Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Με την «Τράπεζα Γης» το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων


    Η θεσμοθέτηση από το ΥΠΕΚΑ της «Τράπεζας Γης» έρχεται να αλλάξει τα έως σήμερα δεδομένα στην ανάπτυξη των πόλεων.

     

    Το εργαλείο αυτό, γνωστό και ως «αγορά δικαιωμάτων γης», έρχεται μέσα από την αποϋλοποίηση της ιδιοκτησίας, να συμβάλει στη δημιουργία αστικών παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

     

    «Αντικαθιστώντας παρωχημένα εργαλεία σχεδιασμού και δόμησης του χώρου», δηλώνει o γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Σωκράτης Αλεξιάδης, «δίνουμε την ευκαιρία αναζωογόνησης της οικοδομικής δραστηριότητας, που θα συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους κλάδους που εμπλέκονται με αυτήν».

     

    Η «αγορά δικαιωμάτων γης» περιλαμβάνει και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου, ενός θεσμού που έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες, καθώς το ΣτΕ έχει μπλοκάρει εδώ και χρόνια τη διαδικασία απαιτώντας από την πολιτεία να θεσμοθετήσει τις ειδικές ζώνες υποδοχής του.

    Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία:

     

    • Δίνεται οριστική λύση στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με υπερβάσεις στη δόμηση, με αγορά συντελεστή δόμησης από την «τράπεζα γης» που θα δημιουργηθεί σε κάθε δήμο.

    • Αξιοποιούνται τα εργαλεία απόσυρσης κτιρίων, συνένωσης ιδιοκτησιών και επεμβάσεων σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου υποβαθμισμένων περιοχών, από ιδιώτες επενδυτές με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, όπως προβλέπει ο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).

    • Διευκολύνεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, και η σύνδεση με επιχειρησιακά και επενδυτικά προγράμματα μεικτής οικονομίας, που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό και θα είναι η πρώτη φορά, που επιχειρείται να εφαρμοσθούν και στην Ελλάδα.

    • Τέλος δίνονται κίνητρα αποκέντρωσης των υπηρεσιών, καθώς οι τράπεζες γης θα δημιουργηθούν σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.





    SIRADRAB

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    κάπου εκεί θα πάει και το 2% μήπως;

     

    Τι εννοείς για το 2% ?

     

    ace7,

    Με την αναμενόμενη αλλαγή του 4014 από το νέο έτος όπου θα μπει κανονικά ο ΝΟΚ πλέον

     

    Είπαν τίποτα γι αυτά τα δύο ?

    Link to comment
    Share on other sites

    Ουτε σε χιλια χρονια....λεω εγω...

    Και μην ξεχνιομαστε....συμφωνα με τον 4014, θα πρεπει ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ για οσες περιοχες εχουν γινει δηλωσεις, να βγει αποφαση απ το Υπουργειο για το αν η περιοχη εντασσεται σε σχεδιο πολης ή παραμενει εκτος...

     

    Στην 2η περιπτωση απαιτειται και επιπλεον καταβολη εισφορας (αγορα γης) για καλυψη της αρτιοτητας (4 στρμ).

     

    Ποιος πιστευει οτι θα γινει μεσα σε 10 χρονια αυτο που επρεπε να χει γινει τα προηγουμενα 30?

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    <humor on>

    Αυτή η "Τράπεζα Γης", θα πρέπει να τοκίζει τα δικαιώματα ή να κρατάει προμήθεια για να λέγεται τράπεζα. Διαφορετικά δεν θα είναι τράπεζα.

    <humor off>

    Link to comment
    Share on other sites

    Εχω περίπτωση τακτοποίησης εκτός σχεδίου με οικοδομική άδεια του 1983. Το γήπεδο είναι 250,00μ2 μικρότερο από την αρτιότητα. Δεν μπορώ να βάλω τοπογραφικό αδείας γιατί θέλω ΕΓΣΑ και θέλω να είναι σωστή η δουλειά μου. Από την άλλη αν δεν δηλώσω την οικοδομική άδεια το πρόστιμο είναι πολύ μεγαλύτερο. Η Τράπεζα γης θα με βοηθήσει και πώς;

    Link to comment
    Share on other sites

    Προφανώς το τοπογρφίκό σου θα είναι η πραγματική κατάσταση. Δεν έχεις συνέπειες ως προς την τακτοποίηση ... συνεχίζεις κανονικά.

    Η ευθύνη της μη αρτιότητας παραμένει στον ιδιοκτήτη.

    Όταν θα έχει "στρώσει" ο θεσμός της Τράπεζας Γης και τον καλέσουν να αγοράσει για να νομιμοποιήσει τα τακτοποιημένα, ενδεχομένως να έχουν προβλέψει έτσι ώστε να εισπράξουν κάτι και από τη διαφορά της αρτιότητας.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.