσοι δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ανέγερση του αυθαιρέτου τους πριν από την επίμαχη ημερομηνία, ώστε να τα «τακτοποιήσουν». Ταυτόχρονα, θα αρθεί το αδιέξοδο για τμήμα των 60.000 αυθαιρετούχων, οι δηλώσεις των οποίων «πάγωσαν» στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση κινείται στην ενίσχυση της χρονικής «κόκκινης γραμμής» (δηλαδή της 28ης Ιουλίου 2011) που τέθηκε για πρώτη φορά από τον ν. 3843/10 για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων. Ημερομηνία μέχρι την οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του αυθαιρέτου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση.

     

    Οπως λοιπόν θα αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, έξι μήνες μετά την ψήφισή του οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο ΥΠΕΚΑ και να ζητούν αεροφωτογραφίες (πιθανότατα με τη μορφή ορθοφωτοχαρτών, που έχει στη διάθεσή της η Κτηματολόγιο Α.Ε.) από οποιοδήποτε σημείο στη χώρα, προκειμένου να αποδείξουν ότι το αυθαίρετο που σκοπεύουν να εντάξουν στη ρύθμιση «υπήρχε» την 28η Ιουλίου 2011. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι ενδιαφερόμενοι αυθαιρετούχοι θα αγοράζουν τις φωτογραφίες, ή θα τους παρέχονται δωρεάν.

     

    Στόχος της ρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η κατάθεση μεγαλύτερου αριθμού δηλώσεων αυθαιρέτων από πολίτες που δεν διαθέτουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, με τα οποία να πιστοποιείται ότι το παράνομο κτίσμα υπήρχε την εν λόγω ημερομηνία. Επιπλέον, να δοθεί μια διέξοδος για τις περίπου 60.000 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί με βάση ιδιωτικά έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις (μετά μια εξαιρετικά διασταλτική τροποποίηση του ν. 4014/11), η διεκπεραίωση των οποίων «πάγωσε» τον περασμένο Απρίλιο με εντολή του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση αρ. 180/12). Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης για την κύρια προσφυγή (ενάντια στη συνταγματικότητα της ρύθμισης), η οποία συζητήθηκε προ μηνός στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

     

    Η ρύθμιση, ωστόσο, του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ένα μειονέκτημα: οι αεροφωτογραφίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός παράνομου κτιρίου ή ­μιας παράνομης επέκτασης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών εντός του περιγράμματος του κτιρίου (λ.χ. κλείσιμο ημιυπαιθρίων) ή αλλαγές χρήσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό από αεροφωτογραφίες.Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να θεσπίσει πολύ αυστηρότερες ποινές για όσους υποβάλλουν δηλώσεις «τακτοποίησης» με ψευδή στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι από τους λιγοστούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά την αποκάλυψη της «Κ» τον Ιανουάριο του 2012 για το όργιο αυθαιρεσίας στη Μύκονο, αποκαλύφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις δηλώσεων για αυθαίρετα... που δεν είχαν ακόμα χτιστεί, ή ξεκίνησαν να χτίζονται μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 4014/11. Και οι δύο νόμοι για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων προβλέπουν δειγματοληπτικούς ελέγχους, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

     

    Πηγή: http://news.kathimer.../03/2013_514543





    OLINAPAL

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Σιγά μην τα δείνει και τζάμπα. Μην τους βάζει να κάνουν και κάνα σεμινάριο για να πιστοποιούνται ότι ξέρουν να διαβάζουν αεροφωτογραφία....

    Link to comment
    Share on other sites

    Γιατι φτασατε στη διαθεση???

     

    Νομιζετε οτι στις 27/7/11 ειχαν βγει ολα τα αεροπλανα και φωτογραφιζαν??

     

    Μονο σε μενα φαινειται μεγαλη μλκ ολο αυτο?????

    Link to comment
    Share on other sites

    terry

    είπα μακάρι να είναι έτσι..το ιδανικό θά' ταν αυτό..

    το αν είναι και έτσι δεν το ξέρω

    Τι πιό καλό απ' αυτό .. να σου λέει (το κράτος) ορίστε βρες μου που είσαι-σου διαθέτω τα στοιχεία..

    από το να σου στέλνει ..τρέχα .. από δω και από κει .. ΓΥΣ .. ΟΑΚΧΕ κλπ

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Και τωρα σχεδον 1.5 χρονο γτ δεν το ελεγαν?

    Κρυφο ηταν?

     

    Μια μλκ και μιση ειναι ολο αυτο.

     

    Το πιο αισιοδοξο σεναριο λεει οτι θα δινουν δωρεαν τις φωτο της ΓΥΣ ή του ΟΚΧΕ, για τις χρονιες που εχουν και για τις περιοχες που εχουν.

    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω που απαιτείται να αποδείξω ότι το αυθαίρετο μου είναι προ της 28/7/2011. Σε ποιο σημείο το ζητάει ο νόμος ? Προφανώς πρέπει το αυθαίρετο να είναι πριν από αυτή την ημερομηνία αλλά που λέει ότι πρέπει να το αποδείξω ?

     

    Εσείς δηλαδή στα αυθαίρετα που είναι μετά την 1/1/2004 σας βάζετε ορθοφωτογραφία ότι έχει γίνει πριν το 2011?

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.