Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Πέντε χωματερές λιγότερες, απομένουν ακόμη 52

  Sign in to follow this  

  Το κλείσιμο πέντε χωματερών σε νησιά, για τις οποίες καταβαλλόταν ευρωπρόστιμο 200.000 ευρώ το εξάμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Απομένουν ακόμα 52 χωματερές, εκ των οποίων οι 22 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι 16 σε νησιά του Αιγαίου, με το υπουργείο να τοποθετεί χρονικά το κλείσιμο και την αποκατάσταση των τελευταίων από αυτές το 2021. Σε κλείσιμο οδηγείται και ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε υπό τραγικές συνθήκες.

  Οι παράνομες χωματερές που έκλεισαν το τελευταίο εξάμηνο βρίσκονταν στην Κέα, στη Σίκινο, στην Πάτμο, στην Κάσο και στην Κάρυστο. Τα απορρίμματα στις τέσσερις περιπτώσεις θα μεταφέρονται στον κοντινότερο ΧΥΤΑ, ενώ στην Πάτμο στη νέα τοπική υποδομή.

  Με το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών, η Ελλάδα θα καταβάλλει 200.000 ευρώ λιγότερα ανά εξάμηνο. Ωστόσο για το σύνολο του 2019 θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 4,8 εκατ. ευρώ, καθώς ακόμα 52 χωματερές παραμένουν σε λειτουργία ή έκλεισαν και δεν έχουν αποκατασταθεί. Από αυτές, οι περισσότερες βρίσκονται στην Πελοπόννησο: τέσσερις στη Μεσσήνη, τρεις στην Τριφυλία, από δύο στην Οιχαλία, στην Κόρινθο, στη Γορτυνία, στην Τρίπολη, στην περιοχή Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων και από μία σε Νότια Κυνουρία, Νεμέα, Βέλο - Βόχα, Ανατολική Μάνη και Κιάτο. Οι χωματερές αυτές θα κλείσουν στο σύνολό τους μόλις τεθούν σε λειτουργία οι νέες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν μέσω σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο η έναρξη των εργασιών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί χρονικά, καθώς ανά διαστήματα ανακύπτουν νέα εμπόδια.
  Δυσκολότερη είναι η περίπτωση των χωματερών σε νησιά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει εναλλακτική. Από αυτές, οι 10 βρίσκονται στις Κυκλάδες (δύο στη Μύκονο και από μία σε Σίφνο, Σέριφο, Ιο, Σαντορίνη, Μήλο, Τήνο, Πάρο, Φολέγανδρο), οι 3 στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Σύμη, Λέρος) και 3 στο Βόρειο Αιγαίο (Ικαρία). Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι χωματερές της Υδρας και των Κυθήρων (Περιφέρεια Αττικής), της Εύβοιας (τρεις στη Χαλκίδα) και των νησιών του Ιονίου (Παξοί, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).

  Οι υπόλοιπες χωματερές είναι μοιρασμένες στην υπόλοιπη Ελλάδα: ακόμα δύο στην Αττική (Μαραθώνας και Μαρκόπουλο Μεσογαίας), δύο στην Κεντρική Μακεδονία (Σιθωνία, Αλεξάνδρεια), μία στη Δυτική Ελλάδα (Ανδραβίδα - Κυλλήνη) και μία στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (Αλεξανδρούπολη).

  «Μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος, έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15-17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα. Δεν εφησυχάζουμε. Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος.

  Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πρώτη φορά το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και σε για δεύτερη φορά το 2014, για 70 ενεργές και 223 κλειστές που δεν είχαν αποκατασταθεί. Από το 2014 έως σήμερα η Ελλάδα έχει συνολικά καταβάλει 58,88 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για τις χωματερές.

  Τέλος, μια σημαντική εξέλιξη ήρθε χθες από την Αχαΐα. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Γραφάκος, ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας (εις βάρος του οποίου υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, λόγω της τραγικής του κατάστασης) δεν θα επεκταθεί αλλά θα κλείσει. Τα απορρίμματα του Αιγίου θα αποστέλλονται στην Άμφισσα, ενώ μελλοντικά η περιοχή θα εξυπηρετείται και από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στην Πάτρα.

  Sign in to follow this  


  User Feedback


  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, για τα του χαρτοφυλακίου του τις πρόσφατες «θετικές», όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποίηση των στόχων που έχει η Ελλάδα για το 2020 στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι «ήδη έχουμε πιάσει τους στόχους για τις αέριες εκπομπές», ενώ στάθηκε και στην «προαναγγελία των στοιχείων προόδου της χώρας στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος, της διαχείρισης του νερού, των αποβλήτων κλπ.». «Το 2015, μέσα στην κρίση και στις μεγάλες αλλαγές στη χώρας μας, στο ΥΠΕΝ αποφασίσαμε να αλλάξουμε την αρνητική πραγματικότητα και στην περιβαλλοντική διαχείριση. Απόδειξη ήταν η εκπόνηση μέσα στο 2015 του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και στη συνέχεια όλων των Περιφερειακών Σχεδιασμών», σημείωσε.
   «Σε αυτό τον Σχεδιασμό δεν προβλέπεται πουθενά η ύπαρξη ΧΥΤΑ, κάτι που απαγορεύεται και από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 είναι η ταφή να φτάνει στο 10%, δηλαδή στην ουσία επιτρέπεται μόνο η ταφή μικρού κλάσματος και μόνο επεξεργασμένων υπολειμμάτων. Άρα, από τους ΧΥΤΑ περνάμε στους ΧΥΤΥ και κανένα έργο ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το 2015, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, «η χώρα είχε περίπου 300 ΧΑΔΑ, 293 για την ακρίβεια, για τους οποίους την περίοδο 2013-14 είχε επιδικαστεί στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υψηλότατο πρόστιμο ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο».
   «Με όλους τους περιορισμούς μιας μνημονιακής περιόδου, χωρίς δυνατότητα προσλήψεων επιπλέον προσωπικού, που είναι αναγκαίο για όλες αυτές τις αλλαγές, προσπαθούμε ταυτόχρονα να νομοθετήσουμε για την ανακύκλωση, να βρούμε χρηματοδότηση για να αλλάξουμε την κακή πρακτική, να κλείσουμε τους ΧΑΔΑ για να γλυτώσουμε το πρόστιμο και να λειτουργούμε τουλάχιστον σωστά τους ΧΥΤΑ. Αποτέλεσμα των προσπαθειών είναι αυτή τη στιγμή σήμερα να υπάρχουν μόνο 14 ενεργοί ΧΑΔΑ και ως εκ τούτου το πρόστιμο να έχει μειωθεί θεαματικά στα 2.8 εκατ. ευρώ», σημείωσε και επανέλαβε ότι η χωριστή συλλογή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων είναι πλέον υποχρεωτική με νόμο και θα εφαρμοστεί το 2019, ενώ υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση των Δήμων πανελλαδικά, περίπου 200 εκατ. ευρώ, για την αγορά καφέ κάδων, ειδικών απορριμματοφόρων για τα οργανικά και βιοαπόβλητα και κομποστοποιητών.
   Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι το πρόστιμο που αντιστοιχεί στα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα και την μη αδειοδοτημένη διάθεσή τους και αφορά στον ιδιωτικό τομέα ήταν της τάξης των 2.1 εκατ. ευρώ το εξάμηνο και απομειώθηκε σε 1.6 εκατ. ευρώ. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων και οι βιομηχανίες υποχρεούνται να μεταφέρουν στο εξωτερικό τα επικίνδυνα απόβλητά τους. Οι παραγωγοί έχουν αναλάβει τη μεταφορά των αποβλήτων τους στο εξωτερικό ενώ παράλληλα προετοιμάζονται πρωτοβουλίες και επενδύσεις για τη δημιουργία αδειοδοτημένων και ασφαλών μονάδων επεξεργασίας των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων», επισήμανε ο ίδιος.
   Τέλος, σχετικά με τα πρόστιμα που αφορούν στα υγρά απόβλητα, αναφέρθηκε στο Θριάσιο Πεδίο, «όπου δεν υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός συνδέσεων των αποχετεύσεων των πολιτών σε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η χώρα με ένα πρόστιμο ύψους 3.28 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει μειωθεί στο 1.9 εκατ. ευρώ». «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΝ να προχωρήσουν τα έργα αποχέτευσης και να συνδεθούν οι κατοικίες. Τα τέλη σύνδεσης στο δίκτυο επιδοτούνται, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και από την ΕΥΔΑΠ και είναι παράλογο να υπάρχει έτοιμο ένα μεγάλο έργο και να εξακολουθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα», σχολίασε, ενώ για τα πέντε μεγάλα έργα βιολογικών καθαρισμών στα Μεσόγεια ανέφερε ότι «ολοκληρώνονται σύντομα, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις». «Πρόσφατα αδειοδοτήθηκε η μεγάλη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στη Ραφήνα, ενώ προχωράνε τα έργα και σε Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Κορωπί και Αρτέμιδα. Όμως, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις σε όλα τα έργα αποβλήτων απαιτείται και πολιτική συμφωνία, διότι οι χωροθετήσεις δεν είναι κάτι απλό», συμπλήρωσε.
   «Η Ελλάδα στα ζητήματα του περιβάλλοντος έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιτυγχάνει τους στόχους της. Σε αυτή την πορεία θέλουμε τον πολίτη παρόντα, συμμέτοχο και αρωγό στην προσπάθεια για την προστασία του κοινού αγαθού που είναι το περιβάλλον της χώρας μας. Από την πλευρά μας εξασφαλίζουμε μεταξύ άλλων την διαφάνεια και την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία που κατά τη γνώμη μας αποτελεί τον καταλύτη της δημοκρατικής διαδικασίας. Όμως το περιβάλλον απαιτεί από όλους μας να αλλάξουμε καταναλωτική και παραγωγική συμπεριφορά», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, για τα του χαρτοφυλακίου του τις πρόσφατες «θετικές», όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποίηση των στόχων που έχει η Ελλάδα για το 2020 στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι «ήδη έχουμε πιάσει τους στόχους για τις αέριες εκπομπές», ενώ στάθηκε και στην «προαναγγελία των στοιχείων προόδου της χώρας στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος, της διαχείρισης του νερού, των αποβλήτων κλπ.». «Το 2015, μέσα στην κρίση και στις μεγάλες αλλαγές στη χώρας μας, στο ΥΠΕΝ αποφασίσαμε να αλλάξουμε την αρνητική πραγματικότητα και στην περιβαλλοντική διαχείριση. Απόδειξη ήταν η εκπόνηση μέσα στο 2015 του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και στη συνέχεια όλων των Περιφερειακών Σχεδιασμών», σημείωσε.
   «Σε αυτό τον Σχεδιασμό δεν προβλέπεται πουθενά η ύπαρξη ΧΥΤΑ, κάτι που απαγορεύεται και από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 είναι η ταφή να φτάνει στο 10%, δηλαδή στην ουσία επιτρέπεται μόνο η ταφή μικρού κλάσματος και μόνο επεξεργασμένων υπολειμμάτων. Άρα, από τους ΧΥΤΑ περνάμε στους ΧΥΤΥ και κανένα έργο ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το 2015, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, «η χώρα είχε περίπου 300 ΧΑΔΑ, 293 για την ακρίβεια, για τους οποίους την περίοδο 2013-14 είχε επιδικαστεί στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υψηλότατο πρόστιμο ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο».
   «Με όλους τους περιορισμούς μιας μνημονιακής περιόδου, χωρίς δυνατότητα προσλήψεων επιπλέον προσωπικού, που είναι αναγκαίο για όλες αυτές τις αλλαγές, προσπαθούμε ταυτόχρονα να νομοθετήσουμε για την ανακύκλωση, να βρούμε χρηματοδότηση για να αλλάξουμε την κακή πρακτική, να κλείσουμε τους ΧΑΔΑ για να γλυτώσουμε το πρόστιμο και να λειτουργούμε τουλάχιστον σωστά τους ΧΥΤΑ. Αποτέλεσμα των προσπαθειών είναι αυτή τη στιγμή σήμερα να υπάρχουν μόνο 14 ενεργοί ΧΑΔΑ και ως εκ τούτου το πρόστιμο να έχει μειωθεί θεαματικά στα 2.8 εκατ. ευρώ», σημείωσε και επανέλαβε ότι η χωριστή συλλογή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων είναι πλέον υποχρεωτική με νόμο και θα εφαρμοστεί το 2019, ενώ υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση των Δήμων πανελλαδικά, περίπου 200 εκατ. ευρώ, για την αγορά καφέ κάδων, ειδικών απορριμματοφόρων για τα οργανικά και βιοαπόβλητα και κομποστοποιητών.
   Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι το πρόστιμο που αντιστοιχεί στα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα και την μη αδειοδοτημένη διάθεσή τους και αφορά στον ιδιωτικό τομέα ήταν της τάξης των 2.1 εκατ. ευρώ το εξάμηνο και απομειώθηκε σε 1.6 εκατ. ευρώ. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων και οι βιομηχανίες υποχρεούνται να μεταφέρουν στο εξωτερικό τα επικίνδυνα απόβλητά τους. Οι παραγωγοί έχουν αναλάβει τη μεταφορά των αποβλήτων τους στο εξωτερικό ενώ παράλληλα προετοιμάζονται πρωτοβουλίες και επενδύσεις για τη δημιουργία αδειοδοτημένων και ασφαλών μονάδων επεξεργασίας των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων», επισήμανε ο ίδιος.
   Τέλος, σχετικά με τα πρόστιμα που αφορούν στα υγρά απόβλητα, αναφέρθηκε στο Θριάσιο Πεδίο, «όπου δεν υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός συνδέσεων των αποχετεύσεων των πολιτών σε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η χώρα με ένα πρόστιμο ύψους 3.28 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει μειωθεί στο 1.9 εκατ. ευρώ». «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΝ να προχωρήσουν τα έργα αποχέτευσης και να συνδεθούν οι κατοικίες. Τα τέλη σύνδεσης στο δίκτυο επιδοτούνται, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και από την ΕΥΔΑΠ και είναι παράλογο να υπάρχει έτοιμο ένα μεγάλο έργο και να εξακολουθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα», σχολίασε, ενώ για τα πέντε μεγάλα έργα βιολογικών καθαρισμών στα Μεσόγεια ανέφερε ότι «ολοκληρώνονται σύντομα, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις». «Πρόσφατα αδειοδοτήθηκε η μεγάλη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στη Ραφήνα, ενώ προχωράνε τα έργα και σε Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Κορωπί και Αρτέμιδα. Όμως, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις σε όλα τα έργα αποβλήτων απαιτείται και πολιτική συμφωνία, διότι οι χωροθετήσεις δεν είναι κάτι απλό», συμπλήρωσε.
   «Η Ελλάδα στα ζητήματα του περιβάλλοντος έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιτυγχάνει τους στόχους της. Σε αυτή την πορεία θέλουμε τον πολίτη παρόντα, συμμέτοχο και αρωγό στην προσπάθεια για την προστασία του κοινού αγαθού που είναι το περιβάλλον της χώρας μας. Από την πλευρά μας εξασφαλίζουμε μεταξύ άλλων την διαφάνεια και την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία που κατά τη γνώμη μας αποτελεί τον καταλύτη της δημοκρατικής διαδικασίας. Όμως το περιβάλλον απαιτεί από όλους μας να αλλάξουμε καταναλωτική και παραγωγική συμπεριφορά», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
  • By Engineer
   Από τα αποθεματικά του ελληνικού προϋπολογισμού πληρώθηκε τελικά το κατ’ αποκοπή πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), που επιβλήθηκε στη χώρα μας για τη διατήρηση επί δεκαετίες χωματερών και την παράβαση της κοινοτικής οδηγίας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα.
    
   Το ποσό ύψους τριάντα τεσσάρων εκατομμυρίων διακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (αριθμητικώς: 34.280.000 ευρώ) πληρώθηκε μέσα στο 2016 όχι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα με χρήση του ειδικού αποθεματικού ύψους 1 δισ. που διατηρεί το ΥΠΟΙΚ για τις έκτακτες ανάγκες των Υπουργείων, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
    
   Αυτό προκύπτει από την ειδική έκθεση που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον πρόεδρο της Βουλής και το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 6 Απριλίου. Στην έκθεση αυτή για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού περιλαμβάνεται ο πίνακας διάθεσης πιστώσεων από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, με τις δαπάνες των Υπουργείων που κατανάλωσαν το 1 δισ. ευρώ των «εκτάκτων» αναγκών.
    
   Βέβαια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το συνεπακόλουθο πρόστιμο μόνο «έκτακτη» δαπάνη δεν ήταν, καθώς ήταν γνωστό τοις πάσι ότι στη χώρα μας θα επιβληθεί πρόστιμο. Αυτό που έμενε να οριστικοποιηθεί ήταν το ακριβές ποσό που θα υπολόγιζε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το κατ’ αποκοπή μέρος του προστίμου αλλά και για την ημερήσια καθυστέρηση στη συμμόρφωση. Βέβαια στην «αργκό» των Υπουργείων αυτός ο «άγνωστος» Χ επιτρέπει να μην εγγράφονται οι πιστώσεις στον Προϋπολογισμό. Έτσι όμως δεν υφίστανται οι αναγκαίες πιστώσεις ούτε στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά ούτε και στα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Μόνος τρόπος λοιπόν για την κάλυψη του προστίμου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η χρήση του αποθεματικού. Και ας υπάρχουν «απόρρητες» και μη εκθέσεις της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες προς τους αρμόδιους Υπουργούς που «δείχνουν» τόσο την έκβαση της υπόθεσης όσο και τα ύψη των προστίμων, πρό της έκδοσης των αποφάσεων…
    
   Με το «τέχνασμα» της χρήσης του αποθεματικού δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΝ και του ΥΠΕΣ, που θα έπρεπε να καλύπτουν το συγκεκριμένο κονδύλι. Αναμένουμε να δούμε αν για την τρέχουσα χρονιά θα επιστρατευτεί και πάλι ο ίδιος μηχανισμός (με τη δικαιολογία ότι για το ημερήσιο πρόστιμο «δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί εκ των προτέρων»…) ή αν θα πληρώσουν τα δύο συναρμόδια Υπουργεία από τον προϋπολογισμό τους. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ΥΠΕΝ παρουσιάζεται «ουραγός» στην χρήση του αποθεματικού με μόλις 2.048.540 ευρώ (καθώς η δαπάνη για το πρόστιμο βαρύνει τυπικά το ΥΠΟΙΚ), απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια που χρησιμοποίησαν άλλα υπουργεία όπως το Εργασίας (για την προσφυγική κρίση) ή το Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο η εικόνα αυτή είναι ψευδής, καθώς το ποσό των 32,3 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί «ρεκόρ» μεταξύ όλων των υπουργείων για προσαρμογή σε δικαστικές αποφάσεις, αφού σχεδόν όλα τα Υπουργεία λαμβάνουν χρήματα από το αποθεματικό για τέτοιες δαπάνες το 2016, όμως το ύψος της δαπάνης είναι μεγάλο σε σχέση με κάθε άλλη υπόθεση.
    
   Το θέμα δεν είναι μικρό και έχει και άλλες προεκτάσεις… Η νομοθεσία (τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή) προβλέπει ρητά από πού πρέπει να πληρωθούν τα πρόστιμα: από την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή από τους δήμους στην έκταση των οποίων βρέθηκαν και λειτουργούσαν (ή λειτουργούν…) οι ΧΑΔΑ. Μάλιστα έχουν υπάρξει τόσο σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις όσο και υπουργικές αποφάσεις. Όμως οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αφήνουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες καθώς υπάρχει ένα σημείο κλειδί: το πολιτικό κόστος. Οι δήμοι που θα κληθούν να πληρώσουν (οι οποίοι σήμερα εστιάζονται κυρίως στην Πελοπόννησο και στα νησιά) θα επιβαρυνθούν με ένα οικονομικό κόστος που είναι δύσκολο να αντέξουν και εν τέλει θα κληθούν να το επιμερίσουν στους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών. Δηλαδή αν ή όταν εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και η νομοθεσία θα πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν από την τσέπη τους τη λειτουργία των ΧΑΔΑ επί δεκαετίες.
    
   Σημαίνει όμως και κάτι ακόμη, σύμφωνα με νομικούς κύκλους. Με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και τις προβλέψεις της νομοθεσίας η καταβολή από το ΥΠΟΙΚ, μέσω του αποθεματικού του προϋπολογισμού, του ποσού που αφορά πρόστιμο για την υπόθεση των ΧΑΔΑ προκαλεί νομικά ερωτήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας, καθώς καλείται το σύνολο των ελλήνων πολιτών να πληρώσει για τους συγκεκριμένους ΧΑΔΑ που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και όχι οι πολίτες των περιοχών που απέθεταν τα σκουπίδια τους σε αυτούς…
    
   Πηγή: http://www.euractiv.gr/section/periballon/news/apo-ton-kratiko-koubara-ta-prostima-343-ekat-gia-tis-chomateres/
  • By Engineer
   Από τα αποθεματικά του ελληνικού προϋπολογισμού πληρώθηκε τελικά το κατ’ αποκοπή πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), που επιβλήθηκε στη χώρα μας για τη διατήρηση επί δεκαετίες χωματερών και την παράβαση της κοινοτικής οδηγίας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα.
    
   Το ποσό ύψους τριάντα τεσσάρων εκατομμυρίων διακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (αριθμητικώς: 34.280.000 ευρώ) πληρώθηκε μέσα στο 2016 όχι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα με χρήση του ειδικού αποθεματικού ύψους 1 δισ. που διατηρεί το ΥΠΟΙΚ για τις έκτακτες ανάγκες των Υπουργείων, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
    
   Αυτό προκύπτει από την ειδική έκθεση που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον πρόεδρο της Βουλής και το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 6 Απριλίου. Στην έκθεση αυτή για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού περιλαμβάνεται ο πίνακας διάθεσης πιστώσεων από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, με τις δαπάνες των Υπουργείων που κατανάλωσαν το 1 δισ. ευρώ των «εκτάκτων» αναγκών.
    
   Βέβαια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το συνεπακόλουθο πρόστιμο μόνο «έκτακτη» δαπάνη δεν ήταν, καθώς ήταν γνωστό τοις πάσι ότι στη χώρα μας θα επιβληθεί πρόστιμο. Αυτό που έμενε να οριστικοποιηθεί ήταν το ακριβές ποσό που θα υπολόγιζε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το κατ’ αποκοπή μέρος του προστίμου αλλά και για την ημερήσια καθυστέρηση στη συμμόρφωση. Βέβαια στην «αργκό» των Υπουργείων αυτός ο «άγνωστος» Χ επιτρέπει να μην εγγράφονται οι πιστώσεις στον Προϋπολογισμό. Έτσι όμως δεν υφίστανται οι αναγκαίες πιστώσεις ούτε στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά ούτε και στα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Μόνος τρόπος λοιπόν για την κάλυψη του προστίμου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η χρήση του αποθεματικού. Και ας υπάρχουν «απόρρητες» και μη εκθέσεις της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες προς τους αρμόδιους Υπουργούς που «δείχνουν» τόσο την έκβαση της υπόθεσης όσο και τα ύψη των προστίμων, πρό της έκδοσης των αποφάσεων…
    
   Με το «τέχνασμα» της χρήσης του αποθεματικού δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΝ και του ΥΠΕΣ, που θα έπρεπε να καλύπτουν το συγκεκριμένο κονδύλι. Αναμένουμε να δούμε αν για την τρέχουσα χρονιά θα επιστρατευτεί και πάλι ο ίδιος μηχανισμός (με τη δικαιολογία ότι για το ημερήσιο πρόστιμο «δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί εκ των προτέρων»…) ή αν θα πληρώσουν τα δύο συναρμόδια Υπουργεία από τον προϋπολογισμό τους. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ΥΠΕΝ παρουσιάζεται «ουραγός» στην χρήση του αποθεματικού με μόλις 2.048.540 ευρώ (καθώς η δαπάνη για το πρόστιμο βαρύνει τυπικά το ΥΠΟΙΚ), απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια που χρησιμοποίησαν άλλα υπουργεία όπως το Εργασίας (για την προσφυγική κρίση) ή το Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο η εικόνα αυτή είναι ψευδής, καθώς το ποσό των 32,3 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί «ρεκόρ» μεταξύ όλων των υπουργείων για προσαρμογή σε δικαστικές αποφάσεις, αφού σχεδόν όλα τα Υπουργεία λαμβάνουν χρήματα από το αποθεματικό για τέτοιες δαπάνες το 2016, όμως το ύψος της δαπάνης είναι μεγάλο σε σχέση με κάθε άλλη υπόθεση.
    
   Το θέμα δεν είναι μικρό και έχει και άλλες προεκτάσεις… Η νομοθεσία (τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή) προβλέπει ρητά από πού πρέπει να πληρωθούν τα πρόστιμα: από την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή από τους δήμους στην έκταση των οποίων βρέθηκαν και λειτουργούσαν (ή λειτουργούν…) οι ΧΑΔΑ. Μάλιστα έχουν υπάρξει τόσο σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις όσο και υπουργικές αποφάσεις. Όμως οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αφήνουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες καθώς υπάρχει ένα σημείο κλειδί: το πολιτικό κόστος. Οι δήμοι που θα κληθούν να πληρώσουν (οι οποίοι σήμερα εστιάζονται κυρίως στην Πελοπόννησο και στα νησιά) θα επιβαρυνθούν με ένα οικονομικό κόστος που είναι δύσκολο να αντέξουν και εν τέλει θα κληθούν να το επιμερίσουν στους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών. Δηλαδή αν ή όταν εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και η νομοθεσία θα πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν από την τσέπη τους τη λειτουργία των ΧΑΔΑ επί δεκαετίες.
    
   Σημαίνει όμως και κάτι ακόμη, σύμφωνα με νομικούς κύκλους. Με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά και τις προβλέψεις της νομοθεσίας η καταβολή από το ΥΠΟΙΚ, μέσω του αποθεματικού του προϋπολογισμού, του ποσού που αφορά πρόστιμο για την υπόθεση των ΧΑΔΑ προκαλεί νομικά ερωτήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας, καθώς καλείται το σύνολο των ελλήνων πολιτών να πληρώσει για τους συγκεκριμένους ΧΑΔΑ που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και όχι οι πολίτες των περιοχών που απέθεταν τα σκουπίδια τους σε αυτούς…
    
   Πηγή: http://www.euractiv....tis-chomateres/
    
   Click here to view the είδηση
  • By Engineer
   Μια ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «International Journal of Epidemiology» μάλλον θα πρέπει να θορυβήσει τους κατοίκους περιοχών που φιλοξενούν χωματερές.
    
   Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την Ελλάδα όπου οι χωματερές αποτελούν πραγματικές βόμβες για τη δημόσια υγεία καθώς εκεί απορρίπτονται παρανόμως τεράστιοι όγκοι επικίνδυνων αποβλήτων που χρήζουν ειδικής επεξεργασίας.
   Οι ιταλοί ερευνητές με επικεφαλής την Φραντσέσκα Ματαλόνι από το Τμήμα Επιδημιολογίας των Υπηρεσιών Υγείας του Λάτσιο μελέτησαν στοιχεία για την κατάσταση της υγείας περίπου 242.409 ανθρώπων που κατοικούν σε απόσταση έως πέντε χιλιόμετρα από εννέα χωματερές σκουπιδιών που λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιφέρεια της Ρώμης στην κεντρική Ιταλία. Η μελέτη κάλυψε το χρονικό διάστημα από το 1996 ως το 2008.
    
   Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στους πνεύμονες κατά 34%.
    
   Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, για την εμφάνιση ασθενειών και για τη θνησιμότητα των περιοίκων. Ως δείκτης για τη ρύπανση χρησιμοποιήθηκαν οι μετρήσεις του αερίου υδροθείου (σουλφιδίου του υδρογόνου), που εκλύεται από τις χωματερές και είναι αντιπροσωπευτικό και των άλλων ρυπαντών.
    
   Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένα κρούσματα αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι καρδιαγγειακών προβλημάτων.
    
   Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο κίνδυνος πηγάζει από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές που εκτός από την άμεση επιβλαβή επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνουν το έδαφος και το νερό της περιοχής.
    
   Οι Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, κυρίως ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων, που είναι ένα σχετικά νέο εύρημα.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2016/05/26/xomateres-rypansi-ygeia-130362/
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.