Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πράσινο φως για την εισαγωγή νέων «μεταλλαγμένων» στην ΕΕ


    Έπειτα από την πρόσφατη τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης για τις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες, το οποίο δίνει πλέον στις χώρες-μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να απαγορεύουν μονομερώς την εισαγωγή και καλλιέργεια, η Κομισιόν έδωσε πράσινο φως για την εισαγωγή δέκα ακόμα «μεταλλαγμένων».

     

    Πρόκειται για δέκα ποικιλίες καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού και ελαιοκράμβης, οι οποίες αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η Monsanto, η BASF και η Bayer, καθώς και για δύο ποικιλίες γαριφάλων της εταιρείας Suntory που θα πωλούνται κομμένα στα ανθοπωλεία.

     

    Η άδεια, η οποία αφορά μόνο την εισαγωγή και όχι την καλλιέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος, επιτρέπει τη χρήση των νέων ποικιλιών σε ανθρώπινα τρόφιμα και ζωοτροφές. Στην πράξη, όμως, θα χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές.

     

    Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε για δέκα ακόμα χρόνια την άδεια επτά ακόμα γενετικών τροποποιημένων φυτών, από τα οποία το τελευταίο είχε λάβει έγκριση το 2013.

     

    Με την απόφαση της Παρασκευής ο αριθμός των «μεταλλαγμένων» που επιτρέπεται να εισάγονται στην ΕΕ αυξάνεται στα 58, αναφέρει το Reuters.

     

    Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η γενετική τροποποίηση παρέχει προστασία από παράσιτα των καλλιεργειών ή προσφέρει αντοχή στα ζιζανιοκτόνα.

     

    Η αδειοδότηση των νέων ποικιλιών έρχεται μετά την τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης με την οποία επιχειρείται να λυθούν οι διαφορές ανάμεσα σε χώρες-μέλη που υποστηρίζουν τα «μεταλλαγμένα», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία, και χώρες που αντιδρούν, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.

     

    Το νέο σύστημα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια και εισαγωγή ποικιλιών που έχουν λάβει έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας.

     

    Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace υποστηρίζουν ότι η τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης ανοίγει το δρόμο για την έγκριση δεκάδων νέων ποικιλιών.

     

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «άνοιξε σήμερα την πόρτα για ένα νέο κύμα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας και τους εμπορικούς διαπραγματευτές» υποστήριξε η Greenpeace.

     

    To μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ είναι μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsanto.

     

    Μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία την καλλιεργούν.

     

    Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231402693





    dimitris GM

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Και καπου εδώ αρχίζει το ατελείωτο ντιμπέιτ...

    Από τη μία έχουμε μεγαλύτερη και πιο ανθεκτική παραγωγή που υπόσχεται λύση στον υποσιτισμό ακόμη και σε μερικώς άγονα εδάφη . Από την άλλη οι πιθανές επιπτώσεις από την μακροχρόνια κατανάλωση τους είναι άγνωστες ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες εξαρτώνται άμεσα από τις εταιρίες που παράγουν τους σπόρους ενώ η λογική ορισμένων μεταλαγμένων είναι να κάνουμε τα φυτά πιο ανθεκτικά ώστε να ρίχουμε ακόμη πιο δυνατα φυτοφάρμακα! Επιπρόσθετα οι παραδοσιακές καλλιέργειες χάνονται ταυτόχρονα χάνονται και οι σπόροι έχουν την δυνατότητα να φυτρώνουν απο μόνοι τους.

    • Upvote 4
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Περυσι μου εδωσε ο αντρας της ξαδερφης μου καμια 100τοστη ριζες ντοματιες, ντοπια ποικιλια, μεγεθος ντοματων οσο ενα ακτινιδιο. Οργωσα-φυτεψα και υπολογιζω οτι καθε ριζα εβγαλε 3 κιλα ντοματα, οταν οι παραγωγικες ποικιλιες/υβριδια βγαζουν 4-5 απο οσο ξερω.... Αρρωστια δεν τις επιασε, δεν εριξα τιποτα, επηξα στη ντοματα, μοιραζα σακουλες σε φιλους-συγγενεις και εκοβα καφασια καθε μερα.....  Τα κινητρα των εταιριων βιοτεχνολογιας αμφιβαλλω αν ειναι η επιθυμια καλυψης σιτισης του υποσιτισμενου κοσμου... μαλλον το κερδος (τους) τις οδηγει και τιποτα αλλο

    • Upvote 9
    Link to comment
    Share on other sites

    Καλά προφανώς και τα κίνητρα είναι το κέρδος :)
    Απλά αν όντως μπορούμε με κάποιο τρόπο να αυξήσουμε αποδεδειγμένα την παραγωγή θα πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το τίμημα.

    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Δυστυχώς πέρα από το κέρδος γιατί να μην θέλουν να δοκιμάσουν φάρμακα κλπ σκευάσματα σε όλους μας εμβολιασμένα μέσα σε λαχανικά φρούτα κλπ ίσως είμαι πονηρός αλλά από την βιολογία κατεύθυνσης που έκανα θυμάμαι ότι ο βιολόγος μας το έλεγε νεαρός κιόλας με συνεργασία με τον πατέρα της Dolly (γενετικά τροποποιημένη και αυτή εννοώ κλωνοποίηση) ότι δεν είναι μόνο το φαίνεσθαι αλλά το  (τι) είναι (πραγματικά)  είναι πολλά τα περίεργα δυστυχώς αλίμονο σε όλους.... Γνωρίζουμε για τράπεζες  ίσως στο μέλλον το δούμε και στους σπόρους όπως στα χρήματα....ποιος ξέρει...!

    Link to comment
    Share on other sites

    Για προσέξτε όμως λίγο εδώ γιατί το ζήτημα δεν τελειώνει έτσι.

    1) Με βάση κάποια ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα του διαδικτύου σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ ψηφίστηκε ο νόμος S510 που απαγορεύει την οικιακή κηπουρική.

    2) Σε όποιες πολιτείες που ερωτώνται οι πολίτες για τη χρήση των μεταλλαγμένων ενώ τα 2/3 τους είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων δίνουν πάνω από 90% υπέρ!!!!!!!!!! Κόπερφιλντ; 

    Το "Ποντίκι" ερμηνεύει κάπως το γεγονός...

    http://www.topontiki.gr/article/87788/oi-kalpes-stin-ameriki-evgalan-metallagmena

    ...αλλά εμένα μου μυρίζει καθαρή καλπονοθεία. Παγκόσμια διακυβέρνηση είναι ότι θέλει κάνει και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη

    3) Για δείτε και κάποια άλλα δημοσιεύματα:

    http://www.zougla.gr/greece/article/piesis-ipa-stin-elada-gia-ta-genetika--metalagmena-trofima

    http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=649230

    4) Χθες ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τη δυνατότητα εξαίρεσης που έδωσε τελικά η Ε.Ε. στα κράτη μέλη της από την υποχρέωση εισαγωγής μεταλλαγμένων!!!!!!!!

    Να τονίσουμε (το καλό να λέγεται) ότι σε αυτό το ζήτημα η Greenpeace στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως στέκεται ΑΡΙΣΤΑ και αξίζει συγχαρητηρίων. 

    Η παγκόσμια δικτατορία επεκτείνεται διαρκώς ή μου φαίνεται; 

    Edited by Konstantinos IB
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Η παγκοσμια δικτατορια ολο και μεγαλωνει, με προσχημα το καλο μας, με εργαλειο τον εκφοβισμο, με χρηση υπουλων μεθοδων και προβοκατσιων.

    Το οτι σε καποια μερη του κοσμου δεν μπορεις να φυτευεις τον δικο σου κηπο με λαχανικα κτλ το εχω ξαναδιαβασει.... το θεωρω εξωφρενικο. Τραγικο. Αποτελει καταφορη παραβιαση των δικαιωματων του κοσμου.

     

    Ευχομαι να μην αξιωθω να ζησω μερες κατα τις οποιες δεν θα μπορω να φυτεψω 5 λαχανικα, που δεν θα μπορω να εχω στο χωραφι μου 2 κοτες ή κανενα αρνι... Στην επαρχια πρεπει να ξερετε πολλοι απο μας ασχολουνται λιγακι με τετοια πραγματα, αλλοι σε πιο συστηματικη βαση (για να καλυψουν μερος των διατροφικων τους αναγκων με τροφες που ξερουν τι ειναι, αλλοι οπως εγω για να ξεφευγουν απο την ρουτινα και να ηρεμουν)

     

    Εχω βαρεθει την καραμελα "αυξηση του πληθυσμου" και αναγκη ευρεσης τροπων σιτισης του. Μηπως να εριχναν το βαρος των προσπαθειων τους στην εκπαιδευση των φτωχων χωρων, στην εντατικοποιηση χρησης μεσων αντισυλληψης εκει, στην μορφωση ολων μας ωστε να αξιοποιουμε τα τροφιμα μας με τον καλυτερο τροπο και να μην τα πεταμε? Εχω παθει πλακα απο μερικους γνωστους μου, οταν βλεπω τι φαγητα πετανε στα σκουπιδια... Το οτι το πληρωσες δεν σημαινει οτι μπορεις να το πετας.... Εισαι αμορφωτος το λιγοτερο αν το κανεις αυτο. Αγοραζε και τρωγε αναλογα τις αναγκες σου. Μην σπαταλας πορους. Εγω ετσι το βλεπω...

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    To νο 1 δημοσιεύτηκε από το indymedia που δεν είναι αποδεκτή δημοσιογραφική πηγή. Δεν ακούγεται όμως καθόλου παράλογο αν πάρουμε υπ' όψη μας ότι ήδη στις ΗΠΑ εφαρμόζεται μια άλλη άκρως φασιστική νομοθεσία περί απαγόρευσης συλλογής ομβρίων υδάτων: http://watervolo.blogspot.gr/2014/04/30.html

    Μάλιστα άκουσα ότι ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ στήριξε την γνώμη του στο γεγονός ότι η χρήση των μεταλλαγμένων είναι μια επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος χωρίς κινδύνους για την δημόσια υγεία.

    Δηλαδή εδώ υπάρχει μια πρωτοφανής εκτροπή, σου λένε "με βάση την επιστήμη φάτα υποχρεωτικά".   

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    το lobby της monsanto μετά το κογκρέσο τώρα κάνει θαύματα και στην ευρωβουλή

    με μεταλλαγμένους σπόρους ώστε να απαιτούν τα φυτοφάρμακα της για να αποδώσουν και πατενταρισμενους ώστε να κάνουν αγωγές σε όσους καλλιεργούν δικού τους σπόρους σε γειτονικά χωράφια

    Link to comment
    Share on other sites

    Για να μη τρελαθούμε και τελείως, αυτός που φυλακίστηκε επειδή μάζευε νερό, δεν είχε μια στέρνα που γέμιζε από τα λούκια της ταράτσας (που κι αυτή στην ελλάδα θέλει άδεια), αλλά παράνομη τεχνητή λίμνη με ιχθυοκαλλιέργειες και βάρκες σε αγρόκτημα 1700 στρεμμάτων! Σε μια τόσο μεγάλη έκταση οι τυχόντες υδατικοί πόροι δεν είναι δικοί σου, διότι τα σχετικά υδραυλικά έργα για την εκμετάλλευσή τους έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της ιδιοκτησίας σου.

     

    Επίσης κι εδώ στην ελλάδα θέλει άδεια για να έχεις πάνω από 5 - 6 κότες ή έστω και ένα πρόβατο και τα θερμοκήπια απαγορεύονται εντελώς στις εντός σχεδίου περιοχές.
     

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.