Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μπόγιαν Σλατ: O 20χρονος Ολλανδός τα βάζει με τη “μεγάλη δίνη των σκουπιδιών” του Ειρηνικού


    Πέρυσι τέτοιο καιρό είχατε διαβάσει στο econews.gr για τον Μπόγια Σλατ, έναν εικοσάχρονο πλέον Ολλανδό φοιτητή που έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο για να καθαρίσει τους ωκεανούς της Γης από τα πλαστικά απορρίμματα.

     

    Το σύστημα με την ονομασία Ocean Clean Up που ανέπτυξε ο Σλατ ήταν φέτος υποψήφιο στα βραβεία πράσινης τεχνολογίας Green Tec Awards που απονεμήθηκαν στις 29 Μαΐου στο Βερολίνο, στην κατηγορία «Νερό και λύματα».

     

    —Πώς λειτουργεί

     

    Η ιδέα του Σλατ είναι η αξιοποίηση των φυσικών ρευμάτων των ωκεανών για την ώθηση των σκουπιδιών σε πλατφόρμες απ’ όπου μπορούν να συλλεχθούν με ευκολία. Το σύστημα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παγιδεύει τα σκουπίδια αλλά να μην ενοχλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα.

     

    Πρόκειται στην ουσία για ένα σύστημα σωληνώσεων που μοιάζουν με σημαδούρες και εκτείνονται σε έκταση 100 χιλιομέτρων. Κάτω από τις σημαδούρες έχουν αγκιστρωθεί “πίνακες” μήκους τριών μέτρων που εγκλωβίζουν τα σκουπίδια.

     

    Κίνδυνος δεν υπάρχει για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αφού οι πίνακες είναι αρκετά μεγάλοι για να παγιδεύσουν τα σκουπίδια, αλλά αρκετά μικροί για να μην ενοχλήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα.

     

    Η μέθοδος του Μπόγιαν, σύμφωνα με έρευνες, θα μπορούσε να καθαρίσει τα μισά απορρίμματα που ρυπαίνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μια δεκαετία.

     

    Δείτε το video με τη συσκευή!

     

     

     

    —Η μεγάλη δίνη των σκουπιδιών

     

    Απώτερος στόχος του φιλόδοξου Ολλανδού είναι να αντιμετωπίσει τη «μεγάλη δίνη των σκουπιδιών του Ειρηνικού».

     

    Η συγκεκριμένη «δίνη» είναι στην ουσία δύο τεράστιες κηλίδες από διαλυμένο και θρυμματισμένο πλαστικό που έχουν δημιουργηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για έναν τοξικός πολτό πλαστικού με πάχος δέκα μέτρων.

     

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες πνίγονται κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών απορριμάτων που είτε καταπίνουν ή παγιδεύονται σε αυτά.

     

    Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι αυτού του είδους η «τροφή» λειτουργεί σαν βραδυφλεγής βόμβα για τον άνθρωπο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POP), όπως διοξίνες ή παρασιτοκτόνα, εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των θαλάσσιων ειδών και των λιπαρών ψαριών.

     

    —Πλώρη για τον Ειρηνικό

     

    Η νέα αποστολή του Σλατ είναι να λάβει βέρος σε ένα από μεγαλύτερα τεχνολογικά συνέδρια του κόσμου, αυτό της Σεούλ παρουσιάζοντας μια νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος Ocean Clean Up, το Mega Expedition: φέτος τον Αύγουστο πενήντα ιστιοπλοϊκά σκάφη θα «οργώσουν» μια επιφάνεια 3.500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια για να χαρτογραφήσουν σε υψηλή ανάλυση το τοξικό μείγμα πλαστικού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

     

    Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν οι διοργανωτές των ιστιοπλοΐκών αγώνων Transpac, που έχουν αναλάβει την επάνδρωση των σκαφών.

     

    «Όταν θέλεις να καθαρίσεις τους ωκεανούς πρέπει να ξέρεις πρώτα από όλα πόσο πλαστικό υπάρχει εκεί έξω» λέει ο Σλατ.

     

    «Το να αντιμετωπίσουμε» συνεχίζει «το παγκόσμιο πρόβλημα των σκουπιδιών στους ωκεανούς είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Όχι μόνο διότι αυτός ο καθαρισμός θα συμβάλλει σε καθαρότερα ύδατα και ακτές, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα βασικό βήμα προς τον στόχο μας για τον καθαρισμό της «μεγάλης δίνης των σκουπιδιών του Ειρηνικού». Αυτή η ανάπτυξη του προγράμματος θα μας επιτρέψει τη μελέτη απόδοσης του συστήματος με την πάροδο του χρόνου».

     

    Τον στόλο της αποστολής θα καλωσορίσει «περήφανα», όπως λέει, στο λιμάνι του Λος Άντζελες αυτό το καλοκαίρι ο δήμαρχος της πόλης, Έρικ Γκαρέτι, ο οποίος εκτιμά ότι η αποστολή Mega Expedition θα είναι και επιτυχής και αποδοτική.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/06/01/boyan-slat-expedition-122653/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.