Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενημέρωση του ΥΠΕΚΑ για τις αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, λόγω καύσης ξυλείας


    Ενημέρωση των πολιτών για τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα​, λόγω καύσης ξυλείας

     

    Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ οι τιμές των αερίων ρύπων διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας. Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2012 και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου 2012, ενώ ενδιάμεσα οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

     

    Το φαινόμενο αυτό ευνοήθηκε, αφενός μεν από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου από την έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα.

     

    Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων γίνεται σύσταση στο κοινό για τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη.

     

    Το ΥΠΕΚΑ, παρακολουθώντας την ατμοσφαιρική επιβάρυνση των ημερών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην οποία συνδράμει και η αυξημένη καύση ξυλείας όχι πάντοτε κατάλληλης για το σκοπό αυτό, καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών.

    Επισημαίνεται ότι, η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.

     

    Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρακολουθούν, μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνεχή βάση, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κατ’ εξοχήν στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.

     

    Υπενθυμίζεται ότι, το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ενεργοποιήσει την απορρόφηση λιμναζόντων κονδυλίων, ύψους περίπου 6 εκατ. Ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του τηλεμετρικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη «διάγνωση» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιπλέον σταθμούς και καινούργια όργανα, καθώς και στην αξιοπιστία των μετρήσεων που θα διεξάγονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για την πιο ουσιαστική ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας και του κοινού.

     

    Πηγή: =2215&language=el-GR"]ΥΠΕΚΑ





    Kakos_lykos

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Εναλλακτικά μπορείς να αρχίσεις να ανεβαίνεις σε στέγες και να ταπώνεις καμινάδες. Δεν ξέρω βέβαια πόσο ...ψύχραιμα θα το πάρουν αυτό όσοι αγωνίζονται -μάταια μάλλον- να ζεστάνουν σπίτι με ένα τζάκι και διάφορες "πατέντες" (που βλέπω τελευταία με κάτι σωλήνες, κοιλοδοκούς, ανεμιστηράκια κλπ.) που υποτίθεται ότι το μετατρέπουν σε "ενεργειακό".

    Link to comment
    Share on other sites

    Το υπουργείο ξεσηκώθηκε μέσα στις γιορτές να βγάλει μια τυπική ανακοίνωση (δεν αναφέρει φυσικά ποια τα όρια-50 και πόσο πάνω είναι οι μετρήσεις-Αθήνα 190. Θεσσαλονίκη 200, Βόλος 300) και καταλήγει να μας πει οτι μην ανησυχείτε θα προμηθευτούμε νέες μονάδες με νέες τεχνολογίες για πιο ακριβή μέτρηση.. ελπίζω να βρουν το δρόμο μέσα στην αιθαλομίχλη να παρκάρουν τις μονάδες τους..

    Edited by NEADERTAL
    Link to comment
    Share on other sites

    Επειδή το άλλο θέμα κλειδώθηκε, το ποστάρω εδώ

     

    Σήμα κινδύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο για την καύση ξύλου

     

     

    Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

     

    «Στο κατώφλι του 2013, τα τζάκια και οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών» επισημαίνει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι «η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην παράνομη υλοτόμηση ακόμα και δασών και η καθ όλα αποδεκτή «κλοπή» καυσόξυλων που συμβαίνει σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, μετέτρεψαν την πηγή της ζωής, το ξύλο που είναι ο βασικός βιοάνθρακας της φύσης, να μετατραπεί για πολλούς στη φθηνότερη λύση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα στην Ελλάδα».

     

    Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, αναφέρει ο ΙΣΑ, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων - προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

     

    Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αναφέρεται και στην αύξηση που παρουσιάζουν οι τιμές των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων. Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα.

     

    Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε¬ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.

     

    Η συνεχιζόμενη μάλιστα εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια.

     

    Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπειστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κα. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 μm προκαλούν καταστροφή των μακροφάγων στο κυκλοφορικό σύστημα, καταστρέφουν το ενδοθήλιο των μικρών αγγείων, δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο και ΑΕΕ, ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα.

    Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα στην περίπτωση της αιθάλης που εκπέμπεται από τους σύγχρονους κινητήρες ντήζελ, τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρουν και καρκινογόνα στοιχεία στην επιφάνειά τους (όπως π.χ. βενζοπυρένια)

     

    «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών», καταλήγει η ανακοίνωση, «ως διαρκής θεματοφύλακας της δημόσιας Υγείας, κρούει τον κώδωνα για τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και προμηνύει τον αφανισμό της ζωτικής πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον, τα δάση μας».

     

     

    http://www.inews.gr/37/sima-kindynou-apo-ton-iatriko-syllogo-gia-tin-kafsi-xylou.htm

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Επιτελους ας τιμολογησουν το πετρελαιο ως ειχε τα προηγουμενα χρονια αν θελουν ο κοσμος να σταματησει να χρησιμοποιει ξυλα για να ζεσταθει... Ετσι και αλλιως η αυξημενη τιμη εχει ριξει πολυ την ζητηση πετρελαιου, με συνεπεια την πτωση των εσοδων απο τον αντιστοιχο φορο

    Link to comment
    Share on other sites

    Συμφωνώ...

    Η μόνη λύση είναι να φθηνήνει το πετρέλαιο.....κυρίως μέσα από μεγαλύτερες επστροφές φόρου στον καταναλωτή. Κάτι σαν το σύστημα που εφαρμόζουν σήμερα, αλλά σε μια πιο εξελιγμένη μορφή......

    Οποιαδήποτε άλλη σκεψη για φόρους και σαχλαμάρες στο ξύλο και στη βιομάζα μόνο περισσότερα δεινά μπορεί να φέρει

    Link to comment
    Share on other sites

    ....

    Η μόνη λύση είναι να φθηνήνει το πετρέλαιο.....

     

    Γιατί η δική μου η εντύπωση είναι ότι η μόνη λύση που δεν θα εφαρμοστεί θα είναι αυτή.

    Πιο πιθανό βρίσκω ως μόνη λύση να βάλουν ειδικό φόρο καυσίμου και στα καυσόξυλα, για την υγεία μας βεβαίως βεβαίως.

     

    Μιας και τόσο τυχαία όλα μα όλα τα ΜΜΕ σε 4 μέρες μόνο έχουν αγωνιώδεις προσπάθειες για την υγεία μας.

    Φυσικά και για την υγεία των πετρελαϊκών προϊόντων που έχουν και μεγάλη συγκεντρωμένη οικονομική ισχύ και στα ΜΜΕ.

    Και μη ξεχνάμε ότι η υγεία των πετρελαϊκών προϊόντων όπως και οι φόροι από αυτά συνταυτίζεται με την δική μας υγεία βεβαίως βεβαίως.

    Χαίρομαι που και όλοι οι επίσημοι φορείς έβγαλαν ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό και τα κανάλια όλα δείχνουν την ίδια φωτογραφία που είχαμε εδώ στο φόρουμ και κρίναμε ότι παίζει να έχει φωτοσοπιαστεί.

    Με ζουμάρισμα μάλιστα του φακού και σε κίνηση σαν είναι live λήψη από την Αθήνα.

     

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι ναι πρόβλημα υπάρχει. Μη τρελαθούμε όμως κιόλας

     

    Οι καμινάδες με τα τζάκια στις μεγάλες πόλεις τα ιδία είναι δεν δεκαπλασιαστήκαν.

    Άντε πριν την κρίση το τζάκι να λειτουργούσε κατά κανόνα επικουρικά και συχνά διακοσμητικά το τζάκι και τώρα πιο ουσιαστικά, ΔΕΝ είναι όμως σε καμία περίπτωση οι δεκάδες καμινάδες πάνω σε κάθε κτίριο όπως ήταν το Λονδίνο…

     

    Οπότε θα έλεγα παν μέτρο άριστο ακόμα και στην επικινδυνότητα και ας κρίνουμε με την πραγματικότητα και όχι με το πράγμα που μας δείχνουν.

    Link to comment
    Share on other sites

    oλα καλα αυτα...

     

    αν δεν υπαρχουν λεφτα τι συζηταμε? θα ξεπαγιασει ο αλλος επειδη υπαρχε Α η Ω προβλημα?

     

    λυσεις υπαρχουν το θεμα ειναι οτι τωρα δεν υπαρχουν και λεφτα....

     

    στα σκουπιδια συνεχεια βλεπω συσκευασιες απο ηλεκτρικα σωματα-λαδιου θερμαστρες κτλ

     

     

    εδω τοσα χρονια αντι να αναβαθμισουμε ενεργειακα τα ΣΧΟΛΕΙΑ οι δημαρχοι φτιαχνουν πεζοδρομια!!

    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφοι είμαστε τυχεροί και μέσα στην ατυχία μας.. (εγώ όχι παρεπιπτόντως,βήχω σαν τον γέρο 4 μέρες τώρα) στην Αθήνα έβρεξε και ανέβηκε και λίγο η θερμοκρασία και η συζήτηση των φορέων μπορεί για την ώρα να αναβληθεί μέχρι το υπουργείο να φέρει τις νέες σούπερ ντούπερ μονάδες καταγραφής..

     

    Μπράβο στον ιατρικό σύλλογο, ευτυχώς σε αυτή τη χώρα έχουμε ακόμα το φιλότιμο του Έλληνα γιατρού

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.