Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι Έλληνες «καταναλώνουν» 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως


    Πρωταθλήτρια και με διαφορά στην «κατανάλωση» πλαστικής σακούλας αναδεικνύεται η Ελλάδα σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Οι Έλληνες καταναλώνουν 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως (αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου), ή 400 σακούλες κατά κεφαλήν, αριθμός που είναι 10% υψηλότερος από το 2015. Πρόκειται για αυξητική τάση η οποία έρχεται «κόντρα» με την πορεία της κατανάλωσης η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος.

     

    Μόνο από το το σούπερ μάρκετ ο Έλληνας, σύμφωνα με το Capital.gr, πήρε το 2016 κατά μέσο όρο 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη, αριθμός που αντιστοιχεί σε 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν ή 2,9 δισ. σακούλες ανά έτος.

     

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) το οποίο μαζί με τις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market και Σκλαβενίτης, ανέλαβε πρωτοβουλία για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η κίνηση αυτή συνδέεται με την επικείμενη εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας σε Κοινοτική Οδηγία βάσει της οποίας έως το 2020 θα πρέπει να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80%.

     

    Στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας στην κοινοτική οδηγία, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκετε ήδη στο γραφείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι καταναλωτές εάν θέλουν να χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα από 1η/1/2018 θα πρέπει να την πληρώνουν έως 0,08 ευρώ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε δύο δόσεις. Έως την 1η Ιουλίου του 2018 οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης της σακούλας (σ.σ. εάν πχ το κόστος της σακούλας είναι 8 λεπτά/ ευρώ ο καταναλωτής θα δίνει 4 λεπτά/ευρώ κοκ) , ενώ από το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει πλήρης εναρμόνιση.

     

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση, ο Ε.Ο.ΑΝ θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής και τα χρήματα θα κατευθύνονται κυρίως σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα «επιστρέφεται» στους Δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες.

     

    Σήμερα, με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 21% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι παίρνει περισσότερες σακούλες απ´ όσες χρειάζεται για τις αγορές ενώ το 81% του κοινού τις χρησιμοποιεί για τα απορρίμματα του σπιτιού του.

     

    Πρακτική η οποία έρχεται κόντρα με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των καταναλωτών με βάση τα όσα δήλωσαν στην ίδια έρευνα. Ποιες είναι οι απόψεις για την πλαστική σακούλα; Το 90% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε πως οι πλαστικές αλυσίδες είναι σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον, ποσοστό 92% ανέφερε πως οι πλαστικές σακούλες πρέπει να μειωθούν και το 64% να απαγορευτούν.

     

    Για την ιστορία έχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε ότι 12 χρόνια πίσω, το καλοκαίρι του 2005, το τότε προεδρείο του συνδέσμου των σουπερμαρκετάδων είχε καταθέσει υπόμνημα στον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, για κοστολόγηση της πλαστικής σακούλας. Εκείνη η πρόταση όχι μόνο δεν πέρασε αλλά είχε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Στην πορεία πάντως κάποιες αλυσίδες, όχι μόνο από το λιανεμπόριο τροφίμων, ακολούθησαν αυτή την πρακτική και χρεώνουν τη σακούλα.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-43-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    0.08ευρω ανα σακουλα . . . ερχεται

     

    1 ευρώ να τη κάνουν...

     

    Μα είναι τόσο δύσκολο να αγοράσει κανείς τις ενισχυμένες και να τις πηγαινοφέρνει στα σουπερμαρκετ; εχω κατι σακούλες λιντλ κανα 2-3 χρονια τώρα που αντέχουν το βάρος 2 παιδιών! Πας έρχεσαι με 1-2-3 τέτοιες, και όλα καλά. Ή μπορέις να αγοράσεις αντίστοιχες υφασμάτινες για μια ζωή

     

    Βέβαια, σωστά αναφέρει το άρθρο, πως το 80% τις επαναχρησιμοποιεί για τα τα σκουπίδια του νοικοκυριού. Αυτό πράγματι, ειναι θέμα...διότι όταν στο χωριό μου η αποκομιδή γίνεται καθε 3 μέρες, δε μπορει να εχουμε πεταμένα τα σκουπίδια στο κάδο χύμα...

    Σα χυτά θα μυρίζει η γειτονια.

    Link to comment
    Share on other sites

    Εμείς χρησιμοποιούμε τις σακούλες των super market για να βάζουμε τα σκουπίδια μας μέσα και να τα πετάμε στον κάδο, οπότε δεν αγοράζουμε καθόλου άλλες σακούλες για τα σκουπίδια, αρκετοί γνωστοί μας κάνουν ακριβώς το ίδιο. Οπότε το άρθρο εν κατακλείδι μπορεί να είναι σωστό στους αριθμούς άλλα άκυρο στο μήνυμα που προσπαθεί να περάσει για περιβαλλοντικές ευαισθησίες και άλλα πράσινα άλογα.

    Ακόμα και πάνινες τσάντες να χρησιμοποιείς, πάλι θα αναγκαστείς να αγοράσεις σακούλες 200 με 300+ το έτος για την μεταφορά των σκουπιδιών από το σπίτι στον κάδο. Γλιτώνεις σακούλες από την μια χρησιμοποιείς ξανά από την άλλη. Το σχόλιο του συναδέλφου με το 1 ευρώ ανα σακούλα το αφήνω ασχολίαστο. Ο πελάτης οφείλει να χρεώνεται μέχρι το κόστος του μαγαζιού για να παρέχει την σακούλα στον πελάτη, μερικά cents του ευρώ, οτιδήποτε πάνω από αυτό το όριο είναι απαράδεκτο.

    Link to comment
    Share on other sites

    αποσπασμα

    "Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) το οποίο μαζί με τις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market και Σκλαβενίτης, ανέλαβε πρωτοβουλία για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η κίνηση αυτή συνδέεται με την επικείμενη εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας σε Κοινοτική Οδηγία βάσει της οποίας έως το 2020 θα πρέπει να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80%.

    Στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας στην κοινοτική οδηγία, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκετε ήδη στο γραφείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι καταναλωτές εάν θέλουν να χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα από 1η/1/2018 θα πρέπει να την πληρώνουν έως 0,08 ευρώ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε δύο δόσεις. Έως την 1η Ιουλίου του 2018 οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης της σακούλας (σ.σ. εάν πχ το κόστος της σακούλας είναι 8 λεπτά/ ευρώ ο καταναλωτής θα δίνει 4 λεπτά/ευρώ κοκ) , ενώ από το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει πλήρης εναρμόνιση."

     

    δλδ

    αυτη η "ερευνα" που λεει οσα λεει, τι υπονοει??

    οτι οι σουπερμαρκεταδες δινουν δωρεαν και τζαμπα τις σακκούλες και δεν τις θεωρουν "κοστολογιο" μαζι με ολα τα υπολοιπα λειτουργικα εξοδα της καθε επιχειρησης?

    Και η λυση ειναι να γινεται στο εξης  "εξτρα" χρεωση για καθε σακκουλα???

     

    δλδ. μετα απο αυτη την "χρεωση", δεν θα παιρνουν πλεον οι καταναλωτες σακκουλες,  αλλά θα κουβαλανε στα χερια τα ψωνια ή σε τσαντες  και μετα θα ριχνουν  τα απορριματα χυδην στου καδους απορριματων...???...

     

    υγ1

    βεβαια υπαρχουν και οι αυτοδιασπωμενες, αλλα αυτοι εκει..."να χρεωσουν κατι παραπανω"

    υγ2

    και εάν για τις  σακκουλες που μεταφερει τα ψωνια του ο καταναλωτης "οφειλει"πρεπει να πληρωνει....

     

    ....τί και πόσο  "παραπανω" θα πρεπει να πληρωνουν οι βιομηχανοι για τα εκατομμυρια τοννους πλαστικα των συσκευασιων τους?

     

    υγ3

    αλλα τι να περιμενει κανεις απο ενα αρθρο οπου οι σακκουλες "καταναλωνονται" [εστω και σε εισαγωγικα]

    αντι του ορθου "χρησιμοποιουνται]

     

    υγ4

    "εναρμονιση στην [ποιά???] κοινοτικη οδηγια..."

     

    ωρες-ωρες

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    με λογικη χρηση πλαστικης σακουλας ισως να υπηρχε μια ισορροπια γιατι αρκετοι τις χρησιμοποιουν για τα σκουπιδια τους και ετσι δεν  χρειαζονται επιπλεον πλαστικο σε σακουλες σκουπιδιων..ομως εδω ειναι Ελλαδα και αμα ο Ελληνας δεν βαλει την πλαστικη σακουλα φρουτων/λαχανικων μεσα σε πλαστικη σακουλα του σουπερμαρκετ ΞΑΝΑ δεν μπορει να κοιμηθει το βραδυ...στο λιντλ που χρεωνουν τη σακουλα 2-3 λεπτα βλεπεις πιο λογικη χρηση σακουλας...

    Edited by killertomato
    Link to comment
    Share on other sites

    τι εννοεις λογικη χρηση;εγω προσωπικα τις χρησιμοποιω για τα σκουπιδια παρολο που θα βαλω στην πλαστικη σακουλα φρουτων την σακουλα του σουπερ μάρκετ δεν περισευει καμια για μεταπωληση.αν σκεφτεις μια σακουλα ανακύκλωση μια κανονικη δες ποσες καταναλώνονται την εβδομαδα.η λογικη χρηση στην περίπτωση μου ποια θα ειναι;να βγαζω τα σκουπιδια αγκαλια;να πληρωνω μαυρες;να αγορασω πανινες;

    Link to comment
    Share on other sites

    Με έμμεσο τρόπο κάνουμε ανακύκλωση στις πλαστικές σακούλες αφού τα περισσότερα νοικοκυριά τις χρησιμοποιούμε για τα οικιακά απορρίμματα. Επίσης, ευρεία χρήση από την αγροτιά σε όλη τη χώρα. Η πλαστική σακούλα έχει πολλές χρήσεις στον αγρό (ειδικά εκείνες οι παλιότερες οι μπλε που ήταν φτιαγμένες από γερό πλαστικό. Τελευταίως δεν τις πολυβλέπουμε).

    Οι άλλες που έχουν τα μάρκετ πραγματικά δεν είναι να μείνουν στον ήλιο. Τις βλέπεις "χαρτοπόλεμο" σε λίγο διάστημα.

    Το θέμα είναι να μην απορρίπτονται κάθε μορφής πλαστικά εκτός μπλε κάδων. Τα βάζουν με την πλαστική σακούλα και όχι για παράδειγμα με το πλαστικό μπουκάλι που πετάει ο "Ελληνάρας" στο δρόμο ή στην παραλία.

    Συμφωνώ με το ποστ του Δημήτρη παραπάνω. Για τα περιβαλλοντικά "όργια"  δεν βλέπω να γίνεται κάτι μέχρι τώρα.

    Link to comment
    Share on other sites

    εμενα το ισοζυγιο πλαστικων σακουλων ειναι παντα θετικο αν δεν χρησιμποιησω μερικως την πανινη στο σουπερμαρκετ, στην ανακυκλωση πεταω απευθειας τα ανακυκλωσιμα χωρις σακουλες και τις πλαστικες απο σουπερμαρκετ που ειναι βιοδιασπωμενες τις εχω κυριως για οργανικα καταλοιπα (φλουδες-φαγητα-πανες κτλ) αφου τις τιγκαρω και αυτες. τις σακουλες στο σουπερμαρκετ (οταν δεν εχω πανινη) τις γεμιζω για να περνω οσο το δυνατον λιγοτερες...θεωρω αυτο μια λογικη χρηση σακουλας, παντως οσες φορες ανοιγω τον καδο ανακυκλωσης για να πεταξω βλεπω κλειστες σακουλες με ανακυκλωσιμα μεσα (και φυσικα και κανονια σκουπιδα), τα ανακυκλωσιμα τα πεταμε μεσα στον καδο χυμα (χρησιμοποιοντας μια μεγαλη επαναχρησιμοποιημουμενη τσαντα για να τα μεταφερουμε)

    Link to comment
    Share on other sites

     τα ανακυκλωσιμα τα πεταμε μεσα στον καδο χυμα (χρησιμοποιοντας μια μεγαλη επαναχρησιμοποιημουμενη τσαντα για να τα μεταφερουμε)

    Πολύ σωστή επισήμανση. Το βλέπω και ο ίδιος να γίνεται αυτό το φαινόμενο με τις κλειστές σακούλες που περιέχουν ανακυκλώσιμα. Χύμα τα ανακυκλώσιμα στους ειδικούς κάδους. Βοηθάμε τη γραμμή διαλογής έτσι.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.