Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», ένας νέος ετήσιος θεσμός ανάδειξης νέων τεχνολογιών και πρωτότυπων ιδεών με πρωτοβουλία του ΕΙΕ, της ΓΓΕΤ και της ΓΓΝΓ


    Ένας νέος ετήσιος θεσμός καθιερώνεται στην Ελλάδα, με σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων τεχνολογιών και πρωτότυπων επιχειρηματικών ιδεών, τα «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας». Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), που αφορά τόσο Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, όσο και Έλληνες της διασποράς.

     

    Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο ΕΙΕ, από τους τρεις συνεργαζόμενους φορείς, τα αριστεία θα είναι τέσσερα κάθε χρόνο και θα αντιστοιχούν σε τέσσερις τομείς αιχμής:

     

    - Νέες μορφές ενέργειας και περιβάλλον.

     

    - Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

     

    - Ασφάλεια τροφίμων και αειφόρος γεωργία.

     

    - Βιοτεχνολογία και υγεία.

     

    Η κατάθεση των προτάσεων θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου (ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://awards.eie.gr/form) και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η απονομή των βραβείων θα λάβει χώρα εντός του Δεκεμβρίου σε ειδική τελετή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι άνω των 22 ετών. Πρόταση μπορούν να υποβάλουν άτομα με κάποια καινοτόμα ιδέα (που δεν έχουν κατ” ανάγκη προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία), ομάδες φυσικών προσώπων, καθώς και νεοσύστατες εταιρείες (με ελάχιστο χρόνο λειτουργίας ένα έτος και μέγιστο τρία έτη).

     

     

    Όπως τονίστηκε, ο νέος θεσμός αποσκοπεί στο να επιβραβεύσει πρωτότυπες επιχειρηματικές προτάσεις που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες και να προωθήσει την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον σχεδιασμό των νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Φορείς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του απόδημου ελληνισμού -για πρώτη φορά- θα βοηθήσουν στην καθιέρωση των αριστείων.

     

    Οι συμμετέχοντες, των οποίων θα διακριθεί η επιχειρηματική τους πρόταση, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος, θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας», που θα πραγματοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

     

    Στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, καθώς θα τους παρέχεται επί ένα τετράμηνο μηνιαία υποτροφία 800 ευρώ, επαγγελματικός χώρος πλήρως εξοπλισμένος, σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια από εξειδικευμένους συμβούλους, μαθήματα από ειδικούς καθηγητές, καθώς και η δικτύωση των νέων δημιουργών μεταξύ τους αλλά και με δυνητικούς επενδυτές ή και συνεργάτες. Στο πρόγραμμα «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής φυσικά πρόσωπα, ηλικίας από 22 έως 30 ετών.

     

    Ο πρόεδρος του ΕΙΕ Βασίλειος Γρηγορίου, ανέφερε ότι παρόμοιοι θεσμοί είναι διαδεδομένοι στο εξωτερικό και χαρακτήρισε σημαντική τόσο τη δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων της διασποράς, ώστε να εισρεύσει έτσι στην Ελλάδα γνώση από άλλες χώρες, όσο και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με δεδομένη την ανάγκη στενότερης συνεργασίας του δημόσιου τομέα με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

     

    Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος, χαιρέτισε το γεγονός ότι το ΕΙΕ είναι το πρώτο ελληνικό ερευνητικό κέντρο που παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει θεσμός, με δεδομένη και τη «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα λόγω της κρίσης. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως είπε, βοηθάνε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεπαρκούς αξιοποίησης του ελληνικού ερευνητικού-επιστημονικού δυναμικού, που έχει ως συνέπεια την αυξημένη μετανάστευση.

     

    Ακόμη, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής το νέο νομοσχέδιο για την έρευνα και τόνισε ότι η ΓΓΕΤ προωθεί έναν ελληνικό «Ορίζοντα 2020» (στα πρότυπα του προγράμματος «Horizon 2020» της ΕΕ). Εξάλλου, σύντομα, όπως είπε, θα ανακοινωθεί ο Εθνικός Χάρτης των Ερευνητικών Υποδομών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από το νέο ΕΣΠΑ και άλλους πόρους, με σκοπό τη δημιουργία «20 έως 25 μικρών εθνικών CERΝ», όπως είπε χαρακτηριστικά, υποδομές που θα είναι γεωγραφικά κατανεμημένες ανά την ελληνική επικράτεια.

     

    Επισήμανε επίσης ότι, παρά την κρίση, οι ελληνικοί ερευνητικοί φορείς απορρόφησαν περίπου 1 δισ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα- Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, τοποθετώντας έτσι την Ελλάδα στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης. Επανέλαβε ότι στόχος της χώρας παραμένει να αυξήσει σημαντικά τις συνολικές δαπάνες για την έρευνα από περίπου 0,6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, σε 1,2% έως το 2020.

     

    Πηγή: http://web.tee.gr/%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7-3/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.