Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι Βρυξέλλες πιέζουν για επιβολή φόρου σε google news και αντίστοιχες πλατφόρμες


    Συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει με τις εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα ΜΜΕ και τις ειδήσεις να βρίσκονται αυτή τη φορά στο επίκεντρο. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να βάλουν φόρο στο google news και αντίστοιχες πλατφόρμες που ενσωματώνουν ειδήσεις και τις παρέχουν δωρεάν στους χρήστες.

     

    Οι λεγόμενοι «συναθροιστές ειδήσεων» (new aggregators) παρουσιάζουν στο διαδίκτυο αποσπάσματα (ή και ολόκληρα κείμενα) από επιλεγμένες ειδήσεις ΜΜΕ, κυρίως από πρακτορεία και εφημερίδας.

     

    Το σχέδιο της ΕΕ είναι ο φόρος να καταβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης, ενώ, την ενέργεια αυτή στηρίζουν, όπως αναμενόταν οι εφημερίδες, αλλά και κορυφαίοι όμιλοι των media, όπως η Newscorp του Ρούπερτ Μέρντοχ και η γερμανική Axel Springer.

     

    Όπως, πάντως, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο η Google δεν θέλει ούτε να... ακούει για φόρο επι των ειδήσεων. Ιδιαίτερα μετά το πρόστιμο-ρεκόρ 2,4 δισ. ευρώ που της επιβλήθηκε από την ΕΕ για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

     

    Οι περισσότεροι χρήστες σε όλο τον κόσμο δεν βλέπουν τον λόγο να πληρώνουν συνδρομή για να διαβάζουν online ειδήσεις, όταν χάρη στο Google, στο Facebook και σε άλλες υπηρεσίες μπορούν να το κάνουν χωρίς κόστος.

     

    «Η μη εξουσιοδοτημένη διαδικτυακή χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου (από συναθροιστές και μηχανές αναζήτησης) απειλεί τη βιώσιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο» δήλωσε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων. Η Συμμαχία επεσήμανε την ανάγκη οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Google News να πληρώνουν τους παραγωγούς των πρωτογενών ειδήσεων, οι οποίες καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.

     

    Η πρόταση για έναν φόρο πάνω στους συναθροιστές των ειδήσεων αποτελεί ένα μόνο μέρος του σχεδιαζόμενου εκσυγχρονισμού της ευρύτερης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

     

    Ο προτεινόμενος ευρωπαϊκός φόρος στα αποσπάσματα ή στις περιλήψεις των ειδήσεων (snippet tax) βασίζεται σε ένα σχετικό φόρο που επέβαλε η Ισπανία και ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, μάλλον γύρισε «μπούμερανγκ» στους παραγωγούς ειδήσεων, όταν η Google αντέδρασε σταματώντας την υπηρεσία συνάθροισης ειδήσεων στα ισπανικά.

     

    Η αντίδραση από την Computer and Communications Industry Association-CCIA, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιρειών είναι πως η ιδέα για τον φόρο είναι «αβάσιμη, αμφισβητούμενη και επιζήμια για όλους τους παίκτες». Σύμφωνα με τη Google, «ένας τέτοιος φόρος θα βλάψει οποιονδήποτε γράφει, διαβάζει ή μοιράζεται ειδήσεις».

     

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ενιαία γραμμή πάνω στο ζήτημα. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία είναι υπέρ του φόρου, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες, η Ιρλανδία και η Βρετανία (όσο παραμένει στην ΕΕ) είναι κατά.

     

    Στο γραφειοκρατικό κομμάτι, για να περάσει η νομοθεσία για τον φόρο θα πρέπει να ψηφιστεί από μια ειδική πλειοψηφία, η οποία θα περιλαμβάνει ότι μόνο την πλειοψηφία των κρατών μελών, αλλά και το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

     

    Τρεις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει την επιβολή του φόρου, αλλά όχι ακόμη η σημαντική επιτροπή νομικών υποθέσεων, με τους διάφορους λομπίστες να πασχίζουν να επηρεάσουν την απόφασή της. Αν και αυτή η επιτροπή εγκρίνει τον φόρο μέσα στον Οκτώβριο (σύμφωνα με εκτίμηση ενός Γάλλου ευρωβουλευτή), τότε η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

     

    Όμως, μετά θα αρχίσουν τα...πιο δύσκολα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις τους για να καταλήξουν σε μια τελική μορφή του φόρου - αν καταλήξουν σε μια τελική μορφή του φόρου - αν καταλήξουν.

     

    Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/steno-markarisma-ee-se-google-gia-tis-dorean-eidiseis





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    και όχι μόνο

    οποιοσδήποτε αναπαράγει "είδηση" (με ότι αυτοί μπορεί να εννοούν), ακόμα και για σχολιασμό, θα πρέπει να φορολογείται με τη λογική αυτή.

    το γεγονός ότι η αναφορά στην πηγή (που είναι και η πάγια άποψη/πρακτική της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων) αποτελεί διαφήμιση του πρωτοδημοσιεύσαντος δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει.

    τους ενδιαφέρει η είσπραξη.

    άρα

    φόρο και στις κουτσομπόλες της γειτονιάς

    Edited by imhotep
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.