Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Όλο το ν/σ για την ανακύκλωση - Τέλος στην πλαστική σακούλα από το 2018


    Στη μείωση της τελικής διάθεσης των αποβλήτων μέσω της ενθάρρυνσης της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης των υλικών και της ανακύκλωσης, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νέο Σχέδιο Νόμου που αφορά στην εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών κι άλλων προϊόντων.

     

    Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή, με βασική του αρχή: «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο, πατώντας ΕΔΩ.

     

    Ειδικότερα, στα μέτρα που προβλέπονται, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η χρήση υλικών που προέρχονται από ανακυκλωμένα απόβλητα συσκευασίας για την παραγωγή συσκευασιών και άλλων προϊόντων με σκοπό τη βελτίωση της αγοράς για τα συγκεκριμένα υλικά.

     

    Όπως αναφέρεται, από την 1η Ιαναουρίου 2018:

     

    - δεν επιτρέπεται η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

     

    - επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους, ανά τεμάχιο. Το περιβαλλοντικό τέλος θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό θα αποτελούν δημόσιο έσοδο που θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και, στη συνέχεια θα ανταποδίδεται υπέρ του ΕΟΑΝ.

     

    - καθίσταται υποχρεωτική η αποτύπωση επί των πλαστικών σακουλών μεταφοράς κωδικού αναφοράς των στοιχείων προέλευσης τόπου και ημερομηνία παραγωγής.

     

    Για την εφαρμογή των μέτρων, το πάχος για τις πλαστικές σακούλες καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών.

     

    Με ΚΥΑ καθορίζονται επίσης το ύψος των περιβαλλοντικών τελών, ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής, είσπραξης και απόδοσής του, οι δράσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη, οι υποχρεώσεις εμπόρων και παραγωγών, οι έλεγχοι κ.α. Το σχέδιο νόμου, που είχε επεξεργαστεί πέρσι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης χωρίς να προλάβει να θεσμοθετήσει, ανοίγει ξανά την συζήτηση με τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης, τους δήμους και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες το σχέδιο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους φορείς της ανακύκλωσης. Ο ίδιος προβληματισμός παραμένει, καθώς οι διατάξεις του προηγούμενου σχεδίου που χαρακτηρίζονταν δυσμενείς από τον κλάδο, παραμένουν και στο παρών σχέδιο.

     

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν με πάνω από 10% των εισφορών τους, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Η πρόβλεψη δεν εφαρμόζεται τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας των συστημάτων και για φορείς που το κόστος λειτουργίας είναι μόνο διοικητικό.

     

    Πλαφόν μπαίνει και στα αποθεματικά τους, δηλαδή στα έσοδα που δεν καλύπτουν το κόστος ανακύκλωσης. Το σχέδιο διατηρεί την προηγούμενη ρύθμιση βάσει της οποίας για όσα συστήματα έχουν συμπληρώσει τριετία, το αποθεματικό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 35% των διαθέσιμων συνολικών εσόδων κατά το προηγούμενο έτος χωρίς προηγούμενη απόφαση του Οργανισμού Ανακύκλωσης.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Θα μπορούσαν να επιβάλλουν με νόμο τη χρήση βιοδιασπώμενων σακούλων, όπως τη σακούλα από καλαμπόκι ή από πατάτα.

     

    http://www.ellinovretaniko.gr/periodiko/periodiko-32/32_10.html

     

    Αντί αυτού όμως, κάνουν μπίζνα με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίζοντας όμως να επιτρέπουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος μέσω της διάθεσης των πλαστικών σακούλων.

    Link to comment
    Share on other sites

    το θέμα δεν είναι μόνο το αν γίνεται κάποια μπίζνα, το θέμα σήμερα είναι οτι το κόστος της βιοδιασπώμενης είναι ακόμα ψηλότερο, πολλά super market αν κατόρθωναν να φτιάξουν κατα τι φτηνότερες βιοδιασπώμενες θα επέβαλαν τη χρήση τους

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι βιοδιασπωμενες δεν ειναι λυση.

    Αν γινει καθολικη η χρηση τους, θα χρειαζομαστε χιλιαδες στρεμματα για να καλλιεργουμε καλαμποκια για να φτιαχνουμε σακουλες.

     

    Η λυση ειναι η υφασματικη σακουλα.

    Link to comment
    Share on other sites

    εγω συμφωνώ με αυτό, την σακούλα ικεα την θεωρώ καλύτερη και το παλιό καρότσι της νοικοκυράς με τις ρόδες το θεωρώ ακόμα καλό, σιγουρα δεν συμφωνώ με την τακτική να παίρνουν μια σακούλα και να βάζουν 2 γιαουρτάκια, να μαζευουν και να μαζευουν σακούλες

    Link to comment
    Share on other sites

    Το παραπάνω "ΕΔΩ" που δεν λειτουργεί, είναι  ΕΔΩ.

    ΟΚ, να πετάμε χύδην τα σκουπίδια στους κάδους. Οι κάδοι θα πλένονται καθημερινά; Θα μαζεύουν-σκουπίζουν οι σκουπιδιάριδες ό,τι πέφτει κάτω κατά το άδειασμα του κάδου, ώστε το πρωί οι δρόμοι να λάμπουν; Οι αποχετεύσεις στην Ελλάδα δεν είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να δέχονται και χαρτιά. Οπότε;

    Και κάτι ακόμα. Τα έσοδα που θα πάνε στον ΕΟΑΝ, από πρόστιμα και "ανταποδοτικά τέλη" θα διατίθενται για το περιβάλλον ή θα καταλήξουν σαν τα΄έσοδα των δήμων από την εξαγορά της μη δημιουργίας θέσεων στάθμευσης; Γιατί η ελληνική εμπειρία είναι άσχημη όσον αφορά τα "ανταποδοτικά" τέλη...

    Edited by panos-vicious
    Link to comment
    Share on other sites

    Oι κάδοι θα πλένονται καθημερινά; Θα μαζεύουν-σκουπίζουν οι σκουπιδιάριδες ό,τι πέφτει κάτω κατά το άδειασμα του κάδου, ώστε το πρωί οι δρόμοι να λάμπουν;

     

    Ούτε με παναγίες απλά....

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.