Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Στο 2% η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στην Ελλάδα


    «Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και η εφαρμογή τους κυρίως στην γεωργία στην Ελλάδα προχωρά πολύ αργά καθώς δεν ξεπερνά το 2%» επεσήμανε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, σε ημερίδα με θέμα: «"Κλείνοντας" τον κύκλο νερού: επαναχρησιμοποίηση λυμάτων από το χωράφι ως τη βιομηχανία», στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η οποία έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

     

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Κρεστενίτης «με τις σύγχρονες μεθόδους χρειάζεται να αλλάξουμε την αντίληψη του κόσμου και να απαιτήσουμε την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων με απόλυτη προσήλωση στη δημόσια υγεία». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΥΑΘ Α.Ε., η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων ΑΠΘ, η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση και η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας.

     

    Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας μίλησε στη Greenagenda.gr η Ελπίδα Κολοκυθά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία τόνισε την ανάγκη να αλλάξουμε τη χρήση και τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων.«Το υπάρχον οικονομικό μοντέλο μας οδήγησε σε απίθανα περιβαλλοντικά αδιέξοδα. Το νερό είναι συναφές όχι μόνο με το περιβάλλον αλλά και με την ανάπτυξη, για αυτό χρειάζεται να κάνουμε εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Άρα, προέχει να σταματήσουμε τη κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Ουσιαστικά χρειάζεται να κάνουμε εξοικονόμηση του νερού και να το χρησιμοποιήσουμε και αλλιώς, δηλαδή να ανακυκλώνουμε το νερό και να επαναχρησιμοποιούμε τα απόβλητα λόγω των περιορισμένων υδατικών πόρων» υπογράμμισε η κ. Κολοκυθά.

     

    Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να έχουμε σοβαρή μείωση των βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην επάρκεια του νερού.

     

    «Μια καλή πρακτική είναι επεξεργασία του νερού κατά τη διάθεση των ανεπεξέργαστων αποβλήτων και λυμάτων ώστε να αξιοποιηθούν για δευτερεύουσες χρήσεις όπως στα πάρκα και τα πλυντήρια αυτοκίνητων. Οι συγκεκριμένες χρήσεις δεν χρειάζονται καθαρό νερό. Για αυτό χρειαζόμαστε και ένα δεύτερο δίκτυο που να διαθέτει ανακυκλώσιμο νερό» υποστήριξε η κ. Κολοκυθά.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF-2-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.