Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Σήμερα 3.700.000 κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα καθώς κατασκευάστηκαν προ 1980

  Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από το 2ο FORUM ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το διάστημα 8-9 Φεβρουαρίου 2013.

   

  Συγκεκριμένα, σε παρουσίασή της η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε μία αποτίμηση της εφαρμογής του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) για την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων.

   

  Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων, σε ποσοστό της τάξης του 96,3%, υπολείπεται του κτιρίου "αναφοράς" που ορίζεται από τον ΚΕΝΑΚ. Το γεγονός αυτό δείχνει και την τεράστια δυναμικότητα εξοικονόμησης ενέργειας που υπάρχει στα κτίρια.

   

  Σύμφωνα με το αποτυπωμένο κτιριακό απόθεμα των 31.062.000 τ.μ. για 274.000 κτίρια όλων των χρήσεων, η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωση ενέργειας φτάνει τα 293 kWh/m2 ετησίως. Αν τα κτίρια αυτά ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ θα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 141 kWh/m2 ετησίως, με ποσοστό εξοικονόμησης 48%.

   

  Επίσης, το 89% των κτιρίων, κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, έτος από το οποίο άρχισε να ισχύει ο Κανονισμός Θερμομόνωσης, με αποτέλεσμα περίπου 3.700.000 κτίρια να είναι θερμικά απροστάτευτα και ενεργοβόρα. Οπως ανέφερε η κα Καραβασίλη, μόνο με εργασίες θερμομόνωσης στα παλαιά κτίρια, μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 42%.

   

  Σύμφωνα, με την κα Καραβασίλη, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα που θεσπίστηκαν για την υποστήριξη επεμβάσεων ενεργειακής ανακαίνισης του ενεργοβόρου υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μας όπως το Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον δεν κατάφεραν να συνεισφέρουν τον αναμενόμενο στόχο όπως συνέβη σε άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και επειδή οι τράπεζες επικεντρώθηκαν στην πριμοδότηση των δικών τους προγραμμάτων, με αποτέλεσμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους να μην εξαπλωθούν σε όλη την κοινωνία.

   

  Τέλος, η κα Καραβασίλη αναφέρθηκε στην στροφή που πρέπει να γίνει στην ενεργειακή ανακαίνιση, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς, τονίζοντας ότι οι πράσινες επιλογές κινητοποιούν την αγορά με την υποστήριξη ικανών εργαλείων και μέσων.

   

  Πηγή: www.buildnet.gr
  User Feedback


  αλλά και επειδή οι τράπεζες επικεντρώθηκαν στην πριμοδότηση των δικών τους προγραμμάτων, με αποτέλεσμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους να μην εξαπλωθούν σε όλη την κοινωνία.

   

  Πηγή: www.buildnet.gr

   

  Click here to view the είδηση

  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί σώνει και καλά είσαι υποχρεωμένος να πάρης δάνειο από τράπεζα, αν δεν το θέλεις.

  Edited by antloukidis
  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  "Επίσης, το 89% των κτιρίων, κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, έτος από το οποίο άρχισε να ισχύει ο Κανονισμός Θερμομόνωσης, με αποτέλεσμα περίπου 3.700.000 κτίρια να είναι θερμικά απροστάτευτα και ενεργοβόρα."

   

   

  Αυτά τα ίδια κτίρια είναι σεισμικά επικίνδυνα, χτισμένα χωρίς αξιοπρεπές αντισεισμικό, σε έναν τυπικό για ελληνικά δεδομένα σεισμό θα πέσουν σαν καρυδότσουφλα, ενεργειακά αποδοτικά ή μη...

   

  'Έχω βρίσει το πτυχίο μου όταν πολλές φορές κλήθηκα να "αναβαθμίσω ενεργειακά" κτίρια προ του 80 με απαράδεκτα μεγάλες βλάβες στον φέρον οργανισμό, με ανάγκη άμεσης ενίσχυσης.. Και ο ιδιοκτήτης σου λέει :"καλά τα λές, ξέρω ότι κινδυνεύω, αλλά αφου δεν επιδοτούν ενίσχυση, τι να κάνω.." Βουρ Μόνωση λοιπόν εξωτερικά να μην φαίνονται και αυτές οι ρημάδες οι ρηγματώσεις..

   

  Φτιάξαν ΚΕΝΑΚ σε χρόνο Dt, το ΤΕΕ έβγαλε ΤΟΤΕΕ και λογισμικό επίσης σε χρόνο Dt, to ΥΠΕΚΑ καινοτόμισε και έφτιαξε και ηλεκτρονικό σύστημα, όλα γρήγορα γιατί μας κυνηγούσε η Ευρώπη, να μην χάσουμε το ενεργειακό τρένο.. Την ίδια ώρα τον ΚΑΝΕΠΕ μας πήρε 10 χρόνια και βάλε μέχρι να ψηφιστεί, και έχουμε μείνει εκεί. Στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο..

   

  Αλλά η Ευρώπη χρηματοδοτεί το περιβάλλον, την ενέργεια, τις βιομηχανίες κουφωμάτων, μονώσεων κλπ.. Δεν την πολυενδιαφέρει ο σεισμός, όταν Ελλάδα "τρώει" το 50% των σεισμικών δονήσεων της Ευρώπης, η Γερμανία δεν ξέρει τι σημαίνει φάσμα επιταχύνσεων.. Για δες όμως που τώρα μάθανε όλοι (με αφορμή το εξοικονομώ) τα CE για να ομογενοποιηθεί και η ευρωπαϊκή αγορά στα μονωτικά..

   

  Εθνική πολιτική καρυδότσουφλου.. Ετσι την αποκαλώ εγώ..

  • Upvote 7

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Κι εγώ το ίδιο λέω... Αν και μηχανολόγος αναρωτιέμαι τι θα γίνει σε κάποιο ισχυρό σεισμό!

  Ίσως μας σώσει η υπερδιαστασιολόγηση...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να κατεδαφίζουμε κάθε χρόνο 10.000 και κατόπιν να αναγείρουμε νέες στη θέση τους.

  Το πρόγραμμα να επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Έτσι θα έχουμε δουλειά για τα επόμενα 370 χρόνια τουλάχιστον.

  Να εκδώσουμε επίσης μια οδηγία για υποχρεωτική χρήση ελαιόλαδου με οξύτητα 0,01%.

   

  Οι γερμανοί μια χαρά εκδίδουν οδηγίες για τις βιομηχανίες παραγωγής μονωτικών, αυτοκινήτων, βιομηχανικών ειδών κλπ.

  Εμείς ως μπανανία που είμαστε τρέχουμε να τις υλοποιήσουμε δανειζόμενοι, κακήν κακώς και τσαπατσούλικα.

  • Upvote 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Φτιάξαν ΚΕΝΑΚ σε χρόνο Dt

   

  Dt --> ∞

  :mrgreen:

  Edited by qwert

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  αργησαν επιτηδες 10 χρονια να εφαρμοσουν τον κενακ.....τον εφαρμοσαν την χειροτερη εποχη....

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καλό είναι , να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας με όλους τους ιδιοκτήτες.Ύστερα,αν υπάρχει ο κοινός στόχος όλοι να αναβαθμίσουν τα κτήριά τους ώστε να μπορούν, όχι μόνο,να εξοικονομούν ενέργεια , αλλά και να την παράγουν ,είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί λύση,η οποία θα ωφελήσει πολλούς.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  καλα.......στην ελλαδα ολο πεζοδρομια φτιαχνουμε να τρωνε οι εργολαβοι και οι δημαρχοι...

   

  αυτα δεν τους ενδιαφερουν

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.