Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Προστασία από τις πλημμύρες με κοινοτική χρηματοδότηση και συμμετοχή ελληνικών ΑΕΙ


    Οι παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν ιδιαίτερα από πλημμύρες, καθώς οι επιπτώσεις από τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, τη διάβρωση των ακτών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν τις πιθανότητες ανόδου της στάθμης των νερών.

     

     

    Τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες σε παράκτιες ζώνες, και ενός συστήματος που βοηθά τις τοπικές αρχές και τους κατασκευαστές να σχεδιάζουν σωστά τις κατοικίες και τις υποδομές, χρηματοδοτεί η ΕΕ με τα έργα MICORE και THESEUS, και τη συμμετοχή δύο ελληνικών πανεπιστημίων, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

     

    Οι παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν ιδιαίτερα από πλημμύρες, καθώς οι επιπτώσεις από τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, τη διάβρωση των ακτών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν τις πιθανότητες ανόδου της στάθμης των νερών. Οι ζημιές ωστόσο μπορούν να περιοριστούν όταν οι κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάζονται εκ των προτέρων για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, και όταν κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών και κατοικιών λαμβάνεται υπόψη ο δυνητικός κίνδυνος.

     

    Στο πλαίσιο του έργου MICORE που χρηματοδότησε η ΕΕ δημιουργήθηκε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με την προσομοίωση κινδύνων που προκλήθηκαν από κύματα καταιγίδας τα οποία διαβρώνουν τις ακτές. Το λογισμικό στοχεύει στη βελτίωση των μεθόδων πρόβλεψης καταστροφών και αντίδρασης, ώστε να αυξηθεί η δημόσια ασφάλεια.

     

    Το σύστημα αναπτύχθηκε σε ανοικτό κώδικα (open source). Παρέχει πληροφορίες για τα κύματα και τις παλίρροιες καθώς και λεπτομερή στοιχεία για τη μορφολογία του εδάφους συγκεκριμένων περιοχών, από τη Ραβένα στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τη Βάρνα στον Εύξεινο Πόντο και από τις ακτές της Βαλτικής μέχρι την ακτογραμμή του Βελγίου στη Βόρειο Θάλασσα. Περιλαμβάνει επίσης τις ακτές του Ατλαντικού της νότιας Ισπανίας (Καντίζ) και της Πορτογαλίας (Αλγκάρβε) καθώς και την ακτογραμμή της Ιρλανδικής Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια του έργου, το οποίο περατώθηκε τον Σεπτέμβριο 2011, υπήρχαν διαθέσιμα στο διαδίκτυο δωρεάν πρωτότυπα τα οποία παρείχαν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

     

    Ο κίνδυνος πλημμύρας στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φορά. Μετά από μελέτη των επιστημονικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πτυχών των πλημμυρών αυτών, το χρηματοδοτηθέν από την ΕΕ έργο THESEUS συγκέντρωσε οδηγίες και συμβουλές που θα βοηθήσουν τους κατασκευαστές και τις τοπικές αρχές να διατηρούν ασφαλείς τις κατοικίες και τα κτίρια, με γνώμονα τα γεωγραφικά ή εδαφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

     

    Τόσο το MICORE όσο και το THESEUS ήταν ερευνητικά έργα που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (2007-2013). Και στα δύο συνεργάστηκαν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το MICORE χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με 3,5 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία εταίρων από εννέα κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, ΗΒ), ενώ το THESEUS έλαβε 6,5 εκατ. ευρώ και ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας εταίρων από 12 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΒ) καθώς και από την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Μεξικό, την Κίνα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

     

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/technology/article/266347/prostasia-apo-tis-plimmures-me-koinotiki-hrimatodotisi-kai-summetohi-ellinikon-aei/#ixzz3EgLl4FfJ

    Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.