Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κίνα: το Μεγάλο Πράσινο Τείχος με 100 δισ. δέντρα μέτρο κατά της ερημοποίησης


    Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται στην Κίνα στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου είναι γνωστά σε όλους.

     

    Μια φωτογραφία από το Πεκίνο θα πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι κάτι δεν πάει καλά στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

     

    Τα τοξικά νέφη και η κάθε είδους ρύπανση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σε βαθμό που έχουν υψωθεί φωνές διαμαρτυρίας κατά του πανίσχυρου νεοκομμουνιστικού καθεστώτος.

     

    Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κίνας κατά καιρούς προωθεί φιλόδοξα σχέδια βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών.

     

    —Το Μεγάλο Τείχος των Δέντρων

     

    Από το 1978 η Κίνα φυτεύει ένα «μεγάλο τείχος δέντρων» για να εμποδίσει την άμμο που μεταφέρουν αμμοθύελλες από την έρημο Γκόμπι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμα και το Πεκίνο.

     

    Το Τριπλό Βόρειο Δασικό Καταφύγιο είναι ένα πρόγραμμα μαζικής φύτευσης δέντρων περισσότερο γνωστό και ως «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας σειράς δασικών ζωνών ώστε να ανασχεθεί η επέκταση της Ερήμου Γκόμπι.

     

    Κάθε άνοιξη την Κίνα σαρώνουν καταστροφικές αμμοθύελλες που μεταφέρουν άμμο από την έρημο Γκόμπι προς το νότο.

     

    Καθώς η έρημος επεκτείνεται εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών που παραχωρούν τη θέση τους σε γεωργικές καλλιέργειες, βοσκοτόπια και ορυχεία, η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται σε όλο το εύρος του κινεζικού βορρά.

     

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ως το 2050 θα έχουν φυτευτεί λωρίδες δάσους και άλλης βλάστησης με 100 δισεκατομμύρια φυτά σε μήκος 4.500 χιλιομέτρων που θα καλύψουν το 10% της κινεζικής επιφάνειας με πράσινο.

     

    Μεταξύ άλλων το κράτος δίνει οικονομικά κίνητρα σε αγρότες για να φυτεύουν δέντρα και θαμνώδη φυτά, ενώ την τελευταία δεκαετία ακολουθείται η οδός της σποράς από αέρος.

     

    Οι έρημοι Γκόμπι και Τακλαμακάν στα βορειοδυτικά της Κίνας φέρνουν συχνά αμμοθύελλες προς τα δυτικά, καλύπτοντας την πρωτεύουσα της χώρας με ένα σύννεφο άμμου.

     

    Η έρημος Γκόμπι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον πλανήτη.

     

    —Κριτικές

     

    Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που αμφισβητούν το φιλόδοξο έργο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα δέντρα απορροφούν τεράστιους όγκους νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, διαβρώνοντας το έδαφος και δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

     

    Ο Χονγκ Τζιανγκ από το πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα δήλωσε στο New Scientist ότι «αντί να ελέγξουμε τη φύση πρέπει να την ακολουθήσουμε». Η φύτευση δέντρων στην έρημο Γκόμπι μπορεί να μην πετύχει καθώς παραμένει άγνωστος ο ρυθμός θνησιμότητας των φυτών, ένα ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε διαρκείς επιχειρήσεις μαζικής φύτευσης.

     

    Άλλοι τέλος υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθούν αιώνες μέχρι να ανασχεθεί η επέκταση της ερήμου προς τον νότο.

     

    —Η νέα μελέτη

     

    Στους επικριτές απαντούν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών με επικεφαλής τον Δρ Μινγκχόνγκ Ταν που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αποδίδουν καρπούς.

     

    Η βλάστηση, λένε, έχει μειώσει δραματικά τόσο την ένταση όσο και τη συχνότητα των αμμοθυελλών.

     

    —Πράσινα τείχη σε άλλες περιοχές

     

    Το πράσινο τείχος της Κίνας δεν είναι κάτι καινούργιο ως ιδέα. Στις ΗΠΑ το 1934, ο πρόεδρος Ρούσβελτ εγκαινίασε ένα μεγάλο πρόγραμμα προστασίας των Μεγάλων Πεδιάδων ως μέτρο αντιμετώπισης των ισχυρών αμμοθυελλών που πνέουν στις κεντρικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

     

    Μέχρι το 1942 είχαν φυτευτεί 220 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση 19.900 χιλιομέτρων από το ποτάμι Μπράζος του Τέξας ως τον Καναδά.

     

    Το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία αν και η έλλειψη συντήρησης μπορεί να επιτρέψει την επανεμφάνιση του φαινομένου.

     

    Στην Αφρική, το Παναφρικανικό Μεγάλο Πράσινο Τείχος είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προβλέπει τη φύτευση ανθεκτικών δέντρων σε ξηρές περιοχές της Αφρικής από τη Σενεγάλη στην ακτή του Ατλαντικού ως το Τζιμπουτί στην ανατολική ακτή της Μαύρης Ηπείρου, στον Κόλπο του Άντεν.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/11/04/prasino-teixos-kina-126531/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Η κατάσταση στην Κίνα  πραγματικά είναι τραγική.

    (το αρχείο .pps με πολλές φωτο δυστυχώς δεν ανεβαίνει, παρατίθενται μόνο μερικές μετά από μετατροπή σε .pdf )

     

     

    ΚΙΝΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗ.pdf

    Edited by Anton_civeng
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.