Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πιο «πράσινη» η Ευρώπη, αλλά ακόμη εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα


    «Οι Ευρωπαϊκές χώρες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια». Αυτό δεν είναι μία επιπόλαια διαπίστωση ούτε μία ψευδαίσθηση, αλλά προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).

     

    Η συρρίκνωση της κατανάλωσης σημειώνεται σε σχέση με 10 χρόνια πριν είναι απόρροια κυρίως των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας με «πράσινο» πρόσημο, που εφαρμόζονται ανελλιπώς σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

     

    Η Ευρώπη βασίζεται σήμερα λιγότερο στα ορυκτά καύσιμα λόγω ακριβώς των δράσεων εξοικονόμησης, ενώ παράλληλα και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο.

     

    Στην δεκαετία 2005-2015 το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση διευρύνθηκε από το 9% σχεδόν στο 17%.

     

    Ωστόσο παρόλη την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν την κυρίαρχη ενεργειακή πηγή στην Ευρώπη.

     

    Υπάρχουν βέβαια και «φωτεινά παραδείγματα» όπως η ανακοίνωση από την Πορτογαλική Ένωση Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών ότι η Πορτογαλία κατόρθωσε να ηλεκτροδοτηθεί επί τέσσερις συνεχείς ημέρες αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές.

     

    Η Δανία σε συγκεκριμένες ημέρες έχει καταστήσει εφικτό να εξαρτάται ενεργειακά αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές, ενώ έχει και απόθεμα για να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία και στη Σουηδία.

     

    Πάντως το 72,6% της ενέργειας στην ΕΕ προκύπτει από ορυκτά καύσιμα, ενώ η συνολική ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10% ανάμεσα στα έτη 2005 και 2015.

     

    Προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης έχουν παίξει τον ρόλο τους και οι θερμότεροι χειμώνες.

     

    Η μεγαλύτερη μείωση στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα από το 1990 έως το 2015 σημειώθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη, που αντικαταστάθηκε από φυσικό αέριο.

     

    Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ελλάδα αν και με μικρότερο ρυθμό απεξάρτησης από τον λιγνίτη, σε σχέση με πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

     

    Η αντικατάσταση της οικονομίας του άνθρακα από την «πράσινη» επανάσταση συμβάλλει και στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η μετάβαση από ένα πιο «βρόμικο» ενεργειακό μοντέλο σε ένα μοντέλο βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές αποτελεί αυτή την στιγμή την κυρίαρχη δύναμη αλλαγής με στόχο ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.