Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρώτη σε τρωτότητα ακτών στην Ελλάδα η Κεντρική Μακεδονία


    Πέντε εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών, που είναι έντονο σε αρκετές παράκτιες περιοχές, διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ.

     

    Σύμφωνα με προκήρυξη του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι της περιοχής καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους για έργα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από τη διάβρωση των ακτών, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις περιορισμού του φαινομένου, που έχει πλήξει ειδικά τις παραθαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής.

     

    «Οι παράκτιες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εδικά οι παράκτιες περιοχές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα διάβρωσης, δηλαδή σταδιακής καταστροφής του εδάφους από τη θάλασσα και σταδιακή εισχώρηση αυτής στη στεριά», επισημαίνεται στην πρόσκληση που εκδόθηκε. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε τρωτότητα ακτών στην Ελλάδα.

     

    Χαρακτηριστικές περιοχές με πολύ έντονο πρόβλημα διάβρωσης είναι η παράκτια δυτική Χαλκιδική, ο δήμος Θερμαϊκού και το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης μέχρι και το δήμο Καλαμαριάς.

     

    Ήδη εδώ και χρόνια έχει επισημανθεί η πολύ σημαντική υποβάθμιση της ακτογραμμής του δήμου Θερμαϊκού, λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης και προσάμμωσης. Σε μελέτη μάλιστα του ΑΠΘ για λογαριασμό του δήμου καταγράφεται πολύ μεγάλη υποχώρηση της ακτογραμμής κατά 16 μέτρα σε διάστημα 12 ετών (2003-2015). Σε σημεία, όπως το ΚΑΠΠΑ 2000, η Περαία και το αλιευτικό καταφύγιο και συνολικά η ακτογραμμή των Ν. Επιβατών, το ΠΙΚΠΑ Αγ. Τριάδας, η πλαζ Μηχανιώνας και η παραλία Επανομής η υποχώρηση της ακτής γίνεται ακόμη και με ρυθμούς 2 – 3 μέτρων κάθε χρόνο!

     

    Το πρόβλημα της διάβρωσης έχει επισημανθεί και στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας και μάλιστα υπογραμμίζεται ότι «έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μπορεί να καταστρέψει παράκτια οικοσυστήματα, κατοικίες και υποδομές, απειλώντας την ασφάλεια του πληθυσμού και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του τουρισμού και της γεωργίας».

     

    Ένα από τα αίτια της διάβρωσης των ακτών, αναφέρεται, είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή, καθώς και ανθρωπογενή αίτια (π.χ. κατασκευή φραγμάτων ποταμών, μεγάλων έργων υποδομής, οικιστική ανάπτυξη, καταστροφή των δασών). Λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των αλλαγών στις βροχοπτώσεις και της αύξησης της συχνότητας και σφοδρότητας ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος.

     

    Με τα 5 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν δράσεις, όπως η υποστήριξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των παράκτιων ζωνών (ανά «ιζηματικό κελί»), μελέτες και προώθηση έργων προστασίας (όπως θωρακίσεις, πρόβολοι, ύφαλοι, κυματοθραύστες) και έργων επανάμμωσης και σταθεροποίησης της ακτής.

     

    Οι παρεμβάσεις αυτές άλλωστε υπαγορεύονται κι από την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή σε ό,τι αφορά στις παράκτιες ζώνες.

     

    Πριν από έξι μήνες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πάλι μέσω του ΕΣΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη παρατηρητηρίου για τη διάβρωση, με 1,9 εκ. ευρώ.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B7/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.