Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Με δορυφορικά δεδομένα ο χάρτης των μεγαλύτερων ρυπαντών της Γης


    Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε τα δεδομένα δορυφορικών και επίγειων καταγραφών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γη. Οι παρατηρήσεις καταγράφουν τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει κάθε χώρα αλλά και την απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρα που γίνεται εντός των συνόρων κάθε χώρας από φυσικές πηγές όπως τα δάση. Οι ερευνητές παρουσίασαν μάλιστα τον σχετικό χάρτη με τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν παρουσιάζουν κάποια έκπληξη όσον αφορά τουλάχιστον τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία να είναι κατά σειρά οι χώρες που μολύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα της Γης. Ινδονησία, Μαλαισία, Βραζιλία, Ιράν, Μεξικό, Ιαπωνία, Γερμανία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της λίστας.

    map.jpg NASA/Orbiting Carbon Observatory-2

    Η έρευνα παρέχει μια νέα προοπτική για τους επιστήμονες, επειδή παρακολουθεί τόσο τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων όσο και τις αλλαγές του συνολικού «αποθέματος» άνθρακα στα οικοσυστήματα, όπως τα δέντρα, οι θάμνοι και τα εδάφη. «Η NASA επικεντρώνεται στην παροχή δεδομένων επιστήμης της Γης που αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις και βοηθά τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μετρήσουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών τους για τον μετριασμό του άνθρακα», δήλωσε η Κάρεν Σεντ Ζερμέν, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης της Γης της NASA.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την αποστολή Orbiting Carbon Observatory-2 της NASA και ένα δίκτυο επίγειων ανιχνευτών για να εκτιμήσει τις αυξήσεις και τις μειώσεις των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μεταξύ του 2015 και του 2020. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εξισορροπήσουν ακριβώς πόσο διοξείδιο του άνθρακα εξέπεμψαν και αφαίρεσαν οι χώρες κατά τη διάρκεια της πενταετίας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «από πάνω προς τα κάτω». Παραδοσιακά, οι επιστήμονες έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» για να εκτιμήσουν πόσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνουν οι χώρες στην ατμόσφαιρα της Γης.

    Όμως αυτή η μέθοδος απαιτεί σημαντικούς πόρους, τεχνογνωσία και γνώσεις, επειδή περιλαμβάνει τον υπολογισμό του πόσο CO2 εκπέμπεται σε όλους τους τομείς μιας οικονομίας, όπως οι μεταφορές και η γεωργία. Οι μέθοδοι από κάτω προς τα πάνω μπορεί επίσης να μην έχουν τα πλήρη αποτελέσματα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων επειδή δεν είναι πλήρως γνωστές. Για αυτό οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσέγγισή από πάνω προς τα κάτω θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

    Για παράδειγμα, η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα για περισσότερες από 50 χώρες που δεν έχουν αναφέρει εκπομπές για τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πληροφορίες βοηθούν επίσης στην παρακολούθηση των διακυμάνσεων του διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την αλλαγή της κάλυψης της γης. Οι εκπομπές μόνο από την αποψίλωση των δασών αποτελούν τεράστιο όγκο της συνολικής παραγωγής άνθρακα στη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι σε άλλα μέρη του κόσμου η αναδάσωση συνέβαλε στη μείωση του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Η νέα έρευνα αποκαλύπτει μια περίπλοκη εικόνα του πώς ο άνθρακας κινείται μέσα από τη γη, τον ωκεανό και την ατμόσφαιρα της Γης.

    Naftemporiki.gr


    Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/green/climate/1449626/o-chartis-ton-megalyteron-rypanton-tis-gis/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.