Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε κίνδυνο βρίσκονται τα δίκτυα κοινοχρήστων χώρων που δεν έχουν απαλλοτριωθεί


    Περίπου 7.500 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί. Για την απόκτησή τους εκτιμάται ότι απαιτούνται περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ.

     

    Στα τέλη του 2014, ένας νόμος υποχρέωσε τους δήμους να αποστείλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος στοιχεία για τα οικόπεδα που έχουν μεν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι, αλλά δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Η συμμετοχή είναι μέχρι στιγμής μικρή: σε σύνολο 325 δήμων, στοιχεία δήλωσαν οι 57 (ποσοστό 17,5%). Ωστόσο, αυτό μας δίνει μια πρώτη εικόνα της έκτασης του προβλήματος.

     

    Οπως ανέφερε χθες, σε επιστημονική εκδήλωση του ΕΜΠ για την αυθαίρετη δόμηση, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Γκοιμίσης, το εμβαδόν των κοινόχρηστων χώρων που δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί στους 57 δήμους για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία φθάνει τα 1.217 στρέμματα (αντιστοιχούν στο 61,5% των κοινόχρηστων χώρων τους).

     

    Από αυτούς, μάλιστα, το 5,4% έχει χαθεί, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης απαλλοτρίωσης. Να σημειωθεί ότι το 51% των εν λόγω εκτάσεων είναι οδοί και το 49% πλατείες, πάρκα, χώροι στάθμευσης κ.λπ. «Μια ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν το κόστος να καλυφθεί εν μέρει από το Πράσινο Ταμείο, που συγκέντρωσε πρόστιμα από τα αυθαίρετα και με τη χρήση της μεταφοράς συντελεστή», εξηγεί ο κ. Γκοιμίσης.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/892330/article/epikairothta/ellada/plateies-kai-parka-kindyneyoyn-na-xa8oyn





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Οι γνωστές τζάμπα μαγκιές που είχαν ξεκινήσει από το 80 , που ο κάθε βλαχοδήμαρχος έβαζε ταμπέλα , απαλλοτριωμένο οικόπεδο , αλλά χωρίς να δίνει λεφτά πρέπει να τελειώνουν και κάθε κίνηση που θυμίζει αυτό το διεφθαρμένο παρελθόν πρέπει να στηλιτεύεται άμεσα και σκληρά .

    Link to comment
    Share on other sites

    .... «Μια ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν το κόστος να καλυφθεί εν μέρει από το Πράσινο Ταμείο, που συγκέντρωσε πρόστιμα από τα αυθαίρετα και με τη χρήση της μεταφοράς συντελεστή», εξηγεί ο κ. Γκοιμίσης.

     

    ...

    Μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν να αναζητούν οι ευθύνες όλων των δημάρχων εδώ και 30 και χρόνια που εισέπρατταν το ποσό από τις εξαγορασμένες θέσεις στάθμευσης σε όλες τις οικοδομικές άδειες του Δήμου τους με νομοθετική υποχρέωση τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν σε εξαγορά και δημιουργία θέσεων στάθμευσης άρα των κοινόχρηστων χώρων που αναφέρει.

     

    Κάτι ανάλογο και με το ποσό από το ΚΗ ψήφισμα σε όλες τις άδειες όλα αυτά τα χρόνια σε Δήμους που έχουν Δημοτική Πολεοδομία…..

     

    Αρκετά μα αρκετά εκατομμύρια….. μα πολλά που χάθηκαν στο πηγάδι άνευ πάτου ….. 

    Edited by Didonis
    Link to comment
    Share on other sites

    πολλοί.....

     

    ακόμα πιο πολλοί όμως και μια πόλη (Αθήνα) αντι να έχει έναν Δήμο έχει, 40 Δήμους, > 120 Αντιδημάρχους > 1,000 Πρόεδροι Δημοτικών επιχειρήσεων και μη πιάσουμε εργολάβους και μίζες.....

    Τα πεταμένα λεφτά δεν είναι μόνο σε μη αναγκαίους διορισμούς (που στην τελική πάλι στην πιάτσα θα μπουν για να φάνε) αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα που για να μη χαθούν κάνουν όλες τις δολοπλοκίες ....

    Θέλω να πω ότι μη έχουμε μόνιμη και μοναδική λύση διώξε τους υπάλληλους όλους και θα λυθούν τα προβλήματα.... Ας διώξουν τα 10.000 παράσιτα και όλοι οι υπόλοιποι θα ζουν και θα βασιλεύουν.

     

    Τεσπα. Ας επικεντρωθούμε στο πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναπτυχτούν οι κοινόχρηστοι χώροι διότι είναι ο πνεύμονας ζωής για τους κατοίκους μιας πάλης.....

    Edited by Didonis
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.