Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κίνητρα για «πράσινες» μετακινήσεις – Έρχεται νέο πλαίσιο για τα εναλλακτικά καύσιμα


    Η ανανέωση του στόλου των γηρασμένων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με κίνητρα φορολογικά και οικονομικά για την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικά καύσιμα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη στροφή στις «πράσινες» μετακινήσεις.

    Όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο «Tax Forum» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με Media Partner τον ΟΤ, η νέα γενιά έργων υποδομών της χώρας έχει φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ο στόλος των επιβατικών οχημάτων, αλλά και των ΙΧ, στην Ελλάδα είναι πεπαλαιωμένος, για αυτό και υλοποιείται τόσο η ανανέωση του, όσο και η ανάπτυξη δικτύων υποδομών για ηλεκτρική φόρτιση. Σήμερα, μάλιστα, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει σταθμούς φόρτισης ανά 100 χλμ.

    «Και αυτό το πετύχαμε, διότι συνεργαστήκαμε αρμονικά με τον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους, έχουμε σε όλους τους σταθμούς σημεία φόρτισης, ώστε να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί άφοβα το εθνικό οδικό δίκτυο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ήδη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, ταξινόμησης και φόρου πολυτελείας, προκειμένου η ηλεκτροκίνηση να γίνει προσβάσιμη σε όλους.

    Διαγωνισμός για νέα λεωφορεία

    Ήδη, τρέχει διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια νέων φιλοπεριβαλλοντικών λεωφορείων για τους στόλους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην πρώτη φάση του οποίου περιλαμβάνονται και περισσότερα από 300 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί ευρύτερα μέτρα πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, όπως ορίζουν άλλωστε και οι ευρωπαϊκές οδηγίες.

    Ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προωθούνται όλες οι απαιτούμενες υποδομές για εναλλακτικά καύσιμα, αναθεωρώντας το θεσμικό πλαίσιο.

    Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεξεργάζονται δέσμη μέτρων για τη ναυτιλία.

    Το πακέτο «Fitfor55»

    Ως προς τους νέους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πακέτο «Fitfor55», ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι οδικές μεταφορές έχουν ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα εκπομπών ρύπων και υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των επιδοτήσεων για ΙΧ που δεν θα ρυπαίνουν με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα.

    «Είμαστε leaders στον τομέα της ‘‘πράσινης μετάβασης’’. Είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, πρωταγωνιστεί στη συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στάθηκε στα έργα υποδομών που έχουν φιλοπεριβαλλοντική διάσταση.

    Προανήγγειλε το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων, που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει μόνο ένα σχέδιο, αλλά θα ανακοινώσει και θα ξεκινήσει άμεσα δημοπρατήσεις.

    Επίσης, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 5 δισ., ενώ ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

    Στάθηκε ιδιαίτερα στο Flyover στη Θεσσαλονίκη και τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ενώ αναφέρθηκε και στα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και τα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων.

    «Σιγά σιγά, βάζουμε τέρμα στα μεγάλα οδικά έργα. Αυτά κλείνουν με το ΒΟΑΚ και το Πάτρα – Πύργος. Στο εξής, θα έχουμε σιδηροδρομικά και αντιπλημμυρικά έργα, με φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα. Έργα που πραγματικά χρειαζόμαστε και για λόγους αναπτυξιακούς, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς», τόνισε.


    Πηγή: https://www.ot.gr/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.