Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κριτήρια καθορισμού κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης


    Με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαρά, καθορίστηκαν τα κριτήρια χαρακτηρισμού κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, κατά την έννοια και για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στις παρεκκλίσεις δόμησης κατά τον υπολογισμό του συντελεστή όγκου.

    - Advertisement -

    Υπενθυμίζουμε πως οι διατάξεις που αφορούν στο συντελεστή όγκου στον Ν.Ο.Κ. όπως ισχύουν μέχρι σήμερα, αναφέρουν τα εξής:

    Άρθρο 13
    Συντελεστής Όγκου

    1. Για τον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κατ’ όγκον εκμετάλλευσης του οικοπέδου σ.ο. εφαρμόζονται οι ακόλουθες σχέσεις :

    α) (σ.ο.) = 5,00 x (σ.δ.), όπου (σ.δ.) ο αντίστοιχος συντελεστής δόμησης του οικοπέδου κατά περίπτωση και αφορά κτίρια ανεξάρτητα από το ύψος τους,

    β) (σ.ο.) = 5,50 x (σ.δ.), για κτίρια με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος μικρότερο ή ίσο των 8,50 μ. και ειδικά κτίρια.

    2. Για τον υπολογισμό του πραγματοποιούμενου συντελεστή όγκου σ.ο. :

    α) Προσμετρώνται : ο όγκος των χώρων που προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης (ο όγκος των χώρων του υπογείου που προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης υπολογίζεται από την οριστική στάθμη του εδάφους και άνω),ο όγκος των ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, ο όγκος των χώρων που ορίζονται στις περ. β΄, δ΄,ε΄, ιδ΄, ιε΄, κζ΄, λ΄, λβ΄ και λγ΄ της παρ. 6 του άρθρου 11, ο χώρος της στέγης μόνον όταν αυτή δεν είναι υποχρεωτική, ο χώρος υπογείου από την οριστική στάθμη εδάφους και άνω.

    β) Δεν προσμετρώνται : όλες οι περιπτώσεις της παρ. 6 του άρθρου 11 εκτός των περ. β΄, δ΄, ε΄, ιδ΄, ιε΄, κζ΄, λ΄, λβ΄ και λγ΄, ο χώρος της στέγης (συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που βρίσκονται εντός αυτού όπως πατάρια, σοφίτες και μόνο για το τμήμα αυτών των κατασκευών που βρίσκονται εντός του ύψους της υποχρεωτικής στέγης) όταν αυτή είναι υποχρεωτική.

    3. Για την κατασκευή κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, όπως ορίζονται κάθε φορά στην κείμενη νομοθεσία, μπορούν να χορηγούνται παρεκκλίσεις από τις διατάξεις της παραγράφου 1, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Σε περίπτωση που τα κτίρια αυτά βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου ή άλλης προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002 (Α΄ 153), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν να καθορίζονται κριτήρια χαρακτηρισμού κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Στην περίπτωση αυτή, με την απόφαση και τη διαδικασία της παρ. 3 διενεργείται ο χαρακτηρισμός του κτηρίου ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με βάση ένα ή περισσότερα κριτήρια της απόφασης του πρώτου εδαφίου και εγκρίνεται το ύψος της χορηγούμενης παρέκκλισης.

    Στην απόφαση του ΥΠΕΝ αναφέρονται τα ακόλουθα:

    Αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ ΑΟΚΑ/78010/2723

    Καθορισμός κριτηρίων χαρακτηρισμού κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, κατά την έννοια και για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 13 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).

    Άρθρο 1
    Σκοπός

    Η παρούσα αποσκοπεί στον καθορισμό των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό κτιρίου ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 4067/2012.

    Άρθρο 2
    Κριτήρια

    1. Κτίρια ή συγκροτήματα κτιρίων χαρακτηρίζονται ως ειδικής αρχιτεκτονικής Σχεδίασης, λόγω της ευρύτερης κοινωνικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, τεχνικής, συμβολικής και περιβαλλοντικής τους σημασίας, εφόσον και η λειτουργία τους, η θέση ή άλλα χαρακτηριστικά τους έχουν ιδιαίτερη επίδραση στο ευρύτερο δομημένο ή φυσικό περιβάλλον.
    2. Για τον χαρακτηρισμό κτιρίου ή συγκροτήματος κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης απαιτείται να συντρέχουν διαζευκτικά τα κριτήρια της περ. α’ ή της περ. β’ κατωτέρω:

    α. Το κτίριο ή το συγκρότημα κτιρίων έχει ειδικές κατασκευαστικές απαιτήσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη χρήση του και από το ότι απευθύνεται σε μεγάλο πληθυσμό όπως αμφιθέατρα, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες κ.λπ. Εφόσον οι κείμενες διατάξεις θέτουν ειδικές προδιαγραφές ή απαιτήσεις λειτουργίας, για την επιβεβαίωση συνδρομής του κριτηρίου απαιτείται επιπλέον η τεκμηρίωση από τον ενδιαφερόμενο ότι η ανέγερση του κτιρίου ή του συγκροτήματος είναι σύμφωνη με αυτές.

    β. Το κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων έχει ειδικές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές και αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής σχεδίασης από εγνωσμένου κύρους επώνυμους δημιουργούς, οι οποίοι κατέχουν βραβεία αρχιτεκτονικής ή έχουν διακριθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Στην περίπτωση αυτή, το κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων πρέπει να πληροί και τα ακόλουθα κριτήρια:

    αα. Να διαθέτει αξιόλογα μορφολογικά, ογκοπλαστικά ή/και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αισθητική και σχεδιαστική ποιότητα και αρμονία, με την εφαρμογή πρωτότυπων παραμέτρων σχεδιασμού, που να είναι επαρκή για την ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή (τοπόσημο) και για τη συμβολή του στη διαχρονική αστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

    ββ. Να κατασκευάζεται και να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και ενεργειακής απόδοσης, και να διαθέτει διεθνή πιστοποίηση βιώσιμης ανάπτυξης (όπως LEED, BREEAM κ.ά.).

    1. Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4067/2012, περιλαμβάνει και αιτιολόγηση για τη συνδρομή ή μη των κριτηρίων της παρ.

    Μπορείτε να κατεβάσετε την απόφαση από εδώ:

    http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204185

    και

    ΥΠΕΝΔ ΑΟΚΑ-78010-2723 Κριτήρια καθορισμού κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.pdf


    Πηγή: https://news.b2green.gr/22345/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.