Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σκύρος: ανεμογεννήτριες εναντίον μαυροπετρίτη, αλόγων, μελισσών – Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ


    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου κάτοικοι της Σκύρου, αντιδρώντας στην εγκατάσταση εννιά αιολικών πάρκων, με 111 ανεμογεννήτριες ισχύος 333 MW στο νησί και ζητούν να μη δοθεί η τελική έγκριση από το υπουργείο.

     

    Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δήμου, Φορέων και Συλλόγων Σκύρου επισημαίνει πως το τεράστιο σε μέγεθος έργο, μαζί με τους δρόμους, τα κτίρια και τα περάματα καλωδίων που θα χρειαστούν είναι ασύμβατο με τη μικρή έκταση του νησιού και θα καταστρέψει τόσο τη χλωρίδα και πανίδα όσο και την οικονομική ζωή του νησιού, που βασίζεται στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη μελισσοκομία.

     

    «Άλλες 33 ανεμογεννήτριες έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν στις νησίδες της Σκύρου, με άδεια που έχει εκδοθεί ήδη από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ανεβάζοντας το σύνολο σε 144, γεγονός που αποτελεί “τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη που γίνεται σε τόσο μικρό νησί”» καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

     

    Το μεγαλύτερο μέρος των 36.100 στρεμμάτων όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενη περιοχή NATURA και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας.

     

    Σε αυτή την έκταση, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο όρος Κόχυλας, βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία μαυροπετρίτη. Επίσης, σε άλλη ορεινή περιοχή της Σκύρου, στο Βουνό, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο, τραγικές θα είναι οι συνέπειες για την αρχαία ράτσα των ημιάγριων σκυριανών αλόγων που ξεχειμωνιάζουν εκεί, για τα 20.000 αιγοπρόβατα και τις πάνω από 2.000 κυψέλες.

     

    Η Επιτροπή, μαζί με την Ορνιθολογική, αναφέρουν πως είναι παράδοξο να βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα LIFE+2009 για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας στη Σκύρο, χρηματοδοτούμενο από κονδύλια της ΕΕ και εκτελούμενο από το δήμο Σκύρου, περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την σύμπραξη του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», που έχει ρόλο στρατηγικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ και, την ίδια στιγμή, το υπουργείο να εγκρίνει την εγκατάσταση 144 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 432 MW στο μικρό νησί.

     

    —Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ

     

    Από την πλευρά του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κάλεσε σε συνάντηση και παρευρέθησαν αφενός εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Σκύρου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Βουλευτές του Ν. Εύβοιας και αφετέρου οι επενδυτές του αιολικού πάρκου 330 MW στην νότια Σκύρο, προκειμένου να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος-αλληλοενημέρωση, με στόχο την επίτευξη «κοινού τόπου», μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, στοιχείο απαραίτητο όπως τόνισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ για την υλοποίηση επενδύσεων.

     

    Οι συνθήκες της χώρας την κρίσιμη αυτή περίοδο για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν ενέργειες, δράσεις και παρεμβάσεις απ’ όλες τις πλευρές που να σέβονται τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και τους τρεις πυλώνες που αυτή εδράζεται, δηλαδή του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας. Με σεβασμό των αρχών αυτών ζήτησε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, να κινηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2013/10/26/aioliko-skyrou-ypeka-107230/

    http://www.econews.gr/2013/10/26/aioliko-skyrou-ypeka-107230/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Το τεε που θα έπρεπε να βοηθάει στην εξεύρεση του κοινού τόπου , έχει εκλογές και δεν ασχολείται .

     

    Ετσι ο κόσμος εγκλωβίζεται ανάμεσα στην άγνοια και στο κυνήγι μαγισσών .

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Eπειδή υπηρέτησα ενα εξάμηνο στο νησί αυτό, θέλω να αναφέρω, πως ΑΝ τα λεφτά μέναν στους συγκεκριμένους νησιώτες, θα βάζαν ανεμογεννήτριες σε κάθε τετραγωνικό μέτρο των εκτάσεων τους.

    Γι'αυτό, τα παράπονα τους τα ακούω βερεσέ. Ακου κεί σκέφτονται τη πανίδα...ποια πανίδα; τα πόνυ που τα κυνηγούν με τα τουφέκια; ή τα αρνιά που τα φορτώνουν νύχτα σε καραβάκια για το Πάσχα;

    Οσο για τη χλωρίδα...δε θυμάμαι να είδα κατι πέρα απο πουρνάρια στη μεριά του νησιού που ήμουν.

    Γνωρίζω πως ακούγομαι αρνητικός πολύ, αλλά αυτή είναι η άποψη μου για το νησί δαύτο. Δεν αξίζουν μία.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Ολοι ξαφνικα γιναν οικολογοι...σε δημοτικό συμβούλιο αλλού νησιού ακουσα το εξης "με τις ανεμογεννητριες μειωνεται ο τουρισμος "...τι λε ρε φιλε λεω..

    Επισης αλλος είπε οτι χανεται η καλαισθησια βαζοντας αυτα τα μπαστουνια στις κόρφες των βουνων..ασε ρε λεω εγω δεν νομιζΩ η δανια η σουηδια και οι αλλες ευρωπαικες χωρες που εχουν γεμισει οχι μονο βουνα αλλα και θαλασσες με α/γ να σκεφτονται ετσι...

     

    Sent from my GT-I8190 using Tapatalk 2

    Link to comment
    Share on other sites

    Είμαστε Μηχανικοι και θα πρέπει να ειμαστε προσεκτικοί οταν διατυπώνουμε αποψη για τέτοια εργα, χωρις μαλιστα να εχουμε υποψη τις σχετικες μελετες (αν εχουν γινει βεβαια).

    Έργα τετοιου μεγεθους πρεπει να αποφασιζονται μετα απο:

    1. Εμπεριστατωμένες ΜΠΕ που θα λαμβανουν υποψη τις συνδυασμενες επιπτωσεις με κοντινα εργα -οχι αποσπασματικές

    2. Σοβαρές και τεκμηριωμένες μελέτες σκοπιμότητας

    3. Ουσιαστική και διεξοδική διαβούλευση εμπλεκομενων

     

    Και το σημαντικότερο: όλα τα παραπάνω να εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική ( ποιους στοχους εξυπηρετεί το εργο; υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι; )

     

    Καθώς έχω ασχοληθεί πολύ με τα θέματα επενδύσεων σε ΑΠΕ, σας μεταφέρω με βεβαιότητα ότι οχι απλως δεν πληρούνται τα παραπάνω, αλλά ακόμη και αυτες οι καθαρά οικονομοτεχνικές μελέτες είναι της πλάκας (βλ. Φιάσκο με τα ΦΒ).

     

     

    Οι επενδυσεις αυτες αποφασιζονται με πλήρη αδιαφάνεια ως προς όλες τις παραπάνω παραμέτρους..

     

    Τουλάχιστο εμεις οι Μηχανικοί θα πρεπει να έχουμε μια πιο ψύχραιμη και ολοκληρωμένη ματιά σε τετοια θεματα..

    • Upvote 4
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    να αναφέρω και εγώ την εμπειρία μου από τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν ήδη στην περιοχή μου Θεωρώ ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα ούτε στην πανίδα , ούτε φυσικά στην χλωρίδα ¨Έχω διαπιστώσει ότι και τα ζώα και τα πτηνά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα συνηθίζουν την παρουσία των ανεμ/τριών Μάλιστα στην περιοχή μου έχουμε το παράδοξο να υπάρχουν κυνηγοί που ρίχνουν πάνω στις Α/Γ για να πετύχουν θηράματα και να προκαλούν ζημιές Και τα αιγοπρόβατα δεν έχουν κανένα πρόβλημα και βόσκουν κανονικά στις όμορες περιοχές το έχω δει με τα μάτια μου

     

    Τώρα για την κλίμακα ανάπτυξης των αιολικών πάρκων , εκεί υπάρχει ένα ζήτημα   , κυρίως με τις πολλές γραμμές μεταφοράς , που πχ  γίνονται αιτίες για πυρκαγιές το καλοκαίρι  , αλλά και οπτικά είναι ένα πρόβλημα Αν και εμένα σε ένα μεγάλο αιολικό πάρκο που υπάρχει απέναντι από την Άνδρο στο χωριό Αντιά μου αρέσει και οπτικά η εικόνα Ειδικά όταν έχει ομίχλη και προβάλουν όλες αυτές οι Α/Γ , σε συνδυασμό με το άγριο και τραχύ τοπίο  ,δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό που εμένα προσωπικά  μου αρέσει 

    Edited by GEORGE MICHEAL
    Link to comment
    Share on other sites

    Συμφωνώ με τον GEORGE MICHEAL!

    Aν τα αιολικά πάρκα είναι νόμιμα, και ξέρουμε ότι για να αδειοδοτηθούν χρειάζονται ένα σωρό χαρτούρα και αρκετό χρόνο, δεν βρίσκω το λόγω να μην εκμεταλλευόμαστε αυτό το φαινόμενο.Τώρα αν δεν κάνουν καλά την δουλειά τους αυτοί που εκδίδουν τις αδειοδοτήσεις είναι άλλο θέμα...

    Edited by panagism9
    Link to comment
    Share on other sites

    Το θέμα της συνύπαρξης ανεμογεννητριών με παραδοσιακούς οικισμούς πχ σε νησιά του Αιγαίου θέλει πολλή μεγάλη προσοχή, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως πάσα αντίδραση είναι ανιδιοτελής κλπ.

     

    Να ξέρετε πως τα νησιά του Αιγαίου είναι από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχουμε σε αυτή τη χώρα από τουριστική άποψη και οι επισκέπτες τους έρχονται να δουν μια εικόνα βγαλμένη από την δεκαετία του 50 διότι αυτό τους αρέσει και αυτό θέλουν. Δεν είναι ωραίο πχ πίσω από το κάστρο της Αστυπάλαιας ή της Σκύρου να ξεπετάγονται ανεμογεννήτριες, διότι πρόκειται για διαφορετική περίπτωση πχ από την Δανία ή οποιοδήποτε τοπίο σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

     

    Δεν υπονοώ ότι συμβαίνει αυτό στην Σκύρο και δεν γνωρίζω αν συμβαίνει. Προσωπικά πιστεύω θα έπρεπε οι Α/Γ να χωροθετούνται εκτός οπτικού πεδίου των παραδοσιακών οικισμών και ειδικά της χώρας του κάθε νησιού. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    γενικα αυτς τις αντιδρασεις ποτε δεν τις εβλεπα καλοπροαιρετα γιατι παντα κατι κρυβοταν απο πισω.

    στην συγκεκριμενη περιπτωση παλι μπορει να δωσω λιιιιιιγο δικιο, διοτι οταν 110 ανεμογεννητριες δεν εχει ολη η ευβοια (που λεει ο λογος) πως διαολο θα χωρεσουν στην σκυρο (που η αληθεια εινια -απο τουριστικης αποψεως- οτι ιουλιο αυγουστο τα τελευταια χρονια με δυσκολια βρισκεις δωματιο να μεινεις) ?

     

    210 τχλμ εκταση δε λεω τις χωραει αλλα μηπως ειναι λιγο υπερβολη?

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.