Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Καθορισμός Πρότυπων περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων(ΠΠΔ) σε κτιριακά έργα


    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων σε σειρά κτιριακών έργων, που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.

     

    Στο σύνολό τους, πρόκειται για κτίρια γραφείων μικρότερα των 20.000 τ.μ., εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα καταστημάτων, υπεραγορές (super markets) και πολυκαταστήματα μικρότερα των 5.000 τ.μ., χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μικρότεροι των 500 θέσεων και εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου όπως κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λαχαναγορές (στεγασμένοι και ημιστεγασμένοι χώροι) μικρότερες των 10.000 τ.μ., εκθεσιακά κέντρα μικρότερα των 10.000 τ.μ., μουσεία μικρότερα των 10.000 τ.μ., θέατρα και κινηματογράφοι με λιγότερους από 2.000 θεατές, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης (συγκροτήματα σχολείων, πανεπιστημίων κλπ. με έκταση μικρότερη των 75 στρεμμάτων), καθώς και γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοικτά ή κλειστά) με λιγότερους από 5.000 θεατές.

     

    Με την απόφαση αυτή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα παραπάνω έργα και δραστηριότητες, αφού πλέον λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ανάγκης περιοδικής αδειοδότησης για όλα τα υφιστάμενα κτιριακά έργα αυτού του είδους, για τα οποία έως σήμερα έπρεπε ανά 5ετία ή 10ετία να ανανεώνεται η περιβαλλοντική τους άδεια.

     

    Το σχέδιο ΚΥΑ, που προωθείται για υπογραφή στους συναρμόδιους Υπουργούς, αφορά συγκεκριμένα σε:

     

    2q3aikl.jpg

     

    Η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας, αποτελούν βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ. Για το σκοπό προχωρά, κατά προτεραιότητα, στην έκδοση όλων των Υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την πλήρη ενεργοποίηση των Διατάξεων του ν.4014/2011, με σκοπό, αφενός, την απλούστευση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και, αφετέρου, στην διασφάλιση ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.

     

    Πηγή: http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2494&language=el-GR





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το πρόβλημα δεν είναι η σύνταξη της μελέτης. Είναι η διαδικασία έγκρισης της μελέτης και έκδοσης της σχετικής άδειας.

     

    Η παραπάνω ΥΑ δεν έχει σχέση με το fast track.  Δεν βλέπω κάτι το κακό στον καθορισμό κανόνων και προδιαγραφών για τα συγκεκριμένα έργα. Οι μελετητές γνωρίζουν από πριν τις δεσμεύσεις και οι κύριοι των έργων γλυτώνουν από αυθαίρετες ερμηνείες ασαφών διατάξεων.

    Link to comment
    Share on other sites

    Συμφωνώ ότι οι διαδικασίες έγκρισης αργούν. Ας αλλάξουν τις διαδικασίες αυτές. Επίσης μπορεί να μην έχει σχέση με το fast track, αλλά όταν καταργείς μελέτες που απαιτούνται θυμίζει αυτό.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.