Jump to content
 • Novatron
 • Περιβάλλον

  Περιβάλλον

  783 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι αντιμέτωποι με σοβαρή έλλειψη νερού τουλάχιστον για ένα μήνα κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
    
   Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρότερο από ό,τι είχαν δείξει οι προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εκτιμούσαν ότι αφορά 1,7 έως 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
    
    
   Οι προηγούμενες εκτιμήσεις γίνονταν σε ετήσια βάση, ενώ η νέα μελέτη αναφέρεται σε μηνιαία βάση.
    
   Γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό νερό για τουλάχιστον το μισό έτος. Περίπου 500 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές, όπου η κατανάλωση νερού είναι διπλάσια από ό,τι η αναπλήρωση του γλυκού νερού μέσω των βροχών.
    
   Από τα τέσσερα δισεκατομμύρια, τα δύο δισεκατομμύρια που βρίσκονται αντιμέτωπα με περιοδικές ελλείψεις νερού, ζουν στην Κίνα και στην Ινδία, στις δύο πολυπληθέστερες χώρες της Γης. Όμως δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς ελλείψεις νερού σημειώνονται ακόμα και στις ΗΠΑ, σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα.
    
   Η Αυστραλία και η Νότια Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ανήκουν επίσης στα ανεπτυγμένα μέρη με περιοδική κατά τόπους λειψυδρία.
    
   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ‘Αριεν Χέκστρα του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Τβέντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να αξιοποιηθούν από κυβερνήσεις και εταιρείες (ύδρευσης κ.α.), για να βελτιώσουν τη στρατηγική τους σε σχέση με τη διαχείριση του γλυκού νερού, το οποίο αναδεικνύεται σταδιακά στον υπ” αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
    
   Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η βελτίωση του επιπέδου ζωής, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η επέκταση της αρδευόμενης γεωργίας είναι οι κύριες αιτίες για τη διαρκή αύξηση της ζήτησης νερού διεθνώς.
    
   Το αποτέλεσμα είναι να αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος μελλοντικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. αύξηση μεταναστεύσεων και προσφυγικών ρευμάτων.
    
   Η ζήτηση και η προσφορά νερού ποικίλουν συνεχώς ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία. Η Υεμένη μπορεί να στερέψει από νερό σε λίγα χρόνια, ενώ για αρκετές άλλες χώρες (Πακιστάν, Ιράν, Μεξικό, Σ.Αραβία κ.α.) χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντάς τους συνεχώς πέφτει. Η μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμη και στο Λονδίνο η κατανάλωση νερού δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη στα τρέχοντα επίπεδα.
    
   —Οι αιτίες
    
   Η έρευνα επισημαίνει ότι όσον αφορά το προσωπικό «αποτύπωμα νερού» κάθε ανθρώπου, μόνο ένα ποσοστό 1% έως 4% αφορά την οικιακή κατανάλωση (π.χ. πόση ώρα κάνει ντους).
    
   Αντίθετα, το 25% του ατομικού αποτυπώματος αφορά την κατανάλωση κρέατος, καθώς χρειάζονται πάνω από 15.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος (σχεδόν όλο αυτό το νερό διοχετεύεται στην άρδευση των καλλιεργειών που παράγουν τις ζωοτροφές).
    
   Έτσι, αν κανείς τρώει περισσότερο ψάρι και λιγότερο κρέας, βοηθά σημαντικά στη μάχη κατά της λειψυδρίας!
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2016/02/16/nero-leipsydria-kreatofagia-128553/

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Φάκελο για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Φυλής, ώστε να επιτραπεί η χρησιμοποίηση του «μίνι Κυττάρου» και της α΄ φάσης του ΧΥΤΑ μέχρι κορεσμού της, έχει υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
   Ο επιπλέον χώρος, η χρήση του οποίου αποφασίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, θα διατηρήσει στη ζωή τον ΧΥΤΑ για ακόμα 8-10 μήνες, ενώ 2-4 μήνες ακόμα θα εξασφαλιστούν από τη χρησιμοποίηση των γειτονικών στο σημείο περιοχών, των οποίων η χρήση είχε σταματήσει λόγω καθιζήσεων. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Αττική και η σεναριολογία για τις προθέσεις της Περιφέρειας καλά κρατούν.
   Το ρεπορτάζ της «Κ», που αποκάλυψε τις προθέσεις του ΕΔΣΝΑ για τη χωροθέτηση δύο νέων ΧΥΤΥ στα Μέγαρα και στο Κορωπί φαίνεται ότι πυροδότησε διάφορες εξελίξεις. Κατ’ αρχάς, η ανακοίνωση των αποφάσεων μετατέθηκε για αργότερα, ενώ το πιθανότερο είναι στην τροποποίηση του νόμου του 2003 (με τον οποίο χωροθετήθηκαν τρεις ΧΥΤΑ στην Αττική) να συμπεριληφθούν κι άλλες θέσεις, σε χαμηλότερη προτεραιότητα. Νωρίτερα, ο ΕΔΣΝΑ θα «ξεδιπλώσει» το πλήρες σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, συγκεκριμενοποιώντας τις θέσεις των υποδομών (όπως ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, σταθμοί μεταφόρτωσης κ.λπ.) που «φωτογράφιζε» το περιφερειακό σχέδιο για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ).
   Οι κινήσεις της Περιφέρειας επιδέχονται, όπως ήταν επόμενο, πλήθος ερμηνειών. Χθες, το «Δυτικό Μέτωπο» (μια συλλογικότητα πολιτών από τη Δυτική Αττική) υποστήριξε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτό τον ΧΥΤΑ μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Γνωρίζουν καλά ότι ο ΧΥΤΑ θα “σκάσει” προτού προλάβουν καν να ξεκινήσουν τις μελέτες για τους νέους ΧΥΤΥ», αναφέρει. Επομένως, καταλήγει, η υπόθεση αυτή είναι ουσιαστικά μια πρόφαση «για μια νέα, θηριώδη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στη λεγόμενη γ΄ φάση». Αυτή είναι μια εκδοχή.
   Ορισμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι (παρατάξεων της αντιπολίτευσης) έχουν μια διαφορετική εκδοχή: ότι η έναρξη της διαδικασίας χωροθέτησης ΧΥΤΥ γίνεται προκειμένου η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και το δ.σ. του ΕΔΣΝΑ να προστατευθούν νομικά, στην πιθανότητα να αναζητηθούν ευθύνες για τη χαώδη κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Αττική στο ενδεχόμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ προτού βρεθεί εναλλακτική λύση. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια διαψεύδει κατηγορηματικά όλες αυτές τις τοποθετήσεις, μιλώντας για σεναριολογία. Οσο για τον ΧΥΤΑ Φυλής, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, υποστηρίζοντας όμως ότι αφορά όσα είναι ήδη γνωστά, δηλαδή τη χρησιμοποίηση του «μίνι-κυττάρου» και την ολοκλήρωση της α΄ φάσης, στα σημεία όπου υπήρξε καθίζηση λόγω αποσύνθεσης των απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μετάθεση του χρόνου ανακοίνωσης των αποφάσεων της Περιφέρειας δεν εξυπηρετεί την κατάσταση. Οπως δήλωσε προχθές η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, «η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Αττική, όπου μετά την πλήρη αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου το 2015 δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα έργο, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας έγκρισης για περιβαλλοντικές άδειες».

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Ένας ακόμη ΧΥΤΑ σε νησί του Αιγαίου απέσπασε αδειοδότηση και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.
   Το νησί της Κέας (στη θέση Πάουρα) θα φιλοξενήσει τον νέο ΧΥΤΑ κατόπιν σχετικής αδειοδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
    
   Φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ είναι ο Δήμος Κέας και η επιφάνεια του χώρου των εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 40 στρέμματα περίπου. Ο σχεδιασμός του αφορά αποδοχή μη επικίνδυνων στερεών απόβλητων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο.
    
   Ο ΧΥΤΑ της Κέας θα μπορεί να αποδέχεται προσωρινά εκτός του κυττάρου και αγροτικά απόβλητα.
    
   Ο όγκος του ΧΥΤΑ σύμφωνα με την άδεια είναι 75.000 mᶾ συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης. Η μέση ετήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε 3.139 tn/y στερεών αποβλήτων. Η χρονική διάρκεια επαρκούς λειτουργίας του προβλέπεται για 20 τουλάχιστον έτη.
    
   Ο Δήμος Κέας ως φορέας λειτουργίας θα τηρεί τα έγγραφα ελέγχου και παρακολούθησης σε έγγραφη και ηλεκτρονική μορφή.
    
   Η ισχύς της άδειας πέραν της πρόβλεψης λειτουργίας του ΧΥΤΑ επί εικοσαετία θα ισχύει για 5 έτη από την ημερομηνία της έκδοσής της, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
    
   Η διαχείριση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και η ύπαρξη ΧΥΤΑ στα νησιά αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου υποστηρίζει.
    
   Όπως δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, η αδειοδότηση και η ανανέωση της άδειας λειτουργίας των ΧΥΤΑ, καθώς και άλλα έργα όπως εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αποτελούν προτεραιότητα για το Νότιο Αιγαίο.
    
   Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και ο Δήμος Άνδρου για την επεξεργασία των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού του νησιού.
    
   Έτσι θα κατασκευαστεί υποδομή για την επεξεργασία της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπης), καθώς και του αντίστοιχου αγωγού διάθεσής της από τον Βιολογικό Καθαρισμό.
    
   Η παραγόμενη λυματολάσπη, με την κατάλληλη επεξεργασία που θα υφίσταται, θα αδρανοποιείται και με τον εμπλουτισμό της σε ασβέστιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα για συγκεκριμένες καλλιέργειες.
    
   Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%87%CF%85%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5/

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Νέο χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε, σταδιακά, τις προηγούμενες ημέρες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά τα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον στο opengov. Πρόκειται για τα νομοσχέδια:
    
   - «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη», που αφο- ρά την αντικατάσταση του ν. 4269/2014 - «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που περιλαμβάνει αντικατάσταση του Ν4178 αλλά και σωρείας νομοθετικών κειμένων για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
    
   - «Τροποποίηση του Ν.2939/2001 – Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις».
    
   Αρχικά, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο Υπουρ- γός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα (σσ: δηλαδή την τρέχουσα, που αρχίζει από σήμερα) το Υπουργείο φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χωροταξία, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό αφορά την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ή αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατατίθεται επισήμως προς συζήτηση. Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Σαββατοκύριακου, στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι η νομοθετική παρέμβαση για την χωροταξία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016, ενώ στις αρχές του 2017 θα ακολουθήσουν άλλες δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανακύκλωση και τη δόμηση.
    
   Μένει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο το χρονοδιάγραμμα για το 4ο νομοσχέδιο του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, δηλαδή για το σχέδιο νόμο «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014», για τον οποίο κύκλοι του ΥΠΕΝ, στην τελευταία ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού προς δημοσιογράφους τόνιζαν ότι είναι προς «άμεση προώθηση» στη Βουλή.
    
   Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο να συνυποβάλλει τα δύο νομοσχέδια για τη χωροταξία σε ένα ενιαίο κείμενο, μαζί με τυχόν αναγκαίες διατάξεις για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης (αν προκύψουν κατά τη διαπραγμάτευση) αλλά και λοιπές εκκρεμούσες επείγουσες διατάξεις (όπως για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών).
    
   Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/41361/chronodiagrammata-ypen-pote-tha-elthoun-ta-nomoschedia-gia-chorotaxia-domisi-afthaireta-anakyklosi

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Στόχος του προγράμματος είναι να σταματήσει το φαινόμενο των χωματερών και της αξιοποίησης των αποβλήτων από άλλες χώρες.
   Την προκήρυξη προγράμματος, ύψους 80 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία και λειτουργία ελληνικών επιχειρήσεων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5».
   «Στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου μας είναι η επεξεργασία και η ανακύκλωση των αποβλήτων να γίνεται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό. Το νέο αυτό μέτρο θα ενισχύσει την εργασία, την κυκλική οικονομία, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ώστε να μην φεύγουν τα υλικά με καράβια για την Κίνα ή αλλού, αλλά να γίνονται νέα υλικά και νέα οικονομία εδώ, στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Διεκδικούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη διαχείριση αποβλήτων».
   Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ακόμα ότι από το 2015 έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη αλλαγή στα στερεά απόβλητα, η οποία αποσκοπεί στο να πάψει η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στις χωματερές και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα, όπως ήταν στο τέλος του 2014, με περίπου 400 χωματερές. «Έχουν πλέον μείνει λιγότερες από 50 χωματερές στη χώρα και ο στόχος είναι φέτος να έχουν και αυτές ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης, εντός του 2018, ώστε να μηδενίσουμε τα πρόστιμα», σημείωσε, με βάση την πρόσφατη προκήρυξη μέτρου στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ που έχουν απομείνει.
   Τόνισε ακόμα την ανάγκη της μετάβασης σε μια νέα διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με περισσότερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις χωροθετήσεις των νέων σύγχρονων έργων και τις αντιδράσεις γύρω από αυτές, λέγοντας ότι χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση και αξιοπιστία, γιατί πράγματι σημειώνονται καθυστερήσεις στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης αλλά και άρνηση των τοπικών κοινωνιών που βασίζεται στα ελλιπή έργα του παρελθόντος και εκφράζεται με απόψεις όπως «όχι στην αυλή μου».
   «Για παράδειγμα, στην Αττική 2-3 δήμοι έχουν υιοθετήσει πρακτικές διαχωρισμού των οργανικών υλικών και των κλαδεμάτων, μειώνοντας τα τέλη καθαριότητας, ενώ στις περιοχές όπου έχουμε λανθασμένα μοντέλα διαχείρισης χωματερών ή ΧΥΤΑ, καθυστέρηση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, ώστε οι ΧΥΤΑ να γίνουν ΧΥΤΥ, έχουμε αδυναμία κατανόησης των αλλαγών αυτών από τους πολίτες» σημείωσε.
   Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι έως το τέλος του 2018 όλοι οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί υποχρεωτικά στη διαλογή του οργανικού υλικού στην πηγή, διότι τα υλικά που σαπίζουν και πάνε σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) δημιουργούν υγρά απόβλητα πολύ επιβαρυντικά για το υπέδαφος, αλλά και αυξημένες εκπομπές αέριων ρύπων. «Εάν κάνουμε διαλογή στην πηγή, στο σπίτι, στο εστιατόριο, στις λαχαναγορές, στα σημεία πώλησης, οπουδήποτε, τότε έχουμε ωφέλιμα υλικά για την γεωργία, ενώ γλιτώνουμε όλες αυτές ολέθριες επιπτώσεις. Πρόκειται για πρακτική που υλοποιούσε η αγροτική οικονομία στη χώρα μας παραδοσιακά. Πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα τέτοιο οικολογικό μοντέλο παραγωγής» επεσήμανε.
   Ωστόσο, υπογράμμισε: «Πέρα από τον πολίτη και τον παραγωγό, πρέπει και η αυτοδιοίκηση να έχει τις υποδομές, τον εξοπλισμό, τις υπηρεσίες και σταθερό προσανατολισμό, διότι από τη μεριά μας έχουμε ήδη θεσπίσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις που θα επιτρέψουν αυτή την μεγάλη αλλαγή».
   Τέλος, ερωτηθείς για τις πρόσφατες πλημμύρες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν σε επαφές ήδη από την περασμένη Πέμπτη με τον δήμαρχο και γενικά τον δήμο Βόλβης, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και τον περιφερειακό διευθυντή Πυροσβεστικής, διότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση της περιοχής και απαιτήθηκε να αναλάβει η πολιτεία κεντρική πρωτοβουλία. Για τον ίδιο λόγο έγινε και αυτοψία στην περιοχή το περασμένο Σάββατο.
   «Έχουμε συντονιστεί με τον δήμο, ώστε να αξιοποιηθούν τα μηχανήματα έργου, καθώς και μηχανήματα από το Μηχανικό του Γ’ Σώματος Στρατού, αλλά και αρκετά από την Πολιτική Προστασία. Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί και η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για να δοθούν αποζημιώσεις στους πολίτες και τους επαγγελματίες» ανέφερε ο αν. ΥΠΕΝ και χαρακτήρισε το πλημμυρικό φαινόμενο πολυπαραγοντικό. «Υπήρχαν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν στην πλημμύρα στα Βρασνά, ξεκινώντας από την κλιματική αλλαγή, την πολύ έντονη βροχόπτωση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα του παρελθόντος και την άναρχη δόμηση ως κύρια χαρακτηριστικά του. Η σχέση όλων μας με τη φύση ήταν έως σήμερα αδηφάγα, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να επιταχύνουμε πολύ μεγάλα έργα, υψηλού προϋπολογισμού, με προτεραιότητα στους οικισμούς δίπλα στους οδικούς άξονες και τις βιομηχανικές περιοχές, γιατί η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών» κατέληξε.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Την ολοκλήρωση της καταστροφής των αποθεμάτων χημικών ουσιών της Συρίας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ιδιαίτερα τοξικών αερίων σαρίν και μουστάρδας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και συγκεκριμένα στο πλοίο Cape Ray χαιρέτησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
    
   Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες είχαν παραδοθεί στη διεθνή κοινότητα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
    
   Τα χημικά της Συρίας εξουδετερώθηκαν πάνω στο πολεμικό πλοίο USS Cape Ray που διασχίζει τη Μεσόγειο θάλασσα σε διεθνή ύδατα, και το οποίο είχε ειδικά διαμορφωθεί για την συγκεκριμένη διαδικασία. Στο USS Cape Ray είχαν μεταφερθεί οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες και η καταστροφή τους από υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.
    
   Την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του καθεστώτος Άσαντ επόπτευσε ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι τα χημικά στοιχεία που καταστράφηκαν ήταν για την κατασκευή των αερίων σαρίν και μουστάρδας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.
    
   Συνολικά καταστράφηκαν ένα σύνολο από 581 τόνους «πρόδρομων χημικών ουσιών» για την παραγωγή σαρίν και 19,8 τόνοι παραγόντων για την κατασκευή του αερίου μουστάρδας. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον κυβερνήτη του πλοίου USS Cape Ray ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσάκ Χάγκελ τον συνεχάρη για την «συμβολή του στην ασφάλεια του πλανήτη».
    
   Παρά την ικανοποίηση για την καταστροφή του αποθεματικού του συριακού χημικού οπλοστασίου οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη Δαμασκό ώστε να εξασφαλίσουν ότι το καθεστώς της συμμορφώνεται με τις διεθνείς δεσμεύσεις στο θέμα αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα διασφαλίσουν ότι η Συρία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να καταστρέψει και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις για την παραγωγή χημικών όπλων», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
   Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις «αποκλίσεις και παραλείψεις στα στοιχεία που παραδόθηκαν από τη Συρία προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και την πληροφορία ότι (χημικά όπλα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται» από το συριακό καθεστώς, στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται στη χώρα.
    
   Η Συρία έχει απομακρύνει συνολικά 1.300 τόνους χημικών παραγόντων. Η μεταφορά αυτών των όπλων και η καταστροφή τους, είναι το αποτέλεσμα της προσχώρησης της Συρίας στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων τον Οκτώβριο του 2013, ως μέρος της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας που επετεύχθη και απέτρεψε την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού στο τέλος του καλοκαιριού του 2013.
    
   Η καταστροφή των χημικών όπλων έρχεται ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της επίθεσης με χημικά που σκότωσε περισσότερους από 1.000 πολίτες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών και η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2014/08/19/ximika-syrias-katastrofi-116960/

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Πολύ μεγαλύτερη από τις έως τώρα εκτιμήσεις είναι η ρύπανση των ευρωπαϊκών υδάτων, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Σπουδών του Λάνταου και του Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών του Χέλμχολτς.
    
   Βασικός στόχος της ενδελεχούς έρευνας των γερμανών επιστημόνων ήταν να διαπιστωθούν οι συνέπειες των οργανικών χημικών ουσιών στους υδάτινους οργανισμούς. Η χρονική συγκυρία που πραγματοποιήθηκε δεν είναι τυχαία. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ συγκέντρωσαν στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων τα οποία διατέθηκαν τώρα και για επιστημονικούς σκοπούς.
    
   Βασικά συμπεράσματα
    
   Το αποτέλεσμα; Ο στόχος που έχει τεθεί -βάσει σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας- να υπάρξει μια «καλή οικολογική κατάσταση» των ευρωπαϊκών υδάτων μέχρι το 2015 κινδυνεύει να μην επιτευχθεί. Όπως εξηγεί ο Βέρνερ Μπρακ, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας: «Έχουμε πολλά και διαφορετικά δεδομένα από τις χώρες μέλη. Υπάρχουν χώρες που προχώρησαν σε έναν εξονυχιστικό έλεγχο, σε πολλά σημεία και για τον εντοπισμό πολλών και διαφορετικών χημικών.
    
   Υπάρχουν όμως άλλες στις οποίες παρουσιάζονται πολλά κενά στα δεδομένα που μας μετέφεραν. Συγκεντρώσαμε παρόλα αυτά όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και τα αξιολογήσαμε. Αυτό όμως οδήγησε στο να παρουσιάζουν μια πολύ κακή εικόνα οι χώρες εκείνες που πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα και οι οποίες παρουσίασαν μια συνολική και πραγματική εικόνα της κατάστασης των υδάτων τους».
    
   Όπως επισημαίνει ο ειδικός, η χημική ρύπανση των υδάτων είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα της έρευνας. Σημαντικές διαφορές όμως διαπιστώνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων. «Βλέπουμε ότι στην νότια αλλά και σε τμήματα της ανατολικής Ευρώπης η παρακολούθηση των υδάτων είναι περιορισμένη και ορισμένες φορές μάλιστα δεν τηρούνται καν τα στάνταρ που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία».
    
   Κίνδυνος για τα οικοσυστήματα
    
   Σύμφωνα με τον Βέρνερ Μπρακ, η έρευνα καταδεικνύει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χημική ρύπανση συνιστά σαφέστατο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα των υδάτων. «Διαπιστώσαμε ότι στο 14 % των περιπτώσεων θα πρέπει να αναμένονται άμεσες συνέπειες από τη συγκέντρωση χημικών στο νερό. Με απλά λόγια: οργανισμοί πεθαίνουν (…) και ορισμένα ευαίσθητα είδη θα εξαφανιστούν».
    
   Εντούτοις, όπως σημειώνει ο ειδικός, η ποιότητα των υδάτων στην Ευρώπη συνολικά έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, και κυρίως, μετά το 1970. «Τότε παρατηρούνταν το φαινόμενο της θνησιμότητας των ψαριών. Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια στην επιφάνεια ποταμών και λιμνών αποτελούν πλέον εξαίρεση και αυτό είναι επιτυχία. Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που θέλαμε».
    
   Clara Walther / Κώστας Συμεωνίδης
    
   Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
    
   Πηγή: http://www.dw.de/%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82/a-17720636

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση τον φετινό χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και στις δύο πόλεις καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, αλλά και καρκινογόνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίες ξεπέρασαν τα επιτρεπόμενα όρια.
    
   Όπως προέκυψε σημαντική συμμετοχή στη ρύπανση είχε η καύση βιομάζας σε τζάκια και σόμπες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Θεσσαλονίκη, όπως προέκυψε από μετρήσεις του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τις ημέρες με πολύ υψηλές τιμές ρύπων, το 90% οφείλονταν στη καύση βιομάζας.
    
   Μάλιστα, η τοξικότητα των αιωρούμενων σωματιδίων ορισμένες φορές ήταν ως και τέσσερις φορές πάνω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο που προτείνει η ευρωπαϊκή οδηγία 2004/107/EC και οφειλόταν στην παρουσία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, καρκινογόνες ουσίες που προσβάλλουν το μακρομόριο του DNA και μπορεί να επιφέρουν μεταλλάξεις (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=551300) .
    
   Μέσα από ένα συντονισμένο πρόγραμμα μετρήσεων, αναλύσεων δειγμάτων και μαθηματικών προσομοιώσεων που διεξήγαγαν δυο Εργαστήρια του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, βρέθηκε ραγδαία αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM), ειδικότερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Η ποιότητα του αστικού αέρα στη Θεσσαλονίκη επιδεινώθηκε το 2013 σημαντικά σε σύγκριση με αντίστοιχα δεδομένα του 2012, ενώ οι αναλύσεις των δεικτών καύσης βιομάζας επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα ανάγεται στην υποκατάσταση κατά περίπου 70% των συμβατικών καυσίμων από βιομάζα και ξύλα.
    
   Στην Αθήνα έγιναν εξειδικευμένες μετρήσεις αιθαλομίχλης κατά την περίοδο 16 Δεκεμβρίου - 24 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής Πατρών (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ-Πατρών) και τα Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κρήτης, Ιωαννίνων και Georgia Tech.
    
   Μάλιστα, από μετρήσεις που είχαν πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 16 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, για την παρακολούθηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, προέκυψε ότι σε ποσοστό που έφτανε ακόμη και το 90% τα αιωρούμενα σωματίδια είχαν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM 2,5). Οι ρύποι αυτοί εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους διεισδύουν ευκολότερο στον ανθρώπινο οργανισμό.
    
   Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της λήψης ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, το ECOCITY θα παρουσιάσει την Πέμπτη τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.
    
   Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=584826

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Αρχίζει επιτέλους η χαρτογράφηση της ελληνικής θαλάσσιας βλάστησης (Ποσειδωνία) ύστερα από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο να εντοπιστούν και να προστατευθούν οι βιότοποι των ελληνικών θαλασσών, όπως προβλέπει ο κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο.
    
   Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, υπέγραψε την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ένταξης του έργου χαρτογράφησης της θαλάσσιας βλάστησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013.
    
   Η δημόσια δαπάνη (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) ανέρχεται σε 850.000 ευρώ εκ των οποίων το 75% αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).
    
   Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι - φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στο ΦΕΚ.
    
   Το έργο, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, περιλαμβάνει τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και αποτύπωση σε ναυτικούς χάρτες των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Την καταγραφή των κοραλλιογενών σχηματισμών σε τέσσερις ζώνες εκμετάλλευσης κοραλλιών: Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος, και Ιόνιο. Τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση των ασβεστοφυκικών βυθών.
    
   Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, τόνισε πως «ύστερα από πολλά χρόνια το έργο χαρτογράφησης της Ποσειδωνίας, εκτός των περιοχών Natura, εντάσσεται σε επιχειρησιακό πρόγραμμα και πέραν της συμβολής του στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου, αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του διαχειριστικού σχεδίου για τη χρήση του εργαλείου της βιτζότρατας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υλοποίησή του είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία, τη διατήρηση και την ορθολογική χρήση των αλιευτικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας, ενώ θα συμβάλει στην ανάδειξη των σπάνιων φυσικών σχηματισμών στους βιότοπους των ελληνικών θαλασσών».
    
   Ας σημειωθεί πως η χρήση βιτζότρατας έχει ενοχοποιηθεί για μεγάλες υποβρύχιες καταστροφές. Οι βιτζότρατες σέρνουν στον βυθό δίχτυα που παρασύρουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Κανονικά, στις περιοχές όπου υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας απαγορεύεται η χρήση συρόμενων διχτυών. Δυστυχώς, η απαγόρευση δεν επιτηρείται ουσιαστικά αφού δεν υπάρχει επίσημη χαρτογράφηση των περιοχών Ποσειδωνίας στο Αιγαίο.
    
   Πηγή: http://www.kathimerini.gr/779030/article/epikairothta/perivallon/xartografhsh-ths-vlasthshs-ston-vy8o-twn-ellhnikwn-8alasswn

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Πέρυσι, ο τεχνολογικός κολοσσός Google παρουσίασε το Project Sunroof, μια υπηρεσία που επιτρέπει σε ιδιοκτήτες κατοικιών να αξιολογήσουν κατά πόσο τους συμφέρει να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη τους.
    
   Η ίδια υπηρεσία τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με προμηθευτές και εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σε πρώτη φάση η υπηρεσία διατέθηκε σε τρεις πόλεις, αλλά από τον προηγούμενο μήνα λειτουργεί σε 42 αμερικανικές Πολιτείες καλύπτοντας δυνητικά 43 εκατομμύρια στέγες.
    
   Το Project Sunroof λειτουργεί συνδυαστικά με την υπηρεσία Google Earth, καθώς χρησιμοποιεί τις αεροφωτογραφίες που κατέχει ήδη η Google.
    
   Μέσω της υπηρεσίας, ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας μπορεί να υπολογίσει πόσα χρήματα που θα ξόδευε στους λογαριασμούς ρεύματος θα εξοικονομήσει μέσω μιας 20ετούς χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση φωτοβολταϊκού στη στέγη με βάση παράγοντες όπως οι τοπικές καιρικές συνθήκες, ο προσανατολισμός της στέγης και η σκίαση. Εισάγοντας στοιχεία σχετικά τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι χρήστες αποκτούν ακόμα ακριβέστερες εκτιμήσεις.
    
   Σε αυτή τη φάση η Google προσπαθεί να καταστήσει την υπηρεσία της γνωστή στο πλατύ διαδικτυακό κοινό.
    
   Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες φωτοβολταϊκών πληρώνουν τη Google για να αποκτήσουν μια θέση στην πλατφόρμα της.
    
   Σε επόμενη φάση το Project Sunroof θα διατεθεί και στις υπόλοιπες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Χαβάη, η Αλάσκα, το Άινταχο, το Τέξας, η Νότια Ντακότα, το Τενεσσύ, το Μισισίπι και το Ρόουντ Άιλαντ.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2016/05/25/project-sunroof-fotovoltaika-130330/
    
   Το Project Sunroof: https://www.google.com/get/sunroof#exp=7.1&p=0

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Μια νεοφυής εταιρεία στη Νέα Υόρκη φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στους μεγάλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σύστημα κοινοτικών μικροδικτύων που βασίζεται στην αγοραπωλησία της ενέργειας που παράγουν οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες.
    
   Το μικροδίκτυο Brooklyn Microgrid αξιοποιεί μια τεχνολογία με την ονομασία «TransActive Grid», η οποία αποτελείται τόσο από εξοπλισμό όσο και από λογισμικά (software) που επιτρέπουν στα μέλη του να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια μεταξύ τους μέσω ενός συνδυασμού «έξυπνων συμφωνητικών» και μιας προστατευμένης βάσης δεδομένων (blockchain).
    
   Πρόκειται για το πρώτο μικροδίκτυο που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, «μια ομάδα μικρών παραγωγών διανεμημένης ηλεκτροπαραγωγής» και που καλύπτει τις κοινότητες Παρκ Σλόουπ και Γκογουάνας στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης.
    
   Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνδεδεμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδυάζει τις ΑΠΕ με την διομότιμη (peer-to-peer) οικονομία.
    
   Αντί της υποχρέωσης να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια στην τοπική «ΔΕΗ» (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), οι καταναλωτές-κάτοχοι οικιακών φωτοβολταϊκών που συμμετέχουν στο TransActive Grid (TAG) θα μπορούν να επιλέξουν τους πελάτες τους και να μετατραπούν σε τοπικούς παρόχους ενέργειας πουλώντας το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας από τη στέγη τους σε άλλους κατοίκους ή επιχειρήσεις της περιοχής.
    
   Το TAG υποτίθεται ότι συνδέει ολόκληρα κτήρια στο μικροδίκτυο «μέσω μιας διαρκώς ενημερωμένης κρυπτογραφημένης ασφαλούς λίστας» που αποθηκεύεται σε τοπικούς υπολογιστές σε κάθε τοποθεσία και χρησιμοποιεί το λογισμικό Ethereum για να παρακολουθεί την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας σε κάθε σημείο του δικτύου.
    
   Η λύση «blockchain» επιτρέπει στους διαχειριστές την ασφαλή παρακολούθηση της πλατφόρμας και στα μέλη την αυτοματοποίηση των συναλλαγών τους στο τοπικό «ενεργειακό οικοσύστημα» με χρήση των υπαρχουσών υποδομών.
    
   «Το όλο σύστημα ωφελεί την γειτονιά του καθενός. Αγοράζοντας ενέργεια από τοπικούς παραγωγούς αντί για τον μεγάλο πάροχο τα χρήματα επιστρέφουν στις τσέπες των ανθρώπων της κοινότητας» αναφέρει ο συνιδρυτής του TAG, Τζόζεφ Λούμπιν.
    
   Δείτε το video:
    
   https://www.youtube.com/watch?v=CRlOophUDlg
    
   Σχετικά με τα κοινοτικά μικροδίκτυα αξίζει να διαβάσετε για τη φωτοβολταϊκή «κομμούνα» που λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2015 στη Γερμανία: ένα πρόγραμμα σύνδεσης νοικοκυριών που έχουν φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στη στέγη τους με άλλους καταναλωτές, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη κατανομή των πλεονασμάτων ηλιακής ενέργειας και με απώτερο σκοπό τα μέλη του προγράμματος να αυτονομηθούν από τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.
    
   Πηγή: http://www.econews.gr/2016/03/24/koinotika-fotovoltaika-mikrodiktya-129263/

   By gvarth, in Περιβάλλον, ,

   Επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη και προσβλέποντας σε οικονομικά αλλά κυρίως σε πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, ο Δήμος Κιλκίς προχωρά άμεσα σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια κτίρια.
    
   Ήδη, την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά ισχύος 10KW στην οροφή του δημαρχείου Κιλκίς, ενώ στο πλαίσιο του έργου υπεγράφη συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, στο οποίο ως τιμή αποζημίωσης ορίζονται τα 0,47 ευρώ/κιλοβατώρα. Το έργο υλοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με δημοτικά έσοδα, ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί και σύνδεση του με τη ΔΕΗ ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή της παραγωγής.
    
    
   Πηγή : ΜΠΕ - www.voria.gr

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Δύο χιλιάδες βραδυφλεγή φυτά θα φυτευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο δάσος του Σέιχ Σου, σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί η περιοχή από το ενδεχόμενο καταστροφικής πυρκαγιάς.
   Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η σχετική πρωτοβουλία ελήφθη σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, μετά την άσκηση που έγινε την περασμένη χρονιά στο Σέιχ Σου και την απομάκρυνση πέντε χιλιάδων τόνων ογκωδών αντικειμένων που εγκυμονούσαν κινδύνους για την εκδήλωση αστικής, χορτολιβαδικής και δασικής πυρκαγιάς.
   "Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τις φυτεύσεις των βραδυφλεγών φυτών από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν ευνόησαν το εγχείρημα οι καιρικές συνθήκες. Τώρα που ο καιρός έχει μαλακώσει, προγραμματίζουμε να ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις στις 17 Μαρτίου" είπε χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου. Η ίδια διευκρίνισε ότι μετά από συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία και το δασαρχείο, αποφασίστηκε να φυτευτούν ακακίες, δενδρολίβανο και δάφνες σε τρία συγκεκριμένα σημεία. Ένας από αυτά είναι και η περιοχή κοντά στο παιδικό χωριό στο Φίλυρο.
   Στην όλη προσπάθεια θα συμμετέχουν 200 εθελοντές, ενώ οι φυτεύσεις θα γίνουν ημέρα Κυριακή ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός αυτοκινήτων στην περιοχή και πάντα σε συνεννόηση με την Τροχαία.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Ανοίγει και τυπικά πλέον ο δρόμος για περαιτέρω μείωση στο κόστος χρήσης των αυτοκινήτων και φορτηγών μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Υποδομών που απελευθερώνει υπό όρους την αεριοκίνηση στην Ελλάδα.
    
   Ειδικότερα από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται η τοποθέτηση συστημάτων φυσικού αερίου στα οχήματα με αποτέλεσμα το όφελος για όσους το επιλέξουν ως δεύτερο καύσιμο κίνησης να ξεπερνά το 70% σε σχέση με εκείνο της βενζίνης.
    
   Ειδικότερα θεσμοθετούνται οι διαδικασίες μετατροπής, κάτι το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, μειώνει σημαντικά το κόστος. Οι μετατροπές των κινητήρων θα πραγματοποιούνται πλέον με χρήση εγκεκριμένων εξαρτημάτων από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων, ενώ για τα τροποποιημένα οχήματα που θα κινούνται με καύσιμο πεπιεσμένο φυσικό αέριο, όπως και για όσα κινούνται με καύσιμο υγραέριο θα πραγματοποιείται έλεγχος διασκευασμένου κινητήρα από τα ΚΤΕΟ και σχετική αλλαγή άδειας,
    
   «Η ανάπτυξη της κίνησης οχημάτων με φυσικό αέριο (αεριοκίνηση) στη χώρα μας, αποτελεί μία σημαντική επιλογή, τόσο για λόγους οικονομικούς και αναπτυξιακούς όσο και από περιβαλλοντική άποψη αλλά και άποψη ασφαλείας» αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, το καύσιμο είναι κατά μέσον όρο περίπου 66% φθηνότερο από την αντίστοιχη ποσότητα βενζίνης, περίπου 33% φθηνότερο κατά μέσον όρο, διεθνώς, από το ντίζελ και περίπου 30% από το υγραέριο.
   Για τα αυτοκίνητα που θα γίνεται μετατροπή του κινητήρα για χρήση φυσικού αερίου όπως και για χρήση υγραερίου θα γίνεται έλεγχος από τα ΚΤΕΟ.
    
   Βιοκαύσιμα
    
   Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης ότι σε διάστημα έξι μηνών από την ψήφισή του οι υπουργοί Υποδομών και Περιβάλλοντος θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές συσκευών φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και διατάξεων παροχής εναλλακτικών τύπων καύσιμων όπως βιοκαυσίμων (βιοεθανόλης και βιοντίεζελ) και υδρογόνου οι συγκεκριμένες συσκευές να εγκατασταθούν στα υφιστάμενα πρατήρια.
    
   Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης:

   6μηνη παράταση της ισχύος της άδειας οδήγησης για τους ηλικιωμένους οδηγούς (80 ετών) μέχρι να ξαναπεράσουν από ιατρικές εξετάσεις.
   H Σύσταση Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων από επταμελή σε πενταμελής και η θητεία της λήγει κάθε τρία χρόνια.Η Αρχή δεν υπόκεινται σε έλεγχο και θα είναι υπεύθυνη για τις χρονοθυρίδες δηλ. την διάθεση του χρόνου χρήσης του αεροδρομίου από αεροπορικές εταιρείες.
   Η επιδότηση λεωφορείων των ΚΤΕΛ που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης για συγκεκριμένους λόφους ενώ ήδη παραγγείλει ή παραλάβει το νέο όχημα τους.

   Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27199&subid=2&pubid=113163850

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Ως τον δεύτερο θερμότερο Ιούνιο από την έναρξη των μετρήσεων της θερμοκρασίας χαρακτηρίζει τον περασμένο Ιούνιο ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων. «La Nina» κατονομάζει το 2018, περιγράφοντας ένα φαινόμενο όπου απελευθερώνεται πολλή θερμότητα στην ατμόσφαιρα, προαγγέλλοντας μάλιστα και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας για την Ευρώπη και το βόρειο ημισφαίριο.
   «Όχι μόνο η Ευρώπη, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο στενάζει κάτω από το σφοδρό κύμα καύσωνα. Η κατάσταση όμως μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο» αναφέρει σε μακροσκελή ανάλυση για το κλίμα και τον καιρό στη Γερμανία και τη Bόρεια Ευρώπη, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
   «Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη της μέτρησης της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων. Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2018 είναι μια -λεγόμενη- χρονιά La Nina, τότε πρόκειται ασφαλώς για τον θερμότερο Ιούνιο, διότι κατά την διάρκεια της La Nina, ο Ειρηνικός καταπίνει πολλή θερμότητα, οπότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται λιγότερο, ενώ κατά τη διάρκεια του El Nino, συμβαίνει το αντίθετο: η θερμότητα απελευθερώνεται - και η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο από ό,τι κανονικά. Αυτή η θερμή φάση θα μπορούσε να επιστρέψει το 2019, κατά τους μετεωρολόγους εμπειρογνώμονες. Και τότε, θα κάνει ακόμα πιο πολλή ζέστη» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.
   «Κατά τον Δρ. Πφίστερ, μετεωρολόγο του Πανεπιστημίου της Βέρνης "η ξηρασία του 1540" ξεπερνά κάθε άλλη γνωστή και έγινε σε μια εποχή κατά την οποία η επέμβαση του ανθρώπου στο κλίμα δεν έπαιζε αξιοσημείωτο ρόλο. Η μέση θερμοκρασία από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη και από τη Β. Γερμανία μέχρι τη Βόρεια Ιταλία κυμαινόταν από 5 έως 7 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα και έφτασε μέχρι τους 40°, προκαλώντας τεράστια ξηρασία. O καιρός εξελίσσεται σήμερα σε ανάλογη με το 1540 κατεύθυνση. Ο Δρ. Πφίστερ είναι βέβαιος ότι μια τέτοια μεγάλη ξηρασία θα επαναληφθεί σύντομα, σε ένα συνολικά όλο και πιο θερμό κόσμο. Και επειδή είναι πεπεισμένος γι' αυτό κρούει, εδώ και χρόνια, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ακραίου καιρικού φαινομένου, διότι οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες: Πρώτα θα στερέψει το νερό και κατόπιν θα πέσει το ρεύμα. Κανείς δεν είναι έτοιμος για ένα τέτοιο σενάριο και οι Αρχές απλώς χαμογελούν για την προειδοποίησή του, ότι δηλαδή έρχεται ένα νέο 1540».
   Και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας καταλήγει: «Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις για τον Αύγουστο, δεν διαφαίνεται καμία αλλαγή στον καιρό. Προς το παρόν, η Ευρώπη θα συνεχίσει να βράζει από τη μεγάλη ζέστη. Βροχή δεν φαίνεται στο ορίζοντα. Φαίνεται πως τα πράγματα σοβαρεύουν».

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Σε μια φιλόδοξη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζοντας ότι ενόψει της Συνόδου του 2015 και άλλες περιοχές του πλανήτη θα ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα.
    
   Αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν σχεδόν δέκα ώρες είναι ένας αρκετά πολύπλοκος συμβιβασμός τον οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι συνόψισε στα εξής: μείωση των επιβλαβών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2030, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (AΠΕ) «τουλάχιστον» στο 27% επί του συνόλου αλλά και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης «τουλάχιστον» στο 27%.
    
   «Θέλω να επαναλάβω», είπε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, «ότι έχουμε συμφωνήσει να μειώσουμε τις εκπομπές μέχρι το 2020 κατά 20% σε σχέση με το 1990, 20% δηλαδή σε 30 χρόνια. Τώρα θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μεταξύ 2020 και 2030 εκ νέου κατά 20%, έτσι ώστε συνολικά να φτάσουμε το 40%. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε σε 10 χρόνια ό,τι προηγουμένως σε 30. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια».
    
   Πολωνικές και βρετανικές αντιστάσεις
    
    
   Αξιοσημείωτο είναι ότι η Πολωνία απείλησε με βέτο εκφράζοντας τη διαφωνία της αναφορικά με τους στόχους επί των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης, που αρχικώς είχαν προσδιοριστεί στο 30%. Το σημαντικότερο για την πρωθυπουργό Εύα Κόπατς ήταν να συνεχίσει η λειτουργία των πολωνικών εργοστασίων άνθρακα και να εκσυγχρονιστούν με τη βοήθεια δις των εταίρων. Έπειτα από κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στάθηκε τελικά δυνατόν να καμφθούν οι αντιστάσεις της Εύα Κόπατς, η οποία κατάφερε όμως να εξασφαλίσει στον αντίποδα σημαντική βοήθεια υπό τη μορφή εξαιρέσεων αλλά και επιδοτήσεων όσον αφορά την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων.
    
   Η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες επενδύουν περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια και το σχιστολιθικό αέριο, προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλά τους στόχους για τις ΑΠΕ και την αποδοτικότητα ενώ επέμεναν να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ένα μέρος της συμφωνίας. Οι χώρες που ήθελαν περισσότερους δεσμευτικούς στόχους αντίθετα, όπως η Σουηδία, αναγκάστηκαν εντέλει να υπαναχωρήσουν, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την τελική συμφωνία.
    
   Πρότυπο για τους υπόλοιπους;
    
    
   Στο προοίμιο της Συνόδου Κορυφής πάντως ο Φρανσουά Ολάντ είχε τονίσει ότι στο πεδίο της προστασίας του κλίματος η Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη: «Θα πρέπει να πείσουμε τους Κινέζους, τους Αμερικανούς αλλά και τις φτωχότερες χώρες –παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες- να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο».
    
   Η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη συμφωνία ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, το φθινόπωρο του 2015 στο Παρίσι. Στόχος είναι να υπάρξει μια νέα συμφωνία για την προστασία του κλίματος που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν ποτέ το Πρωτόκολλο του Κυότο το οποίο προβλέπει μείωση των επιβλαβών αερίων κατά 20% σε σχέση με το 1990 ενώ η Κίνα το υιοθέτησε με μεγάλη καθυστέρηση.
    
   Πηγή: http://www.dw.de/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84o-%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1/a-18018932

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Η παράκτια ρύπανση αυξάνεται κατά 117% τους μήνες της υψηλής τουριστικής περιόδου και αποτελείται κατά 84% από τεχνητά πολυμερή (πλαστικά). Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε στο Ηράκλειο για την παρουσίαση του έργου «Βlueislands»-Interreg Med που διερευνά το φαινόμενο της εποχιακής διακύμανσης στην παραγωγή αποβλήτων, σε νησιά της Μεσογείου.
   Το έργο -που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει και να μειώσει τις επιπτώσεις από τα απόβλητα με τη δημιουργία ενός μοντέλου που στοχεύει στη βιωσιμότητα του τουρισμού -περιλαμβάνει καταγραφή, έρευνα, εφαρμογή καλών πρακτικών, προτάσεις πολιτικής στρατηγικής και ενημέρωση – ευαισθητοποίηση.
   Την ημερίδα χαιρέτισε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου υπεύθυνος για την καθαριότητα και την ανακύκλωσης, Χάρης Μαμουλάκης.
   Την ημερίδα συντόνισε η προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια Κρήτης, Ελένη Χατζηγιάννη, η οποία έκανε και μία συνολική παρουσίαση για τις δράσεις της Περιφέρειας στα ευρωπαϊκά έργα.
   Η συντονίστρια του blueislands, Καργάκη Ελένη παρουσίασε το έργο και τα μέλη της ομάδας έργου και στελέχη της Περιφέρειας Μαρία Κανδηλογιαννάκη και Δήμητρα Δαφνομήλη παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών του έργου που διεξάγονται δύο χρόνια τώρα σε τρεις επιλεγμένες παραλίες του νησιού (Ρέθυμνο Αρίνα και Κρασσάς – Τσούτσουρας).
   Οι έρευνες αυτές αφορούν την καταγραφή και ανάλυση της ρύπανσης που προκαλείται από τους επισκέπτες στις επιλεγμένες παραλίες, στη διερεύνηση των χαρακτηριστικών των αποβλήτων που παράγονται από την τουριστική βιομηχανία πέριξ αυτών των παραλιών, στη διερεύνηση της σύστασης των αποβλήτων που παράγονται εντός των ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών (αντιπροσωπευτικά 160 ξενοδοχεία -10% του συνόλου της Κρήτης) και συλλογή στοιχείων για τα 5 τελευταία χρόνια για την παραγωγή αποβλήτων γενικότερα και τον τουρισμό.
   Κάποια βασικά σημεία που προβλήθηκαν ήταν ότι η παράκτια ρύπανση που αυξάνεται κατά 117% τους μήνες της υψηλής τουριστικής περιόδου, αποτελείται κατά 84% από τεχνητά πολυμερή (πλαστικά) στο σύνολο των συλλεχθέντων απορριμμάτων, ενώ η ανάλυση από τις δειγματοληψίες άμμου έδειξε ότι όλες οι παραλίες έχουν ρύπους από μικροπλαστικά, με μέση συγκέντρωση 213 μικροπλαστικά ανά κιλό άμμου.
   Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πόσο εκτεθειμένο είναι το θαλάσσιο οικοσύστημα από την ανθρώπινη ρύπανση καθώς οι παραλίες αποτελούν τη μεγάλη πύλη για την εισροή των πλαστικών στη θάλασσα.
   Επίσης, από τη μελέτη για την παραγωγή αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις, φάνηκε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός των παραγόμενων σε τεράστιες ποσότητες πλαστικών μίας χρήσης από τις επιχειρήσεις, και παράλληλα ότι οι τουρίστες, παρότι είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της ανακύκλωσης μπερδεύονται με τον μη ευδιάκριτο διαχωρισμό των κάδων, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν τα απόβλητα χωρίς διαλογή.
   Τα αποτελέσματα ήταν πιο ενθαρρυντικά από την πλευρά των ξενοδοχείων, όπου καταγράφηκε συνολικά σχεδόν η διαλογή στην πηγή των ειδικών ρευμάτων (τηγανέλαια, μπαταρίες, λαμπτήρες κ.λπ.), ενώ διαφαίνεται μια πρόθεση και προσπάθεια για διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών στα μεγάλα ξενοδοχεία.
   Επισημάνθηκε βέβαια από την κ. Καργάκη ότι το υφιστάμενο σύστημα υποδομών διαχείρισης αποβλήτων και οι δράσεις και τα προγράμματα για τη διαλογή στην πηγή που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ Κρήτης δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στα ανησυχητικά αποτελέσματα του έργου.
   Επίσης, σύμφωνα με το In.gr, τονίστηκε στη συζήτηση με τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα η αναγκαιότητα να επιβληθεί νομοθετικά η υποχρέωση στα ξενοδοχεία (π.χ. στην άδεια λειτουργίας) να υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη διαλογή στην πηγή όλων των ρευμάτων των αστικών αποβλήτων που παράγονται εντός.
   Τα ίδια όμως προβλήματα φαίνεται να ισχύουν και για τα υπόλοιπα νησιά της Μεσογείου που συμμετέχουν στο έργο. Η έντονη εποχικότητα του τουρισμού που αυξάνει τις απαιτήσεις την καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα για την ανάπτυξη και ορθή λειτουργία ολοκληρωμένων υποδομών, οδηγούν πάνω κάτω στα ίδια αποτελέσματα για την παράκτια ρύπανση και στην κοινή αναζήτηση λύσεων για ένα πιο βιώσιμο σύστημα τουρισμού.
   Το έργο άλλωστε προβλέπει αυτή την αδυναμία και στον προγραμματισμό του, εκτός από τη συσχέτιση των αποβλήτων με τον τουρισμό, περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος υποδομών διαχείρισης αποβλήτων κάθε νησιού για να μπορεί να καταλήξει σε πιο αποτελεσματικά σχέδια δράσης.
   Από τα αποτελέσματα της δουλειάς όλων των εταίρων ο επικεφαλής εταίρος (Κύπρος) έχει δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο και δυναμικό ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο προτείνει τα κατάλληλα σχέδια δράσης για κάθε νησί ξεχωριστά. Αυτό επιτυγχάνεται διότι έχει προβλεφθεί η ιδιαιτερότητα κάθε νησιού με τη δυνατότητα να ενταχθούν παράμετροι τοπικών χαρακτηριστικών στο δυναμικό αυτό εργαλείο.
   Έχουν προταθεί αρκετά σχέδια δράσης για τις περιοχές της Κρήτης και το επόμενο στάδιο του έργου προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή αυτών στις περιοχές μελέτης. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των νέων αποτελεσμάτων μετά τα σχέδια δράσης μέσα στο 2019 και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τουριστική καμπάνια για την πρόληψη των αποβλήτων την οποία έχει αναλάβει η Κρήτη μαζί με τη Μαγιόρκα να σχεδιάσουν για όλους τους εταίρους.
   Το τελικό στάδιο του έργου προβλέπει την υποβολή νομοθετικών προτάσεων για την εποχιακή απόκλιση των αποβλήτων στο Πρωτόκολλο Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου (ICZM).

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (K.Y.A) που προγραμματίζουν να προωθήσουν άμεσα ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ιωάννης Τσιρώνης, κατόπιν συνεργασίας με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καταργείται η προθεσμία της 31ης Μαΐου 2016 για την έκδοση του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1) στις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτημένες εγκαταστάσεις αγροτικής χρήσης, για τις οποίες έχει λήξει ή δεν υπάρχει άδεια χρήσης ύδατος.
    
   Ειδικότερα, η εν λόγω Κ.Υ.Α. η οποία θα αποτελεί τροποποίηση της υπ. αριθ. 146896/2014 Κ.Υ.Α. (Β΄ 2878 και Β΄ 3142/2014), όπως ισχύει και αφορά στις διαδικασίες έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, και της υπ. αριθ. 145026/2014 (Β΄ 31) Κ.Υ.Α. όπως ισχύει και αφορά στην εγγραφή των υδροληψιών στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, θα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες που απαιτούνται από τους δικαιούχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ηλεκτροδότηση νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης παραγωγικού χαρακτήρα.
    
   Οι περιπτώσεις αυτές θα αφορούν:
   Ηλεκτροδότηση νέας εγκαταστάσεις άντλησης ύδατος αγροτικής χρήσης: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή στον εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων (Δελτίο Νο1), το οποίο εκδίδεται από την κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας για θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού και εφόσον έχει χορηγηθεί στον δικαιούχο χρήστη η άδεια χρήσης ύδατος από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

   Υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτημένες εγκαταστάσεις αγροτικής χρήσης. Διακρίνονται οι ακόλουθες υποπεριπτώσεις:

   α) εάν υπάρχει άδεια χρήσης νερού σε ισχύ και τα στοιχεία της ηλεκτροδότησης δεν έχουν μεταβληθεί, απαιτείται η υποβολή στον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο.1), μέσα σε καθορισμένη προθεσμία,
    
   β) εάν τα στοιχεία μεταβλήθηκαν για οποιονδήποτε λόγο σε σχέση με αυτά που αρχικώς είχαν δηλωθεί στο Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1) (όπως ενδεικτικά, μεταβολή στοιχείων του φορέα, μεταβολή αρδευόμενης έκτασης και ισχύος, τροποποίηση άδειας χρήσης νερού αλλά όχι ανανέωση) απαιτείται η υποβολή στον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας νέου Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1), επικαιροποιημένου με τις επελθούσες μεταβολές.
   Σε περίπτωση λήξης (εκτός από τις περιπτώσεις αυτοδίκαιης παράτασης έως το 2022) ή έλλειψης άδειας χρήσης νερού, ο ενδιαφερόμενος χρήστης υποχρεούται να προσκομίζει στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας βεβαίωση υποβολής αίτησης για την έκδοση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της υπ. αριθ. 146896/2014 ΚΥΑ. Η βεβαίωση αυτή θα εκδίδεται από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα υποδοχής της αίτησης για αδειοδότηση (ΟΤΑ Α΄ ή Β΄ βαθμού)

   Περαιτέρω υπάρχει πρόνοια για τους κατόχους εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω οφειλών, και συνεχίζουν να διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση παραγωγικού χαρακτήρα και για περιπτώσεις αλλαγής χρήστη, όπως μετά από αγοραπωλησία, θάνατο, κληρονομιά κ.α.
    
   Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος με εγκατάσταση αγροτικής χρήσης παραγωγικού χαρακτήρα πρέπει να ταυτίζεται με τον χρήστη ύδατος, όπως αυτός αναγράφεται στην άδεια χρήσης ύδατος.
    
   Τέλος, καλούνται όσοι κάνουν χρήση ύδατος από γεωτρήσεις, πηγάδια, φρέαρ, πηγές, ποτάμια, λίμνες, παράκτια και μεταβατικά ύδατα για οποιαδήποτε χρήση και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας χρήσης, να προσέλθουν άμεσα στο Δήμο της περιοχής τους προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση δήλωσης του σημείου υδροληψίας τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας και να ενημερωθούν σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή φακέλου αδειοδότησης χρήσης ύδατος.
    
   Η ΚΥΑ αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς αρχές Ιουνίου και να αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση σε ΦΕΚ.
    
   Πηγή: http://www.ypaithros.gr/ipoxreoseis-dikaiouxon-simion-idrolipsias-agrotiki-xrisi/

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Η απόλυτη αδράνεια κυριάρχησε και το 2014 στο ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.
    
   Στις 23 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι έγινε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συναρμοδίων υπουργείων, Περιφερειών κ.ά., κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε "η οριστικοποίηση του δεσμευτικού σχεδίου δράσης με τις ενέργειες κάθε φορέα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της αιθαλομίχλης για την περίοδο 2014/2015".
    
   Ως στοιχεία του σχεδίου περιγράφονταν τα εξής:
    
   "* Οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας και στις εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες).
    
   * Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 995/2010 της Ε.Ε. για την παράνομη υλοτόμηση.
    
   * Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 2173/2005 της Ε.Ε. περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για εισαγωγές ξυλείας στην Ε.Ε.
    
   * Η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά τη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.
    
   * Η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων.
    
   * Η ενημέρωση / ευαισθητοποίηση των πολιτών".
    
   Η ίδια ανακοίνωση έλεγε πως: "Οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα".
    
   Έκτοτε δεν υπήρξε κανένα νεότερο, ενώ στην εκπνοή του 2014, στις 30 Δεκεμβρίου, κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού με Υπουργική Απόφαση για την προμήθεια ημιαυτόματων δειγματοληπτών αιωρούμενων σωματιδίων και παροχή υπηρεσιών δειγματοληψίας και προσδιορισμού ΑΣ 10 και ΑΣ 2,5 προϋπολογισμού 353.000 ευρώ. Αφορά δε τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο μέγιστος συνολικός χρόνος παράδοσης του εξοπλισμού από την ανάδοχο εταιρεία προσδιορίζεται σε μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
    
   Όπερ σημαίνει ότι από τον επόμενο χειμώνα θα βρίσκεται σε λειτουργία ο εξοπλισμός.
   Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τη φετινή ετήσια έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας (τμήμα ποιότητας ατμόσφαιρας) του ΥΠΕΚΑ, το 2013 ελάχιστοι σταθμοί μέτρησης των ΑΣ 10 λειτουργούσαν στα αστικά κέντρα, εκτός των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ήτοι δύο στην Πάτρα και ένας στον Βόλο και στη Λάρισα. Η εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών ανήκει από το 2011 στις Περιφέρειες εκτός Αττικής. Χαρακτηριστικό της έλλειψης ακόμη και στοιχειώδους καταγραφής είναι το γεγονός ότι για την πόλη του Ηρακλείου της Κρήτης οι μετρήσεις για τα ΑΣ 10 έχουν σταματήσει στο 2005 και για τα Ιωάννινα στο 2010. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν έξι σταθμοί μέτρησης. Στην Αττική ο αριθμός των σταθμών χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται.
    
   Στην έκθεση αναφέρεται ότι λειτουργούν έξι σταθμοί: Πειραιάς, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Αγία Παρασκευή, Αριστοτέλους και Θρακομακεδόνες, ενώ για την περιοχή της Ελευσίνας οι μετρήσεις είναι ενδεικτικές. Από το 2013 έχουν σταματήσει οι μετρήσεις στο Κορωπί.
    
   Αλλά και από τους έξι αυτούς σταθμούς, αν ανατρέξει κανείς στα ημερήσια δελτία καταγραφής τον μήνα Νοέμβριο, μέγιστες τιμές για τα ΑΣ 10 δίνονται μόνον για την Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας και τη Λυκόβρυση και κάποιες φορές προστίθεται η Αγία Παρασκευή. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σταδιακά έως τις 20 του μήνα, εμφανίστηκαν κατά σειρά Πειραιάς, Μαρούσι και Θρακομακεδόνες. Άρα πέρα από την ανεπάρκεια του δικτύου, δημιουργείται και θέμα αξιοπιστίας των μετρήσεων.
    
   Πάντως στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη συνολικά και ανά χώρα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2014 και αξιολογεί την "πορεία" κάθε ρύπου έως το 2012, η Ελλάδα για τα υπέρλεπτα σωματίδια ΑΣ 2,5 παρουσιάζει τρύπα, με φαρδιά πλατιά την ένδειξη "Δεν υπάρχουν δεδομένα".

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Είκοσι τρεις πόλεις και περιφέρειες που αντιπροσωπεύουν 150 εκατομμύρια κατοίκους σε όλο τον κόσμο δεσμεύθηκαν την Τρίτη να μειώσουν τον όγκο των αποβλήτων που αποτεφρώνονται ή όσων πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, μια άλλη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
   Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και της Καταλονίας, το Τόκιο, το Ντουμπάι, το Τορόντο, το Βανκούβερ, το Μόντρεαλ, το Σίδνεϋ και το Τελ Αβίβ, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με στόχο τη μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 του όγκου των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και έχουν αποτεφρωθεί και να αυξήσουν παράλληλα κατά 70% το ποσοστό ανακύκλωσης σε σύγκριση με το 2015, μειώνοντας κατά 15% τον όγκο των αποβλήτων που παράγονται ανά κάτοικο.
   Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συμμαχίας πόλεων C40 Cities, αναμένεται να εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 87 εκατ. απόβλητα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα συμβάλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Τα απόβλητα που καίγονται παράγουν CO2 και μεθάνιο. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι αστικών αποβλήτων παράγονται ετησίως.
   Μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, πολλά τοπικά αμερικανικά δικαστήρια πήραν τη σκυτάλη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
   Οι ομοσπονδιακές πολιτείες μπορούν να δράσουν για να «πρασινίσουν» το ηλεκτρικό τους δίκτυο, αλλά οι εξουσίες των πόλεων είναι πιο περιορισμένες. Από την άλλη πλευρά η διαχείριση των αποβλήτων είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
   «Η διατήρηση όλο και περισσότερων αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής δεν είναι βιώσιμη, γι’ αυτό δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα συλλογής οργανικών αποβλήτων στη χώρα» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η Ουάσινγκτον, η Φιλαδέλφεια, το Πόρτλαντ και το Σαν Φρανσίσκο είναι οι σημαντικότερες πόλεις που υπογράφουν.
   Σε δύο εβδομάδες ηθοποιοί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο για την πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Θα συμμετάσχει επίσης η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ιντάλγκο, πρόεδρος της συμμαχίας πόλεων C40 Cities.
   «Για να επιτύχουμε τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να μετατρέψουμε επειγόντως κάθε πτυχή του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πετάμε» ανέφερε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   “Καθαρά” από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών ή έστω εντός των ορίων που έχουν καθοριστεί από τη νομοθεσία εξακολουθούν να είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΕFSA για το έτος 2017.
   Ωστόσο, μεταξύ των χωρών που πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων αναφέρθηκαν για προϊόντα από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία (περισσότερο από 4% των δειγμάτων)
   Δείγματα ελέγχου ελήφθησαν από τα παρακάτω προϊόντα διατροφής: πορτοκάλια, αχλάδια, ακτινίδια, κουνουπίδια, κρεμμύδια, καρότα, πατάτες, φασόλια (αποξηραμένα), σπόροι σίκαλης, κόκκοι αποφλοιωμένου ρυζιού, λίπος πουλερικών και πρόβειο λίπος.
   Τα αποτελέσματα για το 95,9% των δειγμάτων που αναλύθηκαν (84.627) βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων. Από αυτά, το 54,1% περιείχαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών κάτω από το όριο ποσοστικοποίησης και το 41,8% περιείχαν ποσότητες φυτοπροστατευτικών ουσιών κάτω από Ανώτατα Όρια Καταλοίπων (MRLs).
   Το ποσοστό υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων ήταν αυξημένο σε σχέση με το 2016 (4,1% έναντι 3,8%).
   Εγχώρια δειγματοληψία για Ελλάδα και Ισπανία
   Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά δειγματοληψίας εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες ήταν η Βουλγαρία (95,4%), οι Κάτω Χώρες (63,7%), η Λιθουανία (49,1%) και η Σουηδία (46,8%).
   Η Ελλάδα και η Ισπανία επικεντρώθηκαν κυρίως στην εγχώρια δειγματοληψία (πάνω από το 80% των δειγμάτων που αναλύθηκαν).
   Το ποσοστό υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων (MRLs) στα δείγματα από Τρίτες Χώρες ήταν υψηλότερο (7,6%) σε σύγκριση με αυτό στα δείγματα τροφίμων από χώρες της ΕΕ (2,6%).
   Για τα τρόφιμα από χώρες του Ε.Ο.Χ. (Νορβηγία, Ισλανδία) υπέρβαση των ορίων διαπιστώθηκε στο 2,4% των δειγμάτων.
   Όσον αφορά τη χώρα μας ελήφθησαν 2.623 δείγματα και όπως αναφέρθηκε παραπάνω αφορούσαν κυρίως εγχώρια δειγματοληψία (85,9%). Πάνω από τα επιτρεπτά Ανώτατα Όρια Καταλοίπων ανήλθε το 5,9% των δειγμάτων.
   Βιολογικά προϊόντα και σύγκριση με συμβατικά
   Αναφορικά με τα δείγματα από βιολογικά τρόφιμα, το 86,3% αυτών δεν περιείχαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών άνω του ορίου ποσοστικοποίησης, ενώ το 12,2% περιείχε κατάλοιπα εντός των νόμιμων ορίων.
   Υπέρβαση των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων διαπιστώθηκε στο 1,5% των οργανικών δειγμάτων που αναλύθηκαν.
   Σε σύγκριση με τα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα (μη βιολογικά), η υπέρβαση των MRL ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα βιολογικά τρόφιμα. Το 2017, το ποσοστό υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων ήταν 1,5% για τα βιολογικά τρόφιμα, ενώ 4,3% για τα συμβατικά τρόφιμα. Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές, ιδίως για τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τα δημητριακά.
   Σύγκριση βιολογικών και συμβατικών τροφίμων
   Προϊόντα ζωικής προέλευσης
   Στα περισσότερα δείγματα από προϊόντα ζωικής προέλευσης που αναλύθηκαν (87.5%) δεν προσδιορίστηκε η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών άνω του ορίου ποσοτικοποίησης, ενώ το 12.5% αυτών βρέθηκαν να περιέχουν ένα ή περισσότερα παρασιτοκτόνα σε ποσοτικά προσδιορισμένες συγκεντρώσεις.
   Υπέρβαση των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων εντοπίστηκε στο 1,1% των δειγμάτων.
   Περισσότερα από ένα φυτοφάρμακα
   Υπολείμματα πολλαπλών φυτοπροστατευτικών ουσιών αναφέρθηκαν στο 27,5% των δειγμάτων.
   Η συχνότητα πολλαπλών υπολειμμάτων στα μη επεξεργασμένα προϊόντα (29%) ήταν υψηλότερη από ό, τι στα μεταποιημένα προϊόντα (12,0%).
   Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά χώρα και ανά προϊόν εδώ.
   Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.