Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ελ Νίνιο και κλιματική αλλαγή «τρέλαναν» τον καιρό


    Πλημμύρες στη Βρετανία, ασυνήθιστη καλοκαιρία στις ΗΠΑ, καύσωνας και πυρκαγιές στην Αυστραλία. Ο σύνδεσμος μεταξύ αυτών των φαινομένων είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο που ενισχύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

     

    Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται ανά επτά ή οκτώ χρόνια και προκαλείται από τα ασυνήθιστα θερμά θαλάσσια ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού. Φέτος καταγράφεται ένα από τα ισχυρότερα Ελ Νίνιο, με αποτέλεσμα τις υψηλές θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συνηθέστερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι τώρα, ωστόσο, δίσταζαν να συνδέσουν συγκεκριμένες θεομηνίες με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τώρα, όμως, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνάδελφοί τους από την Ολλανδία επισημαίνουν ότι οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία οφείλονται μερικώς τουλάχιστον στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

     

    Σήμερα, τις συνέπειες του Ελ Νίνιο βιώνουν η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ινδονησία και η Παπούα – Νέα Γουινέα. Στη Λατινική Αμερική η μεγάλη ξηρασία των τελευταίων μηνών δημιούργησε την ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας για 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαντόρ. Την ίδια στιγμή στην Αφρική οι καλλιέργειες σιτηρών σε Κένυα, Μαλάουι και Νότια Αφρική έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ειρηνικού ευθύνονται και για τους τυφώνες. Μάλιστα, η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία υπολογίζει ότι μέσα στο 2015 σημειώθηκαν 18 τυφώνες ή ισχυρές καταιγίδες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 1971 έως σήμερα.

     

    Ελβετία: Ο θερμότερος Δεκέμβριος των τελευταίων 150 ετών

     

    H Ελβετία βιώνει τον θερμότερο Δεκέμβριο των τελευταίων 150 ετών, διάστημα που η χώρα έχει ξεκινήσει να καταγράφει και επίσημα τα ρεκόρ της θερμοκρασίας.

     

    Το 2015 αποχαιρετά την Ελβετία με πεντακάθαρο ουρανό και χωρίς χιόνι, ενώ ο υδράργυρος έχει φθάσει τους 3,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για το μήνα Δεκέμβριο.

     

    Τα παραπάνω επισήμανε ένας κλιματολόγος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (MeteoSwiss).

     

    «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου» δήλωσε ο Στέφαν Μπάντερ.

     

    «Πρόκειται για τον θερμότερο Δεκέμβριο βάσει των αρχείων που τηρούμε από το 1864. Ξεκάθαρα. Και είναι ιδιαίτερα αισθητό στα μεγαλύτερα υψόμετρα».

     

    Η Ρωσία υπερθερμαίνεται 2,5 φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη

     

    Η Ρωσία υπερθερμαίνεται 2,5 φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως αποκάλυψε το υπουργείο περιβάλλοντος της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα.

     

    Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδιαίτερα στο στρώμα πάγου της Σιβηρίας και στη διατάραξη της έναρξης του χειμώνα.

     

    Η περιβαλλοντική έκθεση του υπουργείου αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 0,42 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία από το 1976, 2,5 φορές πιο γρήγορα από τους 0,17 βαθμούς αύξησης που σημείωσε ο υπόλοιπος πλανήτης.

    Το υπουργείο κατέγραψε 569 φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή το 2014, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξεκίνησαν να τα παρακολουθούν.

     

    Ενδεικτικά, οι πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα το 2014 και η λειψυδρία ανατολικά της λίμνης Βαϊκάλης οδήγησαν σε μια «καταστροφική αύξηση των πυρκαγιών».

     

    «Οι πάγοι της Σιβηρίας υποχωρούν, σεισμοί συμβαίνουν εκεί που προηγουμένως δεν λάμβαναν χώρα ποτέ, υπάρχουν κατολισθήσεις, ξαφνικές πλημμύρες, εκρήξεις συμπυκνωμένου αερίου και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτσκοφ, υπουργός εκτάκτων περιστατικών.

     

    Τα ρεκόρ θερμοκρασίας για αυτή την εποχή στη Μόσχα και τις γύρω περιοχές έσπασαν κάθε μέρα την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τους 8,5 βαθμούς Κελσίου.

     

    Πηγή: http://www.ellinikigeorgia.gr/el-ninio-klimatiki-allagi-kairos/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.