Jump to content
 • Novatron
 • yannisk72
  yannisk72

  Στο ΤΑΙΠΕΔ περιοχές του Natura 2000

  Sign in to follow this  

  Νέα θυσία στο βωμό της κρίσης: Στο ΤΑΙΠΕΔ περιοχές του Natura 2000

   

  Τη διαχείριση και την εκποίηση οκτώ περιοχών σημαντικής οικολογικής αξίας, στην περιοχή των Κυκλάδων, αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ μετά από πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Το θέμα κατήγγειλε με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος καλώντας την να απαντήσει αν μία τέτοια προοπτική είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αν η Επιτροπή προτίθεται να θυσιάσει υπό τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης τις περιοχές οικολογικές αξίας Natura 2000.

   

  Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή των Κυκλάδων στην πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας:

  Τέσσερις περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά).

   

  Έναν υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής,

  Τρεις περιοχές υγροτόπων σε Πάρο -Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι.

   

  Σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας, ό

   

   

  Για τη μία μάλιστα από τις περιοχές αυτές, τις Λίμνες Αγίου Προκοπίου, έχει ξεκινήσει διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης υποψήφιων επενδυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, με προτεινόμενες χρήσεις: ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και συντελεστής δόμησης 0,2 (σε περιοχή που καλύπτεται κατά 76-95% από τον Οικότοπο προτεραιότητας Νο 1150: Παράκτιες λιμνοθάλασσες).πως αναλυτικά για κάθε περιοχή αναφέρεται πιο κάτω.

  Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται, επίσης, σε αντίθεση και με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου Ν. 3986/2011, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του οποίου «δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας και σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ή προστασίας της φύσης».

  Όπως τονίζει ο Νίκος Χρυσόγελος:

  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διευκρινίσει αν είναι σε γνώση της οι αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και αν συναινεί ή συμμετέχει στην εκποίηση περιοχών σημαντικής οικολογικής αξίας στα ευαίσθητα και ήδη πιεζόμενα οικοσυστήματα των ελληνικών νησιών. Οι περιοχές που αποφασίστηκε να ενταχθούν στον κατάλογο προς εκποίηση έχουν πολλαπλά χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενες και σημαντικές τόσο από την ευρωπαϊκή όσο κι από την ελληνική νομοθεσία, και η αξιοποίησή τους -έτσι όπως εμφανίζεται να προωθείται- προσκρούει στις νομοθετικές ρυθμίσεις.

  Ακόμη περισσότερο όμως πρέπει να τονίσουμε ότι, στο όνομα της οικονομικής κρίσης (ή και ιδιωτικών συμφερόντων) δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θυσιάσουμε την πολύτιμη και απειλούμενη βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών, ούτε να παραγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο των παράκτιων υγροτόπων για την ισορροπία των ευαίσθητων υδατικών συστημάτων»


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Ξεφτιλίκι σε όλο της το μεγαλείο.

   

  Αρα εν ολίγοις, ολα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε πλέον.

   

  Ας καταλυθούν όλα να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Όταν έκανα την ανάρτηση, είχα χρησιμοποιήσει σαν τίτλο το ¨Όλα τα σφάζω ... όλα τα μαχαιρώνω¨.

  Δεν ¨άρεσε¨ στους διαχειριστές και το άλλαξαν σε ¨Στο ΤΑΙΠΕΔ περιοχές του NATURA 2000¨.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  akius

  Posted (edited)

  ειμαι υπερ να τα ΄΄σφαξουμε'' με οικολογικη διασταση...

  δλδ να υπαρχει ενας φορεας που θα ειναι απο την τοπικη κοινωνια, διαφορες οργανωσεις οικολογικες και λοιπου φορεις

  και να γινει μια ΄΄ηπια΄΄  αξιοποιηση των χωρων...

   

  φυσικα με το ''ηπια'' δεν εννοω 5αστερα με 100 κλινες ξενοδοχεια....αλλα κανα μικρο καταφυγιο και διαφορες περιηγησεις....

  ας μπει ενα οριο επισκεπτων ημερησιο και διαφοροι αλλοι περιορισμοι.....

   

  για μενα για να μπορουν καποιοι χωροι να συντηρηθουν και να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ πρεπει να υπαρχουν και καποιο αντιστοιχο αντισταθμιστικο...

   

   

  απο την αλλη με το σκεπτικο οτι ΤΙΠΟΤΑ δεν γινεται με ηπια μορφη μπορει να ημουν και υπερ αστα στη μοιρα τους και οτι κατσει

  Edited by akius
  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η μαύρη αλήθεια -δυστυχώς- είναι ότι "οικολογικό τουρισμό" μπορούν να ανπτύξουν οποιοιδήποτε άλλοι πλην του ελληνικού κράτους. Με έλεγχο όπως λέει ο akius όλα γίνονται.

  αλλιώς... natura να φύγουμε

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η Natura είναι μεγάλο ανέκδοτο τελικώς. Άνιωθες Μαρίες-Αντουανέτες και Πασοκολουδοβίκοι (Μπιρμπίλη) νομοθετούν με το μυαλό στο παντεσπάνι για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Να δείτε παιδιά αγροτεμάχια 1-2-στρεμμάτων (κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα) των 200.000 ευρώ να αχριστεύονται.

  Να δείτε στα όρια οικισμών αγροτεμάχια 1-2 στρεμμάτων που είχε ο κόσμος για να φκιάξει ένα σπίτι να αχριστεύονται.

   

  Και φυσικά το Natura είναι μόνο για να καταστρέψει την δόμηση, ο ΧΥΤΑ μες τον Άραχθο κανονικά και με το νόμο....

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η Natura είναι μεγάλο ανέκδοτο τελικώς. Άνιωθες Μαρίες-Αντουανέτες και Πασοκολουδοβίκοι (Μπιρμπίλη) νομοθετούν με το μυαλό στο παντεσπάνι για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Να δείτε παιδιά αγροτεμάχια 1-2-στρεμμάτων (κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα) των 200.000 ευρώ να αχριστεύονται.

  Να δείτε στα όρια οικισμών αγροτεμάχια 1-2 στρεμμάτων που είχε ο κόσμος για να φκιάξει ένα σπίτι να αχριστεύονται.

   

  Και φυσικά το Natura είναι μόνο για να καταστρέψει την δόμηση, ο ΧΥΤΑ μες τον Άραχθο κανονικά και με το νόμο....

   

   

  αυτο με τα αγροτεμαχια 1-2 στρεμ  αξιας  200.000 ευρω φανταζομαι μιλας για καλες εποχες αραχωβα-μυκονο-παρο-σαντορινη γιατι  100.000 το στρεμ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ?

   

  στην τελικη για να ειμαστε ΥΠΕΡ να φτιαξει το  ''σπιτακι'' του ο καθε ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ας μπει ορος να χτιζουν αυτα απο μονιμους κατοικους-δημοτες και Α κατοικια

   

  για τον ΧΥΤΑ στον ΑΡΑΧΘΟ μιλας της Αρτας στην περιοχη Βλαχερνων ?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Παραδειγματα αγροτεμαχίων φιλέτων προς οικοδόμηση κατοικίας στα Γιάννενα: Σταυράκι/Καρδαμίτσια πάνω στο ύψωμα, Κατσικάς πάνω στο ύψωμα στο όριο της επέκτασης κτλ κτλ

  Πλέον η κατάσταση με την κρίση είναι τόσο fubar που αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε θα βρεθούμε να αγοράζουμε μεζονετούλα 300τμ στο 1/5 της προ κρίσης αξίας (κάτω απ το κόστος κατασκευής) οπότε δεν αγχώνομαι προσωπικά για την όση ζημία παθαίνω. Το παιχνίδι έγινε όλα η τίποτα.

   

  Μιλάω για τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό Ιωαννίνων (αφού το διώξανε από πολλές άλλες περιοχές που είχαν επιλεχθεί ποιο ορθολογικά τώρα μας φωνάζουν NIMBY που δεν θέλουμε τον ΧΥΤΑ μέσα στο ποτάμι, και μας λένε πόσο αναπτυξη για τον τόπο αυτοί που τον διώξαν απ τα χωριά τους... και άλλα τέτοια όμορφα)

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  φίλε/συνάδελφε skyliner34

  μέσα σε 2 (μόλις!) post - μεταμεσονύκτια απ' ότι βλέπω, μάλιστα! - πέρα από την κριτική σου για το «ανέκδοτο» της Natura, μας έχεις πει:
  * για αγροτεμάχια με 100.000€/στρέμμα
  * για αγροτεμάχια που δεν δομούνται καθότι στα όρια οικισμών (!?!)
  * για μεζονετούλες 300μ²
  * για την ζημιά που θα πάθεις ή όχι σαν κατασκευαστής
  * προτάσεις real estate σε υψώματα γύρω από τα Γιάννενα

  διανθισμένα με "fubar", "nimby", και άλλα τέτοια ωραία... συν μία εικόνα για avatar που δηλώνει gis αλλά και layers, ανάλυση, αξιολόγηση, σύνθεση, κλπ, κλπ

  Εγώ πάντως δηλώνω υπέρμαχος της Natura, των αρχαιολογικών χώρων, των ΖΟΕ, κλπ κλπ. Κάποια πράγματα πρέπει να προστατευθούν, αξίζει να προστατευθούν, έστω και με το ζόρι. Ακόμα και αν πρέπει κάποιος ξένος ευρωπαίος να μας τα επιβάλλει.

  Δηλώνω επίσης υπέρ του «καμία δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχή». Τα δάση να μείνουν δάση, τα χωράφια να μείνουν να καλλιεργούνται (όχι άλλα φωτοβολταϊκά σε χωράφια), και σπίτια μόνο εκεί που πρέπει. Αν διαφωνείς δικαιώμά σου, αλλά μεταξύ άλλων οι μηχανικοί είμαστε και επιστήμονες, όχι απλά εργολάβοι.

  Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν μια θεσμοθετημένη περιοχή Natura 2000 με την χωροθέτηση ΧΥΤΑ. Αν κάποιος έχει υπόψη του χωροθέτηση ΧΥΤΑ μέσα σε τέτοια ζώνη, ας το καταγγείλει όπου πρέπει να το καταγγείλει (ακόμα και ΣτΕ). Αν κάποιος έχει υπόψη του περιοχή Natura που δεν έχει θεσμοθετημένο και ξεκάθαρο καθεστώς χρήσεων και φορέα σε λειτουργία, ας απευθυνθεί στην διοίκηση (δήμο, περιφέρεια).

  Τέλος, ας κρατήσουμε όλοι μας αυτό το κομμάτι του forum («Ειδήσεις») για τις πραγματικές ειδήσεις. Υπάρχουν άλλα τμήματα του forum για κριτική, σχόλια, κλπ
   

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Συνάδελφε αν σου ακούστηκαν αερολογίες τα όσα έγραψα, ίσως φταίει η γλώσσα και η διατύπωση, επέτρεψέ μου να διευκρινίσω:

   

  α) τσέκαρε πάνω και κάτω απ το δρόμο στις συντεταγμένες (ΕΓΣΑ) 227814,4396140, είναι ύψωμα δίπλα στο άλσος και 231292,4390853, κορυφή λόφου με θέα στη λίμνη (τσέκαρε τα και από Google Earth για να δεις το ανάγλυφο). Είναι εκτός σχεδίου και αν υπάρχει κάποιος από Γιάννενα θα ήθελα να μας πει την άποψή του για τις τιμές προ κρίσης. Ούτε προτάσεις real estate θέλω να κάνω και ούτε τη ζημιά που θα πάθω σαν κατασκευαστής (δεν έχω κόψει τιμολόγιο ούτε για ένα σακί τσιμέντο ποτέ μου για την ακρίβεια), απλά όταν μιλάω για αγροτεμάχιο των 100.000 ευρώ το στρέμμα δεν θέλω να ακούγομαι σαν αερολόγος.

   

  β) ποιος διαφωνεί ότι οι μεζονέτες (π.χ. στην περιοχή Ανατολής Ιωαννίνων) που στοίχισαν 200-400 χιλιάδες ευρώ θα αρχίσουν να πωλούνται για κομμάτι ψωμί αν συνεχιστεί η κρίση; Αυτό που θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση με την κρίση είναι τόσο τραγική που ακόμα και η απαξίωση των αγροτεμαχίων πλέον παύει να απασχολεί μιας και διανύουμε μια εποχή ζω-πεθαίνω.

  γ) Έχω την εντύπωση ότι οι παρεκκλίσεις εντός ζώνης στις περιοχές NATURA καταργούνται, αν κάνω λάθος διορθώστε άμεσα μην υπογράψω καμιά βλακεία σε καμιά δήλωση 651/77

  δ) Στο http://www.geodata.gov.gr μπορέις να ενεργοποιήσεις στο χάρτη τις ζώνες natura και να δεις τον ΧΥΤΑ (υπό εκτέλεση) στο υπόβαθρο του Google Earth στις συντεταγμένες 237340,4382850 ΜΕΣΑ στο πολύγωνο «EVRYTERI PERIOCHI ATHAMANIKON OREON» (GR2130013 - Τύπος: SPA). Όσο περιμένανε γνωμοδότηση του ΣΤΕ, πριν αυτό αποφανθεί ήρθαν τα ΜΑΤ και βάλανε τον εργολάβο μέσα.

  δ) ΣΑΦΩΣ και η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια κίνηση με πολλά θετικά αλλά αυτό το πράμα στο Ελλαδιστάν έχει καταντήσει αηδία. Αυτό το πράμα που όλα γίνονται ένα πρωϊ και σπασμωδικά μόνο πολιτισμένη χώρα δεν θυμίζει. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι όποιος έχει αυτοκίνητο 1929cc είναι εφοπλιστής. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι όποιος έχει σπίτι 100τμ είναι μεγιστάνας. Αλλάζουμε νόμους και κανονισμούς κάθε 3 και λίγο. Η απουσία σταθερότητας εισάγει ένα χωρίς νόημα ρίσκο σε κάθε επένδυση οπότε λογικό είναι το αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε δηλαδή να μην υπάρχουν επενδύσεις αλλά μόνο αρπαχτές (βλέπε σουπερ-μάρκετ).

   

  Από posts σε άλλες ειδήσεις έχω την εντύπωση ότι εδώ είναι χώρος για να σχολιάζουμε μια είδηση οπότε δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό. Σχετικά με το avatar μου παρότι Π.Μ. το μεταπτυχιακό μου είναι πάνω στο περιβάλλον και ανάπτυξη (μεταπτυχιακό της σχολής σου) και μπορώ να σου πώ ότι το ARC και το Quantum τα έχω λιώσει

  Edited by skyliner34

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Συνάδελφε skyliner24, στις εκτός σχεδίου περιοχές, που αναφέρεσαι, οι τιμές ήταν γύρω στα 40-50Κ/στρέμμα τις καλές εποχές.

  Όντως στη Natura, όσοι είχαν κάτω από 4 στρέμματα, πλέον δε μπορούν να οικοδομήσουν. Η αρτιότητα είναι 8 στρ. και η παρέκλιση 4 στρ., αλλά αν είσαι εκτός ΖΟΕ, ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί με την εξαίρεση της ΓΓΥΠ.

  Edited by ted78

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Την επίσπευση των διαδικασιών από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ώστε εντός του επομένου έτους να δρομολογηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση του Ταμείου και ομάδας εξειδικευμένων στελεχών.
   Στον υπουργό Ναυτιλίας παρουσιάσθηκε το πρώτο σκέλος της στρατηγικής μελέτης βιωσιμότητας των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμένων της χώρας που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) και οι εναλλακτικές αξιοποίησης τους.
   Επίσης συνεκτιμήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του κάθε λιμένα ξεχωριστά οι υφιστάμενες υποδομές, οι προοπτικές ανάπτυξης καθώς και το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών για καθένα από αυτά.
   «Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των εν λόγω περιφερειακών λιμανιών μέσα από μελέτες αξιολόγησης, οι οποίες υποδεικνύουν ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά περίπτωση (υπο-παραχώρηση, πλήρης παραχώρηση, πώληση μετοχών) δικαιώνεται πλήρως» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.
   Τονίζεται επίσης ότι «οι εναλλακτικές προσεγγίσεις αφενός αναδεικνύουν την υπεραξία κάθε περιουσιακού στοιχείου και αφετέρου το καθιστούν πιο ελκυστικό στο μελλοντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντα με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον».
   Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και κ. Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα.
  • By Engineer
   Την επίσπευση των διαδικασιών από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ώστε εντός του επομένου έτους να δρομολογηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση του Ταμείου και ομάδας εξειδικευμένων στελεχών.
   Στον υπουργό Ναυτιλίας παρουσιάσθηκε το πρώτο σκέλος της στρατηγικής μελέτης βιωσιμότητας των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμένων της χώρας που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) και οι εναλλακτικές αξιοποίησης τους.
   Επίσης συνεκτιμήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του κάθε λιμένα ξεχωριστά οι υφιστάμενες υποδομές, οι προοπτικές ανάπτυξης καθώς και το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών για καθένα από αυτά.
   «Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των εν λόγω περιφερειακών λιμανιών μέσα από μελέτες αξιολόγησης, οι οποίες υποδεικνύουν ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά περίπτωση (υπο-παραχώρηση, πλήρης παραχώρηση, πώληση μετοχών) δικαιώνεται πλήρως» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.
   Τονίζεται επίσης ότι «οι εναλλακτικές προσεγγίσεις αφενός αναδεικνύουν την υπεραξία κάθε περιουσιακού στοιχείου και αφετέρου το καθιστούν πιο ελκυστικό στο μελλοντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντα με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον».
   Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και κ. Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Με βάση τον προγραμματισμό, το 2020 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η μαρίνα Αλίμου, το e- auction I- VIII, η Κασσιώπη, το βόρειο Αφάντου, το Ελληνικό, η αγορά Μοδιάνο (Θεσσαλονίκη) και το Castello Bibelli.
   Όπως αναφέρει ο νέος προϋπολογισμός, το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει ποσά ύψους 2,4458 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 2020.
   Το συνολικό ποσό κατανέμεται
   Προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2020: 341,3 εκατ. ευρώ. Έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών: 34,7 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020: 2,0698 δισ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020
   Με βάση τον προγραμματισμό, το 2020 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η μαρίνα Αλίμου, το e- auction I- VIII, η Κασσιώπη, το βόρειο Αφάντου, το Ελληνικό, η αγορά Μοδιάνο (Θεσσαλονίκη) και το Castello Bibelli.
   Ενώ, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των εξής:
   του 30% των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος» του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών κάθετων αξόνων, περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης), του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η αξιοποίηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων από τον ιδιωτικό τομέα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνουν:
   την άμεση μείωση του δημόσιου χρέους το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού την αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ύ Δημοσίου, που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και ιδιαίτερα της περιφέρειας, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέα φορολογικά έσοδα και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία καινοτόμων έργων, τα οποία θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη και στη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην αναβάθμιση κρίσιμων κλάδων όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός, την εισαγωγή νέων και επενδυτικά ελκυστικών μηχανισμών ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος (ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ, κ.λπ.) τη συνδρομή στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, σταθερού, αποτελεσματικού και λειτουργικού ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου επενδύσεων.
   View full είδηση
  • By Engineer
   Με βάση τον προγραμματισμό, το 2020 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η μαρίνα Αλίμου, το e- auction I- VIII, η Κασσιώπη, το βόρειο Αφάντου, το Ελληνικό, η αγορά Μοδιάνο (Θεσσαλονίκη) και το Castello Bibelli.
   Όπως αναφέρει ο νέος προϋπολογισμός, το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει ποσά ύψους 2,4458 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 2020.
   Το συνολικό ποσό κατανέμεται
   Προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2020: 341,3 εκατ. ευρώ. Έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών: 34,7 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020: 2,0698 δισ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020
   Με βάση τον προγραμματισμό, το 2020 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η μαρίνα Αλίμου, το e- auction I- VIII, η Κασσιώπη, το βόρειο Αφάντου, το Ελληνικό, η αγορά Μοδιάνο (Θεσσαλονίκη) και το Castello Bibelli.
   Ενώ, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των εξής:
   του 30% των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος» του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών κάθετων αξόνων, περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης), του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η αξιοποίηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων από τον ιδιωτικό τομέα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνουν:
   την άμεση μείωση του δημόσιου χρέους το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού την αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ύ Δημοσίου, που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και ιδιαίτερα της περιφέρειας, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέα φορολογικά έσοδα και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία καινοτόμων έργων, τα οποία θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη και στη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην αναβάθμιση κρίσιμων κλάδων όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός, την εισαγωγή νέων και επενδυτικά ελκυστικών μηχανισμών ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος (ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ, κ.λπ.) τη συνδρομή στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, σταθερού, αποτελεσματικού και λειτουργικού ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου επενδύσεων.
  • By Engineer
   Με την συμμετοχή δέκα επενδυτικών σχημάτων έληξε η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α φάση) για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ).
   Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η Avialliance, θυγατρική του καναδικού επενδυτικού ομίλου PSP, που ελέγχει ήδη το 45% της ΔΑΑ.
   Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ,  ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):
   1. ADP GROUPE
   2. APG ASSET MANAGEMENT
   3. AVIALLIANCE GMBh
   4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE
   5. FIRST STATE INVESTMENTS
   6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS
   7. VINCI AIRPORTS
   8. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF
   9. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS
   10. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION
   Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.