Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πανελλαδική έρευνα RE/MAX: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2022


    Οι Έλληνες αγοραστές ακινήτων στην πλειοψηφία τους προτιμούν την αγορά διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και μεζονετών και ακολουθούν εκείνοι που επιλέγουν οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός εκείνων που προτιμούν την αγορά γραφείων και καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, όσοι προχωρούν σε αγορές κατοικιών, επιλέγουν σχεδόν αποκλειστικά εκείνα που είναι ηλικίας άνω των 20 ετών.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία ολοκληρωμένων αγοραπωλησιών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, της RE/MAX Ελλάς. Από την ανάλυση των στοιχείων των αγοραπωλησιών προκύπτει ότι περισσότερα από 7 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες και τα υπόλοιπα επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του εν λόγω δικτύου όχι μόνο για το είδος αλλά και για την παλαιότητα των ακινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές το 2022 πανελλαδικά. Το 70% εκείνων που προτίμησαν να αγοράσουν κατοικία, επέλεξαν να είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισαν χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αντίστοιχα νεότερα ακίνητα και μελλοντικές υπεραξίες.

    Κατανομή πωληθέντων ακινήτων βάσει είδους ακινήτου

    Σύμφωνα με την αναλυτική κατανομή των πωληθέντων ακινήτων πανελλαδικά ως προς το είδος του ακινήτου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέγραψε το δίκτυο της RE/MAX Ελλάς, που διαθέτει 81 γραφεία και περισσότερους από 1.045 συμβούλους ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, 75 στα 100 ακίνητα (75,3% επί του συνόλου) που πωλήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας αφορούσαν κατοικίες (διαμερίσματα/ μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν πολύ μικρότερο μερίδιο της τάξεως του 19,5% και 5,2% αντίστοιχα.

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akin_EIDOS_PANELLADpng.png

    Στην Αττική, το 87,3% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κάλυψαν το 7,5% του συνόλου των αγοραπωλησιών, ενώ 5,2% ήταν το ποσοστό για τα επαγγελματικά ακίνητα.

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akin_EIDOS_ATTIKH.png

    Στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το σύνολο των πωληθέντων ακινήτων (ποσοστό 90,2%) αφορά κατοικίες, το 4,7% οικόπεδα-αγροτεμάχια και το 5,1% επαγγελματικά ακίνητα.

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akin_THESSALON_EIDOS.png

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης), στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκαν οι κατοικίες σε ποσοστό 68,5%, ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κινήθηκαν στο 26,3% επί των συνολικών αγοραπωλησιών και μόλις στο 5,2% τα επαγγελματικά ακίνητα.

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akin_EIDOS_YP_ELLADA.png

    Κατανομή πωληθέντων ακινήτων βάσει ηλικίας ακινήτου

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Εστιάζοντας στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 20 ετών σε ποσοστό 73,6%, ενώ τα νεόδμητα και μέχρι 5ετίας άγγιξαν το 7,8%. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 15 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον του 7,7% των τελικών αγοραστών, ενώ από 6 έως 10 έτη μόλις το 3,1%.

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akin_HLIKIA_PANELLADIKA.png

    Στην Αττική, το 80,3% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν παλαιά άνω της 20ετίας σε αντίθεση με τα νεόδμητα και τα νέα (έως πενταετίας) που κάλυψαν μόλις το 6% επί των συνολικών αγοραπωλησιών.

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akinATTIKH_HLIKIA.png

    Αντίστοιχη είναι και η τάση που αντανακλάται στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη: τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης συναντώνται στα ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών σε ποσοστό 74,1% ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα νεόδμητα ηλικίας έως 5 ετών που κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2021 (6%) καλύπτοντας το 7,8% των συνολικών αγοραπωλησιών.

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akin_THESSALON_HLIKIA.png

    Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), το 71,7% των αγοραστών προτίμησε παλαιές κατοικίες (άνω των 20 ετών) και σε ποσοστό 9,1% κατοικίες ηλικίας από 16 έως 20 ετών. Νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5ετών επελέγησαν από το 8,3% των αγοραστών προσεγγίζοντας ουσιαστικά τα επίπεδα του 2020 (7%).

    http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/17_05_ot_akin_HLIKIA_YPOL_ELLADA3.png

    ***

    Η σχετική ανακοίνωση της Remax αναφέρει:

    Από την ανάλυση των στοιχείων των αγοραπωλησιών του δικτύου  της RE/MAX προκύπτει ότι περισσότερα από 7 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος αφορούσαν οικιστικά ακίνητα και τα υπόλοιπα επαγγελματικά, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

    Διάβασε περισσότερα εδώ

     

    Πηγή: https://www.ot.gr/2023/05/17/oikonomia/remax-ellas-ti-akinita-protimoun-oi-agorastes-giati-ta-palia-kerdizoun-ta-kainourgia/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.