Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Θεσσαλονίκη: κλιματικά ουδέτερη & έξυπνη πόλη μέχρι το 2030


    Στο Εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων- CISCO με θέμα: “Θεσσαλονίκη: κλιματικά ουδέτερη & έξυπνη πόλη μέχρι το 2030”, το ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμετείχε εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Τσακούμη, το μέλος της ΜΕ Περιβάλλοντος του Τμήματος κ. Σωτήρη Μυλωνά Πολιτικό Μηχανικό ΜΒΑ και Σύμβουλο Αειφορίας και τον κ. Άρη Βαρθολομαίο μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την σύνταξη Σχεδίου Δράσης για μια κλιματικά ουδέτερη, έξυπνη και ανθεκτική Κεντρική Μακεδονία.

    Ο κ. Μυλωνάς που πραγματοποίησε την παρουσίαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο πλαίσιο της ομιλίας του, τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει βούληση, πόρους και σχέδιο: «Η προστασία του ανθρώπινου κεφαλαίου και των υποδομών είναι πρωταρχικής σημασίας όμως χρειάζεται και προετοιμασία για τη μετάβαση στη νέα εποχή, στη βιομηχανική επανάσταση μηδενικών ρύπων. Γύρω μας όλα αλλάζουν, αυτό που βλέπουμε καθημερινά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να ενταθεί. Η Ε.Ε, και λίγες ακόμη χώρες στον πλανήτη έχουν πιάσει τον σφυγμό και παράγουν νομοθετήματα και πολιτικές, όμως σίγουρα πάμε αργά. Η χώρα μας ακολουθεί με μικρότερα βήματα, μόλις πέρσι αποκτήσαμε τον πρώτο κλιματικό νόμο που θέτει υποχρεώσεις και στους Δήμους».   

    Τόνισε πως ο τεχνικός κόσμος σε αυτή τη προσπάθεια είναι ενωμένος για να προσφέρει με τη γνώση και την εμπειρία του, χρειάζεται όμως όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς «η πολιτεία να η οποία καλείται να χρηματοδοτήσει, να κατευθύνει αλλά και να δημιουργήσει νέες προδιαγραφές για τις κατασκευές / υποδομές που θα πρέπει να θωρακιστουν κλιματικά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων, πλημμύρων κ.α.  Παράλληλα οι πόλεις μας πρέπει να οχυρωθούν να είναι και ανθεκτικές αλλά και λάθουν μέτρα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Η Θεσσαλονίκη έχει λοιπόν μια τεράστια ευκαιρία με σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης αλλά και ανάγκες που εκτός από τη κλιματική προστασία θα βοηθήσουν και στη ποιότητα ζωής».  

    Ο ίδιος επεσήμανε πως η ενίσχυση του περιβαλλοντικού προφίλ της πόλης και η στόχευση στη δημιουργία της πρώτης πόλης κλιματικής ουδετερότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί μια οραματική άλλα όχι ανέφικτη πρόταση. «Το ΤΕΕ/ΤΚΜ με τεχνογνωσία και όραμα θα μπορούσε να ενώσει τις παραγωγικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης και να συνδράσει στο πλάνο της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης Η δράση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία, την ποιότητα ζωής, την προσέλκυση κεφαλαίων και θα προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα, επενδύσεις εταιρειών, νεοσύστατες επιχειρήσεις, επισκέπτες και τουρίστες», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

    Αναπτύσσοντας τις βασικές προτάσεις του Επιμελητηρίου για άμεση εφαρμογή, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

    • Η δημιουργία στρατηγικής της πόλης σε θέματα αειφορίας και κλιματικής αλλαγής.
    • Η ενίσχυση του κατά κεφαλήν πρασίνου ανά κάτοικο, επενδύοντας στις φυσικές λύσεις καταπολέμησης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής (όπως πράσινες ταράτσες και τοίχους, πάρκα, δενδροφυτεύσεις) με παράλληλη επίλυση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης που ως γνωστό μας βρίσκει σχεδόν αντιμέτωπους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    • Ο πλήρης αποκλεισμό του κέντρου της πόλης από οχήματα με εκπομπές ρύπων >100 gr CO2 και την άμεση δημιουργία υποδομών για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.
    • Η ενίσχυση της ήπιας μετακίνησης με δίκτυο ποδηλατοδρόμων, περισσότερων πεζοδρόμων.
    • Η πλήρη διαμόρφωση της αστικής συγκοινωνίας σε μια σύγχρονη “πράσινη” αστική συγκοινωνία δίνοντας όραμα και προοπτική στον προβληματικό ΟΑΣΘ.
    • Η θέσπιση “πράσινων” κριτηρίων στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη
    • Η αύξηση των κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια κατοικιών και τις επιχειρήσεις.
    • Η εκπαίδευση των πολιτών γύρω από θέματα αειφορίας, κλιματικής αλλαγής, εξοικονόμησης ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.
    • Η κλιματική προστασία των υποδομών και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει συγκροτήσει Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε.) για την σύνταξη Σχεδίου Δράσης για μια κλιματικά ουδέτερη, έξυπνη και ανθεκτική Κεντρική Μακεδονία, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος και  η οποία αναμένεται σύντομα να παραδώσει τις προτάσεις της.





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.