Jump to content
 • Novatron
 • Kakos_lykos
  Kakos_lykos

  Υποδείγματα διαγραμμάτων για τη χορήγηση Έγκρισης Δόμησης

  Παρουσιάστηκαν από την Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ τα υποδείγματα διαγραμμάτων δόμησης, τοπογραφικού διαγράμματος εντός και εκτός σχεδίου και το περιεχόμενο αυτών.

   

  Η ανακοίνωση της ΔΟΚΚ/Β - Έγγραφο 2667/17-1-2013 με θέμα "Υποδείγματα διαγραμμάτων για τη χορήγηση Έγκρισης Δόμησης" αναφέρει:

   

   

  Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 3 και τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9 ν.4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις», για τη χορήγηση Έγκρισης Δόμησης απαιτείται - μεταξύ άλλων - και η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και διαγράμματος δόμησης.

   

  Με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και προς διευκόλυνση των πολιτών, συντάχθηκαν υποδείγματα των ανωτέρω διαγραμμάτων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4030/2011, τα οποία συνοδεύουν το παρόν.

   

  Παρακαλούμε για την ενημέρωση σχετικά των αρμοδίων Υπηρεσιών και την ανάρτηση των υποδειγμάτων στον ιστότοπο του ΥΠΕΚΑ.

   

  Περισσότερα στην ανακοίνωση: Υποδείγματα διαγραμμάτων για τη χορήγηση Έγκρισης Δόμησης

   

  Κατεβάστε τα υποδείγματα από εδώ: http://www.michaniko...

   

  http://www.michanikos.gr/files/file/729-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/
  User Feedback
  Πολύ κατατοπιστικά , αν και όπως πάντα αργησαν εκεί στο υπουργείο, κάτι είναι κ αυτό.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  θα μπορούσαν να είχαν κάνει λίγο πιο προσεκτική δουλειά...

  τα υπομνήματα και στα δυο τοπογραφικά (εντός-εκτός) είναι ίδια...

  "γεωτεμάχιο" σε εντός σχεδίου;;;;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  "γεωτεμάχιο" σε εντός σχεδίου;;;;

   

  τυπικά δεν είναι λάθος

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Τα συλλυπητήριά μου στους τοπογράφους!!! Ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο τα θηρία και εκτύπωση παρακαλώ!! Ευκαιρία με το ΕΣΠΑ να αγοράσετε πλότερ Α0+!!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Οι οδηγίες αφού δεν διευκρινίζουν, εισάγουν την αποτύπωση ομόρων και τον χαρακτηρισμό τους σε ότι αφορά την αρτιότητα για τα οικόπεδα εντός οικισμών.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Έχω ορισμένες παρατηρήσεις για το υπόδειγμα διαγράμματος δόμησης:

   

  α) Υπάρχουν λάθος διαστάσεις υψών στην τομή.(Εσωτερικό ύψος ισογείου 6μ και υπογείου 5,00 μ.)

   

  β) Στον υπολογισμό της δόμησης του ορόφου αφαιρούνται δυο χώροι σοφίτας με ύψος μικρότερο από 2,20μ ενώ προσμετράται ο χώρος για ύψος σοφίτας >2,20μ.(Λάθος εφόσον στον Ν4067/12 αρθρο 11 παρ. 6 (ιε) αναφαίρετε ότι το μέσο ύψος πρέπει να είναι 2,20μ και όχι όλοι οι χώροι κάτω του 2,20μ)

   

  γ) Σύμφωνα με την τομή και την ανατολική όψη το μεικτό ύψος του ορόφου είναι 2,95μ (άρα δεν υπάρχει τμήμα <2,20μ επομένως το σύνολο της σοφίτας θα έπρεπε να μετράει στον συντελεστή ως τμήμα ορόφου(Δεν γίνεται εφόσον για αγροτεμάχιο 4 στρέμματα μέγιστη δόμσησ 200,00τ.μ.). Μικρότερο ύψος σοφίτας που θα μπορούσε να αφαιρεθεί βάση των υπολογισμών προϋποθέτει τμήμα του ισογείου υπερυψωμένο, πράγμα που δε φαίνεται σε κανένα σχέδιο.

  Η συγκεκριμένη τομή θα έπρεπε να κόβει και το τμήμα της σοφίτας για να είναι ξεκάθαρα τα υψόμετρα.

   

  δ) τα περιγράμματα των επιπέδων δεν είναι στην σωστή κλίμακα και η απαίτηση 1:50 είναι αντίθετη με το φεκ Β 251/13-02-12 στο οποίο αναφέρεται ότι η κλίμακα υποβολής είναι 1:100 ή 1:200 ή 1:500 αναλόγως του μεγέθους του κτίσματος.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν νομίζω πως τα υποδείγματα τοπογραφικά διαγράμματα περιέχουν κάτι που όποιος ασχολείται με την σύνταξη τοπογραφικών δεν συμπεριλάμβανε στα διαγράμματα του, αλλά εν πάσει περιπτώσει καλό είναι που βγαίνουν υποδείγματα σιγά σιγά ώστε να υπάρχει ένας μπούσουλας και μια ομοιομορφία.

  • Upvote 4

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Μικρή απορία... Τί σχέση έχουν οι συντεταγμένες ΕΓΣΑ με το διάγραμμα δόμησης;

   

  Επίσης... πάντα αποφεύγω να γράφω υπολογισμούς πάνω στα περιγράμματα γιατί γίνονται δυσανάγνωστα (βλ. περίγραμμα ορόφου)

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Νικόλας Ρεΐσης
   Πίνακας Συντεταγμένων για Διαγράμματα Δόμησης, Τοπογραφικά, Διανομές, κλπ.
   Πρόβλημα με τα Ελληνικά; Κοίταξε το  https://www.michanikos.gr/files/file/644-toposyntlsp-πίνακας-συντεταγμένων-για-διαγράμματα-δόμησης-τοπογραφικά-διανομές-κλπ/?do=findComment&comment=11485&tab=comments
   Συνάδελφοι,
   Βλέποντας την μεγάλη αποδοχή που έχει αυτό το πραγματικά πολύ χρήσιμο προγραμματάκι (900 εμφανίσεις, 200 downloads και 18 σχόλια σε 3 μέρες), αφιέρωσα ένα Σαββατοκύριακο για να το βελτιώσω όσο μπορούσα, ενσωματώνοντας όσο ήταν δυνατόν και τις επιθυμίες που εκφράσατε στα αρχικά σας σχόλια.
   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χρήστη agior που μοιράστηκε μαζί μας το αρχικό korkth.lsp που είναι και ο πυρήνας αυτού του προγράμματος
   Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο και Καλές Δουλειές
   Κάλυμνος 3/12/2012
   Νικόλας Ρεΐσης
   Πολιτικός Μηχανικός
    
    
   Σύντομη Περιγραφή
   Σε κλειστή polyline AutoCAD :
   εκτελεί αυτόματη αύξουσα ονομασία κορυφών (κατ'επιλογή είτε με Γράμματα (Ελληνικό αλφάβητο true type) είτε με Αριθμούς - με η χωρίς Πρόθεμα/Επίθεμα).
   Η ονοματοδοσία δηλαδή μπορεί να είναι του τύπου Α,Β,Γ,Δ,... ή του τύπου 1,2,3,4 με επιλογή του πρώτο αριθμού που θα χρησιμοποιηθεί
   Με πρόθεμα η επίθεμα μπορεί να είναι του τύπου κΑ,κΒ,κΓ,... ή κ1,κ2,κ3 η του τύπου Ακ,Βκ,Γκ,... η 1κ,2κ,3κ όπου κ οποιοσδήποτε χαρακτήρας ή ακολουθία χαρακτήρων αναγράφει την ονομασία στις κορυφές, προσθέτει σημεία (προαιρετικά), υπολογίζει και αναγράφει τις αποστάσεις μεταξύ κορυφών πάνω στις πλευρές συντάσσει Πίνακα Συντεταγμένων των κορυφών και αναγράφει τις Αποστάσεις μεταξύ τους, το εμβαδόν και την περίμετρο της polyline Πως το ενεργοποιείτε:
   Μεταφορτώνετε (Κατεβάζετε, download) το επισυναπτόμενο αρχείο και το σώζετε κατά προτίμηση στο \Program Files\AutoCAD χχχ\Support (η όπου αλλού θέλετε αν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε μετά). Φορτώνετε το πρόγραμμα στο Autocad γράφοντας στην γραμμή εντολών (load "Toposynt ").
   Προσοχή: γράφουμε ακριβώς αυτό που βλέπουμε - δηλαδή μέσα σε παρενθέσεις και εισαγωγικά Εναλλακτικά το φορτώνουμε με την εντολή APPLOAD Αφού φορτωθεί το τρέχουμε όπως τρέχουμε οποιαδήποτε εντολή του Autocad γράφοντας στην γραμμή εντολών toposynt και enter η tps και enter
  • By Nikos Karras
   Συνάδελφοι, θα ήθελα τα φώτα σας. Έχω περίπτωση αγροτεμαχίου που με διαθήκη η θανούσα το αφήνει σε τρία άτομα, περιγράφοντας αυτοτελής λωρίδες εντός του. Για την αποδοχή, σκεφτόμουν να  το περιγράψω σαν ένα ενιαίο TOPO_PROP, με PROP_NEW τις τρεις λωρίδες που θα δημιουργηθούν. Ο Συμβολαιογράφος επιμένει ότι από την ημερομηνία θανάτου, το αγροτεμάχιο έχει κατατμηθεί και θα πρέπει να περιγραφούν ως τρία αυτόνομα ακίνητα, δηλαδή να αναγραφούν τρεις κωδικοί ΚΗΔ στο τοπογραφικό. Τι θα κάνατε σε παρόμοια περίπτωση;
  • By Dimitrios1991
   Καλησπέρα, 
   ήθελα να ρωτήσω, σε περίπτωση που δεν έχω τίτλους ιδιοκτησίας για αγροτεμάχιο,  παρά μόνο προφορική διαβεβαίωση των ιδιοκτητών για την δημιουργία του αγροτεμαχίου πως αποδεικνύω την περίοδο δημιουργίας του για να αποφανθώ για την οικοδομησιμότητα για το τοπογραφικό διάγραμμα. Το αγροτεμάχιο είναι εκτός σχεδίου και ορίων οικισμού, δεν ανήκει σε νατουρα ούτε υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ. Σκεφτόμουν να το κρίνω με βάση τον κανόνα του ΦΕΚ 270/Δ αφού δεν υπάρχουν συμβόλαια για να εξετάσω τις παρεκκλίσεις. Πως λειτουργούμε σε αυτές τις περιπτώσεις, πόσο μάλλον αν θέλουν να οικοδομήσουν οι ιδιοκτήτες και δεν έχουν τίτλο; Στη περίπτωση μου είναι ένα απλό τοπογραφικό διάγραμμα για δήλωση στο κτηματολόγιο, αλλά θέλω να φτιάξω ένα πλήρες τοπογραφικό.
  • By Effie Piplikatsi
   Καλημέρα σας,
   υπάρχει ένα οικόπεδο εντός σχεδίου με κάθετη ιδιοκτησία 50/50. Ο ένας (θείος) ιδιοκτήτης έχει χτίσει το μισό της επιτρεπόμενης δόμησης του. Ο άλλος (ανιψιός) που θέλει τώρα να χτίσει μπορεί να χρησιμοποιήσει από τα τετραγτωνικά που άφησε ο θείος?
   Π.χ αν το οικόιπεδο χτίζει 200τμ και σε κάθε ιδιοκτήτη αναλογούν τα 100 , ο ένας έχτισε τα 50τμ. Μπορεί ο άλλος να χτίσει αντί μόνο 100, 150τμ ?
   Θεωρητικά βάσει συμβολαίου (που όμως δεν αναφέρει την 50/50 δόμηση, μόνο την 50/50 ιδιοκτησία) όχι , αλλά μήπως υπάρχει τρόπος?
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων
   Δεν αναρτούμε το ίδιο ερώτημα σε παραπάνω από ένα θέμα καθώς δημιουργούμε σύγχυση στους συμμετέχοντες και διαμοιρασμό των απαντήσεών τους. Τυχόν όμοια μηνύματα θα διαγράφονται.
   Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
   Ευχαριστώ, danaikaterina
  • By georgee
   Καλησπερα,
   Ηθελα να ρωτησω,διαβασα τον ΓΟΚ και τον ΝΟΚ πρωτη φορα.
   Σε ενα κτηριο κατεχω τον τριτο οροφο και το δομα και το υπογειο.Ο δευτερος οροφος και ο τριτος δεν ειναι δικος μου.
   Οταν ο ΝΟΚ λεει οτι εαν κανω το κτιριο ενεργειακο μπορω να αυξησω τον συντελεστη δομησης κατα 10% εννοει ολο το κτιριο η μονο το οροφο που μου ανοικει?
   Επισης κατι επιπλεον.Μπορω να κανω κατι ωστε να αυξηθει ο συντελεστης δομησης σε σχεση με το υπογειο,οταν το υπογειο εχει μονο βοηθητικη χρηση(οχι κυρια χρηση)?Διαβασα οτι με χρηση 50% κατι αλλαζει αλλα δεν τοπιασα
   Ευχαριστωωωω
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.