Jump to content
 • Novatron
 • dimitris GM
  dimitris GM

  Το ΣτΕ μπλοκάρει την επένδυση στην Κασσιώπη

  Sign in to follow this  

  Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την επένδυση στην Κασσιώπη στην Κέρκυρα αφού για λόγους εθνικής ασφάλειας που ανάγονται στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, έκρινε παράνομο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

   

  Με το διάταγμα αποφασιζόταν η κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιώπης και επανακαθορίζονταν τα όρια του οχυρού σε νέα θέση. Η έκταση όμως έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital.

  ste_kasiopi_550x.jpg

   

  Το Δικαστήριο, παγώνοντας ουσιαστικά την επένδυση, κρίνει αντίθετα από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που είχε αποφανθεί υπέρ της μεταφοράς του σε νέα θέση, χωρίς (κατά τους δικαστές) να γνωρίζει που ακριβώς είναι η νέα θέση, καθότι θα την προσδιόριζε το ΤΑΙΠΕΔ.

   

  Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ αριθμ. 52/2013 γνωμοδότησή τους αναφέρεται στο σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης της Κασσιώπης (489 στρέμματα) που εντάσσεται στη δέσμευση της χώρας στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να «πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012 "μνημόνιο" μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) στο οποίο πέραν της μετάθεσης αποφασίζεται το ΤΑΙΠΕΔ να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου οχυρού.

   

  Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συναίνεσε αλλά οι δικαστές επισημαίνουν ότι δεν γνώριζε τις συντεταγμένες , αφού σύμφωνα με τη γνωμοδότησή τους στην απόφαση αναφέρεται ότι "το ΑΝΣ, αφού έλαβε υπόψη σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΓΕΝ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στα οποία προβλέπεται μόνο η έκταση της νέας θέσεως του ναυτικού οχυρού (7,2 στρέμματα) και το γεγονός ότι η ακριβής νέα θέση (συντεταγμένες) του νέου ναυτικού οχυρού αναμένεται να καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ".

   

  Πηγή: www.buildnet.gr


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Καλημέρα Δημήτρη .

  Εχω μιά απορία , προς συζήτηση .

   

  Αν το ΑΝΣ απαντήσει , ότι αποφάσισε έτσι , αφού η ακριβής θέση του ναυτικού οχυρού , μέσα στην έκταση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία , διότι η μορφολογία του εδάφους και οι συνθήκες ελεύθερης θέας , το ικανοποιούν σε κάθε σημείο , τότε τι θα πεί το ΣτΕ ?

   

  Από την άλλη με την απόφαση του αυτή , θέτει ένα πολύ σοβαρό θέμα , ότι οι Ναύαρχοι του ΑΝΣ , δεν έκαναν το καθήκον τους ως στρατιωτικοί και εν γνώσει τους , με τις πράξεις τους και με τις παραλείψεις τους , αποδέχθηκαν μείωση του επιπέδου ασφαλείας και άμυνας της χώρας μας .

   

  Είναι έτσι ? Γιατί δεν θέλω να σκεφτώ τι θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη με αυτά που προβλέπει ο ΣΠΚ γιά αυτή την περίπτωση .

   

  Στην πράξη βέβαια , μάλλον πρόκειται γιά μιά από αυτές τις "πολιτικές" αποφάσεις που διαχρονικά βγάζουν οι υπέρμαχοι του "κράτους των δικαστών" , ώστε να δείχνουν την ισχύ τους .

   

  Τελικά ίσως το πρόβλημα αυτό υπάρχει γιατί η εκτελεστική εξουσία δεν ασκεί τον ρόλο της και επιτρέπει την υποκατάσταση της .

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ρωσο-Αμερικανιές πάλι.........

   

   

  NCH Capital Inc.

  452 Fifth Avenue

  24th Floor

  New York, New York 10018

  Telephone: (212) 641-3200

  Facsimilie: (212) 641-3201

   

  Contact:

  Stacey Jordan

  [email protected]

  Telephone: (212) 641-3241

  russia_3.jpg

   

  Regional Offices

   

  Brazil

  NCH Brazil

  Av. Borges de Medeiros 633

  Sala 204

  Leblon, Rio de Janeiro CEP 22430-041

  [email protected]

   

  Bulgaria

  NCH Advisors Inc.

  67-B Hose de San Martin Str.

  1111 Sofia, Bulgaria

  [email protected]

   

  Latvia

  NCH Advisors Inc.

  Baznicas 20/22

  Riga, Latvia LV-1010

  [email protected]

   

  Moldova

  NCH Advisors Inc.

  Skytower Office Center

  4th floor, Office E

  63, Vlaicu Pircalab Street

  MD-2012 Chisinau

  Republic of Moldova

  [email protected]

   

  Romania

  NCH Advisors Inc.

  Wilmington-Sucursala Bucuresti

  Bd. Pierre de Coubertin, nr.3-5

  Office Center, Sector 2

  Bucharest, Romania 021902

   

   

   

  Russia

  NCH Advisors Inc.

  2/2 Paveletskaya Square

  Moscow, Russia 115054

   

  NCH Direct Investments Russia

  Capital Tower Business Center

  29, 1st Brestskaya Street

  Moscow, Russia 125047

  [email protected]

   

  NCH Advisors Inc.

  138 Obvodny Canal Embankment

  Building 101

  Treugolnik Business Center

  3rd Floor

  St. Petersburg 190020, Russia

  [email protected]

   

  Ukraine

  NCH Advisors Inc.

  27-T Degtyarevskaya Street

  2nd Floor

  Kyiv, Ukraine 04119

   

  Western Balkans

  NCH Advisors Inc.

  SkyTower, No. 72

  Rr. Deshmoret e 4 Shkurtit

  Tirana, Albania

   

  Selected NCH Portfolio Company Links

  www.velpitar.ro

  www.librabank.ro

  www.rigaplaza.lv

  www.sidrabe.com

  www.groglass.com

  www.domuss.lv

  www.domusszeme.lv

  www.gipsafabrika.lv

  www.tranzit.com.al

  www.creditrapid.md

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  το ΣτΕ....ξεμπλοκαρει την επενδυση

   

  «Δεν ανήκει στο δίκτυο Natura ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την τουριστική ανάπτυξη της Κασσιώπης Κέρκυρας

     
   
  Αθήνα
  Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3874/2014 απόφασή της απέρριψε την αίτηση έξι κατοίκων της Κασσιώπης Κέρκυρας που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 12.11.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης, καθώς και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής Ερημίτης της Κασσιώπης Κέρκυρας.

  Οι σύμβουλοι επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν προσκρούει την διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των  κατοίκων.

  Η επίμαχη έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται περίπου στα 447 στρέμματα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού  σχεδίου, ενώ σε  τμήμα της έκτασης, 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει ναυτικό οχυρό.

  Όπως είναι γνωστό στην  περιοχή της Κασσιώπης πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν  ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ, γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.

  Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι επικαλέστηκαν κατά κανόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λ.π.) και ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι και  οικότοπος.

  Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η περιοχή της Κασσιώπης δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, αλλά και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει στην Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στην Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, την Ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του τοπίου.

  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

   
   
   
  υγ
  Edited by dimitris GM

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.