Jump to content
 • Novatron
 • dimitris GM

  Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ΝΟΚ

  Sign in to follow this  

   

  Αλλαγές, πολλές από τις οποίες θα είναι… ριζικές, αναμένεται να έρθουν στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τροποποιώντας και στην πράξη τα μέχρι τώρα δεδομένα στις οικοδομές. Ζητήματα όπως ο ημιυπαίθριος, το ακάλυπτο οικόπεδο αλλά και ο συντελεστής μιας περιοχής θα επιλυθούν μέσω του χωροταξικού νομοσχεδίου αφού όλα αυτά τα χρόνια, όπως προέκυψε, δημιουργούσαν προβλήματα στον τεχνικό κόσμο και τους ιδιοκτήτες.

  Ο νόμος 4067/2012, όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος στον Ελεύθερο Τύπο, έχει αρκετές «ασάφειες» που είχαν ως αποτέλεσμα ποικίλες διατάξεις να… διαβάζονται διαφορετικά από πολεοδομίες και μηχανικούς. Σε πολλές των περιπτώσεων, δε, οδηγούσαν σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, μέχρι να αποδειχθεί ποια ερμηνεία ήταν τελικά σωστή και να προχωρήσει έπειτα η εκάστοτε διαδικασία. «Στις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκουμε να καταστήσουμε σαφές θέματα που τέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου οι εργασίες να προχωρούν γρήγορα και ορθά ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

  Συντελεστής

  Ενα σοβαρό ζήτημα που αντιμετώπιζε ο τεχνικός κόσμος και τώρα θα λυθεί είναι ο καθορισμός του τι προσμετράται και τι όχι στο συντελεστή. «Μια οικοδομή όταν είναι να χτιστεί έχει δυνατότητες τετραγωνικών από τον εκάστοτε πολεοδομικό κανονισμό της περιοχής. Το πώς υλοποιούνται αυτά και τι γίνεται όταν πάει η μελέτη που έχει συντάξει ο μηχανικός στην Πολεοδομία θα αποσαφηνίζεται τώρα. Για παράδειγμα, τι χρεώνεται στο συντελεστή, θα είναι δηλαδή ο διάδρομος, το κλιμακοστάσιο, ο υπόγειος όροφος, όλα αυτά εξηγούνται αναλυτικά στο χωροταξικό νομοσχέδιο», διευκρινίζουν από το ΥΠΕΝ.

  Επιλύονται…

  Το κεφάλαιο του ΝΟΚ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  * Τι είναι ο ορισμός ακάλυπτου οικοπέδου.

  * Τι είναι ημιυπαίθριος ανοιχτός ή κλειστός.

  * Πώς νοείται η έννοια του παταριού.

  * Ποια είναι η όψη του κτιρίου.

  * Πώς ορίζονται ακριβώς οι πεζόδρομοι.

  * Πώς οι πέργκολες, τα στέγαστρα και οι σοφίτες.

  * Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται προσαύξηση 1 ή 2 μέτρων στο ύψος όταν κατασκευάζονται στην πιλοτή χώροι στάθμευσης ή αν κατασκευάζεται φυτεμένο δώμα.

  * Επαναδιατυπώνεται τι θεωρείται ένα κτίριο νομίμως υφιστάμενο.

  * Ειδικές διατάξεις για τα πολύ ψηλά κτίρια αλλά και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων κατά περίπτωση.

  * Ο τρόπος τοποθέτησης του κτιρίου στο οικόπεδο ή γήπεδο.

  * Οι κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και οι περιφράξεις.

  Επίσης, διευκολύνονται οι εργασίες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της αντιθορυβικής θωράκισης και της βιώσιμης προσβασιμότητας. Οι βελτιώσεις αυτές δεν γίνονται με έκπτωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής αρτιότητας των κτιρίων και κατ’ επέκταση του δομημένου χώρου, αλλά με ενισχυμένη διασφάλισή τους.

  Ενεργοποίηση

  Η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών θα βοηθήσει, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου, στην ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και στην ταχύτερη και ασφαλέστερη αδειοδότηση των κατασκευών, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών και την ανάληψη μεγάλου μέρους της ευθύνης από τους μηχανικούς.

  Μπόνους…

  Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, στο χωροταξικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα δίνονται κίνητρα για κατεδάφιση συγκεκριμένων ορόφων ή και του συνόλου κτιρίου κύριας χρήσης, προς όφελος του πολιτιστικού περιβάλλοντος, της οπτικής, μορφολογικής και πολεοδομικής συνοχής της περιοχής. Ειδικότερα, σε υφιστάμενα κτίρια, εντός σχεδίου πόλεως, θα προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, αντίστοιχης με το 1/3 του εμβαδού των αποσυρόμενων ορόφων. Αυτό θα μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με αύξηση του ποσοστού κάλυψης, διατηρώντας τον προβλεπόμενο ακάλυπτο χώρο. Εάν δεν είναι εφικτό το «μπόνους» δόμησης θα μπορεί να  το μεταφέρει σε άλλο κτίριο μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

  Αλλαγή χρήσης

  Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης (καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής), σε νόμιμα κτίρια, εντός σχεδίου ή οικισμού, για τα οποία έχουν χορηγηθεί παρεκκλίσεις πριν δεκαετίες. Η ρύθμιση αφορά κυρίως παλαιά βιομηχανικά κτίρια.

  Ακόμη, θα επιτρέπεται αλλαγή χρήσης νομίμως υφιστάμενων κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων (εντός σχεδίου ή οικισμού) εφόσον λειτουργούν για περισσότερα από 20 έτη και δεν έχουν υπαχθεί, την τελευταία επταετία, στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Από αυτά, θα μένουν «εκτός» όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για την αρχική τους χρήση.

  Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για αλλαγή χρήσης σε παλαιές βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, για διευκόλυνση εγκατάστασης υποδομών στο Πήλιο όπου έχει παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα με την ακύρωση των ορίων των οικισμών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για αλλαγές στις χρήσεις γης, επιτάχυνση της εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων κ.λπ.

   

  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Ο αρχικός ΝΟΚ  είναι σαν να έγινε προσπαθώντας κάποιοι να πρωτοπορήσουν με απειρία πάνω σε δοκιμασμένα θέματα του Γ.Ο.Κ 2000 και να πολυπλοκοποιήσουν παραμέτρους ωθούμενοι από την αυταρέσκεια για την περισπούδαστη επιβεβαίωση τους.  Τρανό παράδειγμα οι δαιδαλώδεις και ασταθείς συνθήκες και εξαρτήσεις από γειτονικά κτίρια και όρια για την υποχρεωτική απόσταση κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου (Δ και δ).

  Η μοίρα το έχει μόλις ένας Πολεοδομικός κανονισμός περάσει τις παιδικές του αρρώστιες από κάτι τέτοιους συντάκτες (μη ξεχνάμε και τις τραγικές ακυρώσεις αδειών του ΓΟΚ '85 και την αυθαιρετοποίηση πολυκατοικιών), και  "στρώσει" ώστε να μπορεί να δουλεύεται (έστω και μετά από σωρεία εγκυκλίων) να  προκύπτει "ανάγκη" να "ξεπατώνεται" και να ξαναγίνεται πειραματόζωο στα χέρια νέων μάγων.....!

   

  Edited by Anton_civeng

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Νομίζω ότι ένα θετικό βήμα είναι να σταματήσουμε τις καταργήσεις νόμων για να λέμε ότι του δώσαμε νέο τίτλο, και να έχουμε περισσότερες επικαιροποιήσεις ώστε να μπορούμε και να τα έχουμε σε μια πιο καλή σειρά.

  Εκείνο που ακόμα λείπει - και είναι ανεξήγητο ότι λείπει - είναι μία επίσημη τεχνική επιτροπή λίγων ανθρώπων που ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝ τις διατάξεις ώστε να μην γίνεται δουλειά ΤΡΙΤΩΝ ή ΟΛΩΝ μας.

  Edited by curzondax

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Συγνώμη αλλά εγώ γιατί στο "επιλύονται" τα βλέπω όλα λυμένα ήδη;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μάλλον εννοεί τουλάχιστον για κάποια από αυτά, ότι ναι μεν εάν εμβαθύνεις πολύ θα βρεις τη σωστή απάντηση, αλλά προσπαθούν και να τα απλοποιήσουν για όσους δεν είναι έμπειροι στην ανάγνωση διατάξεων (το οποίο μου θυμίζει την έλλειψη επίσημης κωδικοποίησης των νόμων).

  Edited by curzondax

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  1 ώρα πριν, curzondax said:

  Μάλλον εννοεί τουλάχιστον για κάποια από αυτά, ότι ναι μεν εάν εμβαθύνεις πολύ θα βρεις τη σωστή απάντηση, αλλά προσπαθούν και να τα απλοποιήσουν για όσους δεν είναι έμπειροι στην ανάγνωση διατάξεων (το οποίο μου θυμίζει την έλλειψη επίσημης κωδικοποίησης των νόμων).

  η μάλλον τους ανυποψίαστους πριν μπουν σε ακραίες συνθήκες ΝΟΚ crash test.....

  (ασάφεια διαχωρισμού πίσω και πλαγίου ορίου σε πολυγωνικά οικόπεδα, εξέταση νομιμότητας ομόρων για την θέση του κτιρίου, εξάρτηση του οικοδομούντος ακόμη και από την υστερόβουλη πονηριά ομόρου στο να ανοίξει ξαφνικά άνοιγμα σε τυφλό τοίχο για να μη σε αφήσει να "πατήσεις στο όριο  ...κ.λ.π)  Γενικώς στο θέμα πλάγιες αποστάσεις ισχύει το "όποιος προλάβει από τους δύο ομόρους και κτίσει πρώτος, έστω και αυθαίρετα, μπορεί να καθορίσει την τύχη του άλλου " εις υγείαν ενός στρεβλού υπερδικαιωματισμού που έχει επιβληθεί  στις μέρες μας ως main stream trend.....

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.