Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι όχι και τόσο «πράσινοι» Ολυμπιακοί του Σότσι


    Μόνο σαράντα χιλιόμετρα απέχει η Μαύρη Θάλασσα από την οροσειρά του Καυκάσου. Τα γιγαντιαία έργα υποδομής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αφήνουν έντονα τα σημάδια τους στη φύση.

     

    Ο Βλαντιμίρ Κιμάγιεφ είναι κατηφής και σκεπτικός βλέποντας το φαράγγι που απλώνεται μπροστά στα πόδια του. Μέρα και νύχτα τεράστιοι εκσκαφείς «τρώνε» το βουνό. Ένα βουνό στην περιοχή Αχτστίρ, μόλις δέκα χιλιόμετρα μακριά από το Σότσι. «Η κατασκευή των ολυμπιακών έργων έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον» λέει ο Βλαντιμίρ Κιμάγιεφ, ο οποίος δραστηριοποιείται στη μη κυβερνητική οργάνωση «Οικολογικό Παρατηρητήριο του Βόρειου Καυκάσου». Από το 2007, οπότε έγινε γνωστό ότι στο Σότσι θα διεξάγονταν οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, παρακολουθεί τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές που έχουν γίνει στη φύση.

     

    Στο Αχστίρ κόπηκαν χιλιάδες δέντρα. «Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης στο Σότσι αντιστοιχούσαν 30 τετραγωνικά μέτρα πράσινο ανά κάτοικο. Σήμερα είναι μόλις τρία τετραγωνικά μέτρα» λέει και πάλι ο Βλαντιμίρ Κιμάγιεφ.

     

    Έργα σε προστατευόμενες περιοχές

     

    Σαράντα χιλιόμετρα χωρίζουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Άντλερ, το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα, από την περιοχή Κρασνάγια Πολγιάνα που βρίσκεται στα βουνά. Εδώ αρχίζουν οι αγώνες σκι. Το γρήγορο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περνάνε μέσα από προστατευόμενες φυσικές περιοχές στον βόρειο Καύκασο. Στην περιοχή αυτή καταστράφηκε και ένας ποταμός μοναδικής ομορφιάς. Οι όχθες του, που σε μεγάλα τμήματα αποτελούσαν μια φυσική παραλία, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις οικοδομικές εργασίες.

     

    Στόχος ήταν θεωρητικά οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι να είναι οι «πράσινοι» Ολυμπιακοί. Ήδη την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε ένα κέντρο εκτροφής λεοπαρδάλεων, το οποίο μετά τους Ολυμπιακούς θα επεκτεινόταν. Για τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της οικολογικής καταστροφής δεν υφίσταται. Αλλά και στο δήμο του Σότσι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους. Η Ζάνα Γριγκορίεβα, βοηθός του δημάρχου, διαβεβαιώνει πως όλα έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του ρωσικού υπουργείου Περιβάλλοντος. Ισχυρίζονται πως μετά τους Ολυμπιακούς θα φτιάξουν ένα ορνιθολογικό πάρκο και πως για κάθε δέντρο που έκοψαν φύτεψαν ένα άλλο στη θέση του.

     

    Θόρυβος, σκόνη αλλά και χαρά

     

    Στο Αχστίρ, ο κόσμος υποφέρει από τη σκόνη και το θόρυβο με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να αρρωστήσουν. Ο Αλεξάντερ Κορόνοφ, κάτοικος του Αχστίρ λέει: «Εκτός αυτού κανείς δεν θέλει να αγοράσει τα φρούτα και τα λαχανικά μας στη λαϊκή γιατί είναι γεμάτα σκόνη».

     

    0,,17408207_403,00.jpg

     

    Οι οικολόγοι πάντως χαίρονται για κάποιες νίκες τους, όπως για παράδειγμα ότι κατάφεραν να εμποδίσουν την κατασκευή και ενός δεύτερου λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα. Οι περισσότεροι κάτοικοι χαίρονται πάντως για τους Ολυμπιακούς τώρα που τελείωσαν τα έργα και η Ρωσία μπορεί να επιδείξει ένα πιο διεθνές προφίλ.

     

    Πηγή: http://www.dw.de/%CE%BF%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF/a-17416062





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Λύσσαξαν στην προπαγάνδα τα δυτικά ΜΜΕ για τους Ολυμπιακούς που πήρε η Ρωσία...

    Αν δεν ήταν η κρίση στην Ουκρανία, ούτε που θα το πρόσεχαν.

    Προσέξτε, η πηγή είναι η Deuche Welle.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.