Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Google σχεδιάζει σύστημα φωτεινών σηματοδοτών για επιλογή «πράσινου» δρομολογίου με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα


    Αναθέτει σε ομάδα επιστημόνων ερευνητών, ειδικευμένων στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, να εφεύρουν ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την ανά πάσα στιγμή ιδανική ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών - Μέσα από το google maps οι οδηγοί θα μπορούν να επιλέγουν το «πράσινο» δρομολόγιο» - Υπόσχεται ότι θα εξαφανίσει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους ρύπων.

    Την πολύπλευρή και μεγάλης κλίμακας εκστρατεία της Google ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή περιέγραψε σε ειδική ανακοίνωση την οποίαν έκανε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου μέσω διαδικτύου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Sundar Pichai.
     
    Πέραν του κολοσσιαίου ποσού των 3,4 δισ. δολαρίων τα οποίο η Google δαπανά σε διάφορα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος project, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συστηματική προσπάθεια παρέμβασης στην οδική κυκλοφορία των οχημάτων.

    Όπως αποκάλυψαν ανώτατα στελέχη της, η Google έχει αναθέσει σε μία ομάδα επιστημόνων ερευνητών, ειδικευμένων στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, να εφεύρουν ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την ανά πάσα στιγμή ιδανική ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών. Και όχι στην κλίμακα μιας συνοικίας ή μιας περιοχής, αλλά στο σύνολο μιας μεγαλούπολης. Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο και, ήδη, πιλοτικά προγράμματα δοκιμάζονται σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες σε 4 σημεία ανά το Ισραήλ. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά: Παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 10-20% στην κατανάλωση καυσίμου αλλά και την αναμονή στα φανάρια.

    Traffic


    Η λογική της παρέμβασης της Google στην κυκλοφορία των οχημάτων βασίζεται στη διαπίστωση ότι το 75% των ατμοσφαιρικών ρύπων οφείλεται στις εκπομπές καυσαερίων από την κυκλοφορία των οχημάτων. Και είναι αυτονόητο ότι, όταν οι δρόμοι ασφυκτιούν εξαιτίας του υπερβολικού αριθμού αυτοκινήτων, το περιβάλλον επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Σε συνθήκες συμφόρησης, οι αλλεπάλληλες εκκινήσεις από στάση και ξανά η ακινητοποίηση των τροχοφόρων (εκτός των ηλεκτροκίνητων και κάπως λιγότερο όσων διαθέτουν σύστημα auto start-stop) αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και αντίστοιχα τις εκπομπές ρύπων.

    Με το προηγμένο, βασισμένο σε ψηφιακή τεχνολογία αιχμής, σύστημα συντονισμού των φωτεινών σηματοδοτών, η ροή προσαρμόζεται ακαριαία στο πλήθος των οχημάτων, ενώ παράλληλα λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως πχ η εκάστοτε κλίση του εδάφους, ο καιρός κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα φανάρια γίνονται «έξυπνα» και αυτορυθμίζονται διαρκώς ώστε να μην ανακόπτουν την κυκλοφορία, αλλά να τη διευκολύνουν.

    Οι προσπάθειες της Google στον τομέα της κυκλοφορίας οχημάτων είναι απλώς μία από τις οικολογικές δράσεις που περιλαμβάνονται σε μια μεγάλη και σύνθετη δέσμη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα, είναι ο εμπλουτισμός της πλοήγησης μέσω Google Maps με τη νέα δυνατότητα υπόδειξης της λιγότερο ρυπογόνου διαδρομής. Αν οι οδηγοί επιλέγουν το «πράσινο» δρομολόγιο», η Google προϋπολογίζει ότι το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο με την απόσυρση από τους δρόμους 200.000 αυτοκινήτων ετησίως. Και ως προς την ατμόσφαιρα, γίνεται λόγος για εξαφάνιση πάνω 1 εκατ. τόνους ρύπων.

    Maps

    Ο CEO της Google και του Ομίλου Alphabet, Sundar Pichai, τόνισε ότι το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας. Η Google ήταν από τις πρώτους εταιρικούς κολοσσούς στον πλανήτη που εκδήλωσαν έντονη ευαισθησία για το ζήτημα, κάτι που πιστοποιείται εμπράκτως: Το 2007 η Google υπήρξε πρωτοπόρος στην εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών της, κατακτώντας το δικαίωμα να αναφέρεται σαν «carbon free».

    Το 2010 η Google υλοποίησε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ). Μάλιστα, ο Sundar Pichai απευθυνόταν στο παγκόσμιο κοινό έχοντας σαν φόντο πίσω του ένα νεόδμητο κτίριο της Google στην Καλιφόρνια. Η στέγη του, η οποία θυμίζει φολίδες ερπετού, θυμίζει αντίσκηνο και συντίθεται από τουλάχιστον 50.000 «κεραμίδια»-ηλιακά πάνελ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο, συνδυάζοντας γεωθερμική και αιολική ενέργεια από κοντινές ανεμογεννήτριες, είναι το πρώτο στην ιδιοκτησία της Google που είναι κατά 90% καθαρό από διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ.

    Ο Pichai και οι συνεργάτες του επανέλαβαν ότι στόχος και δημόσια δέσμευση της Google είναι ότι έως το 2030, όλες οι εγκαταστάσεις της (γραφεία, data centers) θα λειτουργούν ως εξ ολοκλήρου carbon-free. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λειτουργία της Google, κάθε αναζήτηση, κάθε Gmail που διακινείται μεταξύ χρηστών, κάθε βίντεο στο YouTube κ.λπ., οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών της Google και μοιραία κοστίζει σε ενέργεια και ρύπους, από το καλοκαίρι του 2030 θα γίνεται χωρίς ούτε μικρογραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.

    Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του, ομολογουμένως φιλόδοξου, στόχου είναι να αναπτυχθούν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό όλες οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Από τις δηλώσεις των ηγετικών στελεχών της Google καθίσταται σαφές ότι στον πυρήνα κάθε μεγαλεπίβολης πρωτοβούλιας της εταιρείας βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Κι αυτό ισχύει διότι μόνο αυτός ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία στη Google για τη διαχείριση πολυσύνθετων διαδικασιών και την επεξεργασία ασύλληπτου όγκου πληροφοριών, μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο.

    Στο πλαίσιο των «πράσινων» δράσεων που αναπτύσσει η Google περιλαμβάνεται επίσης η στενή συνεργασία της εταιρείας με 500 πόλεις ανά τον κόσμο, ειδικά για την εξεύρεση λύσεων σχετικά με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Προβλέπεται ότι έως το 2030 οι πόλεις αυτές θα μειώνουν τους αέριους ρύπους με ετήσιο ρυθμό 1 γιγατόνου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

    Παράλληλα, η Google χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης και τις περιφερειακές υπηρεσίες που συναρτώνται σε αυτήν, όπως πχ το Flights ή το Shopping προκειμένου να ενθαρρύνει το κοινό να αναζητά τις εκάστοτε βέλτιστες για το περιβάλλον επιλογές. Σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση πτήσεων, η Google πλέον θα πληροφορεί τον υποψήφιο επιβάτη για τους ρύπους που εκπέμπουν τα αεροπλάνα -και, μάλιστα, με ακρίβεια κατηγορίας θέσης. Δηλαδή, πριν κάποιος επιλέξει εταιρεία και δρομολόγιο ανάμεσα στις διαθέσιμες για το ταξίδι που τον ενδιαφέρει, θα έχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το πόσο πολύ ή λίγο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξιδέψει, αλλά και πόσο ο ίδιος θα συμβάλει στη ρύπανση εάν πχ προτιμήσει τη διακεκριμένη θέση αντί της οικονομικής. Λόγω του αυξημένου χώρου για την άνεση του εκλεκτού επιβάτη, η business class είναι, εξ ορισμού πιο «ρυπογόνος» από την economy.
     

     

    Flights

    Kάτι αντίστοιχο προβλέπεται και για τα ξενοδοχεία, αλλά και το shopping. Η Google θα χορηγεί πληροφορίες για την ενεργειακή κλάση κάθε συσκευής, έτσι ώστε ο καταναλωτής να κατευθύνεται προς τα προϊόντα που επιδεικνύουν περισσότερο σεβασμό από τα άλλα στις προδιαγραφές της βιωσιμότητας.

    Πολύ σημαντική είναι επίσης η διάθεση των ειδικών θερμοστατών Nest για οικιακή χρήση από τη Google. Χάρη σε αυτούς έχουν ήδη εξοικονομηθεί πάνω από 80 δισεκατομμύρια κιλοβάτ ενέργειας, το αντίστοιχο που χρειάζονται 23 εκατ. αυτοκίνητα το χρόνο. Στο εξής οι θερμοστάτες Nest βελτιώνονται και αποκτούν περισσότερες δυνατότητες διαμόρφωσης του μίγματος, ανάμεσα στις παραδοσιακές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χάρη στην καινούργια υπηρεσία, το Nest Renew.

    Πέρα από τα άτομα, η Google βοηθά επιχειρήσεις από το πελατολόγιό της, όπως πχ Whirlpool, Etsy, HSBC, Unilever & Salesforce να αναπτύξουν νέες λύσεις για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να επωφεληθούν από ένα πιο «καθαρό» βιομηχανικό cloud.

    Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Google «στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να κάνουμε πιο εύκολη τη βιώσιμη επιλογή. Σε ατομικό επίπεδο οι επιλογές αυτές μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες, αλλά όταν αθροίσει κάποιος τα οφέλη όλων των προϊόντων μας, οι βελτιώσεις είναι σημαντικές. Αυτό είναι το λιγότερο που χρειαζόμαστε για να αναχαιτίσουμε τις πλέον ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θα εξακολουθούμε να βρίσκουμε τρόπους με τους οποίους τα προϊόντα μας να μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

    Στην πλειονότητά τους οι νέες υπηρεσίες της Google, οι οποίες εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, είναι άμεσα διαθέσιμες στις ΗΠΑ, ενώ σε μερικούς μήνες θα είναι προσβάσιμες στους Ευρωπαίους και λοιπούς χρήστες.


    Πηγή: https://www.protothema.gr/environment/article/1168588/google-ependuei-34-dis-dolaria-ston-polemo-kata-tis-atmosfairikis-rupansis/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.