Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ανομβρία τον Μάρτιο στην Κρήτη - Αισθητή μείωση της χιονοκάλυψης


    Ο Μάρτιος του 2018 ήταν ένας αρκετά ξηρός μήνας στην Κρήτη, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Παρατηρητηρίου Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

     

    Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:

     

    Tα ύψη βροχής του Μαρτίου 2018 είναι αρκετά τα που ακολουθεί από επιλεγμένους σταθμούς του Παρατηρητηρίου και στους 4 νομούς. Ο πίνακας δίνει τα ύψη βροχής για το μήνα Μάρτιο από το 2009 ως και το 2018, όπου διαπιστώνουμε ότι ο φετινός Μάρτιος, όπως και οι αντίστοιχοι μήνες το 2010 και το 2013 ήταν πολύ ξηροί. Αντιθέτως πολλές βροχές σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2014, 2015 και 2017.

     

    crete_march_rain1.png

     

     

    Πίνακας 1: Ύψη βροχής για τον μήνα Μάρτιο από το 2009 ως το 2018. Με κίτρινο χρώμα δίνεται ο ξηρότερος και με μπλε χρώμα ο πιο υγρός Μάρτιος για κάθε σταθμό (τα κόκκινα κελιά σημειώνουν ελλιπείς μετρήσεις και οι παύλες τους σταθμούς οι οποίοι δεν είχαν τεθεί ακόμα σε λειτουργία).

     

    Εντυπωσιακή είναι όμως και η αισθητή μείωση της έκτασης της χιονοκάλυψης στο νησί, όπως έχει εκτιμηθεί από δορυφορικές μετρήσεις (βλ. Σχήμα 1). Ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά και μέσα στον Ιανουάριο η έκταση της χιονοκάλυψης ήταν μεγαλύτερη από την μέση τιμή των τελευταίων 14 ετών, από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018 και μετά, η χιονοκάλυψη είναι μέχρι και 75% μειωμένη από την μέση τιμή. Ανατρέχοντας στους σταθμούς μέτρησης ύψους χιονιού του Παρατηρητηρίου σε Λευκά Όρη και Ψηλορείτη, είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί, ότι και στους δύο σταθμούς καταγράφηκε χιονόπτωση μόνο 2-3 ημέρες μέσα στον Μάρτιο του 2018.

     

    Snow_cover_Crete_2018-1024x421.png

     

     

    Σχήμα 1: Πορεία της έκτασης χιονοκάλυψης στην Κρήτη τον χειμώνα του 2017-2018 (κόκκινη γραμμή) και της αντίστοιχης μέσης τιμής της περιόδου 2004-2017 (μαύρη γραμμή).

     

    Πηγή: meteo.gr (Κ. Λαγουβάρδος-Σ. Ντάφης-Β. Κοτρώνη), ΕΑΑ-Πεντέλη





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.