Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Στροφή σε πράσινες και έξυπνες κατοικίες


    Στροφή σε κατοικίες που ενσωματώνουν υψηλότερη τεχνολογία με στόχο να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα και να διασφαλίσουν περισσότερα βιωσιμότητα έχει αρχίσει να καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε όλο και περισσότερες χώρες.

    Πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για αναγκαστική στροφή ακόμη και από νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος της ενέργειας που έχει δημιουργηθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και κυρίως από την πόλεμο στην Ουκρανία που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

    Ενώ παλιότερα οι πιο πράσινες και έξυπνες κατοικίες αφορούσαν κυρίως νεόδμητα ακίνητα, τώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προχωρούν σε μετατροπές και παλαιότερων κατοικιών κάνοντας χρήση και επιδοτήσεων που προσφέρουν ορισμένες χώρες.

    Έξυπνα σπίτια χαρακτηρίζονται κατοικίες που ενσωματώνουν μεταξύ άλλων πράσινες τεχνολογίες που μεγιστοποιούν τη χρήση της διαθέσιμης ενέργειας –κι ευνοούν και το πορτοφόλι των ιδιοκτητών. Πρόκειται για χρήση πιο σύγχρονης τεχνολογίας που παράγει περισσότερη θερμότητα ή ψύξη σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνεται. Πολλές φορές επιτυγχάνεται με αυτή καλύτερη επικοινωνία μεταξύ περιφερειακών συσκευών από κλιματιστικά μέχρι λέβητες, ψυγεία και κουζίνες. Ανάμεσα σε όσα χρησιμοποιούνται τελευταία είναι πιο έξυπνοι θερμοστάτες οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από φορείς όπως η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του μηνιαίου λογαριασμού ενέργειας από 10% έως 30%.

    Επίσης σημαντικές παρεμβάσεις γίνονται σε κατοικίες και όσον αφορά τη μόνωση ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερη δροσιά και καλοκαίρι και πιο πολύ ζέστη το χειμώνα, «παγιδεύοντας» στο εσωτερικό τους την υπάρχουσα θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Οι έξυπνες και πράσινες κατοικίες αποτελούν σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επειδή στις πόλεις ζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη.

    Στοιχεία ΟΗΕ

    Νέα στοιχεία από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι εάν και οι πόλεις καταλαμβάνουν το 3% των χερσαίων εκτάσεων της Γης, εκεί ζει το 50% περίπου του πληθυσμού. Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στις πόλεις παράγεται το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2020 ο συνολικός αριθμός των κατοίκων του πλανήτη που ζούσαν σε πόλεις ανερχόταν σε περίπου 4,4 δις, ενώ το 2050 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 6,7 δις άτομα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Επιπλέον το δομημένο περιβάλλον αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων JLL. Ουσιαστικά αυτό δείχνει πως ο κλάδος των ακινήτων και ιδιαίτερα των έξυπνων και πράσινων ακινήτων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις προσπάθειες για περισσότερη βιωσιμότητα, ειδικά στις πόλεις.
    Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και για το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια του μπλοκ των χωρών αυτών. Ενώ άλλοι τομείς υψηλών εκπομπών ρύπων, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, έχουν επωφεληθεί από καινοτομίες στην ανανεώσιμη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, ο κατασκευαστικός κλάδος δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη κάθε πιθανό δυναμικό. Η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα παραμένουν μεταξύ των βιομηχανιών με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών της ΕΕ είναι παλιό και ενεργειακά αναποτελεσματικό και σε αυτό υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση.


    Πηγή: https://www.in.gr/2022/05/31/b-science/perivallon-b-science/prasines-kai-eksypnes-katoikies-gia-ena-viosimo-mellon/



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.