Jump to content
 • Novatron
 • dimitris GM
  dimitris GM

  Παρατάσεις λειτουργίας οργάνων πολεοδομικών θεμάτων

  Sign in to follow this  
  Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2305/Β/12.06.2019) χορηγείται παράταση μέχρι 31.12.2019 για τη λειτουργία οργάνων και επιτροπών πολεοδομικών θεμάτων του νόμου 4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
   
  Πρόκειται για τα: Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου, Επιτροπές Προσβασιμότητας, Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων Αιγαίου.
   
  Η παράταση δίνεται έως το τέλος του έτους, προκείμενου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση και στελέχωση των Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων Ελέγχου Δόμησης που προβλέπει ο νόμος, δεδομένου ότι υπάλληλοι των Παρατηρητηρίων θα συμμετέχουν στα νέα συμβούλια και τις επιτροπές.
   
  Επιπλέον, με ΚΥΑ των τριών συναρμόδιων Υπουργών χορηγείται παράταση έως 31.12.2019 για δυο ακόμα όργανα: το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας - Θράκης και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων Μακεδονίας - Θράκης.
  Sign in to follow this  


  User Feedback


  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By nisorvani
   Διευκρινίσεις επί των επιτροπών που συγκροτούνται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς όπως ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., Σ.Α. και επιτροπή του άρθρου 12 του ν. 4178/2013.
   LinkClick.aspx.pdf

   View full είδηση
  • By nisorvani
   Διευκρινίσεις επί των επιτροπών που συγκροτούνται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς όπως ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., Σ.Α. και επιτροπή του άρθρου 12 του ν. 4178/2013.
   LinkClick.aspx.pdf
  • By Directionless
   Συνάδελφοι,
    
   Έχοντας οριστεί εκπρόσωπος από πλευράς ΤΕΕ κατόπιν κλήρωσης, για τη συμμετοχή μου ως μέλος επιτροπής σε διαγωνισμό σχετικά με ανάθεση υπηρεσιών, προμηθειών ή μελετών Δημοσίου, ΟΤΑ κ.ά., σύμφωνα με τον νέο Ν. 4412/2016, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δικαιούμαστε αποζημίωση, σύμφωνα με το Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α'/27.10.2011) και συγκεκριμένα το άρθρ.21, παρ. α. Η αποζημίωση αυτή αποδίδεται από τον φορέα υλοποίησης του Διαγωνισμού, όπως προκύπτει από τα όσα διατυπώνονται στο παραπάνω άρθρο του Νόμου.
    
   Σας επισυνάπτω και τα σχετικά έγγραφα (απόσπασμα του Νόμου, καθώς και παλιότερο έγγραφο του προέδρου του ΤΕΕ το οποίο κοινοποιεί στους εμπλεκόμενους φορείς, προς ενημέρωση τους).
   33443.pdf
   4024_1_&_14.pdf
  • By getsakna
   Γνωρίζω ότι είναι σε εξέλιξη η σύσταση των επιτροπών για το Ν.4439/16..
   Στις 11/1 έγινε μια συνάντηση συντονιστικού ανάμεσα στον πρόεδρο του ΤΕΕ και τους εκπροσώπους των 13 ειδικοτήτων..Παρών ήταν και η κ.Μοροπούλου.Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι αποδέχεται το νόμο..παρών ήταν και η κ.Μοροπούλου.
   Χθές είχε προγραμματιστεί άλλη μία συνάντηση..είχαμε τίποτα ενδιαφέρον?
   Γνωρίζει κανείς κάτι εκ των έσω?
    
   ΥΓ:Ας υπάρχει το θέμα αυτό, ώστε να ενημερωνόμαστε για την πορεία των επιτροπών και να παραθέτουμε τις απόψεις μας..
  • By Engineer
   Αύξηση των αυθαίρετων κατασκευών, αδυναμία είσπραξης των σχετικών προστίμων, μη επιβολή των αναλογούντων νέων και καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
    
    
   Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, βασική αιτία του προβλήματος αποτελεί η αδυναμία οργάνωσης αυτοτελών πολεοδοµικών υπηρεσιών από τους περισσότερους δήµους, (όπως προβλέπει το πρόγραμμα «Καλλικράτης»), με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στους κεντρικούς δήμους, οι πολεοδομικές υπηρεσίες των οποίων είναι υποστελεχωμένες και με ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
    
   Το πρόβλημα επισημαίνει ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
    
   Στην επιστολή γίνεται λόγος για «ακραία προβλήματα κακοδιοίκησης», εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων διεκπεραίωσης των πολεοδομικών ζητημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται αδυναμία άμεσης χρέωσης των υποθέσεων που εισέρχονται για εξέταση στους δήμους λόγω του σωρευμένου όγκου παλαιότερων αδιεκπεραίωτων φακέλων.
    
   Ο ΣτΠ χαρακτηρίζει ανησυχητική την αδυναμία ελέγχου των αυθαίρετων κατασκευών, «η οποία φανερά συντείνει στην επέκταση των παραβατικών φαινομένων μέσω της ατιμωρησίας τους». Η μη τήρηση των διαδικασιών περί αυθαιρέτων έχει ως αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα πρόστιμα και να μην επιβάλλονται νέα, ενώ παρατηρούνται και μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, με αρνητικές επιπτώσεις στην έτσι κι' αλλιώς υποτονική οικοδομική δραστηριότητα.
    
   Σύμφωνα με τον Συνήγορο, τα προβλήµατα αυτά διαιωνίζονται και πολλαπλασιάζονται λόγω των συνεχών παρατάσεων που δίνονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη σύσταση των υπηρεσιών δόµησης στους δήμους, με αποτέλεσμα την σχετική διοικητική υποστήριξη να αναλάβουν οι ΟΤΑ που είναι έδρες των νομών.
    
   Στην επιστολή του ο κ. Καρύδης επισημαίνει ως προτεραιότητα τη µη περαιτέρω παράταση στην εφαρμογή των πολεοδοµικών αρµοδιοτήτων των δήμων, καθώς και τη θέσπιση καταληκτικής προθεσµίας για την υποχρεωτική περαίωση υλοποίησης των νέων δηµοτικών υπηρεσιών. Επίσης, σημειώνει ότι σηµαντική βοήθεια θα προσφέρει η δηµιουργία βάσης δεδοµένων στο υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκέντρωση πληροφοριών, µε στόχο την εκτίµηση της ορθής λειτουργίας και των αναγκών των δήµων (πχ. στελέχωση - υλικοτεχνική υποδοµή), σε σχέση µε τις υπό σύσταση πολεοδοµικές υπηρεσίες.
    
   Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64321944
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.