Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 'Εκπτωση προστίμων του Ν.4495/2017 φέρνει το αναπτυξιακό ν/σ


     Αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης στο 30% για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου. Στο 20% η έκπτωση για προκαταβολή του 30% του προστίμου. Διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις. 

    Επιπλέον έκπτωση από ό,τι έως σήμερα προβλέπεται, παρέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών οι οποίοι θα επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο που τους έχει ή θα τους επιβληθεί, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4495/2017. Με την ίδια ρύθμιση, αυξάνεται ανάλογα και η έκπτωση που παρέχεται και σε όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου, εντός των προθεσμιών που ορίζονται.

    Συγκεκριμένα, με μια κίνηση που στόχο έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρούν στη βελτίωση του ποσοστού έκπτωσης, στην περίπτωση προεξόφλησης του συνόλου ή μέρους του προστίμου.

    Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, η παράγραφος 4 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

    «4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».

    Σημειώνεται ότι η έκπτωση που ισχύει σήμερα σε αυτή την περίπτωση είναι της τάξεως του 20%.

    2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

    «5. Σε περίπτωση καταβολής 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».

    Με το ισχύον καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 10%.

    Τι ισχύει σήμερα

    Σήμερα, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την καταβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετα, όπως επίσης οι προσαυξήσεις και οι εκπτώσεις, ορίζονται στο άρθρο 101 του Ν. 4495/2017, το οποίο έχει ως εξής:

    «Άρθρο 101 Καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου - Προθεσμίες

    1. Για την εφαρμογή του παρόντος ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, όπως αυτή παρουσιάζεται διά της ηλεκτρονικής διαδικασίας στο πληροφοριακό σύστημα.

    2. Το πρόστιμο καταβάλλεται σε εκατό μηνιαίες δόσεις.

    3. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως το ποσό της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά ένα τοις εκατό (1%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.

    4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου.

    5. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου».

    Αύξηση συντελεστή δόμησης

    Παράλληλα με τις εκπτώσεις στα πρόστιμα, το πολυνομοσχέδιο φέρνει και διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και τις μονάδες που εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής δόμησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται στο 0,6 αντί του 0,3 που ισχύει σήμερα (σ.σ. περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011).

    Σταμάτης Ζησίμου
    [email protected]


    Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1697710/ekptoseis-sta-prostima-gia-aythaireta-fernei-to-an.html



    venezia

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    3 λεπτά πριν, terry said:

    Θα επιστρέψουν και τη διαφορά του προστίμου για αυτούς που έτρεξαν να τακτοποιήσουν και να εξοφλήσουν εφάπαξ?

    Αυτό φαντάζομαι θα είναι το πρώτο τους μέλημα ... εκτός κι αν όλα αυτά τα κάνουν για να εισπράξουν ... :evil:

    Link to comment
    Share on other sites

    Κάποια στιγμή είχαν ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο, αλλά δεν το ψήφισαν, διότι κατάλαβαν τις αντιδράσεις.

    Το ΑΞΙΩΜΑ που επιβεβαιώνεται καθημερινά, είναι ότι όποιος είναι τυπικός είναι ο μλκς της υπόθεσης...

    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτά δεν μπορούν να εισαχθούν σε νομοσχέδιο του Ανάπτυξης. Υπάρχει άλλο αρμόδιο υπουργείο που έχει ήδη νομοσχέδιο φουρνισμένο στη Βουλή.

    Link to comment
    Share on other sites

    Αφού ηδη συζητειται στη Βουλή αυτο το πολυνομοσχεδιο με τις 166 σελιδες

    και εχει τροποποιησεις στα αρθρα 29/40/41/43/47/30 του ν. 4495

    δεν αντιλαμβανομαι τι ειδους ν/σ θα φερει το Αναπτυξης για "εκπτωσεις"

    ειδικα που η προθεσμια ληγει "οσονούπω"

    υγ

    - πόσο προβλεπει οτι  θα γινει ο σδ στα επιχειρηματικα παρκα???

    - 0,6 αντί του 0,3 που ισχύει σήμερα

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά... Δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορεί να τροποποιηθεί ο 4495 και όσοι πήγαν στην ώρα τους να έχουν πληρώσει 10% παραπάνω από αυτούς που περιμένανε. Ίσως θα μπορούσε να γίνει με νέο νόμο όταν και εφόσον λήξει ο 4495. Ο dimitris GM θα γνωρίζει να μας πει καλύτερα

    Link to comment
    Share on other sites

    Τα έχουν χάσει. Πάνε να εισπράξουν από όπου βρουν .Δυστυχώς θα γυρίσουμε πίσω,δεν φταίει βέβαια σαν κυβέρνηση (ισως φταίει λίγο το επίθετο του Κυριάκου) Αλλά την πατήσαμε γενικώς 

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.