Jump to content
 • Novatron
 • steve aris
  steve aris

  "Μπλόκο" στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις τράπεζες βάζουν τα βαριά πρόστιμα για τα αυθαίρετα

  Εξαίρεσή τους από τα πρόστιμα για την μη τακτοποίηση αυθαιρέτων που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, θα ζητήσουν επισήμως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι τράπεζες.  

  Τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έστειλαν επιστολές στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας να υπάρξει ειδική πρόβλεψη ώστε η ισχύς του νέου καθεστώτος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων να μην μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, πλήττοντας τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. 

  Καθώς η μείωση των NPLs και η διαδικασία των τιτλοποιήσεων βασίζονται στις εμπράγματες εξασφαλίσεις που φέρουν τα δάνεια, και επομένως στη δυνατότητα μεταβίβασής τους, το ζητούμενο των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την ερχόμενη εβδομάδα σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

  Οι τράπεζες έχουν ήδη ένα "στοκ" περίπου 25.000 ακινήτων (προφανώς δεν έχουν όλα αυθαιρεσίες), τα οποία θα πρέπει να μεταβιβάσουν σε τρίτους, καθώς αυτό αποτελεί δέσμευσή τους έναντι του SSM. Το απόθεμα αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες από πλειστηριασμούς. Ήδη στις τράπεζες καταλήγει το 80% - 85% των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό, ελλείψει τρίτων ενδιαφερόμενων. Αυτό, τη στιγμή που ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να απεμπλακούν από τον ρόλο του διαχειριστή ακινήτων. 

  Σημειώνεται ότι μαζί με τη στοχοθεσία που υποβάλλουν στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποβάλλουν και στοχοθεσία για τη μείωση του αποθέματος ακινήτων. Ειδικότερα, οφείλουν να αναφέρουν στον SSM πόσα ακίνητα υπολογίζουν να αποκτήσουν από πλειστηριασμούς ή από εθελοντικές παραδόσεις, πόσα σκοπεύουν να πουλήσουν σε τρίτους και ποιο θα είναι το κόστος διακράτησης για τα ακίνητα που θα παραμείνουν (και για πόσο) στους ισολογισμούς τους. Η τελευταία υποβολή στοχοθεσίας στον SSM για την επόμενη τριετία έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου και συζητείται με τις τράπεζες για να οριστικοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

  Τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τις εταιρείες διαχείρισης, τα πρόστιμα που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου για τα αυθαίρετα συνεπάγονται τεράστιο κόστος και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις, καθιστώντας δώρον άδωρον τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες που οδεύουν σε πλειστηριασμό, δεν τακτοποιούν τα ακίνητά τους, ούτε πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ, με τα οποία επιβαρύνονται οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης που αποκτούν τα ακίνητα που συνοδεύουν τα κόκκινα δάνεια. 

  Όπως τονίζουν οι τράπεζες, η λήξη της τελευταίας προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (δηλαδή κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες) στις 30 Σεπτεμβρίου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά, οδηγώντας σε "παράλυση" τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

  Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα του ν. 4643/2019 διαμορφώνονται από 1ης Οκτωβρίου ως εξής:

  -10% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

  -20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021

  -25% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022

  -30% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023

  -35% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024

  -40% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.


  Πηγή: https://www.capital.gr/oikonomia/3486608/-mploko-stis-metabibaseis-akiniton-apo-tis-trapezes-bazoun-ta-baria-prostima-gia-ta-authaireta

  User Feedback

  Recommended Comments  "...για τους λογους αυτούς και προκειμενου να μην θεωρηθεί φωτογραφική νομοθέτηση... και να υπαρχει ισονομία... η παρουσα νομοθετικη ρυθμιση ισχυει για   όλους ανεξαιρέτως..."

   

  [όπως θα ελεγε και ο  θυμόσοφος

  "κοντα  στον βασιλικο ποτιζεται και η  γλαστρα..":-)


   

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Με αυτό τον υπουργό? Αυτός δεν ξαναπερνει ψήφο από μηχανικό ποτέ και έχει κάψει όλη την κυβέρνηση και δεν το έχουν καταλάβει. Ο Έλληνας αν του πειράξεις το ακίνητο του θα σου την φυλάει. Δεν τον ξαναπιανεις φίλο. θα πάει να κάνει γονική παροχή τέλος χρόνου και θα του πουν δεν γίνεται γιατί είναι κατηγ 5 βαρύ αυθαίρετο!!! Μέσα σε πολυκατοικία !!!!! Μόνο για αυτό το λόγο δεν θα ξαναψηφίσει ποτέ.

  Αλλά εδώ υπάρχει ευθύνη τελικά άνωθεν γιατί ένας υπουργός έγραψε χωρίς λόγο το κοινό αίσθημα και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας

  Link to comment
  Share on other sites

  "Εξαίρεσή τους από τα πρόστιμα για την μη τακτοποίηση αυθαιρέτων που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, θα ζητήσουν επισήμως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι τράπεζες.  

  Τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έστειλαν επιστολές στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας να υπάρξει ειδική πρόβλεψη ώστε η ισχύς του νέου καθεστώτος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων να μην μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, πλήττοντας τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. "

   

  Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση του ΥΠΕΝ.........................

  Link to comment
  Share on other sites

  Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα πρέπει να καταγράψουν μεγάλες μειώσεις αξιών στα χαρτοφυλάκιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Η εμμονή και η ασχετοσύνη των κυβερνόντων έχει συνέπειες.

  Edited by ted78
  Link to comment
  Share on other sites
  5 hours ago, dimitris GM said:

  "...για τους λογους αυτούς και προκειμενου να μην θεωρηθεί φωτογραφική νομοθέτηση... και να υπαρχει ισονομία... η παρουσα νομοθετικη ρυθμιση ισχυει για   όλους ανεξαιρέτως..."

   

  [όπως θα ελεγε και ο  θυμόσοφος

  "κοντα  στον βασιλικο ποτιζεται και η  γλαστρα..":-)

  spacer.png

  Link to comment
  Share on other sites
  10 ώρες πριν, steve aris said:

  ...

  Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση του ΥΠΕΝ.........................

  Ξέρεις κανέναν υπουργό που πήγε κόντρα στις τράπεζες και δεν πήρε πόδι από το γκουβέρνο?

  Άσε που αποτελεί μια καλή δικαιολογία για την κωλοτούμπα (το πότισμα της γλάστρας)

  Link to comment
  Share on other sites

  Γιατί αποκλείετε την άνιση μεταχείριση; Ποιος θα πάει κόντρα ο Στάσι;

  Τεσπά κοντή γιορτή...

  Link to comment
  Share on other sites

  Σε ότι αφορά ενδεχόμενη άνιση μεταχείριση, ο ΥΠΕΝ έχει αποδείξει πως δεν έχει ηθικούς φραγμούς, όμως θα έχουν κώλυμα αντισυνταγματικότητας.......

  Link to comment
  Share on other sites

  ....μα το ζήτησε ο SSM ;)

  Είδαμε και στα μνημόνια που πήγε το σύνταγμα.

  ο Χάτζη είναι ακραίος νεοφιλελές δε το συζητάμε, η ηθική είναι για τα πρόβατα, όχι για τους βοσκούς....

  Όπως και να έχει δεν θα στοιχημάτιζα εναντίον ούτε τώρα, όπως δεν στοιχημάτισα και στις 30/9

  Link to comment
  Share on other sites

  Με μια διάταξη του στυλ "..επιτρέπεται κατ'έξαίρεση η πρώτη μεταβίβαση κατασχεμένου χωρίς βεβαίωση νομιμότητας.."  το λύνει το θέμα.
  Είχε κυκλοφορήσει μια τέτοια φήμη πριν την 30/9.

  Αλλωστε οι τράπεζες πίεζαν από πιο παλιά προς αυτή τη κατεύθυνση καθώς δεν ήθελαν να φορτωθούν το κόστος τακτοποιήσεων.

  Επίσης , αν συνδυάσουμε την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του ΥΠΕΝ με το εργασιακό παρελθόν του Υφ. ΥΠΕΝ , ποιος αποκλείει την θεσμοθέτηση κάποιου νέου φορέα  , ιδιωτικού δικαίου , που θα αναλάβει αποκλειστικά την ρύθμιση των κατασχεμένων που έμειναν εκτός 4495 ?

   

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.