Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Το ΣτΕ μπλοκάρει την επένδυση στην Κασσιώπη


    Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την επένδυση στην Κασσιώπη στην Κέρκυρα αφού για λόγους εθνικής ασφάλειας που ανάγονται στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, έκρινε παράνομο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

     

    Με το διάταγμα αποφασιζόταν η κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιώπης και επανακαθορίζονταν τα όρια του οχυρού σε νέα θέση. Η έκταση όμως έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital.

    ste_kasiopi_550x.jpg

     

    Το Δικαστήριο, παγώνοντας ουσιαστικά την επένδυση, κρίνει αντίθετα από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που είχε αποφανθεί υπέρ της μεταφοράς του σε νέα θέση, χωρίς (κατά τους δικαστές) να γνωρίζει που ακριβώς είναι η νέα θέση, καθότι θα την προσδιόριζε το ΤΑΙΠΕΔ.

     

    Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ αριθμ. 52/2013 γνωμοδότησή τους αναφέρεται στο σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης της Κασσιώπης (489 στρέμματα) που εντάσσεται στη δέσμευση της χώρας στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να «πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012 "μνημόνιο" μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) στο οποίο πέραν της μετάθεσης αποφασίζεται το ΤΑΙΠΕΔ να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου οχυρού.

     

    Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συναίνεσε αλλά οι δικαστές επισημαίνουν ότι δεν γνώριζε τις συντεταγμένες , αφού σύμφωνα με τη γνωμοδότησή τους στην απόφαση αναφέρεται ότι "το ΑΝΣ, αφού έλαβε υπόψη σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΓΕΝ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στα οποία προβλέπεται μόνο η έκταση της νέας θέσεως του ναυτικού οχυρού (7,2 στρέμματα) και το γεγονός ότι η ακριβής νέα θέση (συντεταγμένες) του νέου ναυτικού οχυρού αναμένεται να καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ".

     

    Πηγή: www.buildnet.gr





    dimitris GM

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Καλημέρα Δημήτρη .

    Εχω μιά απορία , προς συζήτηση .

     

    Αν το ΑΝΣ απαντήσει , ότι αποφάσισε έτσι , αφού η ακριβής θέση του ναυτικού οχυρού , μέσα στην έκταση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία , διότι η μορφολογία του εδάφους και οι συνθήκες ελεύθερης θέας , το ικανοποιούν σε κάθε σημείο , τότε τι θα πεί το ΣτΕ ?

     

    Από την άλλη με την απόφαση του αυτή , θέτει ένα πολύ σοβαρό θέμα , ότι οι Ναύαρχοι του ΑΝΣ , δεν έκαναν το καθήκον τους ως στρατιωτικοί και εν γνώσει τους , με τις πράξεις τους και με τις παραλείψεις τους , αποδέχθηκαν μείωση του επιπέδου ασφαλείας και άμυνας της χώρας μας .

     

    Είναι έτσι ? Γιατί δεν θέλω να σκεφτώ τι θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη με αυτά που προβλέπει ο ΣΠΚ γιά αυτή την περίπτωση .

     

    Στην πράξη βέβαια , μάλλον πρόκειται γιά μιά από αυτές τις "πολιτικές" αποφάσεις που διαχρονικά βγάζουν οι υπέρμαχοι του "κράτους των δικαστών" , ώστε να δείχνουν την ισχύ τους .

     

    Τελικά ίσως το πρόβλημα αυτό υπάρχει γιατί η εκτελεστική εξουσία δεν ασκεί τον ρόλο της και επιτρέπει την υποκατάσταση της .

    Link to comment
    Share on other sites

    Ρωσο-Αμερικανιές πάλι.........

     

     

    NCH Capital Inc.

    452 Fifth Avenue

    24th Floor

    New York, New York 10018

    Telephone: (212) 641-3200

    Facsimilie: (212) 641-3201

     

    Contact:

    Stacey Jordan

    [email protected]

    Telephone: (212) 641-3241

    russia_3.jpg

     

    Regional Offices

     

    Brazil

    NCH Brazil

    Av. Borges de Medeiros 633

    Sala 204

    Leblon, Rio de Janeiro CEP 22430-041

    [email protected]

     

    Bulgaria

    NCH Advisors Inc.

    67-B Hose de San Martin Str.

    1111 Sofia, Bulgaria

    [email protected]

     

    Latvia

    NCH Advisors Inc.

    Baznicas 20/22

    Riga, Latvia LV-1010

    [email protected]

     

    Moldova

    NCH Advisors Inc.

    Skytower Office Center

    4th floor, Office E

    63, Vlaicu Pircalab Street

    MD-2012 Chisinau

    Republic of Moldova

    [email protected]

     

    Romania

    NCH Advisors Inc.

    Wilmington-Sucursala Bucuresti

    Bd. Pierre de Coubertin, nr.3-5

    Office Center, Sector 2

    Bucharest, Romania 021902

     

     

     

    Russia

    NCH Advisors Inc.

    2/2 Paveletskaya Square

    Moscow, Russia 115054

     

    NCH Direct Investments Russia

    Capital Tower Business Center

    29, 1st Brestskaya Street

    Moscow, Russia 125047

    [email protected]

     

    NCH Advisors Inc.

    138 Obvodny Canal Embankment

    Building 101

    Treugolnik Business Center

    3rd Floor

    St. Petersburg 190020, Russia

    [email protected]

     

    Ukraine

    NCH Advisors Inc.

    27-T Degtyarevskaya Street

    2nd Floor

    Kyiv, Ukraine 04119

     

    Western Balkans

    NCH Advisors Inc.

    SkyTower, No. 72

    Rr. Deshmoret e 4 Shkurtit

    Tirana, Albania

     

    Selected NCH Portfolio Company Links

    www.velpitar.ro

    www.librabank.ro

    www.rigaplaza.lv

    www.sidrabe.com

    www.groglass.com

    www.domuss.lv

    www.domusszeme.lv

    www.gipsafabrika.lv

    www.tranzit.com.al

    www.creditrapid.md

    Link to comment
    Share on other sites

    το ΣτΕ....ξεμπλοκαρει την επενδυση

     

    «Δεν ανήκει στο δίκτυο Natura ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την τουριστική ανάπτυξη της Κασσιώπης Κέρκυρας

       
     
    Αθήνα
    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3874/2014 απόφασή της απέρριψε την αίτηση έξι κατοίκων της Κασσιώπης Κέρκυρας που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 12.11.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης, καθώς και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής Ερημίτης της Κασσιώπης Κέρκυρας.

    Οι σύμβουλοι επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν προσκρούει την διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των  κατοίκων.

    Η επίμαχη έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται περίπου στα 447 στρέμματα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού  σχεδίου, ενώ σε  τμήμα της έκτασης, 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει ναυτικό οχυρό.

    Όπως είναι γνωστό στην  περιοχή της Κασσιώπης πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν  ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ, γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.

    Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι επικαλέστηκαν κατά κανόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λ.π.) και ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι και  οικότοπος.

    Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η περιοχή της Κασσιώπης δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, αλλά και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει στην Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στην Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, την Ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του τοπίου.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

     
     
     
    υγ
    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.