Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επικίνδυνη διάβρωση των ελληνικών ακτογραμμών διαπιστώνει ευρωπαϊκή μελέτη


    Διάβρωση στις ελληνικές ακτές διαπιστώνει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Οι επιστήμονες του προγράμματος Space for Shore μελέτησαν τις εικόνες από το 1995-2020, για πάνω από 900 χιλιόμετρα ακτών στην Ελλάδα - στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την ευθραυστότητα της ακτογραμμής της Ελλάδας και υποδεικνύουν την πιθανότητα αύξησης της διάβρωσης των ακτών τα επόμενα χρόνια. Κατά την περίοδο 1995-2020, περίπου το 40% των ακτογραμμών που αναλύθηκαν παρουσίασαν «προδιάβρωση», δηλαδή την προς τη θάλασσα αύξηση των παραλιών που προκαλείται από την προοδευτική συσσώρευση ιζημάτων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 10% των παράκτιων περιοχών που μελετήθηκαν, υπόκεινται σε διάβρωση μεγαλύτερη από 3 μέτρα ετησίως.

    Τα δέλτα, οι εκβολές ποταμών και τα ακρωτήρια φαίνεται να είναι οι πιο εκτεθειμένες περιοχές, με υποχώρηση που μπορεί να φθάσει τα 30 μέτρα ετησίως. Η διάβρωση στις εκβολές των ποταμών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αυτό σημαίνει έλλειμμα ιζημάτων και υποδηλώνει κρίσιμες και μακροχρόνιες συνέπειες για τις ακτές που στερούνται εισροής ιζημάτων από τους ποταμούς.

    Η υψηλής συχνότητας παρακολούθηση της παράκτιας βαθυμετρίας αποτελεί κλειδί για τη διαχείριση των ιζημάτων και την παράκτια μηχανική. Η ανάλυση δείχνει ότι οι αλλαγές στην κλίση του πυθμένα της παράκτιας ζώνης, η μετανάστευση των αμμοθινών ή ακόμη και η συνολική αύξηση του βάθους, είναι όλα ανησυχητικά σημάδια έλλειψης ιζημάτων που μπορούν να προϊδεάσουν ή να επιδεινώσουν την παράκτια διάβρωση.

    Εδώ και δεκαετίες, οι παράκτιες περιοχές έχουν υποστεί έντονη αστικοποίηση και αύξηση του πληθυσμού. Οι περιοχές αυτές είναι μερικές από τις πιο δυναμικές στη γη και, δυστυχώς, υποφέρουν από σοβαρούς παράκτιους κινδύνους λόγω της δραστηριότητας καταιγίδων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η παρακολούθηση των παράκτιων περιοχών είναι το κλειδί για την κατανόηση της εξέλιξης της παράκτιας δυναμικής και για τη βοήθεια των αρχών στην προστασία αυτών των περιβαλλόντων.

    Το έργο Space for Shore, που χρηματοδοτείται από τον ESA, παρέχει μια ποικιλία εργαλείων για την παρακολούθηση της διάβρωσης των ακτών με τη χρήση προϊόντων παρατήρησης της Γης. Η κοινοπραξία αποτελείται από τεχνικούς εμπειρογνώμονες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

    Δύο βασικοί φορείς της κοινοπραξίας, η Terraspatium και η i-Sea, έχουν επεξεργαστεί εκατοντάδες δορυφορικές εικόνες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από την αποστολή Copernicus Sentinel-2, από το 1995-2020, για να αναλύσουν πάνω από 900 χιλιόμετρα ακτών στην Ελλάδα - στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.


    Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/294531_epikindyni-diabrosi-ton-ellinikon-aktogrammon-blepei-eyropaiki-meleti



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Πηγαίνω που και που μια βόλτα για περπάτημα στην παραλία, μιας και είναι κλειστά τα γυμναστήρια.

    Μου έκανε εντύπωση η ζημιά τον χειμώνα και κράτησα φωτογραφίες. 

    Πέρυσι το καλοκαίρι η άμμος είχε ομοιόμορφη κλίση προς την θάλασσα. Τον χειμώνα το κύμα με τον αέρα έφαγε πολλά μέτρα της παραλίας.

    Μπορείτε να δείτε από τις ρίζες των δέντρων ότι το νεροφάγωμα έγινε σε λίγες μέρες. Τα περισσότερα δέντρα δεν αντέχουν το αλάτι.

    Η ντουζιέρα που πέρυσι ήταν εντός περίφραξης φέτος είναι "εξώστης".

    Το καλοκαίρι το κύμα σκάει στα 50μ.

    IMG_2406.thumb.jpeg.db386f20ea080d577ed03c2f4edb25c0.jpegIMG_2405.thumb.jpeg.8962a0508960d1607ff3bf9ab2c66213.jpegIMG_2407.thumb.jpeg.336091e14d0d4660fcaf93fe83e9e072.jpeg

    Edited by sdim
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.