Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ηλεκτρονική υποβολή διαγραμμάτων στο Κτηματολόγιο


    Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ (2216Β) Απόφαση με τίτλο :

    Καθορισμός του τρόπου, των όρων, των προϋποθέσεων, της διαδικασίας και των τεχνικών προδιαγραφών για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών στη βάση δεδομένων του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» - Έναρξη ισχύος των υποχρεώσεων και των συνεπειών των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 (Α΄ 136).

    Υποχρεωτική εφαρμογή σε ένα μήνα από σήμερα ...

    άρθρο 40 ν4409_2016.pdf

    ηλεκτρονική υποβολή Κτηματολόγιο.pdf





    kan62
    • Upvote 1

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Παίζει και να είναι η είδηση της ημέρας. Απομένει ένας μήνας για προετοιμασία, και πολλοί συνάδελφοι πρέπει να ενημερωθούν και να λυθούν απορίες.

    Ας μην αναλώσουμε το θέμα στα επαγγελματικά δικαιώματα.

     

    off topic: η ΥΑ έχει υπογραφή 25/4, και έγινε ΦΕΚ 14/6. Πρέπει να το κοιτάξουν αυτό εκεί σε αυτό το υπουργείο, τους συμβαίνει πολύ συχνά τώρα τελευταία... :wacko:

    Edited by dsworks
    Link to comment
    Share on other sites

    Για να καταλαβω και γω.

    Παράθεση

    3. Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής στη βάση
    δεδομένων της εταιρείας «ΕΚΧΑ Α.Ε.» της παραγράφου
    1 αφορά και στα διαγράμματα γεωμετρικών μεταβολών
    που συνυποβάλλονται με τις αιτήσεις καταχώρισης εγ-
    γραπτέων πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία και τις
    αιτήσεις διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων κατά τις
    διατάξεις των άρθρων του Ν. 2664/1998. Στις περιπτώ-
    σεις αυτές, με την αίτηση συνυποβάλλεται το προανα-
    φερόμενο στην παράγραφο 1 αποδεικτικό υποβολής
    ηλεκτρονικού διαγράμματος επί ποινή απαραδέκτου και
    απόρριψης της υποβαλλόμενης αίτησης καταχώρισης ή
    διόρθωσης, κατά περίπτωση.

     

    Ποιες περιπτωσεις αφορα?

    Μονο τις αιτήσεις χωρικων μεταβολων και τις περιπτωσεις που βάσει του τιτλου επερχεται γεωμετρικη μεταβολη? (πχ συσταση καθέτων)

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    αφορά στο αρθρο 40 του ν.  4409/2016

    Αρθρο 40 Ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων στη βάση δεδομένων της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΚΧΑ Α.Ε.)

    1. Τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, συντάσσονται και προσαρτώνται σε πράξεις εγγραπτέες στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών και στα κτηματολογικά βιβλία, υποβάλλονται, υποχρεωτικά, με ηλεκτρονικό τρόπο από τον συντάκτη μηχανικό στη βάση δεδομένων της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΚΧΑ Α.Ε.). Στην οικεία εγγραπτέα πράξη περιέχεται μνεία των στοιχείων ηλεκτρονικής υποβολής, και προσαρτάται, με ποινή ακυρότητάς της, το εκδιδόμενο από την ηλεκτρονική εφαρμογή της «ΕΚΧΑ Α.Ε.» αποδεικτικό υποβολής ηλεκτρονικού διαγράμματος, απλό αντίγραφό του οποίου συνυποβάλλεται με την αίτηση μεταγραφής ή την αίτηση καταχώρισης στα κτηματολογικά βιβλία, κατά περίπτωση.

    2. Τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία συντάσσονται και προσαρτώνται σε πράξεις εγγραπτέες στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών και στα κτηματολογικά βιβλία με βούληση των συμβαλλομένων, χωρίς να προβλέπεται εκ του νόμου σχετική υποχρέωση, μπορεί να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον συντάκτη μηχανικό στη βάση δεδομένων της «ΕΚΧΑ Α.Ε.» με τον τρόπο, τους όρους, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζει η απόφαση της παραγράφου 4. Στην οικεία εγγραπτέα πράξη περιέχεται μνεία των στοιχείων ηλεκτρονικής υποβολής και επισυνάπτεται το σχετικό αποδεικτικό υποβολής ηλεκτρονικού διαγράμματος απλό αντίγραφο, του οποίου συνυποβάλλεται με την αίτηση μεταγραφής ή την αίτηση καταχώρισης στα κτηματολογικά βιβλία, κατά περίπτωση.

    3. Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής στη βάση δεδομένων της εταιρείας «ΕΚΧΑ Α.Ε.» της παραγράφου 1 αφορά και στα διαγράμματα γεωμετρικών μεταβολών που συνυποβάλλονται με τις αιτήσεις καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία και τις αιτήσεις διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων κατά τις διατάξεις των άρθρων του Ν. 2664/1998. Στις περιπτώσεις αυτές, με την αίτηση συνυποβάλλεται το προαναφερόμενο στην παράγραφο 1 αποδεικτικό υποβολής ηλεκτρονικού διαγράμματος επί ποινή απαραδέκτου και απόρριψης της υποβαλλόμενης αίτησης καταχώρισης ή διόρθωσης, κατά περίπτωση.

    4. Η έναρξη ισχύος των προηγουμένων παραγράφων 1 και 3 θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. 5. Διαγράμματα που συντάσσονται κατά την κείμενη νομοθεσία και συνοδεύουν εγγραπτέες διοικητικές πράξεις, καθώς και διαγράμματα γεωμετρικών μεταβολών, όταν πρόκειται για την καταχώριση στο Κτηματολόγιο των αναφερομένων στην παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 2664/1998 διοικητικών πράξεων, είτε από την αρμόδια για την έκδοση ή κύρωσή τους αρμόδια αρχή, είτε από όποιον έχει έννομο συμφέρον, υποβάλλονται, υποχρεωτικά, με ηλεκτρονικό τρόπο στη βάση δεδομένων της «ΕΚΧΑ Α.Ε.». Στις περιπτώσεις αυτές και επί ποινή απαραδέκτου και απόρριψης της υποβαλλόμενης αίτησης μεταγραφής στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισης στο Κτηματολογικό Γραφείο, αντίστοιχα, με την αίτηση συνυποβάλλεται το αποδεικτικό υποβολής ηλεκτρονικού διαγράμματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται ο τρόπος, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των διαγραμμάτων και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, καθώς και κάθε άλλο θέμα τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η έναρξη ισχύος της υποχρέωσης και των συνεπειών για την ηλεκτρονική υποβολή των διαγραμμάτων και των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών για τις πράξεις αυτές, όπως προαναφέρονται. 6. Από την έναρξη ισχύος των παραγράφων 1 και 3, καταργείται η υποχρέωση της παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 2664/1998 για τη συνυποβολή, με την αίτηση καταχώρισης εγγραπτέας πράξης στα κτηματολογικά βιβλία: α) αντιγράφου του τοπογραφικού διαγράμματος που έχει συνταχθεί και έχει προσαρτηθεί στην εγγραπτέα πράξη και β) του διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών για την αποτύπωση της μεταβολής που επέρχεται με την πράξη αυτή.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Αφού η παράγραφος 1  του άρθρου 40 του νόμου του 2016 γράφει

    Παράθεση

    1. Τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, συντάσσονται και προσαρτώνται σε πράξεις εγγραπτέες στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών και στα κτηματολογικά βιβλία, υποβάλλονται, υποχρεωτικά, με ηλεκτρονικό τρόπο από τον συντάκτη μηχανικό στη βάση δεδομένων της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΚΧΑ Α.Ε.). 

    Νομίζω ότι αφορά πλέον όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα που αφορούν σε συμβόλαιο. 

    Τα εξηγεί και πιο απλά το εγχειρίδιο του ΤΕΕ

    Edited by nik
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Γνωριζει καποιος αν ολες οι ειδικοτητες τεχνολογων ειναι αποκλεισμενες απο την διαδιακασια υποβολης διαγραμματων η εξαιρουνται οι Τοπογραφοι ΤΕ?

    Link to comment
    Share on other sites

    On 16/6/2018 at 10:08 ΠΜ, nik said:

    Αφού η παράγραφος 1  του άρθρου 40 του νόμου του 2016 γράφει

    Νομίζω ότι αφορά πλέον όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα που αφορούν σε συμβόλαιο. 

    Τα εξηγεί και πιο απλά το εγχειρίδιο του ΤΕΕ

    Δεν είναι ξεκάθαρο.

    Αφορά όλα τα τοπογραφικά για συμβόλαιο ανεξαιρέτως ή μόνο αυτά που προσαρτώνται στα κτηματολογικά βιβλία??

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.